Αποτελέσματα 2ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου – Δελτίο Τύπου

afisafest2ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ μαθητικού ραδιοφώνου

3, 4 Απριλίου 2015

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στη Θεσσαλονίκη 3 Απριλίου 2015, συνεδριακό κέντρο “Ν. Γερμανός”, HELEXPO-ΔΕΘ. Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες, “το Φεστιβάλ Ραδιοφώνου ήταν μια υπέροχη στιγμή, μια καταπληκτική εμπειρία για όλους εμάς και για τα σχολεία. Η χαρά και η ενέργεια δεν περιγράφονται με λόγια!”.

Στόχος του ήταν να βρεθούν από κοντά, μαθητικές ραδιοφωνικές ομάδες από σχολεία όλης της χώρας και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους αλλά και να γνωριστούν μεταξύ τους και με τους συντονιστές του Διαδικτυακού Μαθητικού Ραδιοφωνικού σταθμού “European School Radio”. Επίσης, να βραβευθούν οι νικητές στο διαγωνισμό σύντομου κοινωνικού ραδιοφωνικού μηνύματος “Κάντο να ακουστεί”. Τελικά, περίπου 80 σχολεία συμμετείχαν με πάνω απο 1300 μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς και ο στόχος επιτεύχθηκε με το παραπάνω. Περίπου 40 απο αυτά ήρθαν από ολες τις γωνιές τις χώρας  και είχαν παρουσία με σταντ, ενώ τα υπόλοιπα, από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς παρουσίασαν τη δουλειά τους ή/και παρακολούθησαν τη δουλειά των άλλων ενώ συμμετείχαν στις παράλληλες δράσεις. Οι δράσεις και τα δρώμενα προσφέρονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και είχαν βιωματικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Δύο παιχνίδια, αυτό του  “Χαμένου Ραδιο-θησαυρού” καιτο Παιχνίδι της Θεσσαλονίκης-Thessaloniki City Game, παίχτηκαν κατ΄επανάληψη ενώ συνεχόμενες εικαστικές δράσεις έδωσαν χρώμα στην εκδήλωση.

Τα 8 παράλληλα εργαστήρια εκπαίδευσαν συνολικά 500 μαθητές/τριες και δόθηκαν από ειδικούς και έμπειρους δημοσιογράφους και επαγγελματίες στο χώρο του ραδιοφώνου, αλλά και από μαθητές/παραγωγούς του European School Radio και ανθρώπους του θεάτρου και της αφήγησης παραμυθιού, σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Περιλάμβαναν τεχνικές και τεχνολογίες ραδιοφώνου καθώς και θέματα δημοσιογραφίας, ρεπορτάζ από μέλη της ΕΣΗΕΜΘ, περιεχομένου και λόγου, καθώς και το θέατρο και το παραμύθι στο ραδιόφωνο. Επιπλέον χρησιμοποιήθηκε το εργαστήριο και στούντιο του τμήματος δημοσιογραφίας του Α.Π.Θ.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες σχολεία επισκέφτηκαν το Μουσείο Ραδιοφωνίας που στεγάζεται στο σημείο όπου εξέπεμψε ο πρώτος σταθμός της Ελλάδας το 1928, αποδίδοντας φόρο τιμής στον δημιουργό του, Χρ.Τσιγγιρίδη.

Σε πανηγυρική εκδήλωση, έγινε και η βράβευση του διαγωνισμού “Κάντο να ακουστεί” που το φεστιβάλ διεξήγαγε τους δύο προηγούμενους μήνες. Ταυτόχρονα, υπήρχε ζωντανή ραδιοφωνική σύνδεση από το European School Radio και κάλυψη απο ζωντανή βιντεο-ροή στο διαδίκτυο. Την ημέρα έκλεισε με απίστευτο και δημιουργικό χιούμορ ο Γιάννης Σερβετάς παρέα με τον Βασίλη Δέλλιο, οι οποίοι συζήτησαν με τους μαθητές θέματα του ραδιοφώνου.

Παράλληλα, εξελίχθηκε ημερίδα με θέμα την  “Το Μαθητικό Ραδιόφωνο, η Αγωγή στα Μέσα στην Εκπαίδευση και Η πρόκληση της Ψηφιακής Εποχής”  όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι των μαθητών.

Στη συνεχόμενη συναυλία η οποία ξεκίνησε στις 10.00 π.μ. και συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα πήραν μέρος πάνω από 20 σχήματα, συγκροτήματα, χορωδίες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες ενθουσιάζοντας τους συμμετέχοντες.

Στο Φεστιβάλ, εκτός απο τους συνδιοργανωτές συμμετείχαν συνολικά 15 συνεργαζόμενοι φορείς καθώς και επώνυμοι δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, και άνθρωποι του θεάτρου και της αφήγησης παραμυθιού.

Οι επίσημοι επισκέπτες απο τον εκπαιδευτικό και άλλους χώρους, έμειναν έκπληκτοι απο την εικόνα που αντίκρισαν, “Ενα σκηνικό πραγματικά απίστευτα δημιουργικό”.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με συνάντηση εργασίας το Σάββατο 4 Απριλίου 2015 στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, όπου και αποτιμήθηκε η διοργάνωση και έγιναν προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμού αλλά και του “European School Radio, Το πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”.

Το Φεστιβάλ συνδιοργάνωσαν η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Επιστημονική Εταιρία “European School Radio, το πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”, σε συνεργασία με την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης και είχε την υποστήριξη της πόλης μέσω χορηγιών.

http://2fest.europeanschoolradio.eu

Όσο για τον διαγωνισμό, οι συμμετοχές ήταν όλες αξιέπαινες και παρακάτω παρουσιάζονται τα αποτελέσματα:

1ο Βραβείο:

  • “Πάνω η τέχνη – Κάτω η βία ”, ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου, θεσ/νίκη

2ο Βραβείο:

  • “Στερεότυπα”, 1ο ΓΕΛ Μενεμένης, Θεσ/νίκη

3ο Βραβείο:

  • “Ποτό; Τσιγάρο; Ευχαριστώ δεν θα πάρω!!!”,  Γυμνάσιο Πόμπιας – Κρήτη

Ειδικές Διακρίσεις

Σποτ μικρών δημιουργών:

  • “Ονειρεύομαι”, 33ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου, Θεσ/νίκη

Σποτ καλύτερου κοινωνικού μηνύματος:

  • “Οδική Ασφάλεια”, Γυμνάσιο Σμίνθης, Πομακοχώρια Ξάνθης

Καλύτερου σποτ σύντομης διάρκειας:

  • “Σχολικός Εκφοβισμός”, Δ.Σ. Φιλώτα Φλώρινας

Σποτ καλύτερης ατάκας:

  • “Ρατσισμός”, ΤΕΕ Εδικής Αγωγής Αχαρνών, Αθήνα

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/esrblog/2015/04/21/apotelesmata-2oy-panellinioy-festiva/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση