Τρίτη, 23 Μαΐου 2017, 19:17
Κάτω από: Χωρίς κατηγορία  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο

[vodsch ]



Διαδραστική εικόνα
Τρίτη, 23 Μαΐου 2017, 19:02
Κάτω από: Χωρίς κατηγορία  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διαδραστική εικόνα

Μια διαδραστική εικόνα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

 



Η χημεία και οι μαθητές
Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017, 12:42
Κάτω από: Χωρίς κατηγορία  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η χημεία και οι μαθητές

Δυστυχώς οι περισσότεροι μαθητές, όταν έρχονται σε επαφή με το μάθημα της χημείας νοιώθουν κάπως έτσι …..

[scratch 159306051]

Μήπως ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε;

 



Η όξινη βροχή
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017, 22:44
Κάτω από: Χωρίς κατηγορία  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η όξινη βροχή

Με τον όρο όξινη βροχή ονομάζουμε όλες τις ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις (βροχή, χιόνι, χαλάζι) οι οποίες έχουν pH (ενεργό οξύτητα) χαμηλότερο από το pH της κανονικής βροχής, δηλαδή οι κατακρημνίσεις αυτές είναι πιο όξινες από την κανονική βροχή.

H βροχή, στη φυσική της κατάσταση, είναι ελαφρά όξινη με pH μεταξύ 5.0 και 5.6 και αυτό οφείλεται κυρίως στο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) της ατμόσφαιρας, το οποίο διαλύεται στο νερό της βροχής και σχηματίζει το ανθρακικό οξύ και, σε μικρότερη έκταση, στην ύπαρξη χλωρίου στην ατμόσφαιρα, το οποίο προέρχεται από τη θάλασσα. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, η βροχή γίνεται όλο και περισσότερο όξινη και το pH της κυμαίνεται από 3,5 έως 4,5. Βροχή με pH 4,6 είναι 10 φορές πιο όξινη από βροχή με pH 5,6. Η αυξημένη οξύτητα οφείλεται συνήθως σε νιτρικά και θειικά οξέα τα οποία συνήθως προέρχονται από ανθρωπογενείς πηγές. 

Διαβάστε όλο το άρθρο»



Χρωστικές ύλες σε τρόφιμα και ποτά
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017, 21:39
Κάτω από: Χωρίς κατηγορία  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χρωστικές ύλες σε τρόφιμα και ποτά

  • Οι φυσικές χρωστικές υπάρχουν στα φυτά και είναι ακίνδυνες, μερικές δε από αυτές είναι η χλωροφύλλη, τα ξανθοφύλλη, τα καροτενοειδή, η κροκετίνη κ.ά.
  • Οι χρωστικές ουσίες των τροφίμων αποτελούν ένα συστατικό, το οποίο προστίθεται σ’ αυτά είτε για να τονώσει το ήδη υπάρχον χρώμα τους, είτε για να τους προσθέσει καινούργιο και συναντώνται κυρίως σε επεξεργασμένες τροφές. Ο λόγος; Χωρίς αυτές το φαγητό θα είχε μια ψυχρή όψη και δε θα έκανε την αίσθηση στο καταναλωτή να τα προμηθευτεί ή να τα καταναλώσει. Αυτή η τακτική βαφής του φαγητού υπάρχει εδώ και αιώνες, ωστόσο οι χρωστικές που χρησιμοποιούνταν τότε ήταν κυρίως φυσικές π.χ. για να πάρει κανείς κόκκινο χρώμα χρησιμοποιούσε χυμό από παντζάρι ενώ σήμερα οι χρωστικές είναι κυρίως τεχνητές.
  • Οι σημερινές τεχνητές χρωστικές προέρχονται κυρίως από χημικά και βαφές, είναι εύκολες να κατασκευαστούν με χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ωστόσο μακροπρόθεσμα μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας.
  • Πολλά τυποποιημένα σνακς όπως ζαχαρώδη, γλυκίσματα και αναψυκτικά που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο, περιέχουν μεγάλο αριθμό χρωστικών ουσιών, γνωστών και ως ουσίες Ε, όπως συστηματοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • E100 – E199 Χρωστικές τροφίμων οι οποίες διακρίνονται, ανάλογα με την προέλευση τους, σε φυσικές και σε συνθετικές.
  • Η προσθήκη χρωστικών σε τροφές για βρέφη και νήπια δεν επιτρέπεται, ενώ οι παιδικές τροφές περιέχουν μικρότερες ποσότητες χρωστικών.

home-item-5

 



Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017, 21:32
Κάτω από: Χωρίς κατηγορία  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Τι είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ήπιες μορφές ενέργειας, ή νέες πηγές ενέργειας, ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες.

Ο όρος ήπιες μορφές ενέργειας αναφέρεται σε δυο βασικά χαρακτηριστικά τους. Αρχικά για την εκμετάλλευσή τους δεν απαιτείται κάποια ενεργητική παρέμβαση, όπως εξόρυξη, άντληση ή καύση, όπως με τις μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενες πηγές ενέργειας, αλλά απλώς η εκμετάλλευση της ήδη υπάρχουσας ροής ενέργειας στη φύση. Δεύτερον πρόκειται για καθαρές μορφές ενέργειας, πολύ φιλικές στο περιβάλλον, που δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα όπως οι υπόλοιπες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα. Έτσι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θεωρούνται από πολλούς μία αφετηρία για την επίλυση των οικολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γη.

Ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θεωρούνται γενικά οι εναλλακτικές των παραδοσιακών πηγών ενέργειας (π.χ. του πετρελαίου ή του άνθρακα), όπως η ηλιακή και η αιολική. Ο χαρακτηρισμός ανανεώσιμες είναι κάπως καταχρηστικός, αφού ορισμένες από αυτές τις πηγές, όπως η γεωθερμική ενέργεια δεν ανανεώνονται σε κλίμακα χιλιετιών. Σε κάθε περίπτωση οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν μελετηθεί ως λύση στο πρόβλημα της αναμενόμενης εξάντλησης των μη ανανεώσιμων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων.

Χρησιμοποιούνται είτε άμεσα (κυρίως για θέρμανση) είτε μετατρέπονται σε άλλες μορφές ενέργειας (κυρίως ηλεκτρισμό ή μηχανική ενέργεια). Υπολογίζεται ότι το τεχνικά εκμεταλλεύσιμο ενεργειακό δυναμικό από τις ήπιες μορφές ενέργειας είναι πολλαπλάσιο της παγκόσμιας συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Η υψηλή όμως μέχρι πρόσφατα τιμή των νέων ενεργειακών εφαρμογών, τα τεχνικά προβλήματα εφαρμογής καθώς και πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση του παρόντος στάτους κβο στον ενεργειακό τομέα εμπόδισαν την εκμετάλλευση έστω και μέρους αυτού του δυναμικού.



Το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017, 21:01
Κάτω από: Χωρίς κατηγορία  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Το Φαινόμενο Του Θερμοκηπίου by LENA on Scribd



Ο υδρολογικός κύκλος
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017, 17:57
Κάτω από: Χωρίς κατηγορία  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο υδρολογικός κύκλος

Ο υδρολογικός κύκλος, ή αλλιώς ο κύκλος του νερού, περιγράφει την παρουσία και την κυκλοφορία του νερού στην επιφάνεια της Γης, καθώς και κάτω και πάνω απ’ αυτή. Το νερό της Γης είναι πάντα σε κίνηση και πάντα σε αλλαγή, από την υγρή μορφή στην αέρια ή σε πάγο ξανά και αντίστροφα. Ο κύκλος του νερού λειτουργεί εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Η ζωή στη Γη εξαρτάται από αυτόν. Η Γη θα ήταν πολύ αφιλόξενο μέρος για τη ζωή χωρίς τον υδρολογικό κύκλο. Σαν κύκλος που είναι, ο υδρολογικός κύκλος δεν έχει αρχή, αλλά είναι βολικό να ξεκινήσει κανείς απ’ τη θάλασσα. Ο ήλιος, που κινεί τον κύκλο του νερού, θερμαίνει το νερό στη θάλασσα (στους ωκεανούς) το οποίο εν μέρει εξατμίζεται και ανυψώνεται με τη μορφή ατμού στον αέρα. Νερό εξατμίζεται ακόμα από τις λίμνες, τα ποτάμια και το έδαφος. Η διαπνοή των φυτών είναι μια ακόμη λειτουργία που αποδίδει υδρατμούς στην ατμόσφαιρα. Η εξάτμιση και διαπνοή από την ξηρά συχνά δεν διακρίνονται και έτσι μιλούμε για εξατμοδιαπνοή. Μια μικρή ποσότητα υδρατμών στην ατμόσφαιρα προέρχεται από την εξάχνωση, μέσω της οποίας μόρια από πάγους και χιόνια μετατρέπονται απευθείας σε υδρατμούς χωρίς να περάσουν από την υγρή μορφή. 

Διαβάστε όλο το άρθρο»



Καλημέρα κόσμε!
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016, 21:01
Κάτω από: Χωρίς κατηγορία  |  1 σχόλιο

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση