Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Το  1ο Γυμνάσιο Ξάνθης, συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ Δράση ΚΑ2 με τίτλο:
“North,south,east and west-movement in Europe and cohesion through european values”
Αρχικά, η διάρκεια του προγράμματος ήταν  24 μήνες  (01/09/2020-31/08/2022) αλλά έγινε αίτηση παράτασης μέχρι 31/8/2023.  

Οι εταίροι μας στο πρόγραμμα είναι τα σχολεία:

  1. Realschule Senne (Bielefeld, Γερμανία, συντονίστρια χώρα)

https://rssenne.edupage.org/

  1. Ozel Gokceada Rum Ortaokulu ve Lisesi

(Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο, Ίμβρος, Τουρκία)

Ελληνικό σχολείο Ίμβρου – Gökçeada Rum Lisesi | Facebook

  1. Munkevaengets Skole (Kolding, Δανία)

https://munkevaengets-skole.aula.dk/foraeldre/velkommen

Σκοπός του προγράμματος
Oι μαθητές/τριες θα μελετήσουν το θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, ως πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο φαινόμενο, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και παγκόσμια.
Επειδή πληθώρα ανθρώπων σε ολόκληρη την υφήλιο αναγκάζεται να αφήσει την πατρίδα του εξαιτίας της βίας και των συρράξεων, αλλά κι άλλοι πολλοί υποχρεώνονται να πάρουν και πάλι το δρόμο της ξενιτιάς λόγω της οικονομικής κρίσης, ο δημόσιος διάλογος γύρω από αυτό το θέμα εντείνεται. Στην Ελλάδα οι σύγχρονοι Έλληνες μετανάστες είναι κυρίως νέοι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, των οποίων οι πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες αξιοποιούνται προς όφελος των άλλων χωρών που τους υποδέχονται. Ζητήματα σχετικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες κατά καιρούς προβάλλονται σε κανάλια, εφημερίδες αλλά και στο διαδίκτυο, ενώ από την άλλη μεριά, εμείς οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε αλλά και προσπαθούμε να κατανοήσουμε και να εξηγήσουμε το φαινόμενο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς και την πολυπλοκότητά του.
Επιπρόσθετα, τα σχολεία σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ευρώπη, φιλοξενούν έναν αυξανόμενο αριθμό μαθητών προσφύγων και μεταναστών. Αυτό σημαίνει ότι πανευρωπαϊκά όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις και  γι’ αυτό θα πρέπει να αναζητούμε νέα εργαλεία για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις νέες εκπαιδευτικές ανάγκες. Επίσης, ένας από τους πολλούς στόχους μας είναι μελετώντας το ζήτημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης να προβούμε σε δραστηριότητες εμπνευσμένες από την τέχνη, τον πολιτισμό, την ιστορία, τη λογοτεχνία και τα εκπαιδευτικά συστήματα των συνεργαζόμενων χωρών.

Επειδή το πρόγραμμα ξεκίνησε κατά την διάρκεια της πανδημίας του  COVID-19, τα πρώτα δύο χρόνια, η επικοινωνία και συνεργασία με τα έτερα σχολεία γινόταν εξ’ αποστάσεως με την χρήση πλατφόρμας επικοινωνίας.

 

 

               

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *