Πρόγραμμα εξεταστικής περιόδου Μαΐου 2023

Πρόγραμμα ενδοσχολικών εξετάσεων 2023 1

Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. 2023-24: Ενημερωτικό Σημείωμα για Ιδιώτες

mathiteian

Εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Ενημερωτικό Σημείωμα το οποίο απευθύνεται σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα με πληροφορίες για την προσφορά θέσεων στο πρόγραμμα του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.
Το Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. απευθύνεται σε κατόχους απολυτηρίου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ., ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. καθώς και σε κατόχους ισότιμων προς αυτούς τίτλων σε συναφείς ειδικότητες, καθώς και σε κατόχους απολυτηρίου ΓΕ.Λ. οι οποίοι έχουν αποκτήσει και πτυχίο ΕΠΑ.Λ. σε συναφείς ειδικότητες.
Κατά το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας, φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αναλαμβάνουν να παράσχουν στον μαθητευόμενο μάθηση στον χώρο εργασίας, σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, το οποίο σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή, οδηγεί, μετά από εξετάσεις, σε πιστοποίηση των γνώσεων και ειδικοτήτων σε συγκεκριμένη ειδικότητα. Οι μαθητευόμενοι αποκτούν εργασιακή εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας και επιπλέον εφόδια στην ειδικότητα που έχουν επιλέξει ενώ συνεργάζονται με επαγγελματίες του κλάδου.
Οι απόφοιτοι ολοκληρώνοντας το Μεταλυκειακό Έτος, μπορούν να αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας, επαγγελματικής εκπαίδευσης & κατάρτισης Επιπέδου 5 μετά την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται από τον ΕΟΠΠΕΠ. Επίσης έχουν τη δυνατότητα μετά από κατακτήτριες εξετάσεις να εισαχθούν σε Τμήματα Α.Ε.Ι. συναφούς ειδικότητας.
Η ηλεκτρονική καταχώριση για διάθεση θέσεων μαθητείας στο Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας 2023-2024 από φορείς του Ιδιωτικού Τομέα πραγματοποιείται μέσω της σελίδας https://e-mathiteia.minedu.gov.gr/ (Διεπαφή Επιχειρήσεων) και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 03/09/2023 και ώρα 23:59.Λήψη αρχείου

Πρόγραμμα εξετάσεωνΛήψη αρχείου

Το ΕΠΑΛ Γαράζου στη 2η Γιορτή Διαπολιτισμικότητας

d5d3a89c.jpeg

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄, Β΄ Λυκείου και της Τάξης Υποδοχής του σχολείου μας συμμετείχαν στη 2η Γιορτή Διαπολιτισμικότητας που διοργάνωσε στις 16.05.2023 η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ρεθύμνου σε συνεργασία με σχολεία του Δήμου Ρεθύμνης (4ο Γυμνάσιο, Πειραματικό Λύκειο, Πειραματικό Γυμνάσιο & Πειραματικό Δημοτικό Πανεπιστημίου Κρήτης), την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ρεθύμνου στο «Σπίτι του Πολιτισμού» του Δήμου Ρεθύμνου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσίασαν την αφίσα και τα πόστερ που δημιούργησαν με θέματα την Αλληλεγγύη και την Ειρηνική Συναδέλφωση των Λαών. Συγκεκριμένα, οι φωτογραφίες των πόστερ προέβαλαν το επιτακτικό αίτημα για την άρση των Ανισοτήτων στον Κόσμο, για την ενδυνάμωση της Αλληλεγγύης των λαών και για την παγίωση της Ειρήνης. Παράλληλα, οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από τις δημιουργίες τους προώθησαν το μήνυμα για την ενθάρρυνση των διαπολιτισμικών ανταλλαγών και για την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής ενσυναίσθησης όλων των πολιτών του Κόσμου.

Οι φωτογραφίες των πόστερ πλαισιώθηκαν από πολυγλωσσικά μηνύματα ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλεγγύης των λαών (μηνύματα στην Ελληνική, την Αραβική, τη Γαλλική, την Αλβανική, την Τουρκική, την Ουκρανική γλώσσα, στα Χίντι και στα Πάστο). Η δυναμική της πολιτισμικής ετερογένειας των λαών αναδείχθηκε από την πολυχρωμία των πόστερ, ενώ η ανάγκη διαπολιτισμικής συνύπαρξης των λαών προβλήθηκε μέσα από τη σύνθεση των φωνών κορυφαίων ποιητών, εκπροσώπων της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως είναι ο Παλαιστίνιος Mahmoud Darwish (πόστερ «Οι Σπείρες της Αλληλεγγύης»), οι Έλληνες ποιητές Ο. Ελύτης, Γ. Ρίτσος, Ν. Βρεττάκος (πόστερ «Το περιστέρι της Ειρήνης»).

Ευχαριστούμε την  Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Ρεθύμνου, κα Κερασία Πετρογιάννη για τη διοργάνωση της ως άνω εκδήλωσης και τους μαθητές και τις μαθήτριες για τις δημιουργίες τους.

Στιγμιότυπο από 2η Γιορτή Διαπολιτισμικότητας
Στιγμιότυπο των αναρτημένων poster στη 2η Γιορτή Διαπολιτισμικότητας όπως το είδαμε στο Facebook

Προγράμματα Αγωγής Υγείας από το ΕΠΑΛ Γαράζου

Το πρόγραμμα περιελάμβανε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους υγείας και πρόληψης ψυχικής υγείας, παρακολούθηση ενημερώσεων, πολλές συζητήσεις και προβληματισμούς!

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα προγράμματα Αγωγής Υγείας που υλοποιήθηκαν φέτος στο ΕΠΑ.Λ. Γαράζου παρουσιάζονται στο παρακάτω βίντεο, το οποίο προβλήθηκε στην Γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας στις 10/5/2023 με ιδιαίτερη επιτυχία!

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί Καραγρηγόρη Φωτεινή και Λυδάκη Χαρίκλεια ευχαριστούν τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν και τις εμπιστεύτηκαν με τους προβληματισμούς του και τους εύχονται Καλή Πρόοδο!

“Μαθαίνουμε Πρώτες Βοήθειες, Σώζουμε Ζωές” στο ΕΠΑΛ Γαράζου

Κατά τη Σχολική Χρονιά 2022-23, το ΕΠΑ.Λ. Γαράζου συμμετείχε για ακόμα μια χρονιά στο Πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ. – Σχέδια Δράσης» υλοποιώντας Σχέδιο δράσης με τίτλο “Μαθαίνουμε Πρώτες Βοήθειες, Σώζουμε Ζωές“.

Τα Σχέδια Δράσης, ως ένας από τους Πυλώνες του Προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» έχουν στόχο τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, την επαύξηση του κύρους και της ελκυστικότητάς της, την ανακατασκευή προκαταλήψεων και την εξωστρέφεια.

Φέτος, το σχέδιο δράσης “Μαθαίνουμε Πρώτες Βοήθειες, Σώζουμε Ζωές” περιελάμβανε δύο υποδράσεις:

1. Πρώτες Βοήθειες με ασφάλεια

Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί του ΕΠΑ.Λ. Γαράζου ενημερώθηκαν για την εφαρμογή Πρώτων Βοηθειών και την αναγκαιότητά τους. Συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δράσεις με τις εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων Νοσηλευτικής και Βρεφονηπιοκομίας του Τομέα Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας του σχολείου μας καθώς και με εξειδικευμένους επαγγελματίες από το ΕΚΑΒ Ηρακλείου. Στη συνέχεια, δημιούργησαν υλικό προς ενημέρωση των εκπαιδευτικών και της ευρύτερης σχολικής κοινότητας και έκαναν επίδειξη βασικών πρωτοκόλλων των Πρώτων Βοηθειών.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Λυδάκη Χαρίκλεια, Καραγρηγόρη Φωτεινή.

2. Πρώτες βοήθειες και φροντίδα νεογνού και βρέφους

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΕΠΑΛ Γαράζου ενημερώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν, από τις εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων Νοσηλευτικής και Βρεφονηπιοκομίας του Τομέα Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας, στη βασική υποστήριξη ζωής νεογνού – βρέφους, στην ανταπόκριση σε πνιγμονή, και στις ασφαλείς πρακτικές φροντίδας. Στη συνέχεια, επιμελήθηκαν την παραγωγή ενημερωτικού υλικού. Ως μέρος της υποδράσης, μαθητές και μαθήτριες επισκέφθηκαν το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου, συμμετέχοντας σε βιωματικές δράσεις.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Καραγρηγόρη Φωτεινή, Λυδάκη Χαρίκλεια

Τα αποτελέσματα των δράσεων που υλοποιήθηκαν, παρουσιάστηκαν στην εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου μας σε εκδήλωση στις 12 Μάϊου 2023. Στο βίντεο που ακολουθεί, γίνεται μία σύντομη παρουσίαση του σχεδίου δράσης.

Ευχαριστούμε θερμά το ΕΚΑΒ Ηρακλείου και το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου για τη συνεργασία. Επιπλέον είναι σημαντικό για εμάς να ευχαριστήσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν. Ελπίζουμε η συμμετοχή τους να τους προσέφερε νέες δεξιότητες για τη ζωή τους και τους ευχόμαστε Καλή Πρόοδο!

Το πρόγραμμα “Μαθαίνουμε Πρώτες Βοήθειες, Σώζουμε Ζωές” υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2022-23 στο πλαίσιο της Πράξης “Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ” μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΦΙΣΑ ΜΝΑΕ 2022 23
Η αφίσα του σχεδίου δράσης για το σχολικό έτος 2022-23

Ενημέρωση μαθητών και μαθητριών Γυμνασίου για τις σπουδές στο ΕΠΑ.Λ.

Κατά τον Απρίλιο και Μάιο της σχολικής χρονιάς 2022-23 και με στόχο την αποτελεσματική ενημέρωση και πληροφόρηση των μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης Γυμνασίου, για τις πιθανές εκπαιδευτικές επιλογές σε ό,τι αφορά στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, οι εκπαιδευτικοί του ΕΠΑ.Λ. Γαράζου σχεδίασαν και υλοποίησαν επισκέψεις σε Γυμνάσια της περιοχής.

Εκπρόσωποι από κάθε τομέα του σχολείου επισκέφθηκαν τα γυμνάσια της περιοχής και παρουσίασαν τη δομή και τη λειτουργία του ΕΠΑ.Λ., τους τομείς και τις ειδικότητες που περιλαμβάνει και τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει.

Μπορείτε κι εσείς να ενημερωθείτε για τους τομείς και τις ειδικότητες του ΕΠΑ.Λ. Γαράζου μέσα από την ιστοσελίδα του σχολείου.

IMG 646e4e1d3ff5ffa3cfb4e77646029190 V

20230504 121957

«Βιοποικιλότητα στον Μυλοπόταμο» ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από το ΕΠΑ.Λ. Γαράζου

Το πρόγραμμα περιελάμβανε εκπαιδευτικές επισκέψεις, εγγραφή στο Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Σχολείων, δράσεις στο σχολείο και στην ευρύτερη περιοχή του Γαράζου, παρακολούθηση ειδικών διαδικτυακών μαθημάτων σχετικά με προστατευόμενες περιοχές και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, εκμάθηση χρήσης εφαρμογών για αναγνώριση φυτικών ειδών, δημιουργία διαδραστικής ιστοσελίδας σχετικά με τα είδη χλωρίδας και πανίδας της περιοχής και φυσικά, πολλές συζητήσεις και προβληματισμούς για το μέλλον του πλανήτη μας γενικότερα!

Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσιάζονται στο ακόλουθο βίντεο:

το οποίο προβλήθηκε στην Γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας στις 10/5/2023 με ιδιαίτερη επιτυχία!

 

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες: Ντούρου Θεσσαλονίκη (Γεωπόνος), Σμπώκου Ειρήνη (Γεωπόνος) και Καταντωνάκη Μαρία (Χημικός) ευχαριστούν τους φορείς που συνεργάστηκαν και βέβαια τους μαθητές που συμμετείχαν και τους εύχονται Καλή Πρόοδο!

Αναδημοσίευση από rethemnosnews.gr

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου

Τη Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, μαθητές και μαθήτριες του ΕΠΑΛ Γαράζου επισκέφθηκαν το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε βιωματική δράση με θέμα τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τις ερωτικές σχέσεις.

Στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου διαβάζουμε:

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ρεθύμνου υποδέχτηκε τους μαθητές και τις μαθήτριες του ΕΠΑΛ Γαράζου, στα πλαίσια εκπαιδευτικής επίσκεψης με θέμα τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τις ερωτικές σχέσεις.

Στο πλαίσιο της συνάντησής μας είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα «συστατικά» μιας υγιούς ερωτικής σχέσης, τις ποικίλες δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν μεταξύ των συντρόφων, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των δυσκολιών. Επίσης δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να προσεγγίσουν ζητήματα όπως τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα για τις ερωτικές σχέσεις, την έμφυλη βία και τη σεξουαλικότητα, καθώς και να ενημερωθούν για την εγκυρότητα ή μη των όσων ακούγονται για τις ερωτικές σχέσεις.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και τους μαθητές και τις μαθήτριες για τη συμμετοχή και την άψογη συνεργασία τους. 

20230505 105247

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου.

Η ως άνω επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του σχολείου μας, για το σχολικό έτος 2022-23:

  • Πρόγραμμα ΜΝΑΕ “Μαθαίνουμε Πρώτες Βοήθειες, Σώζουμε Ζωές”.
  • Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας “Ενημερωμένα-Δυνατά Κορίτσια”.
  • Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας “Σημαντικές σχέσεις-υγιείς σχέσεις”.

Το πρόγραμμα “Μαθαίνουμε Πρώτες Βοήθειες, Σώζουμε Ζωές” υλοποιείται κατά το σχολικό έτος 2022-23 στο πλαίσιο της Πράξης “Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ” μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες από το ΕΚΑΒ Ηρακλείου

Τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 επισκέφθηκε το ΕΠΑΛ Γαράζου ομάδα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Τομέας Εκπαίδευσης – ΕΚΑΒ Ηρακλείου) με σκοπό την υλοποίηση σεμιναρίου Πρώτων Βοηθειών. Συγκεκριμένα, οι μαθητές, οι μαθήτριες, η Διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί το σχολείου μας ενημερωθήκαμε για τους τρόπους με τους οποίους ως πολίτες μπορούμε να προσφέρουμε άμεσα και αποτελεσματικά βοήθεια σε ενήλικες και παιδιά σε ανάγκη σε περιπτώσεις όπως λιποθυμία, πνιγμονή, ανακοπή, αιμορραγία, αλλεργίες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η σχολική κοινότητα ενημερώθηκε σε θεωρητικό επίπεδο και ακολούθησε πρακτική άσκηση.

Ευχαριστούμε το ΕΚΑΒ Ηρακλείου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα του προγράμματος “Μαθαίνουμε Πρώτες Βοήθειες, Σώζουμε Ζωές” που υλοποιείται κατά το τρέχον σχολικό έτος από τις εκπαιδευτικούς του Τομέα Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας του ΕΠΑΛ Γαράζου, κυρίες Λυδάκη Χαρίκλεια και Καραγρηγόρη Φωτεινή.

Το πρόγραμμα “Μαθαίνουμε Πρώτες Βοήθειες, Σώζουμε Ζωές” υλοποιείται κατά το σχολικό έτος 2022-23 στο πλαίσιο της Πράξης “Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ” μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Στιγμιότυπα από την ημέρα:

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση