Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων σε διεθνή διαγωνισμό νέων στη Γαλλία

Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Συμμετοχή σε Διεθνή Διαγωνισμό Νέων στη Γαλλία

Οι μαθητές που απέσπασαν το 1ο Βραβείο στον  Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2012,  συμμετείχαν με το τραγούδι τους «Heureux qui, comme moi…» σε Διεθνή Διαγωνισμό Νέων στη Γαλλία

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων αποτελεί πραγματικό φυτώριο ταλαντούχων και ιδιαίτερα αξιόλογων νέων η δημιουργικότητα και το ταλέντο των οποίων έχει πολλές φορές καταγραφεί μέσα από τις διάφορες δουλειές τους που τυγχάνουν θερμής υποδοχής και αποδοχής από τους πολίτες της πόλης μας και όχι μόνο!

Η φετινή μεγάλη επιτυχία της 12μελούς ομάδας μαθητών του Σχολείου μας οι οποίοι στα πλαίσια του μαθήματος των Γαλλικών δημιούργησαν το τραγούδι «Heureux qui, comme moi…» («Ευτυχισμένος όποιος, σαν εμένα…») το οποίο παρουσίασαν με τη μορφή βίντεο-κλιπ και απέσπασε το 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας  2012, αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση τόσο του ταλέντου τους όσο και της επίπονης συλλογικής εργασίας που κατέβαλαν υπό το συντονισμό των υπεύθυνων καθηγητών για να έχουν το ποθητό αποτέλεσμα που δεν άφησε ασυγκίνητους τους κριτές του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα τραγούδι γραμμένο στη Γαλλική Γλώσσα που δημιουργήθηκε εξολοκλήρου από τους μαθητές οι οποίοι έγραψαν τους στίχους, συνέθεσαν τη μουσική, έκαναν την ενορχήστρωση του κομματιού αλλά και τη βιντεοσκόπηση, την τεχνική επεξεργασία και το μοντάζ του βίντεο-κλιπ καθώς και την εικονογράφηση των εξώφυλλων και της συσκευασίας του DVD.

Φαντασία, εφευρετικότητα και ενθουσιασμός οδήγησαν σε ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα κατά γενική ομολογία της κριτικής επιτροπής που τους έδωσε την πρωτιά.

Η πρωτιά αυτή αποτέλεσε ταυτόχρονα τo διαβατήριο για τη συμμετοχή τους σε Διεθνή Διαγωνισμό Νέων (Μαθητών Λυκείου συγκεκριμένα) που διοργανώθηκε τον περασμένο Μάιο, για 20η συνεχή χρονιά, στη Γαλλία, από την Περιφέρεια PACA (Provence – Alpes – Côte d’Azur) στην πόλη  Μαρτίγκ (Martigues), κοντά στη Μασσαλία.

Μία μοναδική εμπειρία προσφέρθηκε, λοιπόν, στους μαθητές μας η οποία θα τους μείνει σίγουρα αξέχαστη! Γύρω στις 3.500 νέοι μαθητές Λυκείων συγκεντρώθηκαν για να παρουσιάσουν επί σκηνής τα ταλέντα τους και τις δημιουργίες τους σε 7 διαφορετικές κατηγορίες : Μουσική, Θέατρο, Χορός,  Ζωγραφική-Γλυπτική, Φωτογραφία, Μόδα και Σπορ.

Γάλλοι στην πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες αλλά και 14 αποστολές μαθητών με τους συνοδούς καθηγητές τους από χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου δημιούργησαν ένα υπέροχο πολυπολιτισμικό μωσαϊκό το οποίο δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να βιώνουμε. Οι χώρες που συμμετείχαν εκτός της Γαλλίας ήταν : Η Ελλάδα, η Γερμανία, η Αλβανία, η Κροατία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Σλοβενία, η Μάλτα, η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη, ο Λίβανος, το Μαρόκο και το Ισραήλ.

Μέσα σε μία πανδαισία χρωμάτων τόσο λόγο της διαφορετικότητας των συμμετεχόντων λαών όσο και λόγω των διαφορετικών χρωμάτων που η οργανωτική επιτροπή επέλεξε ως διακριτικό στοιχείο για τα μπλουζάκια των ομάδων της κάθε κατηγορίας, οι νέοι γνωρίστηκαν, αντάλλαξαν απόψεις, μοιράστηκαν τα κοινά τους ενδιαφέροντα ίσως και τις ανησυχίες τους, διασκέδασαν, παρακολούθησαν και υποστήριξαν τις αξιόλογες δουλειές των νέων φίλων τους, ζυμώθηκαν με τις διαφορές τους και συνειδητοποίησαν ότι αυτά που τους ενώνουν είναι σαφώς πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν και ότι οι λαοί δεν έχουν ή τουλάχιστον δεν πρέπει να έχουν σύνορα.

Υπήρξαν κάποια ελάχιστα μεμονωμένα περιστατικά ανθελληνικής συμπεριφοράς, καθώς η τεράστια δυσφήμιση της χώρας μας τα τελευταία χρόνια δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους τους νέους, τα οποία αποτέλεσαν και αυτά σημαντική εμπειρία για τους μαθητές μας.

Ωστόσο, η αγάπη των Γάλλων για τους Έλληνες και την Ελλάδα ήταν έκδηλη. Ο ίδιος ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Μισέλ Βοζέλ (Michel Vauzelle), μας εξέπληξε πολύ γλυκά και μας συγκίνησε ιδιαίτερα με τη συμπεριφορά του : τη μέρα του διαγωνισμού, συνάντησε προσωπικά όλες τις ξένες αποστολές και όταν έφθασε στην ελληνική αποστολή, στην ομάδα του Μουσικού Σχολείου μας δηλαδή, με ενθουσιασμό, συγκίνηση και ευλάβεια έσκυψε και φίλησε την ελληνική σημαία και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό εκφράζοντας πλήρως τον φιλελληνισμό του και κάνοντάς μας να νιώσουμε ιδιαίτερα περήφανοι ως εκπρόσωποι της χώρας μας.

Ακόμη και κατά την τελετή απονομής των βραβείων του Διαγωνισμού, έγινε ιδιαίτερη μνεία στην ελληνική συμμετοχή και αφού αναφέρθηκαν στην εξαιρετική εμφάνιση των μαθητών μας, τους συνεχάρησαν και τους ευχαρίστησαν  για τη σύνθεση και τη συγγραφή του τραγουδιού στη Γαλλική Γλώσσα!

Δυστυχώς, στο φετινό διαγωνισμό, οι κριτές έδωσαν τα βραβεία όλων των κατηγοριών μόνο σε γαλλικά σχολεία. Αλλά αυτό σίγουρα είναι μηδαμινό μπροστά στη μοναδική εμπειρία που αποκόμισαν οι μαθητές μας.

Η οργάνωση των Γάλλων οικοδεσποτών ήταν πραγματικά άψογη και η φιλοξενία τους μοναδική σε όλα τα επίπεδα. Δεν υστερούσε σε τίποτα σε σχέση με την ελληνική φιλοξενία. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα στο οποίο φιλοξενηθήκαμε ήταν εξαιρετικό και το φαγητό άριστης ποιότητας και άφθονο ! Ακόμη και σε πακέτο μας πρόσφεραν φαγητό όποτε δεν υπήρχε η δυνατότητα να γευματίσουμε στο ξενοδοχείο.

Μας έδωσαν, επίσης, την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στη μικρή αλλά καταπληκτική ιστορική πόλη Αρλ (Arles) που αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στην πόλη που υπήρξε και ελληνική αποικία είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Αρχαίο Θέατρο και την εντυπωσιακή Ρωμαϊκή Αρένα που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση καθώς και το υπέροχο μουσείο του Ρεατού (Réattu) όπου μεταξύ άλλων θαυμάσαμε και έργα του Πικάσο (Picasso) . Περιπλανηθήκαμε στα γραφικά σοκάκια της εξερευνώντας τις διάφορες γωνιές της και τα υπόλοιπα αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου της και περπατήσαμε στις όχθες του ποταμού Ροδανού που προσδίδει επιπλέον ομορφιά στην πόλη που γοήτευσε τον Βαν Γκογκ (Van Gogh) και τον Πικάσο(Picasso).

Τους μαθητές συνόδεψαν η κ. Ευαγγελία Σύρρου, καθηγήτρια Γαλλικών και η κ. Όλγα Ευσταθιάδη, καθηγήτρια Μουσικής.

Θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε θερμά τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο για την ευκαιρία που έδωσαν στους μαθητές μας να βιώσουν μία τόσο δυνατή εμπειρία ζωής και ιδιαίτερα την εκπρόσωπό τους κ. Οντίλ Κομπασό (Odile Cobacho) χάρη στην οποία εξασφαλίστηκε η συμμετοχή του Σχολείου μας στον παραπάνω Διεθνή Διαγωνισμό, καθώς και όλους όσους με τον τρόπο τους διευκόλυναν την συμμετοχή μας.

Κλείνοντας ευχόμαστε και άλλοι μαθητές να εμπνευστούν από την εμπειρία των μαθητών μας και να αξιοποιήσουν τις ικανότητες και τις δεξιότητες που διαθέτουν για να δημιουργήσουν και να βιώσουν στο μέλλον παρόμοιες εμπειρίες.

Για το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Η Υπεύθυνη Καθηγήτρια

Ευαγγελία Σύρρου