Επιστροφή σε Για το Μαθ.Ραδιόφωνο/ About

Νομικά θέματα

α) Διακριτικός τίτλος σταθμού: European School Radio, Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο

β) Ηχητικό σήμα: όπως ακούγεται και περιγράφεται στο οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει στον παρόντα ιστότοπο.

γ) Χαρακτήρας του σταθμού: ειδικός σταθμός (σχολικός).

δ) Υπεύθυνος προγράμματος: Συντονιστική ομάδα

ε) Τεχνικός υπεύθυνος: Οριζόμενος απο την συντονιστική ομάδα

στ) Διεύθυνση λειτουργίας: http://esradio.mysch.gr

ζ) Τεχνικές προδιαγραφές λειτουργίας: Διαδικτυακό ραδιόφωνο

η) Ώρες λειτουργίας σταθμού: όλο το 24ωρο.

O ραδιοφωνικός μας σταθμός είναι ένας σχολικός διαδικτυακός ραδιοσταθμός. Μεταδίδεται μέσω του διαδικτύου στην διεύθυνση  esradio.mysch.gr  και η παραγωγή του προγράμματος γίνεται από την σχολική κοινότητα και μέσα στα πλαίσια της σχολικής διαδικασίας και στη βάση του εθελοντισμού. Είναι σταθμός μη κερδοσκοπικός.

Ακολουθεί την ελληνική νομοθεσία ραδιοτηλεόρασης. Ιδίως το Π.Δ 100/2000 άρ. 8,9. Καθώς και το Π.Δ. 77/2003 όταν εκπομπές του σταθμού εμπίπτουν στο ρυθμιστικό εύρος αυτού του τελευταίου.  Όμως ο νόμος 2328/1995 περί ιδιωτικής ραδιοφωνίας θεσπίστηκε για να ρυθμίσει τον περιορισμένο αριθμό ραδιοσυχνοτήτων όπως αυτό προκύπτει αβίαστα και από το  άρθρο 7 με τίτλο «διαδικασία και κριτήρια χορήγησης αδειών τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών», όπου στην παράγραφο 2 αναφέρει ότι προκηρύσσονται θέσεις αδειών κατά νομό κάθε Σεπτέμβριο και όποτε υπάρξουν διαθέσιμες συχνότητες. Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά το κείμενο του νόμου, διαπιστώνει ότι θεσπίστηκε ώστε να θέσει κάποιους κανονισμούς και κάποια αξιοκρατία στην αυξημένη ζήτηση για την εκπομπή ραδιοφωνικών σταθμών, ζήτηση που υπερκάλυπτε τις τεχνικές δυνατότητες χωρητικότητας των ραδιοσυχνοτήτων. Επίσης στο ίδιο άρθρο 7, αναφέροντας τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι προς λήψη άδειας εκπομπής ραδιοσταθμοί, καθώς και την μοριοδότητη που αυτοί λαμβάνουν (επένδυση άνω των 15.000.000 δρχ, άνω των 5 απασχολούμενων κ.τ.λ.) αντιλαμβάνεται κανείς ότι στόχο έχει να διευκολύνει σοβαρές προτάσεις για την κατάληψη των ραδιοδιαύλων. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και  ο νόμος 3431/2006 όπου ήδη στο πρώτο άρθρο αναφέρει ότι ο νόμος εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των διατάξεων περί εποπτείας και ελέγχου της χρήσης του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων.

Σχετικά δε με το θέμα της ευθύνης του πανελληνίου σχολικού δικτύου επαγόμεθα τα ακόλουθα. Ο προμηθευτής ή ο κάτοχος του δικτύου φαίνεται να επιτελεί μάλλον ρόλο μεσάζοντος και λιγότερο ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού με την έννοια που του προσδίδει το άρθρ.1β Οδ.89/ 552, όπως τροποποιήθηκε από την Οδ.97/ 36, ήτοι με την έννοια του έχοντος την “συντακτική ευθύνη” του μεταδιδόμενου προγράμματος. Σημειωτέον ότι σε κάθε περίπτωση το κοινοτικό δίκαιο (Οδ.00/ 31 σε συνδ. με άρθρ.1 αρ.2 Οδ.98/ 48, όπως τροποποιήθηκε από την Οδ.97/ 36 σε συνδ. με 89/ 552) εξαιρεί ολότελα από τη ρύθμιση της κοινωνίας της πληροφορίας τον έχοντα τη συντακτική ευθύνη μιας ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης. Όντως, κι αν ακόμη γινόταν δεκτό ότι η ιστοσελίδα συνιστά είναι έντυπο, αυτό το έντυπο δεν θα “ανήκει” πάντως στο internet ή στον προμηθευτή δικτύου, γι’ αυτό άλλωστε και το άρθρ.15 Οδ.00/ 31 τον απαλλάσσει από οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο της ιστοσελίδας (εκτός από ευθύνη λόγω δόλου και –πιθανότατα- και λόγω βαρείας αμελείας (περιοδικό Δίκη, Απρίλιος 2004).

Άρθρο 15 παρ 2 του Συντάγματος, η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους ο οποίος ασκείται από το 1989 αρ. 3 παρ. 1 από το Ε.Σ.Ρ..

Εξ’ άλλου ο νόμος 3592/2007 σχετικά με την αδειοδότηση ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στο άρθρο 15 παρ. 2, εξαιρεί από το ρυθμιστικό του εύρους του διαδικτυακούς σταθμούς. Άρα και ο δικός μας.

Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ 4 του Ν 3592/2007 το ραδιόφωνο μέσω διαδικτύου δεν οφείλει να λάβει σχετική άδεια από το Ε.Σ.Ρ.

Στο θέμα που προκύπτει σχετικά με την καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων, η πλέον αρμόδια, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), αναφερόμενη στο αμοιβολόγιο επιγραμμικών χρήσεων (on line) μουσικής, πάντοτε κάνει λόγο για ποσοστά επί των ακαθάριστων εσόδων του διαδικτυακού τόπου. http://www.aepi.gr/images/pdf_aepi/amoivolgio_nea_mesa_teliko_iounios.pdf

Για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις,

Νομική Υπηρεσία Δ/νσης Δ/θμιας εκπαίδευσης Ν.Κιλκίς

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/esrblog/about/%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b8%ce%ad%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1/

2 σχόλια

  1. Για να μη λέμε κι ό,τι θέλουμε, αφενός η ΑΕΠΙ αναφέρει στο αμοιβολόγιο ότι ισχύουν ελάχιστες χρεώσεις (οπότε πληρώνεις ακόμα κι αν δεν βγάλεις δεκάρα) αφετέρου είστε υποχρεωμένοι να ζητήσετε και να λάβετε εγγράφως την άδεια για την online αναπαραγωγή των έργων, ανεξάρτητα από το αν πληρώνετε ή όχι για τα πνευματικά δικαιώματα.

    1. Εχετε απόλυτο δίκιο ανώνυμε ακροατή του ESR.
      Η άδεια για την Online αναπαραγωγή των έργων υπάρχει αφού η ΑΕΠΙ, προσφέρει την Ευγενική της Υποστήριξη στο European School Radio. Αυτό γίνεται στα πλαίσια της στήριξης του πρώτου Μαθητικού Ραδιοφώνου και στην αναγνώριση του κοινωφελούς, μη κερδοσκοπικού σκοπού καθώς και του εκπαιδευτικού έργου που υπηρετεί.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση