Απρ 09
06

Περί …Θρησκευτικών!

Κάτω από (Εκπαίδευση, Θρησκεία) από στις 06-04-2009 και με ετικέτα

ekklisaki.gifΟ χαρακτήρας του μαθήματος των Θρησκευτικών και η πάγια θέση της Ιεράς Συνόδου «περί υποχρεωτικής διδασκαλίας του» ίσως «δοκιμάσουν» στο άμεσο μέλλον τις σχέσεις της Εκκλησίας με την κυβέρνηση. Μόνο που αυτή τη φορά η αμετακίνητη στάση της Ιεραρχίας για το ζήτημα ενισχύεται και από την «προσέγγιση» περισσότερων από 4.000 άνεργων πτυχιούχων των Θεολογικών Σχολών -«να προσλαμβάνονται και στο Δημοτικό» ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, προσδίδοντας μια καινοφανή διάσταση στην έννοια «τα δικά μας παιδιά». Δεν αποκλείεται μάλιστα το προσεχές διάστημα να ενταθούν οι πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση με διττό στόχο. Αφενός τη διατήρηση του «υποχρεωτικού» του μαθήματος και αφετέρου τη διασφάλιση πολιτικών δεσμεύσεων για την επαγγελματική αποκατάσταση των άνεργων θεολόγων. Πάντως οι εξελίξεις φέρνουν πάλι στο προσκήνιο τον ευρύτερο προβληματισμό για τον «χαρακτήρα» του μαθήματος, αφού και τοποθετήσεις θεολόγων κάνουν λόγο για μια νέα παιδευτική ματιά, απαλλαγμένη από τον αμιγώς «κατηχητικό» χαρακτήρα. Διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα αυτό έχει ο κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, καθηγητής του τμήματος Θεολογίας του ΑΘΠ, ο οποίος υπενθυμίζει πως «στην εκπαιδευτική πολιτική της Ενωμένης Ευρώπης είναι κυρίαρχη η θέση ότι η θρησκευτική παιδεία οφείλει να βρίσκεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όλων των βαθμίδων, λαμβάνοντας γνωσιολογικό και ως εκ τούτου εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Και προσθέτει: «Το τμήμα Θεολογίας του ΑΘΠ έχει ήδη προτείνει, εκτός από την αναπροσαρμογή του υπάρχοντος μαθήματος των Θρησκευτικών με βάση τα σύγχρονα δεδομένα, και την ανάγκη προσθήκης στο αναλυτικό πρόγραμμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενός εναλλακτικού μαθήματος με καθαρά πολιτιστικό χαρακτήρα. «Κ»

Εγώ πάλι, γιατί έχω την εντύπωση ότι συμπεριφερόμαστε λές και είμαστε μόνοι μας στον πλανήτη;  Τώρα αν συμφωνήσω με τον συνάδελφο MySchBlogOut, κάποια μαθήματα χρειάζονται αναμόρφωση και άλλα κατάργηση, μάλλον θα τού κάνω παρέα στην πλατεία Συντάγματος που θα μας αλυσοδέσουν για να μας κουτσουλάνε τα περιστέρια!

 

 1 σχόλιο στο “Περί …Θρησκευτικών!”

  1.   N. είπε:

    …που λες, το μόνο που φοβάμαι είναι μην και με/μας «αφορήσουν». Για τις κουτσουλιές ας έχουμε, καλού κακού, και μια ομπρέλα!

Αφήστε μια απάντηση