Ευαγγελία Ξυδώνα – blog

1 Μαρτίου 2015

Ζωή και Διαδίκτυο: Δύο διαφορετικά «παράθυρα»

Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην εικονική διαδικτυακή ζωή και την πραγματικότητα; Προφανώς μια νηφάλια απάντηση θα παρατηρούσε πως πρόκειται για δύο σαφώς διαφορετικές καταστάσεις, τις οποίες ένας άνθρωπος μπορεί να διαχωρίσει και να αντιληφθεί πλήρως. Όμως, στην υπεραναπτυγμένη τεχνολογικά εποχή μας μάλλον δεν είναι δεδομένες οι νηφάλιες απαντήσεις. Για έναν cyber-μανή τα όρια γίνονται ρευστά, όπως ακριβώς για έναν τοξικομανή που δεν μπορεί να έχει ζωή χωρίς ουσίες, όσο κι αν μας είναι δύσκολο να το κατανοήσουμε.

Η αντιμετώπιση του τεχνολογικού αναλφαβητισμού έφερε μαζί της και την αποθέωση του Διαδικτύου- όχι, βέβαια, αδίκως. Και μαζί μ’ αυτό εμφανίστηκε και ο εθισμός σε διαδικτυακές δραστηριότητες, με πρώτες στην κορυφή της λίστας τα παιχνίδια. Για έναν μέσο νέο άνθρωπο προφανώς αυτά αποτέλεσαν αρχικά μια πρωτότυπη και προσιτή μορφή ψυχαγωγίας που παρουσίαζε το εξής πλεονέκτημα: την επίφαση της πραγματικής ζωής. Έτσι, σταδιακά, το Διαδίκτυο έγινε ένας τόπος που τους έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία ζωής και απελευθέρωσης. Τα παιχνίδια αντικατέστησαν τις ζωντανές μορφές ψυχαγωγίας και το πάθος για νίκη το πάθος για πραγματική ζωή. Ο εθισμός αυτός αντιμετωπίζεται πλέον ως σοβαρή ψυχική διαταραχή, καθώς άνθρωποι εγκαταλείπουν τις υποχρεώσεις τους, τις κοινωνικές τους επαφές, δεν αναπτύσσουν καμιά κοινωνική δεξιότητα, εξαρτώνται από τον τζόγο και δεν αντέχουν ούτε μια μέρα μακριά από αυτές τους τις ενασχολήσεις.

Απέναντι σ’ αυτά τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι και ευάλωτοι οι έφηβοι και τα πολύ νεαρά άτομα, ενώ δεν λείπουν από τον κατάλογο και μεγαλύτερης ηλικίας νεαρά άτομα. Οι Υπηρεσίες Υγείας και διάφορα Κέντρα Υγείας έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους μονάδες απεξάρτησης και συμβουλευτικής που μπορούν να βοηθήσουν αυτά τα άτομα να απεξαρτηθούν και να κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος. Επειδή, όμως, το ίδιο το άτομο συχνά δεν θα αντιληφθεί και δεν θα παραδεχθεί από μόνο του το πρόβλημά του, είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος του στενού κοινωνικού και οικογενειακού του περιβάλλοντος, που, όταν το αντιληφθεί, πρέπει να καταφύγει στις αρμόδιες υπηρεσίες για βοήθεια. Βέβαια, προτιμότερο είναι να φροντίζουν οι γονείς, ώστε το παιδί τους να μην διατρέξει αυτόν τον κίνδυνο. Σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό σύστημα μπορούν να μάθουν στα παιδιά πώς να απολαμβάνουν την πραγματική ζωή και να ικανοποιούνται από τις ελεύθερες και προσωπικές τους επιλογές. …Αντί να επαναπαύονται με τη σκέψη ότι αφήνοντας τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο τα ελέγχουν και τα κρατούν απασχολημένα…

1 Δεκεμβρίου 2013

Η ιστορία του Παρθενώνα μέσα από τα μάτια του Κώστα Γαβρά

Κάτω από: Ιστορία @ 22:25 and με ετικέτα

Διδασκαλία Περίληψης

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία @ 22:09 and με ετικέτα

Η θεωρία για την περίληψη από το Υπουργείο Παιδείας Κύπρου.

Διδασκαλία Περίληψης

26 Νοεμβρίου 2013

Βιβλία μετά την αποκατάστασή τους

IMG_7456

Αυτά είναι μερικά δείγματα της δουλειάς του Εργαστηρίου Συντήρησης Χαρτιού και Βιβλιοδεσίας: Τα βιβλία αφού έχουν καθαριστεί και έχουν λυθεί, αφού έγινε η αποκατάσταση στις φθορές του χαρτιού, αφού έχουν  ξαναραφτεί και με τα καινούρια τους εξώφυλλα που θα τα προστατεύουν στο εξής…

 

IMG_7448 IMG_7449

25 Νοεμβρίου 2013

Εργαστήρι Συντήρησης χαρτιού και βιβλιοδεσίας στο Ιστορικό Αρχείο Νάξου

IMG_7462Για δεύτερη χρονιά λειτουργεί στο Ιστορικό Αρχείο της Νάξου το Εργαστήρι Συντήρησης Βιβλίων. Η συντήρηση των βιβλίων γίνεται με την εθελοντική εργασία των συμμετεχόντων, αλλά και της υπεύθυνης του Αρχείου Μαρίας Παπαγιάννη και της συντηρήτριας έργων τέχνης Σταματίνας Ουζούνογλου. Έτσι, καθίσταται δυνατή η αποκατάσταση και συντήρηση σημαντικών βιβλίων που έχουν υποστεί φθορές κατά το πέρασμα του χρόνου και η διάσωση ενός θησαυρού γνώσης και πολιτισμού. Στις σελίδες των βιβλίων μπορεί να δει κανείς αποτυπωμένα στοιχεία της τοπικής κουλτούρας και ιστορίας αλλά και να συναντήσει ποικιλία τίτλων και εκδόσεων. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική δουλειά που απαιτεί, βέβαια, πολύ χρόνο και, αν δεν υπήρχε η εθελοντική προσφορά, θα απαιτούσε και σημαντική δαπάνη χρημάτων. Ελπίζουμε να συνεχιστεί, γιατί το Αρχείο της Νάξου περιέχει πλούσιο υλικό που χρήζει προστασίας…

© 2024 Ευαγγελία Ξυδώνα – blog   Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση