O γενετικός έλεγχος εμβρύων ενδέχεται να μην οδηγήσει σε «πιο έξυπνα μωρά»

O γενετικός έλεγχος εμβρύων ενδέχεται να μην οδηγήσει σε «πιο έξυπνα μωρά»

O γενετικός έλεγχος εμβρύων ενδέχεται να μην οδηγήσει σε «πιο έξυπνα μωρά»
O γενετικός έλεγχος εμβρύων ενδέχεται να μην οδηγήσει σε «πιο έξυπνα μωρά»
Η δημιουργία παιδιών «κατά παραγγελία», δηλαδή η «επιλογή» απογόνων στο πλαίσιο της αναπαραγωγικής διαδικασίας, είναι μάλλον απίθανο να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης μελέτης.
Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cell, δείχνει ότι τα χαρακτηριστικά, όπως το ύψος ή το IQ, είναι αποτέλεσμα πολλαπλών γονιδίων που συνεργάζονται μαζί με άλλους, μη γενετικούς παράγοντες. Η εν λόγω μελέτη καταδεικνύει ότι υπάρχουν παράγοντες που

Πηγή – περισσότερα:https://bioethics-education.blogspot.com/2019/12/o.html

Κατηγορίες: Αυτονομία, Βιοηθική, Βιοηθική και εκπαίδευση, Βιοηθική και εκπαίδευση, Γενετική, Ηθική, Ολισθηρή πλαγιά | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο O γενετικός έλεγχος εμβρύων ενδέχεται να μην οδηγήσει σε «πιο έξυπνα μωρά»

Μια Ορθόδοξη προσέγγιση σε θέματα Βιοηθικής

Οι Βιοεπιστήμες, δηλαδή οι κλάδοι της Επιστήμης που έχουν ως αντικείμενο έρευνας το φαινόμενο της ζωής, από το κύτταρο και τους μικροοργανισμούς, μέχρι τα ζώα και τον ίδιο τον άνθρωπο, καθώς και η αντίστοιχη Βιοτεχνολογία έχουν σημειώσει τεράστια ανάπτυξη κατά την τελευταία πεντηκονταετία. Πολλά από τα επιτεύγματά τους (π.χ. μεταμοσχεύσεις οργάνων, τεχνολογίες αναπαραγωγής κ.ά) εφαρμόζονται ήδη και στον τόπο μας. Άλλων, όπως είναι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, κάνουμε χρήση˙ και όλων, γενικά, έχουμε, λίγο ή πολύ, γνώση.

     Πολλά από τα επιτεύγματα αυτά κρίνονται ως ευεργετικά για τον άνθρωπο. Έτσι, με τις μεταμοσχεύσεις οργάνων παρέχεται η δυνατότητα επιβίωσης, ή, και βελτίωσης της ποιότητας ζωής, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με ζωτικά όργανά τους˙ με τις τεχνολογίες αναπαραγωγής μπορούν πολλά ζευγάρια, που χωρίς τη βοήθειά τους θα έμεναν άτεκνα, να αποκτήσουν απογόνους˙ η γενετική μηχανική επαγγέλλεται την πρόβλεψη και θεραπεία ασθενειών κ.ο.κ.

   Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις στις οποίες δεν κρίνεται από όλους επωφελής, ή τουλάχιστον, δεν στερείται διλημμάτων η εφαρμογή των νέων εφευρέσεων, όπως συμβαίνει π.χ. στη λήψη οργάνων από πτωματικούς δότες, στην ετερόλογη γονιμοποίηση, στην επέμβαση στα γονίδια ζώων ή φυτών κλπ.

    Οι απορίες και τα διλήμματα των ανθρώπων, όσον αφορά στις ως άνω νέες επιστημονικές ανακαλύψεις και τις εφαρμογές τους, οδήγησαν στην εμφάνιση του κλάδου της Βιοηθικής. Η Βιοηθική καλείται να θέσει όρια ανάμεσα στις θετικές και αρνητικές συνέπειες των Βιοεπιστημών και της Βιοτεχνολογίας στη ζωή μας, να προβάλει κριτήρια επιλογής πορείας μέσα από τους πολλούς και ποικίλους δρόμους που διανοίγονται, καθώς επίσης και να δημιουργήσει αντιστάσεις στη συνεχώς αυξανόμενη πίεση για εφαρμογή στη ζωή των ανθρώπων των οποιωνδήποτε εφευρέσεων ή ανακαλύψεων.

      Κάθε Ηθική είναι, φυσικά, αναπόσπαστα συνδεδεμένη με ένα φιλοσοφικό σύστημα ή μια θρησκεία

στην οποία και αναφέρεται. Άλλη π.χ. είναι η Ηθική του Μαρξισμού, άλλη του Ισλάμ και άλλη του Χριστιανισμού. Η διάκριση, ασφαλώς, υφίσταται και στον τομέα της Βιοηθικής. Όσα θα πούμε παρακάτω αναφέρονται στην Ορθόδοξη Χριστιανική Ηθική. Ή, όπως έχει δοθεί το θέμα, θα είναι μια Ορθόδοξη (Χριστιανική) προσέγγιση σε θέματα Βιοηθικής.

Συνέχεια

Κατηγορίες: Βιοηθική, Βιοηθική και εκπαίδευση | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μια Ορθόδοξη προσέγγιση σε θέματα Βιοηθικής

Τεχνητή νοημοσύνη και σενάρια επιστημονικής φαντασίας – Βίντεο.

 

Δείτε το στο slideshare.net

Τεχνητή νοημοσύνη και σενάρια επιστημονικής φαντασίας

Όταν προσεγγίζουμε το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και επιστημονικής φαντασίας καθίστανται ολοένα και περισσότερο δυσδιάκριτα. Η ιδέα ότι μια μηχανή θα μπορούσε να επιδείξει τον ίδιο ή και μεγαλύτερο βαθμό νοημοσύνης και συνείδησης με τον άνθρωπο έχει γοητεύσει για δεκαετίες,  τόσο το αναγνωστικό κοινό όσο και τους συγγραφείς των επιστημονικών σεναρίων. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί κορυφαίοι επιστήμονες   μας προειδοποιούν ότι η απερίσκεπτη άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αποβεί μοιραία για το ανθρώπινο είδος. Το βίντεο της ανάρτησης  εξετάζει  αν είναι  εφικτό τα σενάρια της επιστημονικής φαντασίας να πραγματοποιηθούν στο κοντινό μέλλον και αν μπορούμε να οραματιστούμε ένα μέλλον όπου ο άνθρωπος και η μηχανή μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.

Η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει τον δρόμο για ψηφιακές δικτατορίες – Γιουβάλ Νώε Χαράρι

Πηγή: https://bioethics-education.blogspot.com/2018/12/blog-post.html

Κατηγορίες: Αυτονομία, Βιοηθική και εκπαίδευση, Ηθική, Ολισθηρή πλαγιά, Τεχνητή νοημοσύνη, Τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική | Ετικέτες: , , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τεχνητή νοημοσύνη και σενάρια επιστημονικής φαντασίας – Βίντεο.

Η τεχνητή νοημοσύνη έγινε και επίσημα θρησκεία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής .…

Η νεοφανής Θρησκεία της Τεχνητής νοημοσύνης.

Στις ημέρες μας, δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν  μήπως στο προσεχές μέλλον τα  έξυπνα ρομπότ  και οι μηχανές της τεχνητής νοημοσύνης καταστούν ικανά ώστε να στραφούν εναντίον των ανθρώπων, απειλώντας τους έτσι με πλήρη υποδούλωση ή και ολοσχερή εξαφάνιση. Πάντως σε αυτούς που ανησυχούν, σίγουρα δεν ανήκει ο πρώην  μηχανικός  της Google, ο αποκαλούμενος και ως  ψηφιακός προφήτης, Anthony Levandowski, ο οποίος αφού θεοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη, έπειτα της ίδρυσε  και τη δική της θρησκεία.[1]

Το 2015 ιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μια νέα θρησκεία η οποία αποκαλείται ως   «Η Οδός του Μέλλοντος» (Way of the Future)  και έχει ως κύριό της σκοπό τη λατρεία του Θεού της τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ,  όχι μόνο αναγνώρισε αυτή τη θρησκεία,  αλλά και το ότι οι φορολογικές υπηρεσίες της χώρας ενέκριναν και τη φοροαπαλλαγή της ως θρησκευτικό καθίδρυμα.[2]

Στο ιδρυτικό καταστατικό της νέας θρησκείας  αναγράφεται και  ο  πρωταρχικός σκοπός της,  ο οποίος είναι: «να αναπτύξει και να προωθήσει μια θεότητα βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη και, μέσω της κατανόησης και της λατρείας αυτής της θεότητας, να συμβάλει στη βελτίωση της κοινωνίας».[3]

Η θρησκεία της τεχνητής νοημοσύνης απευθύνεται όχι μονό στους επαγγελματίες της IA, αλλά και σε όλους όσους επιθυμούν να λατρέψουν μια θεότητα  η οποία θα  εκπορεύεται Συνέχεια

Κατηγορίες: Βιοηθική, Βιοηθική και εκπαίδευση, Βιοηθική και εκπαίδευση, Ολισθηρή πλαγιά, Τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική | Ετικέτες: , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η τεχνητή νοημοσύνη έγινε και επίσημα θρησκεία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής .…