Build Your Own Block (BYOB)

Ένα custom block με το BYOB που υλοποιεί την δομή for

Το πακέτο scratch, για τη διδασκαλία προγραμματισμού σε Logo like περιβάλλον, σχεδόν όλοι το γνωρίζουμε.
Αυτό που δεν είναι και πολύ γνωστό είναι ότι τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί μία τροποποιημένη έκδοσή του όπου έχει τις εξής παρακάτω δυνατότητες:

  • Δημιουργία μπλοκ από τον χρήστη
  • Εμφωλεύσιμα sprites
  • Αναδρομή
  • Λίστες και συναρτήσεις ως first class objects
  • Δημιουργία εκτελέσιμων αρχείων

Οι παραπάνω δυνατότητες είναι καλά κρυμμένες και δεν θα προβληματίσουν τους νέους χρήστες καθώς  η διεπαφή χρήσης παραμένει σχεδόν ολόιδια με το κλασικό scratch.

Η έκδοση αυτή δημιουργήθηκε από τον χρήστη Jens και τελευταία το byob αναπτύσσεται και από τον Brian Harvey του Berkeley. Μάλιστα έχει δημιουργηθεί και  μάθημα με τίτλο The Beauty and Joy of Computing στο berkeley.

Πλέον με αυτή την έκδοση του scratch μπορεί να διδαχθεί τμηματικός, συναρτησιακός και αντικειμενοστρεφής προγραμματισμός.

Στο γυμνάσιο μπορεί χρησιμοποιηθεί απλά για την δημιουργία παραμετρικών διαδικασιών, πράγμα το οποίο έλειπε από το scratch. Νομίζω αξίζει να το ψάξει κανείς.

Το BYOB διατίθεται κι αυτό δωρεάν όπως και το scratch, σε αντίθεση με το MicroWorlds Pro που προτείνει το σχολικό βιβλίο.

Περισσότερα εδώ: http://byob.berkeley.edu/

Πηγή αναφοράς: «ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ»

Σχόλιο:

Πέρυσι, που ουσιαστικά άρχισε να εφαρμόζεται επίσημα η διδασκαλία της Logo στην Γ’ Γυμνασίου, δίδαξα την ύλη χρησιμοποιώντας το scratch, αφού πρώτα το συζήτησα με τον Σχολικό Σύμβουλο, ο οποίος ήταν θετικός. Διαπίστωσα, όπως και πολλοί άλλοι που δίδαξαν με το ίδιο πακέτο την ύλη της Γ’ Γυμνασίου, ότι τα παιδιά δούλεψαν πολύ εύκολα και κάναμε και πράγματα πέρα από την “ύλη” του βιβλίου.

Φέτος που συνεργάζομαι με άλλο συνάδελφο (είμαι σε άλλο σχολείο και δεν έχω την πολυτέλεια της επιλογής) κάνω το Microworlds Pro. Ακόμα βέβαια είναι αρχή, αλλά βλέπω ότι  τα παιδιά ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ πολύ με το περιβάλλον και πολύ περισσότερο με την ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΗ που απαιτεί !!!!

Θα το χαρακτήριζα σαν …. LOGO-Μάθεια (από το LOGO+Γλωσσομάθεια).

Θα δείξει ….

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/ezavag/2010/12/12/build-your-own-block-byob/

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση