Επιστροφή σε Εκπομπές 2012-13

Η λίμνη των κύκλων (Live)

«Ο κύκλος είναι μια στρογγυλή γραμμή, χωρίς συνδέσεις, ενωμένη με τέτοιο τρόπο, που δεν μπορείς να καταλάβεις πού αρχίζει και πού τελειώνει», είπε ένας μαθηματικός κάποτε. Και πράγματι, κύκλος ή περιφέρεια με κέντρο Κ και ακτίνα ρ, είναι το γεωμετρικό σχήμα που απαρτίζεται από τα σημεία του επιπέδου που ισαπέχουν από το Κ απόσταση ρ. Εναλλακτικά, ο κύκλος ορίζεται ως ο γεωμετρικός τόπος των σημείων του επιπέδου που ισαπέχουν από ένα δεδομένο σημείο.

Κατά τον Ευκλείδη (Στοιχεία, βιβλίο πρώτο), “Κύκλος εστί σχήμα επίπεδον υπό μιάς γραμμής περιεχόμενον [ή καλείται περιφέρεια], πρός ήν αφ’ενός σημείου τών εντός τού σχήματος κειμένων πάσαι αι προσπίπτουσαι ευθείαι [πρός τήν τού κύκλου περιφέρειαν] ίσαι αλλήλαις εισίν. Κέντρον δέ τού κύκλου το σημείον καλείται. Διάμετρος δέ του κύκλου εστίν ευθεία τις διά τού κέντρου ηγμένη και περατουμένη εφ’ εκάτερα τά μέρη υπό τής τού κύκλου περιφερείας, ήτις καί δίχα τέμνει τόν κύκλον”.

Αντίστοιχα, «Ένας κύκλος έκλεισε. Πολλοί μας περιμένουν και πολλοί μόλις άνοιξαν», είπε κάποιος κάποτε, καθώς ο κύκλος εκτός από την κυριολεκτική του έννοια- το σχήμα-, χρησιμοποιείται και για να περιγράψει την αρχή και το τέλος μιας κατάστασης.

Ένας κύκλος είναι και η ζωή. Καθένας από εμάς αρχίζει και συνεχίζει το δικό του μοναδικό κύκλο ζωής, μέχρι αυτός να τερματιστεί. Και παράλληλα, μέσα σε αυτόν τον ατομικό κύκλο, κύκλοι ν’ ανοίγουν και να κλείνουν συνεχώς, εμπλουτίζοντας τις εμπειρίες, τις σχέσεις και τις αναμνήσεις μας. Κύκλοι που μας παρασέρνουν στις τροχιές τους και ενισχύουν τα γνωστικά και συναισθηματικά μας αποθέματα.

Κύκλοι μεγάλοι, κύκλοι μικροί. Κύκλοι πολύχρωμοι, κύκλοι μονόχρωμοι. Κύκλοι ο ένας μέσα στον άλλον, κομμάτια που συνδέονται, διακόπτονται, περιπλέκονται, χωρίζουν, ενώνονται. Κύκλοι που κινούνται αργά ή γρήγορα, ανεξάρτητα ή συγχρονισμένα.

Κάθε περίοδος της ζωής μας είναι ένας κύκλος, που αργά ή γρήγορα ολοκληρώνεται. Μα μέσα του υπάρχει μια σωρεία κύκλων, κάποιοι από τους οποίους αποτελούν συνέχεια προηγούμενων φάσεων της ζωής μας. Kάποιοι κάνουν την αρχική τους εμφάνιση, κάποιοι άλλοι τείνουν να κλείσουν, ενώ άλλοι θα συνεχίσουν να μας ακολουθούν και σε επόμενες φάσεις.

Πολλούς δε τους διαλέγουμε, απλά προκύπτουν. Άλλοι πάλι ακόμα κι αν είναι επιλογή μας, κλείνουν τόσο γρήγορα, πριν καν προλάβουμε να τους αντιληφθούμε. Κάποιοι που είναι πολύ σημαντικοί για εμάς και άλλοι πάλι που δεν είναι. Κύκλοι περιστασιακοί, κύκλοι διαχρονικοί.

Κύκλοι που άνοιξαν μόνοι τους ή που εμείς δημιουργήσαμε. Κύκλοι που κάτι μας πήραν, κάτι μας άφησαν, κάτι μας έμαθαν, κάτι μας έδωσαν.

Δεν έχει σημασία πόσους κύκλους έχει κάνει ο καθένας από εμάς, πόσους άφησε πίσω ή πόσοι ακόμα περιμένουν να τους ολοκληρώσουμε. Σημασία έχει να εντοπίζουμε σε κάθε κύκλο την ουσία της ύπαρξής του και να έχουμε πάντα κατά νου αυτό που μας προσφέρει.

“In the circle of life, it’s the wheel of fortune, it’s the leap of faith, it’s the band of hope… till we find our place, on the path unwinding, in the circle of life”, Elton John – Circle Of Life.

Η νέα ζωντανή εκπομπή του European School Radio της Κωνσταντίνας Κωνσταντίνου από το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων θα ανοίξει έναν καινούργιο κύκλο με την σειρά της και θα ασχοληθεί με διαφόρων ειδών ‘κύκλους’. Ελάτε, λοιπόν, κάθε Κυριακή στις 21:00-22:00 για να φτιάξουμε έναν δικό μας κύκλο, να ακούσουμε μουσική και ένθετα με πολύ ενδιαφέρον. Μην ξεχνάτε να μπαίνετε και στο τσατ 😉

Φτου και…

Εμ, σας περιμένουμε!

Ακούστε το σποτ της λιμνης των κυκλων

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/esrblog/esr-2011-2013/esr-2012-13/%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%ad%cf%82-2/%ce%b7-%ce%bb%ce%af%ce%bc%ce%bd%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%cf%89%ce%bd-live/

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση