Επιστροφή σε Εκπομπές 2012-13

A Vinyl Story

Πριν από το mp3, υπήρχε το CD και πριν από το CD υπήρχε το Βινύλιο (για την ακρίβεια το πολυβινυλοχλωρίδιο!).

Για δεύτερη συνεχή χρονιά συνεχίζουμε να στριφογυρίζουμε στα αυλάκια αγαπημένων μας δίσκων. Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα στις 9 το βράδυ θα σας παρουσιάζουμε ολόκληρο ένα δίσκο που κυκλοφόρησε σε βινύλιο και χαράχτηκε βαθιά στη μνήμη μας…


2ος Κύκλος

14η Εκπομπή (30-3-2013)

Red Hot Chili Pappers – Californication (1999)

Οι Red Hot Chili Pappers ήταν το απόλυτο συναυλιακό κατάλοιπο όλων των Rock ακροατών της χώρας, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 που τελικά έπαιξαν ζωντανά στην Αθήνα.

Το Californication είναι ο εμπορικότερος δίσκος που κυκλοφόρησαν, με 16 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως.

Το συγκρότημα από το Los Angeles φέτος κλείνει 30 χρόνια ζωής και συνεχίζει να εκδίδει επιτυχημένους δίσκους και να δίνει μεγάλες συναυλίες σε στάδια.

Σύνδεσμοι:

Wikipedia

Allmusic

Official Site

Californication live at London, 2011


13η Εκπομπή (6-1-2013)

Muse – Absolution (2003)

Οι Muse είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα του 21ου αιώνα. Ανακατεύοντας διάφορα είδη μουσικής έχουν καταφέρει να γίνουν ένα από το πιο αγαπημένα ροκ συγκροτήματα των εφήβων των 00’s. Οι εντυπωσιακές τους εμφανίσεις στις συναυλίες χαρακτηρίζονται από ένταση, πάθος και πολύ ενέργεια.

To Absolution ήταν το τρίτο κατά σειρά album τους και το πρώτο που κατάφερε να φτάσει στην κορυφή των βρετανικών charts.

Σύνδεσμοι:

Wikipedia

Allmusic

Facebook

“Feeling good” live at Wembley, 2008


12η Εκπομπή (2-12-2012)

U2 – The Joshua Tree (1987)

Οι U2 είναι ένα από τα ελάχιστα super group που υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα στρατιές εφήβων μεγάλωσαν με τα τραγούδια τους.

Κάτι μοναδικό στους U2 είναι το γεγονός πως όλα αυτά τα χρόνια δεν άλλαξαν ποτέ σύνθεση. Οι τέσσερις νεαροί (τότε) φίλοι από το Δουβλίνο συνεχίζουν ακόμα και σήμερα τις μεγαλειώδης συναυλίες.

Tο Joshua Tree είναι το album που τους απογείωσε εμπορικά και τους έκανε αναγνωρίσιμους σε όλο τον πλανήτη. Ο φοβερός ήχος του, τα εκπληκτικά τραγούδια του όπως το With or without you, το I still haven’t found what I’m looking for, το Where the streets have no name και η αξεπέραστη κιθάρα του Edge, θα αποτελούν σημείο αναφοράς για όλες τις γενιές.

Σύνδεσμοι:

Wikipedia

Allmusic

Facebook

Where the streets have no name video


11η Εκπομπή (11-11-2012)

Iggy Pop – Lust for life (1977)

Θεωρείται πρωτεργάτης του Punk-Rock. Ξεκίνησε μαζί με τους Stooges στα τέλη της δεκαετίας του ’60 για να απογειωθεί η καριέρα του (με λίγη βοήθεια από το φίλο του David Bowie) δέκα χρόνια αργότερα όταν εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο.

Το Lust for life είναι ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος ο οποίος έμελε να είναι και ο εμπορικότερός του μέχρι σήμερα. Ο ρυθμός του ομότιτλου τραγουδιού και η ταξιδιάρικη μελωδία του Passenger θα αποτελούν για πάντα σημείο αναφοράς για κάθε νεανική ανεξάρτητη μπάντα.

Σύνδεσμοι:

Wikipedia

Allmusic

“The Passenger” live at Belgium, 1999


1ος Κύκλος

10η Εκπομπή (31-5-2012)

Ξύλινα Σπαθιά – Ξεσσαλονίκη (1993)

Ως συνέχεια των Μωρά στη Φωτιά τα Ξύλινα Σπαθιά έδωσαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 μια νέα ώθηση σε ό,τι αποκαλούμε ελληνικό ροκ. Η διαχρονικότητά τους δε βασίζεται μόνο στους άμεσους στοίχους τους και στην ηλεκτροφόρα μουσική τους, αλλά και στην εξέλιξη του ήχου τους με την πάροδο των ετών.

Από τον πρώτη στιγμή που ακούς το δίσκο καταλαβαίνει πως “κάτι αλήθεια υπάρχει εδώ” και τον ερωτεύεσαι κεραυνοβόλα.

Αδρεναλίνη, κανένας δε θα μείνει!

Σύνδεσμοι:

Βικιπαίδεια

RockaRolla

Facebook

Κριτική απο την ιστοσελίδα mic.gr

“Ο Βασιλιάς της σκόνης” ζωντανά στον Πειραιά το 1999


9η Εκπομπή (10-5-2012)

Τρύπες – Τρύπες στον παράδεισο (1990)

Πως άραγε να εξηγείται ότι μετά από τόσα χρόνια συνεχίζουμε να βλέπουμε γραμμένους τους στίχους των τραγουδιών των Τρύπες στα σχολικά θρανία; Σίγουρα η απάντηση δεν κρύβεται μόνο στα εξαίσια λόγια του Αγγελάκα, αλλά και στη γεμάτη ιδρώτα και πάθος μουσική που έφτιαξαν όλα τα μέλη του συγκροτήματος.

Το “Τρύπες στον παράδεισο” είναι ο τρίτος δίσκος τους και κυκλοφόρησε λίγο πριν βιώσουν τη μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Είκοσι χρόνια μετά συνεχίζουμε να φωνάζουμε στις συναυλίες: “Είναι ωραία στον παράδεισο…”

Σύνδεσμοι:

Επίσημη σελίδα

Βικιπαίδεια

Συνέντευξη του μπασίστα Γιώργου Καρρά το 2012

Συνέντευξη του Γιάννη Αγγελάκα σχετικά με τις Τρύπες

“Ταξιδιάρα ψυχή”, πολύ σπάνια ζωντανή εμφάνιση το 1984


8η Εκπομπή (26-4-2012)

Παύλος Σιδηρόπουλος και Σπυριδούλα – Φλου (1979)

Λίγο πριν τη δύση της, πολύπαθης για την Ελλάδα, δεκαετίας του ‘70 κυκλοφορεί ένας από τους σημαντικότερους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος καταφέρνει -κυρίως μέσα από τους καταπληκτικούς στίχους του- να δημιουργήσει ένα δίσκο, που αποτελεί ορόσημο για το ελληνόφωνο ροκ.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως κάθε έφηβος με ροκ ανησυχίες έχει λατρέψει τις μουσικές και τα λόγια του «Φλου».

Είτε με τις κασέτες είτε με τα mp3, τα τραγούδια του δίσκου θα εξακολουθούν να ανταλλάσσονται με την ίδια θέρμη και θα συνεχίζουν να συντροφεύουν τις δύσκολες και μοναχικές βραδιές μας.

Σύνδεσμοι:

Επίσημη σελίδα του Π. Σιδηρόπουλου

Επίσημη σελίδα της Σπυριδούλας

Βικιπαίδεια

Facebook

Ραδιοφωνική συνέντευξη το 1985 στην ΕΡΤ 2 Ηρακλείου


7η Εκπομπή (29-3-2012)

Διονύσης Σαββόπουλος – Το περιβόλι του τρελλού (1969)

Τρίτος χρόνος της δικτατορίας και κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του Διονύση Σαββόπουλου. Όπως μας περιγράφει και ο ίδιος τα τραγούδια τα έγραψε στην Ιταλία και συνολικά ο δίσκος κυβερνάται από μια νοσταλγία. Rock ήχοι και ενορχηστρώσεις πρωτόγνωροι για τα ελληνικά δεδομένα, κατακλύζουν όλο το album.

Η “Θαλασσογραφία”, η “Άννα” η “Ωδή” και πάρα πολλά ακόμα τραγούδια του, αποτελούσαν αποκούμπι για όλους όσους ασφυκτιούσαν τα δύσκολα χρόνια της χούντας. Περισσότερα από 40 χρόνια μετά, οι μελωδίες και οι στίχοι συνεχίζουν αν συγκινούν και να πλάθουν εικόνες σε παλιούς και νέους ακροατές.

Σύνδεσμοι:

Επίσημη σελίδα

Facebook

Συνέντευξη

Σχόλια του Σαββόπουλου για τα τραγούδια

“Είδα την Άννα κάποτε” ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής


6η Εκπομπή (15-3-2012)

Nirvana – Nevermind (1991)

Το Nevermind είναι ίσως ο τελευταίος μυθικός δίσκος της rock βιομηχανίας. Πιθανόν, ούτε οι ίδιοι οι Nirvana θα περίμεναν ότι με το δεύτερο δίσκο τους θα είχαν τέτοιο αντίκτυπο στα παγκόσμια μουσικά δρώμενα και ότι θα αποτελούσαν σημείο αναφοράς ενός νέου είδους μουσικής, του grunge.

Η ερμηνεία του Kurt Cobain, το εφάνταστο εξώφυλλο για τον καταναλωτισμό εξ απαλών ονύχων, το εκρηκτικό Smells like teen spirit, το αντιφατικό Come as you are, το χημικό Lithium και το βιογραφικό Polly, θα παραμήνουν για πάντα στις καρδίες των απανταχού εφήβων.

Σύνδεσμοι:

Wikipedia και Βικιπαίδεια

Allmusic

“Smells like teen spirit” live at Reading, 1992

Το μωρό των Nirvana…


5η Εκπομπή (2-3-2012)

Violent Femmes – Violent Femmes (1983)

Από την πρώτη μέχρι την τελευταία νότα ο εν λόγω δίσκος των Violent Femmes σου κυριεύει όλες τις αισθήσεις. Οργή, θυμός, εφηβικές εξάρσεις αλλά και ερωτικά τραγούδια και απολογίες αποτελούν το ψηφιδωτό ενός από τα πιο ιδιαίτερα album της δεκαετίας του ’80. Πραγματικά απορείς πως τρείς μόνο μουσικοί με ακουστικά -κυρίως- όργανα μπορούν να βγάλουν τόση ένταση.

Ξεκίνησαν να παίζουν στους δρόμους του Milwaukee των ΗΠΑ. Ο πρωτότυπος όμως ήχος τους δεν άργησε να γίνει αντιληπτός και η αναγνώριση ήρθε γρήγορα με την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου τους, το 1983.

Τριάντα χρόνια μετά, σε κάθε (rock) πάρτυ ή bar τα τραγούδια τους συνεχίζουν να μας ξεσηκώνουν.

Σύνδεσμοι:

Official Site

Wikipedia και Βικιπαίδεια

Allmusic

Facebook

Myspace

“Blister in the sun” live


4η Εκπομπή (17-2-2012)

Led Zeppelin – IV (1971)

Το τέταρτος δίσκος των Led Zeppelin, πέρασε στο πάνθεον ως IV, αν και στην πραγματικότητα δε του δόθηκε ποτέ επίσημα τίτλος από το συγκρότημα. Από το εξώφυλλο μέχρι το περιεχόμενό του, ο δίσκος συνδέεται με πολλές αληθινές φανταστικές και ιστορίες.

Το σίγουρο είναι ότι με 37 εκατομμύρια πωλήσεις μόνο στις ΗΠΑ (!), αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους και πολυπαιγμένους δίσκους που κυκλοφόρησαν ποτέ. Τραγούδια όπως το Black dog, Rock and Roll και Stairway to heaven αποτελούν πανθομολογούμενα σημεία αναφοράς της Rock μουσικής.

Σύνδεσμοι:

Wikipedia

Allmusic

Rockway.gr

“Rock and Roll” live in New York, 1973


3η Εκπομπή (27-1-2012)

The Beatles – Revolver (1966)

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του βιβλίου All Time Top 1000 Albums του Colin Larkin, το οποίο δημιουργήθηκε με τις ψήφους περισσότερων από 200.000 μουσικόφιλων, ο δίσκος Revolver των Beatles είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών.
Κυλοφόρησε το 1966 και παρέμεινε στο νούμερο ένα στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ για επτά και έξι εβδομάδες, αντίστοιχα.
Ο δίσκος σηματοδότησε την αλλαγή της μουσικής πορείας των Beatles από τον απλοϊκό, χαρούμενο ήχο στον πιο ηλεκτρικό και ψυχεδελικό.

Σύνδεσμοι:

Wikipedia

Allmusic

All Time Top 1000 Albums

Σχόλια του συγροτήματος για τα τραγούδια

Συνέντευξη τύπου των Beatles για το Revolver


2η Εκπομπή (13-1-2012)

Radiohead – OK Computer (1997)

Το OK Computer είναι o τρίτος δίσκος των Radiohead. Το συγκρότημα δημιούργησε ένα concept album του οποίου τα τραγούδια περιγράφουν το πώς οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν κυριεύει την ανθρωπότητα. Αναφέρεται την ιστορία ενός άντρα ο ποίος τρελαίνεται σιγά σιγά…

Με το δίσκο αυτό το βρετανικό συγκρότημα γνώρισε την επιτυχία και την καταξίωση και στις ΗΠΑ. Θεωρείται όχι μόνο ένας από τους καλύτερους δίσκους της δεκαετίας του ’90, αλλά ένας από τους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών σύμφωνα με τους περισσότερους κριτικούς και ακροατές.

Σύνδεσμοι:

Wikipedia

Allmusic

Σχόλια του συγκροτήματος για τα τραγούδια

Rate your music

Κορυφαίο album των τελευταίων 25 ετών από τους αναγνώστες του μουσικού περιοδικού Q


1η Εκπομπή (23-12-2011)

The Waterboys – This is The sea (1985)

Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1985 από την εταιρία Island και ήταν το τρίτο album των -κατά βάση Σκοτσέζων- Waterboys. Περιέχει το “The whole of the moon” που ήταν η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία που γνώρισε το συγκρότημα και άλλα καταπληκτικά τραγούδια όπως το “Don’t bang the Drum” και το “The Pan within”. Το ηχητικό αποτέλεσμα είναι πολύ δεμένο, καθορίζεται από το “Μεγάλο Ήχο” (The Big Sound) των Waterboys και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συνολικά ως επικό.

Σύνδεσμοι:

Wikipedia

Allmusic

Συνέντευξη του Mike Scott για το This is the sea

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/esrblog/esr-2011-2013/esr-2012-13/%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%ad%cf%82-2/a-vinyl-story/

2 pings

  1. […] ερισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στη σελίδα της εκπομπής […]

  2. […] ερισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στη σελίδα της εκπομπής […]

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση