Νέα από το μέτωπο των εξετάσεων

Έχετε στη διάθεσή σας τις ερωτήσεις του αυτοματοποιημένου μέρους  που είχαμε στα ΠΑΚΕ, για τις εξετάσεις πιστοποίησης των επιμορφωτών. O συνάδελφος  Γιάννης Σαλονικίδης δάσκαλος από τη Θεσσαλονίκη, τις έχει  συγκεντρώσει όλες  εδώ. Απ` ό,τι φαίνεται σας βάζουν απ` αυτές, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις.

Τα νέα από το μέτωπο είναι ίτσι  ίτσου (βλ. ηλεκτρονικό λεξικό Κριαρά). Ο Βαγγέλης έφυγε σύξυλος την πρώτη μέρα γιατί δεν μπορούσε, λέει, να εξετασθεί χωρίς επίσημη έγκριση του προγράμματος. Δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα. Το σίγουρο είναι ένα. Η αποθέωση της προχειρότητας. Άντε τώρα να ψάξει για νέες ημερομηνίες. Η Μίνα, από την άλλη μεριά, ήταν τυχερή.  Πήγε στην Άρτα και ξεπέρασε τη δασκάλα της.

Σύμφωνα με τα νέα των ανταποκριτών μας, το ελεύθερο θέμα είναι τελικά ανελεύθερο, με την έννοια ότι σας δίνεται συγκεκριμένη ενότητα, ανάλογα με τα γνωστικά αντικείμενα που έχετε δηλώσει. Μπορεί να σας τύχει και σενάριο για σχολική γιορτή, στα πλαίσια των ημιτυπικών ή άτυπων μορφών  σχολικού γραμματισμού. Μην αγχώνεστε. Κινούμαστε με βάση τη λογική ότι οι γιορτές αυτές μπορούν να αποτελέσουν το πλαίσιο, όπου ομάδες μαθητών θα αναλάβουν να διερευνήσουν και να παρουσιάσουν πτυχές του γεγονότος που γιορτάζεται. Η αξιοποίηση των ΤΠΕ (συγγραφή κειμένων σε PowerPoint, άντληση πολυμεσικού υλικού από το διαδίκτυο κλπ), μπορεί να δώσει την ευκαιρία για γόνιμη αξιοποίηση των ΤΠΕ στη συγγραφή και παρουσίαση πολυτροπικών και πολυμεσικών κειμένων από τα παιδιά, τη διεξαγωγή έρευνας, την εμβάθυνση σε ιστορικά γεγονότα κλπ. Θα δώσει, επίσης, τη δυνατότητα συνεργασίας ανάμεσα σε φιλολόγους και καθηγητές άλλων ειδικοτήτων.

Αυτό που προτείνεται είναι μια συνολικότερη προσέγγιση των διδακτικών πρακτικών στις οποίες εμπλέκονται οι φιλόλογοι και μια δημιουργική ανάγνωσή τους στο πλαίσιο των θεωρητικών παραμέτρων του νέου γραμματισμού.

Προσοχή!!! Να έχετε όπωσδήποτε μαζί σας τα σχολικά βιβλία του μαθητή, τα βιβλία καθηγητή, τα ΑΠΣ και ΔΕΠΠΣ  και τις οδηγίες για τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων.

Καλή συνέχεια σε Μαρίνα και Βιβή!

2 σχόλια στο “Νέα από το μέτωπο των εξετάσεων”

  1. Χαιρετώ την δασκάλα μου και τους συμαθητές μου!!!
    Πήγα το Σάββατο και έδωσα εξετάσεις. Τα νέα έχουν ως εξης:
    Όσοι πάτε να δώσετε, πάρτε υποχρεωτικά βιβλία καθηγητή,ΔΠΣ,ΑΠΣ, κτλ, για να καταφράψετε τους στόχους.
    Η καταγραφή όμως του σεναρίου εγώ θεωρώ πως είναι δύσκολη ή τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε εμένα(μου έπεσε Κ.Ν.Λ).
    Για τις ερωτήσεις μην αγχώνεστε καθόλου. Είναι οι ίδιες μαυτές που δνωρίζουμε και τις γράφουν όλοι..
    Καλές επιτυχίες!- Να τα ξαναπούμε.

  2. Επιτέλους, και πάνω που νόμιζα ότι έπρεπε να ξαναβρεθούμε για επαναλήψεις στο blogging. Τα λέμε βέβαια τηλεφωνικά αλλά από δω η ενημέρωση φτάνει σε όλους (ελπίζω να ρίχνετε καμιά ματιά στο blog). Έχουν μείνει για εξετάσεις πιστοποίησης ο Βαγγέλης, που δίνει αύριο και του ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και η Ουρανία που δίνει στις 22 του μήνα και ελπίζω να πάει στις εξετάσεις χωρίς τόσο άγχος. Άντε να τελειώσετε όλοι και το επόμενο ραντεβού στου …Βάγγουλα τη Γούβα.
    Γιάννη, χιόνισε στο Δελβινάκι; Εμείς πάνω κάτι μπορεί να βρούμε αύριο. Σήμερα το γυρόφερνε.

Αφήστε μια απάντηση