Λίγα λόγια για το σχολείο μας

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λέσβου (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Λέσβου) ξεκίνησε τη λειτουργία του κατά το σχολικό έτος 2002-03. Πρώτος διευθυντής του σχολείου υπήρξε ο Γεωπόνος Δημήτρης Ξυνόροδος. Από το σχολικό έτος 2004-05 τη διεύθυνση του σχολείου έχει αναλάβει η κ. Ανδρονίκη Λεκάκη, Δασκάλα Ειδικής Αγωγής.

Ο αριθμός των μαθητών του σχολείου, κατά μέσο όρο, κυμαίνεται  μεταξύ των 15 έως και των 22. Την παρούσα σχολική χρονιά (2010-2011), οι μαθητές του σχολείου φθάνουν τον αριθμό των 17. Οι διαταραχές που χαρακτηρίζουν τους μαθητές είναι ως επί το πλείστον οι ακόλουθες: αυτισμός, σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση, σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες, υπερκινητικότητα, κινητικά προβλήματα κ.λπ.

Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Λέσβου, βρίσκεται σε σχολικό συγκρότημα της περιοχής των Υφαντηρίων Μυτιλήνης και στεγάζεται σε οκτώ λυόμενες αίθουσες. Για τις ανάγκες λειτουργίας του εργαστηρίου της κεραμικής έχει εξοπλιστεί μια μικρή αίθουσα που λειτουργούσε άλλοτε ως Ε.Κ.Φ.Ε. Στον ίδιο χώρο υπάρχει ακόμη μια αίθουσα που λειτουργεί ως σχολική τάξη. Σε παρακείμενο και υπερυψωμένο καλλιεργήσιμο χώρο έγινε η εγκατάσταση του εργαστηρίου κηπουρικής, στον οποίο κατασκευάσθηκε ένα σύγχρονο θερμοκήπιο.

Εκτός από την παρακολούθηση των μαθημάτων στα εργαστήρια, τα παιδιά διδάσκονται γλώσσα, μαθηματικά, χρήση υπολογιστών, αυτόνομη διαβίωση, καλλιεργούν τις καλλιτεχνικές τους δυνατότητες και παράλληλα γυμνάζονται στην αίθουσα του κλειστού γυμναστήριου, κοινή για όλα τα συστεγαζόμενα σχολεία. Επίσης, τόσο ο ψυχολόγος όσο και ο κοινωνικός λειτουργός οργανώνουν μικρο-ομαδικές ή εξατομικευμένες συναντήσεις με τους μαθητές και τους γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών με επίκεντρο θέματα της αρμοδιότητάς τους. Από το σχολικό έτος 2006-07 εφαρμόζονται πρόγραμματα κινησιοθεραπείας/φυσιοθεραπείας και  λογοθεραπείας για τους μαθητες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.