“Η πείνα δεν είναι απλώς μια λέξη… “- μια επίκαιρη “εργασία”

“Η  πείνα δεν είναι μια απλή λέξη, είναι ένας σάκος που έχει κλείσει μέσα του ένα σωρό ανθρώπους και δεν τους αφήνει να πάρουν ανάσα, δίχως να νοιάζεται…”

 

Μια πολύ επίκαιρη “εργασία”

 

Η  μικρή δεκάχρονη μαθήτριά μου, η Ευγενία, έγραψε πριν ένα χρόνο μια αφοπλιστική απάντηση στην ερώτηση “ποιος είναι ο πιο τρομακτικός δράκος για σας” 

 

“Η πείνα δεν είναι απλώς μια λέξη, είναι ένα βίωμα το οποίο περνάνε εκατομμύρια άνθρωποι στη γη. Στην Ελλάδα, πείνα σημαίνει:

Να έχεις χάσει την εργασία σου εδώ και αρκετούς μήνες, να μην έχεις κάπιον να σε στηρίξει πια και να πρέπει να ζητάς μια μερίδα φαγητού από συσσίτιο.

Να είσαι παιδί με ειδικές ανάγκες από άπορους γονείς και να στηρίζεσαι σε δωρεές τροφίμων στο σχολείο σου, το οποίο πλέον δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει ο δήμος σου.

Να προσφέρεις την εθελοντική σου εργασία σε συσσίτιο ενορίας για να εξασφαλίζεις εσύ ο ίδιος ένα πιάτο φαγητού για εκείνη την ημέρα.

PEINAΝα είσαι ανήμπορος, μόνος ηλικιωμένος, που δεν έχει καν την ικανότητα να βγει από το σπίτι του για να βρει μια μερίδα φαγητού.

Να είσαι υπεύθυνος ενός ορφανοτροφείου και να μην ξέρεις αν θα μπορείς να παρέχεις φαγητό στα παιδιά του ιδρύματος όλες τις μέρες της εβδομάδας.

Να είσαι παιδί και από απόγνωση να τους τρως τη ζάχαρη για τον καφέ των δασκάλων σου.

Αυτό θα πει πείνα. Γιατί η πείνα δεν είναι μια απλή λέξη, είναι ένας σάκος που έχει κλείσει μέσα του ένα σωρό ανθρώπους και δεν τους αφήνει να πάρουν ανάσα, δίχως να νοιάζεται….”

Τώρα που έρχονται Χριστούγεννα, ας μην ξεχάσουμε όσους δυσκολεύονται περισσότερο από μας και ιδιαίτερα τα παιδιά.  

συγχρονο κοριτσάκι με τα σπίρτα

Τα “κοριτσάκια με τα σπίρτα”, δυστυχώς, δεν είναι πια παιδικό παραμύθι.

Σημείωση:

Η εργασία έγινε στα πλαίσια του κειμένου της Αγγελικής Βαρελλά “Δρακοπαραμύθι”, που υπάρχει στο ανθολόγιο της Ε-Στ δημοτικού. Η ερώτηση ήταν:

-Ποιός είναι ο πιο τρομακτικός “δράκος” για σας και γιατί; 

Σχετικά με Ελένη Παπαποστόλου

Δασκάλα στο 12o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΣΚΕΨΕΙΣ..., ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. Ετικέτες: , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.