ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

0

Συγγραφέας: 3o Δημοτικό Σχολείο Επανομής | Κατηγορία Ανακοινώσεις | , στις 06-03-2015

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας και του Εκφοβισμού. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο παιδικής και νεανικής παραβατικότητας που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί βλάβη στο θύμα. Εμφανίζεται με τη μορφή λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, ντροπιαστικά πειράγματα, βρισιές, βωμολοχίες, απειλές), του κοινωνικού εκφοβισμού (συκοφαντίες, αδικίες, καταστροφή αντικειμένων, απόρριψη και απομόνωση από την ομάδα), του σωματικού εκφοβισμού (σπρωξίματα, χτυπήματα, κλωτσιές), του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο).
Από επιστημονικές έρευνες στην Ελλάδα διαπιστώθηκε πως το 29% των μαθητών έχουν υποστεί κάποια μορφή εκφοβισμού στο σχολείο. Τα αγόρια είναι πιο συχνά θύτες και θύματα εκφοβιστικής συμπεριφοράς. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού κατά τη διαδικασία μάθησης. Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά που γίνονται θύματα σχολικού εκφοβισμού αρχικά νοιώθουν φόβο, απόγνωση και παρουσιάζουν τάσεις φυγής. Αισθάνονται ότι απειλούνται, τρομάζουν, αρνούνται να πάνε σχολείο και παρουσιάζουν συμπτώματα σχολικής φοβίας. Μπορεί επίσης να γίνουν επιθετικά και νευρικά, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα ίδια τα παιδιά –θύματα μπορούν να γίνουν θύτες σε άλλα παιδιά ή αδέλφια.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το παιδί που είναι θύμα εκφοβισμού να αισθανθεί ότι έχει στήριγμα τους γονείς στο σπίτι, τους δασκάλους στο σχολείο και την αστυνομία στη γειτονιά του. Επιπλέον οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να ανέχονται πολλές προκλήσεις και πειράγματα, να μη φοβούνται από απειλές, να κοινωνικοποιούν το πρόβλημα που έχουν ενημερώνοντας τους μεγαλύτερους, να έχουν το θάρρος της γνώμης και να μάθουν να αμύνονται.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση