Αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο

search_engine.gifΠλοήγηση στο διαδίκτυο.pdf

Η εύρεση χρήσιμων πληροφοριών στον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web) γίνεται, κατά ένα μεγάλο μέρος, με τη χρήση των μηχανών αναζήτησης (search engines). Οι μηχανές αναζήτησης είναι τεράστιες βάσεις δεδομένων που περιέχουν καταχωρήσεις για πάρα πολλά θέματα και επιτρέπουν την ταχύτατη αναζήτηση και εύρεση ενός θέματος. Με τους μηχανισμούς αναζήτησης μπορούμε να αναζητήσουμε ένα θέμα που μας ενδιαφέρει και μετά από λίγα δευτερόλεπτα θα εμφανισθεί στην οθόνη μας μια λίστα με τις ιστοσελίδες που περιέχουν το θέμα που ψάχνουμε.

Οι μηχανές αναζήτησης, σαν συστήματα ανάκλησης πληροφοριών, καλούνται να επεξεργαστούν τις ανάγκες των χρηστών που εκφράζονται με τη μορφή ερωτημάτων (queries). Κάθε μηχανή αναζήτησης κάνει χρήση προγραμμάτων, τα οποία σαρώνουν τον παγκόσμιο ιστό (World Wide Wed). Τα προγράμματα αυτά ονομάζονται robots, crawlers, agents, spiders και η λειτουργία τους είναι να βρίσκουν για κάθε σελίδα του παγκόσμιου ιστού τα στοιχεία της και τις λέξεις που περιέχει. Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά καταχωρούνται στη βάση δεδομένων της μηχανής αναζήτησης. Όταν κάνεις ένα ερώτημα σε μια μηχανή αναζήτησης, αυτή αναζητά στη βάση δεδομένων της και όχι απευθείας στον παγκόσμιο ιστό. Η μηχανή σου, εμφανίζει ιστοσελίδες που έχουν περιεχόμενο σχετικό με το κείμενο της ερώτησής σου.

boolean.gifΟι μηχανές αναζήτησης αναγνωρίζουν ειδικούς τελεστές, οι οποίοι δίνουν στις λέξεις-κλειδιά ειδική σημασία. Οι τελεστές που χρησιμοποιούνται στις αναζητήσεις ονομάζονται λογικοί τελεστές. Οι βασικότεροι είναι: and, or, not, +, –, “”

And: τα αποτελέσματα περιέχουν σελίδες που έχουν και τις δύο λέξεις της αναζήτησης.

Or: τα αποτελέσματα περιέχουν σελίδες που έχουν τη μία ή την άλλη λέξη.

Not: αποκλείει την εμφάνιση συγκεκριμένων λέξεων στο αναζητούμενο κείμενο.

“”: τα αποτελέσματα δίνουν σελίδες που περιέχουν μια φράση μέσα σε εισαγωγικά ακριβώς όπως πληκτρολογήθηκε.

Τα + και λειτουργούν όπως τα and και not.

Πηγή: Εκπαιδευτικός ιστός. Αποτελεί την πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης του e-yliko. Στην ενότητα που αφορά στο διαδίκτυο, το έκτο μάθημα αναφέρεται στην αναζήτηση πληροφοριών στο Web. Μπορείτε να βρείτε και πολλά άλλα ενδιαφέροντα μαθήματα, τα οποία όμως έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε μόνο αν είστε εγγεγραμμένοι χρήστες στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Διαβάστε επίσης: Τεχνικές αναζήτησης – Deep google

Η μηχανή αναζήτησης Google

euro2008.gif Η χρονική διάρκεια μιας ερώτησης στο Google υπολογίζεται σε λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο. Περιλαμβάνει διάφορα στάδια τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν προτού να μπορέσουν τα αποτελέσματα να παραδοθούν στο χρήστη, που αναζητά τις πληροφορίες.

top_query.gif 1. O κεντρικός υπολογιστής δικτύου στέλνει την ερώτηση στους κεντρικούς υπολογιστές δεικτών.

indexservers.gif

Το περιεχόμενο μέσα στους κεντρικούς υπολογιστές δεικτών είναι παρόμοιο με το ευρετήριο ενός βιβλίου. Περιέχει τις σελίδες με τις λέξεις που ταιριάζουν στην κάθε ερώτηση. uparrow.gif docservers1.gif

2. Η ερώτηση ταξιδεύει στους κεντρικούς υπολογιστές εγγράφου, οι οποίοι ανακτούν πραγματικά τα αποθηκευμένα έγγραφα. Τα αποκόμματα παράγονται για να περιγράψουν κάθε αποτέλεσμα αναζήτησης.

3. Τα αποτελέσματα αναζήτησης επιστρέφονται στο χρήστη στο δευτερόλεπτο.

Πηγή: Η μηχανή αναζήτησης google.pdf

Για περισσότερα προϊόντα Google, More Google Products.

Επίσης: http//ask.com/ και θα πάρετε απάντηση σε οποιαδήποτε ερώτησή σας.

Διαβάστε επίσης:

Για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου

Ίντερνετ:  Εργαλείο ή απειλή; ‘Ερευνα για τη χρήση του διαδικτύου στους μαθητές.

Αφήστε μια απάντηση