Χριστούγεννα στην Ελλάδα

Το ελληνικό Δωδεκαήμερο

Picture

Στο λαϊκό εορτολόγιο η περίοδος από την παραμονή των Χριστουγέννων έως τα Θεοφάνια ονομάζεται “Δωδεκαήμερο” ή “Δωδεκάμερο”. Τρεις μεγάλες γιορτές γιορτάζονται εκείνες τις μέρες. Τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.
Σε όλο αυτό το διάστημα, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, υπήρχαν διάφορα έθιμα που είχαν ως σκοπό τους να προαναγγείλουν τον ερχομό της άνοιξης, για να εξασφαλίζουν για όλους την ευτυχία και να τονώσουν το αίσθημα της θρησκείας και της οικογένειας.
Για να δώσουν το χαρμόσυνο μήνυμα ότι η φύση θα προχωρήσει από την περίοδο του χειμώνα και το σκοτάδι στο ανοιξιάτικο φως και τη βλάστηση, στόλιζαν κάθε γωνιά του σπιτιού τους με κλαδιά από μυρτιά, μυρσίνη, δάφνη και ελιά.
Στα τζάκια των σπιτιών, νύχτα μέρα, είχαν συνέχεια αναμμένη τη φωτιά, για να μην πλησιάζουν οι Καλικάντζαροι, τα περίεργα ξωτικά, που πίστευαν πως κυκλοφορούσαν και πείραζαν τους ανθρώπους μιας και τα “νερά ήταν αβάπτιστα”, ο Χριστός, δηλαδή, δεν είχε βαπτισθεί ακόμη.
Τα παιδιά έλεγαν κάλαντα με ευχές για τους νυκοκυραίους, ενώ οι νοικοκυρές έφτιαχναν γλυκίσματα.
Νυχτερινές ακολουθίες στην εκκλησία και οικογενειακές συγκεντρώσεις ενίσχυαν τους δεσμούς με τη θρησκεία και την οικογένεια.

Πηγή: “Το Ελληνικό Δωδεκαήμερο”, εκπαιδευτικός φάκελος Μουσείου Μπενάκη


 



Έθιμα Δωδεκαήμερου

Γενικά, τα έθιμα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προέρχονται από ένα συνδυασμό θρησκευτικών και λαϊκών παραδόσεων που γιορτάζονται κυρίως από τους χριστιανούς της Ευρώπης και της Αμερικής αλλά και από άλλους λαούς μη χριστιανικούς (Κινέζοι, Ιάπωνες κ.ά.).
Στην Ελλάδα συνδυάζονται διεθνή έθιμα, όπως ο Αϊ-Βασίλης και η υποδοχή του νέου έτους, με ελληνικά έθιμα, όπως το πρωτοχρονιάτικο ρόδι και ιστορίες με καλικάντζαρους.

Ανταλλαγή δώρων

Picture

Σημαντικότατο έθιμο στις γιορτές των Χριστουγέννων είναι η ανταλλαγή δώρων. Ιδιαίτερα για τα παιδιά, η εποχή των Χριστουγέννων είναι αυτή κατά την οποία λαμβάνουν σημαντικό αριθμό δώρων από τους γονείς και τους συγγενείς τους, αλλά και από τον Αϊ-Βασίλη, ο οποίος κατά την παράδοση φέρνει τα δώρα κατεβαίνοντας από την καμινάδα του σπιτιού. Στη διεθνή παράδοση τα δώρα τοποθετούνται μέσα στις κάλτσες που είναι κρεμασμένες μπροστά στο τζάκι.

Διακόσμηση

Picture

Κύρια έθιμα στη διακόσμηση είναι ο στολισμός του δέντρου των Χριστουγέννων (διεθνές) το Αλεξανδρινό ή Αστέρι της Βηθλεέμ (διεθνές), το χριστουγεννιάτικο καραβάκι (ελληνικό έθιμο που έχει σχέση με την ενασχόληση των Ελλήνων με τη θάλασσα) και ο στολισμός με φώτα χριστουγεννιάτικα. Στην Ελλάδα το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίστηκε στα βασιλικά ανάκτορα, όταν ήταν βασιλιάς ο Όθωνας.

Τοπικά έθιμα

Picture

Στη Ρούμελη, στη Θεσσαλία, στο Μοριά αλλά και στη Νησιωτική Ελλάδα (κυρίως του Αιγαίου), χαρακτηριστικά της γιορτής των Χριστουγέννων ήταν το διαρκές άναμμα της φωτιάς (κρατάει όλο το Δωδεκαήμερο) που έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα κατά των καλικάντζαρων και των κακών πνευμάτων και το σφάξιμο του γουρουνιού. Όσοι δεν είχαν γουρούνι σφάζανε γίδα ή πρόβατο. Στόλιζαν το σπίτι με κλαδιά κέδρων και αγριοκερασιάς. Δε λούζονταν, γιατί το θεωρούσαν γρουσουζιά, κι έβαζαν ένα αγοράκι να κάνει ποδαρικό.

Φαγητά & γλυκίσματα

Picture

Την περίοδο των Χριστουγέννων στην Ελλάδα προετοιμάζονται ιδιαίτερα γλυκά και φαγητά, όπως η γαλοπούλα, το χριστόψωμο, η βασιλόπιτα, τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες κ.ά.

Ασκήσεις Παρακειμένου

Α. Γράψε τις προτάσεις στον παρακείμενο

1.Ich tauche gern.

……………………………………………………………………………………………………

  1. Ich koche oft.

……………………………………………………………………………………………………

  1. Ich spiele gern Volleyball. …………………………………………………………………………………………………….
  2. Ich faulenze gern.

…………………………………………………………………………………………………….

  1. Ich zelte gern am Strand.

……………………………………………………………………………………………………..

 

  1. B. Γράψε τα ρήματα σε χρόνο Perfekt.
  2. …………ihr viele Autogrammkarten ……………….? (sammeln)
  3. Wir …………am Montagnachmittag Biologie ………………(lernen)
  4. Eva …………….. bei BMW……………………(arbeiten)
  5. Am Samstag ………………..die Mutter die Kinder um 8 Uhr ……………… (wecken).
  6. Annas Familie ……………zwei Jahre in Paris ………………. (wohnen).

 

Γ. Γράψτε ένα σύντομο γράμμα στο οποίο θα περιγράφετε στο φίλο σας, πώς περάσατε στις διακοπές σας.

Σχηματισμός παρακειμένου

 

Τι πρέπει να ξέρεις για το Perfekt! (Παρακείμενος)

Ο παρακείμενος μπορεί να θεωρηθεί ως συντελεσμένος Ενεστώτας. Χρησιμοποιείται στον προφορικό λόγο και περιγράφει μια συντελεσμένη πράξη στο παρελθόν που αναφέρεται στο παρόν. Δηλαδή κάτι που έγινε και το αποτέλεσμά του συνεχίζει και στο παρόν να ισχύει.
Χρησιμοποιείται το Perfekt και σαν αόριστος ή παρατατικός, αποκλειστικά όμως σε προσωπικό επίπεδο, όταν μιλάμε με φίλους ή συγγενείς για κάτι που συνέβη στο παρελθόν. Έτσι αν σας ζητηθεί να γράψετε ένα προσωπικό γράμμα σε κάποιον φίλο ή συγγενή, όπου θα αφηγείσθε λόγου χάρη, τι κάνατε στις διακοπές σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χρόνο αυτό.

Πώς σχηματίζεται
Το Perfekt αποτελείται από δύο μέρη, το βοηθητικό ρήμα “haben” ή “sein” και το “Partizip II” (παθητική μετοχή):

haben / sein    +    Partizip II     =     Perfekt

 

Position 1 Verb 1 Mittelfeld Verb 2
Meine Mutter hat das Essen gekocht.
Die Kinder haben heute keine Hausaufgaben gemacht.
Ich bin gestern nach Edessa gefahren.
Das Kind ist am Sonntag schon um 6:30 Uhr aufgewacht.

 

    !!!    Το βοηθητικό ρήμα κλίνεται και μπαίνει στη 2η θέση, ενώ η παθητική μετοχή είναι άκλιτη και μπαίνει στο τέλος της πρότασης !!!

Τα βοηθητικά ρήματα “haben” και “sein“.

Κάποια ρήματα σχηματίζουν τον παρακείμενο με το  βοηθητικό ρήμα “haben“: 

Πώς σχηματίζεται η παθητική μετοχή (Das Partizip II)

Η παθητική μετοχή των ομαλών ρημάτων

ge    +    ΘΕΜΑ ρήματος   +    t

ή αλλιώς ge + γ’ ενικό πρόσωπο ενεστώτα

Ιδιαιτερότητες

  • Όταν το θέμα του ρήματος έχει κατάληξη td m ή n.(arbeitenatmenrechnen usw) προσθέτουμε ανάμεσα από το θέμα και την τελική κατάληξη ένα “e” ευφωνίας.

ge   +   ΘΕΜΑ ρήματος +    et

gearbeitet, geatmet, gerechnet, geheiratet, geantwortet, gezeichnet, getrocknet κτλ

  • Τα ρήματα που δεν τονίζονται στην πρώτη συλλαβή σχηματίζουν παρακείμενο χωρίς “ge

ΘΕΜΑ ρήματος     +     t

besuchen à besucht, erklären àerklärt, telefonieren à telefoniert

Χριστούγεννα στη Γερμανία

Χριστούγεννα!

Η εποχή του χρόνου που πάντα μαγεύει τους ανθρώπους. Τα Χριστούγεννα είναι η σημαντικότερη οικογενειακή γιορτή στη Γερμανία. Από τις αρχές Δεκεμβρίου πολλοί δρόμοι πλημμυρίζουν με χριστουγεννιάτικες μυρωδιές. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές ανοίγουν, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στήνονται και στολίζονται. Η παραμονή των Χριστουγέννων αποτελεί την κορύφωση του εορτασμού των Χριστουγέννων, όπου οι οικογένειες συγκεντρώνονται και γιορτάζουν γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

  • Υπέροχες ευωδιές
  • γιορτινή λάμψη
  • χριστουγεννιάτικες μελωδίες
  • νόστιμες λιχουδιές

– ζήστε τα χριστουγεννιάτικα παζάρια της Γερμανίας με όλες τις αισθήσεις σας. Στους στολισμένους πάγκους τους, οι έμποροι

  1. προσφέρουν χειροτεχνήματα
  2. ευφραίνουν τον ουρανίσκο με χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα
  3. ζεστό αρωματισμένο κόκκινο κρασί και
  4. τοπικές σπεσιαλιτέ

ενώ οι γιορτινοί ήχοι από χορωδίες και φανφάρες σχηματίζουν το μουσικό υπόβαθρο.

Στα χριστουγεννιάτικα παζάρια της Γερμανίας θα ζήσετε τα έθιμα και τις παραδόσεις σε ένα κεφάτο και ιστορικό περιβάλλον – από τις ακτές μέχρι τις Άλπεις. Από τα πλέον γνωστά είναι οι χριστουγεννιάτικες αγορές της Νυρεμβέργης και της Δρέσδης.

Στίχοι γερμανικού τραγουδιού

από: https://ellada.diplo.de/gr-el/-/2005622