header image

Οι μαθητές μαθαίνουν την πόλη τους

Συγγραφέας: | 14 Μαρτίου 2018
| Κανένα σχόλιο |

Οι μαθητές της Β΄ τάξης του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας και τριών περιβαλλοντικών προγραμμάτων , «Τρίκαλα και μνημεία», «Ο Ληθαίος. το ποτάμι της πόλης μας» και «Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια» επισκεφτήκαμε το Ασκληπιείο, το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό, το Μουσείο Τσιτσάνη και το Κουρσούμ Τζαμί με συνοδούς τις καθηγήτριες κ. Γουρζιώτη, κ. Χριστάνα, κ. Παναγοπούλου, κ. Τσιανάκα και κ. Τάσιου.
Ήταν μια ωραία ανοιξιάτικη μέρα , από αυτές που κάνουν τον περίπατο αναγκαίο. Καθ΄ οδόν προς το Ασκληπιείο δεξιά μας είχαμε τον λόφο του Κάστρου και το ρολόι της πόλης . Νομίζω ότι όλοι φανταστήκαμε την Ακρόπολη της αρχαίας Τρίκκης πάνω στο κάστρο.
Η πρώτη στάση έγινε στο Ασκληπιείο. Η κ. Γουρζιώτη , η φιλόλογός μας, ανέλαβε τον ρόλο της ξεναγού και μας πληροφόρησε ότι το Ασκληπιείο ήταν ιερό και τόπος λατρείας του θεού Ασκληπιού. Ήταν ένα είδος νοσοκομείου από την εποχή του Τρωικού πολέμου μέχρι και τον 6ο αι. μ.Χ., με την επικράτηση του Χριστιανισμού. Στον χώρο βρέθηκαν ένα στωικό κτίριο, ένα δεύτερο κτίριο με δύο ψηφιδωτά, ένα ρωμαϊκό λουτρό και ένας μικρός βυζαντινός ναός. Θαρρείς και όλες οι ιστορικές εποχές συγκεντρωμένες σε έναν χώρο!
Περπατώντας κατά μήκος του Ληθαίου ποταμού φτάσαμε στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό. Εντυπωσιαστήκαμε από την αρχιτεκτονική του κτιρίου(16οος αι.) και μπαίνοντας μέσα προσπαθήσαμε να φανταστούμε τον χώρο την εποχή που λειτουργούσε ως χαμάμ. Στη μέση λοιπόν ήταν ένα σιντριβάνι με τρεχούμενο νερό. Αμέσως χαλαρώσαμε έτοιμοι για το λουτρό μας … χωριστά οι άνδρες από τις γυναίκες, των οποίων νοερά ακούγαμε τις χαμηλόφωνες συζητήσεις τους. Στο κτίριο από το 1893 μέχρι το 2006 λειτούργησαν οι φυλακές των Τρικάλων. Κάποια εργαλεία και μικροαντικείμενα των φυλακών έμειναν εκεί για να θυμίζουν αυτή την εποχή.
Στον πρώτο όροφο του κτιρίου μας περίμενε ο κ. Στέλιος Καραγιώργος για να μας καταπλήξει με τον ωραίο του αφηγηματικό λόγο . Έτσι μάθαμε για τον μεγάλο μουσικό δημιουργό , Βασίλη Τσιτσάνη(1915-1984). Σίγουρα κάποια «Αρχόντισσα» έπαιρνε το μπάνιο της κάτω στο λουτρό κάποια «Συννεφιασμένη Κυριακή» και έκανε βόλτα «στην Καλαμπάκα μια βραδιά» και ονειρευόταν «Ακρογιαλιές δειλινά»…
Στο τέλος διασχίζοντας την αυλή του ναού του Αγίου Κων/νου(19ος αι.) επισκεφτήκαμε το Κουρσούμ Τζαμί (16ος αι) και θυμηθήκαμε τα τουρκοκρατούμενα Τρίκαλα όταν ο Οσμάν Σαχ έδινε εντολή στον αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν να χτίσει το τζαμί , το οποίο σήμερα προστατεύεται από τη UNESCO και χρησιμεύει σαν χώρος ήπιων εκδηλώσεων.
Επιστέψαμε στο σχολείο μας γεμάτοι πληροφορίες για μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης μας και ικανοποιημένοι από τον όμορφο ανοιξιάτικο περίπατο πλάι στο Ληθαίο ποταμό.

κάτω από: Χωρίς κατηγορία

Αφήστε μια απάντηση

Κατηγορίες