Συγγραφή πάνω σε κειμενικά πρότυπα

Η ανάρτηση αφιερώνεται στη Μαρία και τη Χριστίνα

Τα σύγχρονα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα παραγωγής λόγου, που αποβλέπουν στην παραγωγή  γραπτών κειμένων που συνήθως γράφονται για να εκτυπωθούν,  δεν είναι λευκές σελίδες στις οποίες καλούμαστε να γράψουμε. Συνοδεύονται από οδηγούς συγγραφής κειμένων, οι οποίοι στηρίζονται στην ύπαρξη κειμενικών “προτύπων”, πάνω στα οποία μπορεί να κινηθεί ο συγγραφέας. Πρόκειται για μια τακτική που προφανώς υιοθετείται, προκειμένου κα καταστήσει φιλικότερη την αξιοποίηση των ΤΠΕ ως μέσων παραγωγής γραπτού λόγου στους λιγότερο εξοικειωμένους.

Τα πρότυπα του word 2007

Η συγγραφή πάνω σε αυστηρά καθορισμένα κειμενικά πρότυπα (αντίληψη που απετέλεσε μια συνηθισμένη “φροντιστηριακή” πρακτική στο μάθημα της έκθεσης), οδηγεί τους μαθητές στην καθοδηγούμενη, μηχανιστική  συγγραφή κειμένων με στατικό και όχι δημιουργικό τρόπο. Τα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα παραγωγής λόγου μπορούν και θα πρέπει να αποτελέσουν τα μέσα που θα ευνοούν τον πειραματισμό και τη δημιουργικότητα και όχι τη στείρα κατευθυνόμενη μίμηση.

Πηγή: Επιμορφωτικό υλικό φιλολόγων

Παράδειγμα δραστηριότητας (από το επιμορφωτικό υλικό).

Όσον αφορά το νέο γραμματισμό ή ψηφιακό γραμματισμό ή πληροφορικό γραμματισμό,  Χριστίνα,

να επισημάνουμε πως δεν μπορεί να λείπει από το ρεπερτόριο των πολιτών του 21ου αιώνα.

Η αποστήθιση.  Νικόλαος Γύζης

Η μικρή που ονειροπολεί μπορεί να αποτελεί ένα πρότυπο μάθησης, ίσως ακόμη και να μετατρέπεται σε διαχρονική φιγούρα, σε μια μούσα της μάθησης. Το συνεπαρμένο βλέμμα της αφήνει άλυτο ένα αίνιγμα για το αντικείμενο των σκέψεών της και μας συνεπαίρνει, ενώ έρχεται σε αντίθεση με την πειθαρχημένη γνώση που συμβολίζει το βιβλίο που κρατά. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αγαπούσε και εκτιμούσε πολύ αυτό το έργο, το είχε εκθέσει άλλωστε στη Διεθνή Έκθεση του Μονάχου, όπου πήρε και το δεύτερο χρυσό μετάλλιο.

(Από τον μικρόκοσμο του αβακίου “Ζωγραφική”).

Αφήστε μια απάντηση