Επιστροφή σε Συνεργαζόμενα σχολεία 2011-12

Πρότυπο Πειραματικό Γεν. Λύκειο Αναβρύτων

Είμαστε το Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αναβρύτων, ένα ιστορικό και παραδοσιακό σχολείο, στο οποίο τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του φοίτησαν μέλη της βασιλικής οικογένειας, αλλά και αργότερα και πολλοί άλλοι επώνυμοι πλέον Έλληνες πολίτες. Το σχολείο λειτουργεί εντός του κτήματος Συγγρού στο Μαρούσι, ένα πανέμορφο άλσος, στα σύνορα των Δήμων Αμαρουσίου και Κηφισιάς. Στο χώρο αυτό λειτουργούν επίσης το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αναβρύτων, καθώς και το ΕΠΑΛ Αναβρύτων. Η έκταση ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ υπάρχουν και εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού οργανισμού του ανωτέρω Υπουργείου με την ονομασία “ΔΗΜΗΤΡΑ”. Παράλληλα, στο χώρο υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, υπαίθριο θέατρο , ενώ αποτελεί έκταση περιπάτου και αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και του ευρύτερου λεκανοπεδίου Αττικής. Παλαιότερα, στο σχολείο λειτουργούσε οικοτροφείο, για τη στέγαση και σίτιση μαθητών από άπορες οικογένειες, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ο Δήμος Αμαρουσίου διεξήγαγε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στο σχολείο μας φοιτούν 330 μαθητές κατανεμημένοι σε 12 τμήματα ( 4 τμήματα ανά τάξη). Οι μαθητές προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής και δεν διαθέτουν συγκεκριμένο πολεοδομικό προσδιορισμό, και η επιλογή τους μέχρι σήμερα, όπως σε όλα τα Πειραματικά σχολεία, γίνονταν με εγγραφή από το Πειραματικό Γυμνάσιο Αναβρύτων και με κλήρωση για τις εναπομείνασες θέσεις.. Με βάση τον τελευταίο νόμο, που θέσπισε η Πολιτεία, προβλέπεται από την επόμενη χρονιά η διεξαγωγή εισαγωγικού διαγωνισμού για την εγγραφή και φοίτηση στα Πρότυπα Πειραματικά σχολεία, όπως και από το Δημοτικό προς το Γυμνάσιο.

Οι εγκαταστάσεις του σχολείου είναι μέν παλιές, αλλά έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια και το σχολείο διαθέτει πολύ αξιόλογες υποδομές: α). Ασύρματο δίκτυο σύνδεσης με το διαδίκτυο σε όλους τους χώρους του σχολείου β). Μικρό αμφιθέατρο εκδηλώσεων με ηχητικές εγκαταστάσεις, βιντεοπροβολέα οροφής και οθόνη προβολών γ). 3 φορητά συστήματα προβολών για μετακίνηση στις αίθουσες δ). Εργαστήριο Φυσικής ( με πολύ καλό εξοπλισμό) με ηχητικές και προβολικές εγκαταστάσεις ε). Εργαστήριο Χημείας με πολύ καλό εξοπλισμό, στ). Virtual Lab εργαστήριο, για εξειδικευμένες εφαρμογές και πρακτικές ασκήσεις στην πληροφορική, αλλά και στις φυσικές επιστήμες και τα Μαθηματικά.

Μια μεγάλη έλλειψη, του σχολείου είναι ότι μετά την καταστροφή του κλειστού Γυμναστηρίου από το σεισμό ( και τη μη επισκευή του), δεν υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων και οι εκδηλώσεις γίνονται σε 2 σχολικές αίθουσες οι οποίες ενοποιούνται και κάθε φορά μετατρέπονται σε χώρο εκδηλώσεων.

Το σχολικό έτος 2011-2012 είχαμε εισαγωγή του νέου μαθήματος ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ στο Λύκειο και στο σχολείο μας το Α΄τετράμηνο υλοποιήθηκαν 6 προγράμματα ( projects) και το Β΄τετράμηνο υλοποιούνται άλλα 6 προγράμματα. Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι :” ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ-ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ” στο οποίο συμμετέχουν 20 μαθητές και ο στόχος είναι να υπάρξει γνωριμία των μαθητών με τη μαγεία του ραδιοφώνου, αλλά και εξοικείωσή τους με τις δυνατότητες που παρέχει το μέσο αυτό!!! Παράλληλα, οι μαθητές αναπτύσσουν συνεργασίες μεταξύ τους, αλλά και με τους μαθητές άλλων σχολείων συμμετέχοντας στο ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ και κάνοντας ποικίλες ραδιοφωνικές παραγωγές. Παράλληλα, στα πλαίσια του προγράμματος θα δοθεί η ευκαιρία να διερευνηθούν οι μουσικές επιλογές και οι ραδιοφωνικές συνήθειες των μαθητών και να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Οι μαθητές, σε συνδυασμό και με άλλα προγράμματα όπως :το πρόγραμμα “ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ”, η θεατρική ομάδα ,που λειτουργεί στο σχολείο μας, δίνει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διάφορες μορφές Τέχνης και να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες αποκτώντας γνώσεις και εμπειρίες. Οι δραστηριότητες των άλλων προγραμμάτων συνδέονται με το ραδιόφωνο μέσα από την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών, τη διεξαγωγή συνεντεύξεων κ.α. Μια πολύ σημαντική παράμετρος του προγράμματος του ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ είναι οι εξοικείωση των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες, καθώς οι παραγωγές που πραγματοποιούνται, γίνονται για εφαρμογή webradio και όχι συμβατικού ραδιοφώνου. Στα σχέδια μας είναι και η πραγματοποίηση επισκέψεων σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς καθώς και η δημιουργία μικρού στούντιο στο σχολείο, προκειμένου να πραγματοποιούνται οι ραδιοφωνικές ηχογραφήσεις.

Σύντομα θα σας μεταδώσουμε νεότερα σχετικά με το σχολείο μας και το project, που υλοποιούμε.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/esrblog/esr-2011-2013/esr-2011-12/1234567-2/%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf-%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b3%ce%b5%ce%bd-%ce%bb%cf%8d%ce%ba%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b2%cf%81/

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση