Επιστροφή σε Συνεργαζόμενα σχολεία 2011-12

2ο Γυμν. ΑΡΓΟΥΣ

Cinemascope! Κάθε ΔΕΎΤΕΡΗ ΤΡΙΤΗ 19.15 περίπου και επανάληψη το Σάββατο 12.00, από την ομάδα του 2ου γυμνασίου Άργους.

Τον Κανέλλο, το Δημήτρη, την Άννα, την Κωνσταντίνα, το Ντίνο την Ανθή και το Γιώργο. Μια εκπομπή για τη μαγεία του κινηματογράφου. Γιατί κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν και σ’ ένα λευκό πανί ζωντανεύουν εικόνες ένας νέος μυστικός κόσμος είναι έτοιμος να αποκαλυφθεί μπροστά μας.

-Αγαπητοί ακροατές γεια σας! Ακούτε την πρώτη εκπομπή του cinemascope, μια εκπομπή με θέματα και μουσική από τον κινηματογράφο. Στο μικρόφωνο σήμερα είναι η Άννα και ο Κανέλλος. Είμαστε μαθητές του 2ου γυμνασίου Άργους. Ανήκουμε σε μια σχολική ομάδα που υλοποιεί φέτος ένα πρόγραμμα με αντικείμενο τη δημιουργία ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είναι ………………….., αλλά και η υπεύθυνοι της κινηματογραφικής μας λέσχης με την οποία συνεργαζόμαστε για την εκπομπή αυτή.

-Πριν συνεχίσουμε τη γνωριμία μας ας ακούσουμε λίγη μουσική. Διαλέξαμε αντιπροσωπευτική κινηματογραφική μουσική ένα κλασικό θα λέγαμε κομμάτι. Είναι μουσική του Maurice Jarre από την ταινία “dictor Zhivago” του David Lean.

002 Maurice Jarre-doctor zhivago

-Όπως είπε η Άννα νωρίτερα ανήκουμε στην ομάδα ραδιοφώνου του σχολείου μας. Έχουμε ήδη μια ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή σε ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης μας. Όταν πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη του esr ενθουσιαστήκαμε.

-Να πούμε ότι την πληροφορία μας έδωσε ο καθηγητής μας κος Μπούτσης που το ανακάλυψε τυχαία. Όταν μάθαμε λοιπόν για το esr αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε κι εμείς. Με την έγκριση και τη βοήθεια των υπεύθυνων καθηγητών και της διεύθυνσης βεβαια.

-Όσο για το θέμα της εκπομπής μας είχαμε την ιδέα να αξιοποιήσουμε την κινηματογραφική μας λέσχη και να συνεργαστούμε με τα παιδιά της ομάδας κινηματογράφου.

-Και να μαστε!

004 ennio morricone-once upon a time in America

-Η μουσική που ακούσαμε ήταν του Εννιο Μορικόνε, από το σάουντρακ της ταινίας «once upon a time in America», «κάποτε στην Αμερική», του Σέρτζιο Λεόνε.

-Σινεμά: η λέξη αποτελεί σύντμηση της γαλλικής λέξης cinematographe- δηλαδή κινηματογράφος- που είναι μια σύνθετη λέξη και αποτελείται από τις …ελληνικές λέξεις κίνημα και γράφω.

-Για την ιστορία. Στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, στο υπόγειο του γκράν καφέ, στο μπουλβάρ ντε καπισίν στο Παρίσι, οι αδελφοί Ογκίστ και Λουί Λυμιέρ, ιδιοκτήτες ενός εργοστασίου φωτογραφικών ειδών πραγματοποίησαν την πρώτη δημόσια προβολή κινηματογραφικών ταινιών. Εκείνη τη μέρα 33 άτομα αγόρασαν εισιτήρια του ενός γαλλικού φράγκου για να δούν 5 μικρού μήκους ταινίες μεταξύ των οποίων οι θρυλικές «η άφιξη του τρένου στο σταθμό» και «η έξοδος των εργατών από το εργοστάσιο».

-Από το Μορρικόνε και το επόμενο κομμάτι και από την ταινία «ο νονός», …..“the godfather”

006 ennio morricone- the godfather

-Στις 15 Ιανουαρίου προβλήθηκε από την κινηματογραφική μας λέσχη η ταινία «σινεμά ο παράδεισος». Δεν ήταν τυχαίο που επιλέξαμε αυτήν την ταινία για να «ανοίξει» το 2012, αφού ψάξαμε πολύ να βρούμε μια «σημαδιακή» θα έλεγα ταινία. Το «σινεμά ο παράδεισος» αποτελεί έναν ύμνο για τον ίδιο τον κινηματογράφο. Γυρίστηκε το 1988 από τον ιταλό σκηνοθέτη Giuseppe Tornatore.

-Να πω και λίγα λόγια για την υπόθεση. Ο Σαλβατόρε επιστρέφει στην πόλη που γεννήθηκε μετά από πολλά χρόνια και θυμάται τη φιλία που ανέπτυξε όταν ήταν παιδί με τον Αλφρέντο, έναν μηχανικό προβολής κινηματογράφου. Έτσι θα κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν, τότε που ο κινηματογράφος ήταν μέσο για να ξεφύγει από τη μίζερη καθημερινότητα.

=Πρωταγωνιστούν οι Φιλίπ Νουαρέ, Ζακ Περέν, Αντονέλλα Ατίλι και άλλοι. Η ταινία γυρίστηκε το 1988 και την ίδια χρονιά πήρε το όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Το κομμάτι που ακολουθεί είναι από το σάουντρακ της ταινίας. Συνθέτης ο Ennio Morikonne.

008 ennio morricone cinema paradiso dulce pontes

Ο σκηνοθέτης του «σινεμά ο παράδεισος» Τζιουζέπε Τορνατόρε γεννήθηκε το 1956 στο Παλέρμο της Ιταλίας. Σε ηλικία 16 ετών ανέβασε δύο θεατρικές παραστάσεις του Πιραντέλο και του ντε Φίλιππο. Συνέχισε την καριέρα του σαν σκηνοθέτης κάνοντας ντοκυμαντέρ και παραγωγές για την τηλεόραση. Το 1986 γύρισε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους «ιλ καμορίστα» και το 1988 το σινεμά ο παράδεισος που βραβεύτηκε με όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας, όπως είπαμε νωρίτερα.

Άλλες ταινίες του Τορνατόρε είναι «απλή διατύπωση» 1994, «ο μύθος του 1900» 1998, «Μαλένα» 2000, «η άγνωστη» 2006, «η πόλη των ανέμων» 2009./

010 crave (jolly roll morton) – the legend of 1900

Αξίζει να αναφερθούμε ιδιαίτερα στον Έννιο Μορρικόνε, συνθέσεις του οποίου ακούμε κυρίως στη σημερινή εκπομπή και θα δείτε γιατί.

-Είναι ιταλός κι αυτός. Γεννήθηκε στη Ρώμη το 1928 και άρχισε από τα 13 του να γράφει μουσική.

– Ο Μορρικόνε θεωρείται ο αυτοκράτορας της κινημστογραφικής μουσικής του 20ου αιώνα. Ο άνθρωπος που έφερε την επανάσταση στην τέχνη του σάουντρακ.

– Και ακούστε πώς έγινε. Το 1964 ο Μορρικόνε συνάντησε έναν άνθρωπο που άλλαξε τη ζωή του αλλά και την πορεία του ίδιου του κινηματογράφου. Αυτός ήταν ο σκηνοθέτης Σέρτζιο Λεόνε, σκηνοθέτης της ταινίας «για μια χούφτα δολάρια», που γυρίστηκε το 1965.

– Ααα! αυτός που σκηνοθέτησε το «once upon a time in America».

-Ακριβώς! Το «για μια χούφτα δολάρια» ήταν ένα γουέστερν σπαγγέτι, μια ταινία που ανέδειξε το νεοεμφανιζόμενο τότε και μετέπειτα πολύ γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη Κλίντ Ήστγουντ.

-Τη μουσική λοιπόν της ταινίας έγραψε ο Έννιο Μορρικόνε. Ήταν μια μουσική που συνδύαζε country ρίζες, παραδοσιακά όργανα της Σικελίας, surf κιθάρα, το διάσημο σφύριγμα, φωνές, τσιρίδες κι όλα αυτά με μια διάχυτη ροκ ατμόσφαιρα.

-Το σάουντρακ αυτό έγινε διεθνής επιτυχία μέσα σε μια νύχτα. Μ’ αυτήν την ταινία ο Μορρικόνε έγινε ο άνθρωπος που μετέτρεψε την κινηματογραφική μουσική σε ανεξάρτητη τέχνη.

-Για όσους δεν έχετε ακόμα καταλάβει, ακούστε τη και ίσως κάτι σας θυμίσει.

012-for a few dollars more (theme by ennio morricone)

Ας μην ξεχνάμε όμως και την επικαιρότητα. Στις 16/2/2012 στο golden teather του Hollywood έγινε η 84η απονομή των βραβείων όσκαρ. Το the artist μια υπέροχη ταινία ήταν ο μεγάλος νικητής καθώς πήρε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας. Ο ηθοποιός που πρωταγωνιστούσε στην ταινία ήταν ο Ζαν Ντιβερζέ ο οποίος κέρδισε το όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου και ο σκηνοθέτης της Μισέολ Χαντζαναβίσιους κατέκτησε κι αυτός την πρώτη θέση. Τα κοστούμια των ηθοποιών της ταινίας και η μουσική της κατέκτησαν κι αυτά την πρώτη θέση. Άρα μπορούμε να την θεωρήσουμε μια πολυβραβευμένη ταινία. Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου πήρε η Μέριλ Στρίπ για την ερμηνεία της στην ταινία η σιδηρά κυρία. Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου κατέκτησε η Σπένσερ για το ρόλο της στην ταινία οι ύπηρέτες. Το βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου κατέκτησε ο Κρίστοφερ Πλάμερ.

Και τελειώνουμε με ένα απόσπασμα από το θέμα της ταινίας ο επαγγελματίας με τον Ζαν Πολ Μπελμοντό

014a profi – ennio morricone – belmondo

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/esrblog/esr-2011-2013/esr-2011-12/1234567-2/2o_gym_argous/

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση