Feed
Άρθρα
Σχόλια

Ακούν στα ονόματα Ζονγκ Ζονγκ και Χούα Χούα και είναι δύο νεαρές, θηλυκές μαϊμούδες του γένους μακάκο. Φαίνονται πανομοιότυπες, σαν να ήταν ομοζυγωτικές δίδυμες, κάτι που δεν αληθεύει: η μία έχει ηλικία οκτώ και η άλλη έξι εβδομάδων. Εκείνο που τις κάνει τόσο ξεχωριστές είναι ότι δημιουργήθηκαν με την ίδια τεχνική που «γέννησε» πριν από δύο δεκαετίες την παγκοσμίως διάσημη προβατίνα Ντόλι. Με άλλα λόγια, η Ζονγκ Ζονγκ και η Χούα Χούα είναι κλώνοι και η έλευσή τους στη ζωή έσπασε το αποφασιστικό τεχνικό φράγμα που μέχρι χθες καθιστούσε ατελέσφορη κάθε προσπάθεια για κλωνοποίηση του ίδιου του ανθρώπου. Μια επαναστατική εξέλιξη, που συνοδεύεται από μύριες όσες ελπίδες για νέες, πρωτοποριακές θεραπείες σοβαρών νόσων, όπως ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ, αλλά και με ισάριθμα ηθικά διλήμματα.

Για την κλωνοποίηση των δύο μαϊμούδων συνεργάστηκαν ερευνητές από την κινεζική ακαδημία επιστημών και από το ινστιτούτο νευροεπιστημών της Σαγκάης. Τα πορίσματα των ερευνών τους, που πιστοποιούν τη γρήγορη πρόοδο της Κίνας σε επιστήμες αιχμής, δημοσιεύθηκαν στο χθεσινό φύλλο του επιστημονικού περιοδικού Cell. Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν οι Κινέζοι ερευνητές, πανομοιότυπη με εκείνη που οδήγησε στη δημιουργία της Ντόλι στη Σκωτία, το 1996, λέγεται Μεταφορά Πυρήνα Σωματικού Κυττάρου (SCNT): ο πυρήνας ενός κυττάρου, που περιλαμβάνει το DNA του, αφαιρείται από ένα κύτταρο κάποιου οργανισμού και «φυτεύεται» στο ωάριο ενός άλλου οργανισμού, από το οποίο έχει αφαιρεθεί ο δικός του πυρήνας.…….

 

 

Μπορούν τα ρομπότ να σώσουν το παγκόσμιο ασφαλιστικό σύστημα από την επαπειλούμενη κατάρρευση; Πόσο πιθανό είναι ένας… καλοκάγαθος αλγόριθμος να εξελιχθεί σε ρατσιστή συνωμοσιολόγο μέσα σε λίγες ώρες;

Θα εναπόκειται στις ηθικές αξίες του… software ενός αυτοοδηγούμενου αυτοκινήτου να αποφασίσει ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, όταν το όχημα «συνειδητοποιεί» ότι επίκειται ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα με εμπλοκή πεζών;

Πώς θα χρησιμοποιήσει τη στατιστική ένα ρομπότ για να αποφασίσει σε ποιον υποψήφιο πελάτη θα δώσει η τράπεζα ένα δάνειο και ποιος θεωρείται αναξιόπιστος;

Είναι εφικτό μια ομάδα ανθρώπων να «πείσει» έναν αξιόπιστο αλγόριθμο αναγνώρισης εικόνας ότι μια καραμπίνα που έχει μπροστά του είναι ένα αθώο παιδικό παιχνίδι;

Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται «φορτωμένη» με υποσχέσεις, προκλήσεις και κινδύνους. Και παρότι για να ανοίξει ο νέος αυτός οικονομικός κύκλος στην ιστορία της ανθρωπότητας απαιτείται ένα μεγάλο άλμα (η μετάβαση από την τεχνητή νοημοσύνη ειδικών εφαρμογών -που ήδη «βλέπουμε» να εφαρμόζεται σε αρκετές περιπτώσεις- στη γενική τεχνητή νοημοσύνη, η πλήρης ανάπτυξη της οποίας πιθανότατα θα απαιτήσει αρκετές δεκαετίες), μια νέα συναρπαστική εποχή ήδη ανατέλλει.

Κατά τον Έλληνα καθηγητή,  Κωνσταντίνο Δασκαλόπουλο, που μεταξύ άλλων έχει λάβει το βραβείο Kalai από την Διεθνή Ένωση Θεωρίας Παιγνίων και το βραβείο έρευνας από το ίδρυμα Giuseppe Sciacca του Βατικανού …..

Δείτε το στο slideshare.net

 

 

Ένας πολύ σημαντικός δείκτης της υποβάθμισης των ωκεανών, είναι το φαινόμενο της οξίνισής τους, δηλαδή της μείωσης του pΗ τους. Με λίγα λόγια, οι ωκεανοί μπορούν να λειτουργούν ως «παγίδες» διοξειδίου του άνθρακα, μετριάζοντας μάλιστα έτσι τα αποτελέσματα των αυξημένων εκπομπών του αερίου αυτού εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, αυξάνοντας όμως ταυτόχρονα την οξύτητα του νερού. Συγκεκριμένα, απορροφούν μεταξύ του ¼ και ½ του ανθρωπογενούς CO2, ενώ από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης η οξίνιση της επιφάνειας των ωκεανών αυξήθηκε κατά 30%. Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας υπολογίζεται ότι είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερος τα τελευταία 650.000 χρόνια.


Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και στο μέλλον, σημαντικοί θαλάσσιοι οργανισμοί με ασβεστολιθικό εξωσκελετό (π.χ. ασβεστολιθικοί κοραλλιογενείς ύφαλοι, εξωτερικά προστατευτικά περιβλήματα οργανισμών), όπως κοράλλια και πλαγκτό, θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες επιβίωσης. Η διαταραχή στη σύνθεση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, εξαιτίας της αδυναμίας των οργανισμών αυτών να προσαρμοστούν στις ταχύτατα μεταβαλλόμενες συνθήκες στη χημεία των θαλασσών, μπορεί να προκαλέσει στο τέλος ακόμα και την κατάρρευση ιχθυαποθεμάτων (καταστροφή οικοτόπων, μείωση τροφής) σε πολλές περιοχές και συνεπώς την οικονομική καταστροφή παράκτιων και θαλάσσιων αλιέων, αλλά και την τουριστική υποβάθμιση αυτών των περιοχών (π.χ. κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν θέλγητρο για τους λάτρεις της κατάδυσης).

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ όξινοι ωκεανοί

Όλο και πιο δύσκολα «αναπνέουν» οι ωκεανοί της Γης, καθώς λιγοστεύει το οξυγόνο τους. Μέσα στα τελευταία 50 χρόνια έχει αυξηθεί πάνω από τέσσερις φορές η ποσότητα του νερού των ανοικτών θαλασσών που έχουν μηδενικό οξυγόνο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Παράλληλα, στα παράκτια ύδατα και στις κλειστές θάλασσες οι περιοχές με χαμηλό έως μηδενικό οξυγόνο έχουν τουλάχιστον δεκαπλασιασθεί από το 1950 έως σήμερα.

Οι ερευνητές της ομάδας GO2NE (Global Ocean Oxygen Network) της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής του ΟΗΕ, με επικεφαλής τη Ντενίζ Μπράιτμπουργκ του Ερευνητικού Περιβαλλοντικού Κέντρου Σμιθσόνιαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Science, προβλέπουν ότι το οξυγόνο θα συνεχίσει να μειώνεται ακόμη και έξω από τις ζώνες ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη.

  • Η άνοδος της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων λόγω της κλιματικής αλλαγής καθιστά πιο δύσκολο για το οξυγόνο να εισχωρήσει βαθύτερα στο νερό. Επιπλέον, καθώς ο ωκεανός θερμαίνεται, διακρατεί συνολικά λιγότερο οξυγόνο.
  •  Η κατάσταση επιδεινώνεται πιο κοντά στις ακτές εξαιτίας των απορροών θρεπτικών συστατικών, που από την ξηρά καταλήγουν στα νερά, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των μικροφυκών και του πλαγκτού, που απορροφούν το θαλάσσιο οξυγόνο.

Τη συνέχεια του άρθρου μπορείτε να διαβάσετε στη δ/νση  http://www.tovima.gr/science/article/?aid=930707

Ο Sir Jagadish Chandra Bose τιμάται σήμερα από τη google με doodle με αφορμή τα 158 χρόνια από τη γέννησή του στις 30 Νοεμβρίου του 1858.

Ο Jagadish Chandra Bose ήταν μία πολυσχιδής προσωπικότητα, φυσικός, βιολόγος, βιοφυσικός, βοτανολόγος και αρχαιολόγος και συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας. Ζούσε τη βρετανοκρατούμενη ινδία και ήταν ο πρωτοπόρος στον τομέα της εφεύρεσης των ραδιοκυμάτων και των μικροκυμάτων.

Η ΙΕΕΕ ονόμασε τονJagadish Chandra Bose ως πατέρα της ραδιοεπιστήμης.

Ο Bose αποφοίτησε από  το κολλέγιο St. Xavier της Καλκούτα και στη συνέχεια πήγε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου για να σπουδάσει ιατρική. Ωστόσο ο Jagadish Chandra Bose δεν μπορούσε να ακολουθήσει ανεμπόδιστα τις σπουδές του στην ιατρική καθότι αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Έτσι συνέχισε την έρευνά του μαζί με τον νομπελίστα Lord Rayleigh στο Κέιμπριτζ και επέστρεψε στην Ινδία. Στη συνέχεια ξεκίνησε να εργάζεται στο Προεδρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου της Καλκούτα ως καθηγητής φυσικής.

Εκεί έπεσε θύμα φυλετικής διάκρισης, ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε στη μετέπειτα εξέλιξή του.

Sir Jagadish Chandra Bose: Τα φυτά δεν είναι μία απλή πράσινη μάζα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Patrick Ged’s καθηγητή της βοτανολογίας στις Ινδίες, που έγραψε την Ζωή και το Εργο του Sir Jagadish ChandraBose, ήδη από το 1904, o Bose με ανακοίνωσή του προς την Βασιλική Εταιρία της Αγγλίας, υπογράμμισε πως τα φυτά δεν είναι μια απλή πράσινη μάζα, αλλά ένα ζωικό σύνολο προικισμένο με ευαισθησία. Χάρη στην χρήση λεπτεπίλεπτων μηχανισμών, που κατασκεύασε ο ίδιος, όπως το περίφημο “υπερμικροσκόπιο” (crescograph), που πήρε το όνομά του, για την μέτρηση των νευρικών παλμών στα ζώα, απέδειξε πως κάθε φυτό και κάθε όργανο του φυτού εμφανίζει μια ξεχωριστή αντίδραση σε κάθε μηχανικό ερεθισμό και πραγματοποιεί φυσιολογικές εναλλαγές, παρόμοιες με αυτές που εμφανίζουν οι ζωικοί ιστοί. Πειραματίστηκε με κοινά φυτά, όπως ραπανάκια, σέλινα και κουνουπίδια, κι ανακάλυψε πως εμφάνιζαν το αίσθημα της κούρασης και της θλίψης.

Ο Sir Jagadish Chandra Bose απέδειξε την ομοιότητα ανάμεσα σε φυτά και ζώα

Με την βοήθεια του “αντηχητικού παλμογράφου” του, που κατέγραφε την ταχύτητα μετάδοσης του παλμικού ερεθισμού, και του “σπινθηροπαλμογράφου” του, που κατέγραφε τις παλμικές δονήσεις του φυτού “τηλέγραφος” (desmodium motorium), ο Sir Jagadish Chandra Bose απέδειξε την καταπληκτική ομοιότητα ανάμεσα στους παλμούς του φυτού και σ’ εκείνους της καρδιάς των ζώων.

SirJagadishChandraBose: Ηλεκτρικός ερεθισμός στα φύλα της μιμόζας

Ο Sir Jagadish Chandra Bose απέδειξε πως ένας απειροελάχιστος ηλεκτρικός ερεθισμός στο εξόγκωμα, που βρίσκεται στη βάση των φύλλων της μιμόζας (και λειτουργεί στα φυτά όπως οι μυς στα άκρα των ζώων), προκαλεί συστολές και εκτάσεις. Ένας ισχυρότερος ερεθισμός με αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο την υπερέκταση του μίσχου, αλλά και την απόρριψη του φύλλου. Έτσι, καθόρισε τις θετικές αντιδράσεις σαν “ευχάριστες” ή “ανώδυνες”, και τις αρνητικές, σαν “δυσάρεστες” ή “επώδυνες”.

Ανάμεσα στους αναρίθμητους επισκέπτες του Ινδού επιστήμονα, ήταν και ο λογοτέχνης και χορτοφάγος Μπέρναρντ Σω, που παρακολούθησε ένα φύλλο λάχανου, μεγεθυμένο εκατοντάδες φορές στην οθόνη, να αντιδρά δυναμικά στον πόνο και τελικά να πεθαίνει όταν ραντίστηκε με ζεματιστό νερό.

Ο ανιδιοτελής Jagadish Chandra Bose και η αναγνώριση

Ο Jagadish Chandra Bose  πρόσφερε τις εφευρέσεις του στον επιστημονικό κόσμο, χωρίς κανένα προσωπικό όφελος. Δεν σκέφτηκε ποτέ του να τις εξασφαλίσει νομικά με διπλώματα ευρεσιτεχνίας, εφόσον τον ενδιέφερε η αλήθεια της φύσης πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε υλικό όφελος. Είπε στον Παραμχάνσα Γιογκανάντα: “Οι αρχές που ακολουθούμε στην εθνική μας παιδεία αποκλείουν την βεβήλωση του πνεύματος με την χρησιμοποίηση των γνώσεων για την απόκτηση πλούτου…”. Τόνισε, ακόμα, πως το Ινστιτούτο Jagadish Chandra Bose  στην Καλκούτα, θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του για τους ερευνητές όλου του κόσμου, κι αυτό για να συνεχιστεί η παράδοση των Ινδιών, που αιώνες τώρα δέχονται επιστήμονες από κάθε άκρη της γης.

Ο Jagadish Chandra Bose απόκτησε τον τίτλο του Σερ, δηλαδή την ανώτατη διάκριση των υπηκόων του στέμματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, στα 1917, σαν δείγμα αναγνώρισης για τις μελέτες και τις εφευρέσεις του. Οι συμπατριώτες του τον θεωρούσαν έναν “ρίσι” (φωτισμένο σοφό).

Αναδημοσίευση από www.news.gr

Δεκατρείς στόχους για την προστασία της βιοποικιλότητας θέτει για τα επόμενα 5 χρόνια το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το πρώτο σχέδιο δράσης θα περιλαμβάνει ενέργειες για την καταγραφή της βιοποικιλότητας στη χώρα μας και την οργάνωση των προστατευόμενων περιοχών. Ολα αυτά, στο πλαίσιο της δημιουργίας, για πρώτη φορά, μιας εθνικής στρατηγικής για την προστασία της ελληνικής φύσης.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο. Για παράδειγμα, η χλωρίδα της αποτελείται από 5.752 είδη και η πανίδα της από 23.130 είδη ζώων της ξηράς και των γλυκών νερών, καθώς και 3.500 θαλάσσια είδη. Η Ελλάδα είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του ενδημισμού στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, με 1.278 είδη χλωρίδας και 3.956 είδη πανίδας να απαντούν μόνο στη χώρα μας. Από τα ιθαγενή είδη της Ελλάδας, κοινοτικού ενδιαφέροντος (δηλαδή απειλούμενα) είναι 60 είδη θηλαστικών, 48 είδη ερπετών, 12 είδη αμφιβίων, 62 είδη ψαριών, 49 είδη ασπόνδυλων, 63 είδη φυτών και 85 είδη οικοτόπων. Η χώρα μας επίσης εμφανίζει μεγάλη ποικιλότητα τοπίων, για τους ίδιους λόγους που εμφανίζει γενετική ποικιλότητα.

Ως εδώ καλά. Οπως γνωρίζουμε όμως, η Ελλάδα δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του φυσικού της πλούτου – στην πραγματικότητα αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και στα στοιχειώδη, που επιβάλλονται από την κοινοτική νομοθεσία, όπως η προστασία των απειλούμενων ειδών και οικοτόπων. Πριν από μία εβδομάδα, το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση το κείμενο της πρώτης εθνικής στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα, η οποία θα θεσπιστεί σε εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας. Το κείμενο κυοφορούνταν για περίπου 14 χρόνια και είναι μια ρεαλιστική περιγραφή της σημερινής κατάστασης.

Ποιες είναι, λοιπόν, σύμφωνα με την έκθεση, οι μεγαλύτερες απειλές για την ελληνική βιοποικιλότητα; Περίπου 50 είδη φυτών απειλούνται από την υπερβόσκηση και 33 από την ανάπτυξη παράκτιων τουριστικών υποδομών. Κάπου 60 είδη πουλιών απειλούνται από την οικιστική επέκταση, 89 από την εντατικοποίηση των γεωργικών καλλιεργειών, 113 από τη γεωργική ρύπανση και 85 από το κυνήγι. Γενικά, σημαντικότερη απειλή για όλα τα είδη της ελληνικής βιοποικιλότητας θεωρείται η αστικοποίηση, που κατακερματίζει τους οικοτόπους και εξαφανίζει το τοπίο. Κατόπιν, η εντατική γεωργία, η οποία απειλεί μεγάλες ποσότητες νερού, συρρικνώνει τους φυσικούς υγροτόπους και υποβαθμίζει τα εδάφη. Η ανάπτυξη τουριστικών υποδομών τόσο στα παράκτια όσο και στα ορεινά οικοσυστήματα, αλλά και η ανεξέλεγκτη διάνοιξη δρόμων σε ορεινές περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη περιλαμβάνει στις σημαντικές απειλές κατά της βιοποικιλότητας την ανέγερση συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών, την οποία τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού έχουν προωθήσει με πλήθος ρυθμίσεων την τελευταία διετία.

Τι πρέπει να γίνει

Χρονικός ορίζοντας της πρώτης εθνικής στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα θα είναι η 15ετία. Η στρατηγική απαρτίζεται από 13 γενικούς στόχους, που θα εξειδικευτούν περαιτέρω σε ένα πρόγραμμα δράσης 5ετούς διάρκειας, οπότε ενδέχεται… να μη μείνουν όλα στα χαρτιά. Ποιοι είναι οι βασικότεροι στόχοι της εθνικής μας στρατηγικής;
– Αύξηση της γνώσης για τη βιοποικιλότητα. Η ύπαρξη σύγχρονων, ενημερωμένων στοιχείων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον καλύτερο προγραμματισμό των δράσεων.

– Διατήρηση και αποκατάσταση των ειδών και των οικοτόπων της Ελλάδας. «Το υφιστάμενο καθεστώς που διέπει τα προστατευόμενα είδη είναι παλαιό και ο κατάλογος των ειδών που προστατεύεται χρειάζεται επικαιροποίηση», αναφέρει η μελέτη. «Ως πρώτο βήμα κρίνεται απαραίτητη η επιλογή των ειδών και των οικοτόπων που είναι σημαντικά βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και άρα χρήζουν αυξημένης προστασίας».

– Οργάνωση και λειτουργία εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών. Μια διόλου τυχαία έλλειψη, καθώς η απουσία χρήσεων γης στις περιοχές Natura διευκολύνει τη χωροθέτηση κάθε είδους δραστηριότητας, με μια απλή μελέτη. Λιγότερο από το 25% των περιοχών Natura έχουν κάποιο ειδικό πλαίσιο προστασίας.

– Ενσωμάτωση των αναγκών διατήρησης της βιοποικιλότητας σε όλες τις πολιτικές και θέσπιση κινήτρων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Η διαβούλευση για την εθνική στρατηγική για τη βιοποικιλότητα ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το σχέδιο δράσεων για την εφαρμογή της.

Αναδημοσίευση από Καθημερινή 25-01-2014

Έναν εκτυπωτή που αντί για μελάνι εκτοξεύει νερό ανέπτυξαν Κινέζοι επιστήμονες τουΠανεπιστημίου Τζιλίν στη βορειοανατολικής Κίνα.

Με αυτή τη μέθοδο εκτύπωσης εξοικονομείται όχι μόνο μελάνι, αλλά και χαρτί καθώς μετά από μερικές ώρες γράμματα ξεθωριάζουν και οι εκτυπωμένες σελίδες μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Συγκεκριμένα, η εκτύπωση εξαφανίζεται μετά από περίπου 22 ώρες, σε θερμοκρασία δωματίου κάτω από 35 βαθμούς Κελσίου. Το νερό-μελάνι εξαφανίζεται ταχύτερα σε συνθήκες υψηλότερης θερμοκρασίας (π.χ στους 70 βαθμούς Κελσίου η εκτύπωση εξαφανίζεται σε 30 μόλις  δευτερόλεπτα).

Η νέα τεχνολογία δεν απαιτεί την αλλαγή τουεκτυπωτή μελάνης, αλλά την αντικατάσταση του μελανοδοχείου με νερό και τη χρήση ειδικού χαρτιού εκτύπωσης, το οποίο είναι επικαλυμμένο με την αόρατη χρωστική ουσία οξαζολιδίνη), η οποία χρωματίζεται μέσα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, μόλις εκτίθεται στο νερό της εκτύπωσης.

Το επιπλέον κόστος του ειδικού χαρτιού, της τάξης του 5%, αντισταθμίζεται και με το παραπάνω από την εξοικονόμηση μελάνης και συμβατικών χαρτιών εκτύπωσης, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει εκτυπώσεις σε τέσσερα χρώματα (μπλε, ματζέντα, χρυσό και μοβ).

Στόχος των επιστημόνων είναι να επιταχύνουν τη διαδικασία εκτύπωσης, να βελτιώσουν την ανάλυση, αλλά και να μπορέσουν να εκτυπώσουν πολλά χρώματα ταυτόχρονα.

Πρόκειται για μία φθηνή τεχνολογία καθώς «με επαναχρησιμοποίηση του ίδιου χαρτιού 50 φορές, το κόστος είναι μόλις το 1% περίπου των εκτυπώσεων των κανονικών εκτυπωτών ψεκασμού μελάνης (ink-jet)», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Σεν Ξιάο-Αν Ζανγκ. Αλλά ακόμα κι αν το ίδιο χαρτί δεν χρησιμοποιηθεί πάνω από δέκα φορές, το κόστος είναι περίπου το ένα δέκατο έβδομο της συμβατικής εκτύπωσης.

Ο συγκεκριμένος εκτυπωτής προστατεύει τον πολύτιμο δασικό πλούτο, καθώς ως γνωστόν το χαρτί είναι προϊόν επεξεργασίας του ξύλου και είναι ιδανικός για πρόχειρες εκτυπώσεις.

Η αξία του αναδεικνύεται αν αναλογιστούμε ότι το 40% των εκτυπώσεων στους χώρους εργασίαςκαταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων μετά από μία μόλις ανάγνωση, όπως υποστηρίζουν διεθνή στατιστικά στοιχεία.

Η δημοσίευση της μελέτης έγινε στο περιοδικό «Nature Communications». Αναδημοσίευση από econews.gr

Πέρα από υγιείς, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μας κάνει πιο γοητευτικούς και λαμπερούς, υποστηρίζει νέα σκοτσέζικη μελέτη.
Φρούτα και λαχανικά ενισχύουν τη φυσική ομορφιά

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου St Andrews οι κίτρινες και κόκκινες χρωστικές ουσίες που εντοπίζονται σε φρούτα και λαχανικά όπως π.χ. τα καρότα, οι τομάτες και τα μάνγκο, μπορούν να αλλάξουν την απόχρωση του δέρματος, κατά την απορρόφηση τους από τα λιποκύτταρα.

Χρυσός στο πιάτο

Προς μεγάλη τους έκπληξη οι ερευνητές είδαν ότι η κατανάλωση δύο επιπλέον μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα για ένα διάστημα έξι εβδομάδων ήταν αρκετή για να χαρίσει στο δέρμα των εθελοντών μια χρυσαφένια λάμψη.

Περαιτέρω έρευνα μάλιστα έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών αξιολογούνταν από άλλους ως πιο ελκυστικά, συγκριτικά με άτομα που κατανάλωναν μικρές ποσότητες.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ανθρώπινη ματαιοδοξία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει τον κόσμο στον δρόμο της υγιεινής διατροφής.

«Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά, ωστόσο δεν διαθέτουμε επαρκή κίνητρα προκειμένου να υιοθετήσουμε και να ακολουθήσουμε μια υγιεινή διατροφή» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ρος Γουάιτχεντ.

«Ελπίζουμε ότι υπογραμμίζοντας τα ταχύτατα οφέλη που χαρίζει η υγιεινή διατροφή στην εμφάνισή μας, θα βοηθήσουμε τον κόσμο ώστε να αρχίσει να τρέφεται πιο υγιεινά. Το να γνωρίζουμε ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες θα είμαστε πιο γοητευτικοί, ίσως είναι πιο πειστικό σε σχέση με την υπόσχεση ότι κάποια στιγμή στη μετέπειτα ζωή μας θα διαπιστώσουμε τα ευεργετικά για την υγεία μας οφέλη της υγιεινής διατροφής» καταλήγει ο ειδικός.

αναδημοσίευση από “Το ΒΗΜΑ” 08-03-2012

Επιλογή των δέκα σημαντικότερων επιτευγμάτων από την Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης.

Μια διεθνής κλινική δοκιμή που έδειξε ότι τα φάρμακα κατά του AIDS μπορούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα προφυλακτικά στην παρεμπόδιση της διάδοσης του ιού HIV, κρίθηκε η σημαντικότερη επιστημονική ανακάλυψη στον κόσμο για το 2011 από το έγκριτο περιοδικό «Science», που κάθε χρόνο δημοσιεύει τον σχετικό απολογισμό. Την επιλογή των δέκα σημαντικότερων επιτευγμάτων κάνει ο κυριότερος επιστημονικός φορέας των ΗΠΑ, η Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), η οποία εκδίδει και το «Science».

Η έρευνα για το AIDS, που άρχισε το 2007 και αφορούσε 1.763 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, στα οποία ο ένας σύντροφος είχε τον ιό και ο άλλος όχι, έδειξε ότι οι ασθενείς που έγκαιρα λαμβάνουν αντι-ιικά φάρμακα, μειώνουν τον κίνδυνο ετεροφυλόφιλης μετάδοσης του ιού κατά 96%. Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες είχαν προτείνει ότι τα αντι-ιικά φάρμακα κατά του HIV, που δίνονται σε ασθενείς με AIDS, θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου σε σεξουαλικούς συντρόφους που δεν είναι φορείς του ιού. Η νέα έρευνα (με την κωδική ονομασία ΗΡΤΝ 052) αποδείχνει ακριβώς αυτό, ανοίγοντας νέες στρατηγικές πρόληψης.

Η ανακάλυψη, με επικεφαλής τον Μάιρον Κοέν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» τον Αύγουστο, χαρακτηρίστηκε ορόσημο προόδου στην 30χρονη μάχη κατά της θανατηφόρου νόσου, η οποία έχει μολύνει περίπου 33 εκατ. ανθρώπους διεθνώς και σκότωσε 1,8 εκατ. το 2009.

Τα άλλα εννέα επιτεύγματα του έτους, τα οποία συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, είναι τα εξής:

– Το κατόρθωμα του ιαπωνικού διαστημικού σκάφους «Χαγιαμπούσα», το οποίο ξεπέρασε τις σοβαρές τεχνικές δυσκολίες που του παρουσιάστηκαν και κατάφερε, έστω και με τρία χρόνια καθυστέρηση, να φέρει πίσω στη Γη δείγμα από την επιφάνεια του αστεροειδούς «Ιτοκάβα». Η σχετική ανάλυση έδειξε, μεταξύ άλλων, ότι ο ηλιακός «άνεμος» αποχρωματίζει τους αστεροειδείς, καθώς επίσης ότι οι πιο κοινοί μετεωρίτες που ανευρίσκονται στον πλανήτη μας (οι χονδρίτες), προέρχονται από τέτοιους μεγαλύτερους αστεροειδείς όπως ο «Ιτοκάβα».

– Μετά από μελέτες το 2010 που είχαν δείξει ότι οι Ευρωπαίοι και οι Ασιάτες έχουν κληρονομήσει το 2% έως 6% του DNA τους από τους Νεάντερταλ μετά προφανώς από επιμιξίες, νέες αναλύσεις φέτος έδειξαν ότι η επιμιξία με τους ανθρώπους των σπηλαίων ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σύστημα των σύγχρονων ανθρώπων, ενώ προέκυψαν νέα στοιχεία στη Ν.Αφρική ότι ο ικανός στην κατασκευή εργαλείων Αυστραλόπιθηκος sediba είναι ο άμεσος πρόγονός μας.

– Ιάπωνες ερευνητές απεικόνισαν για πρώτη φορά τη δομή του «Φωτοσυστήματος 2», μιας φωτοσυνθετικής πρωτεΐνης που χρησιμοποιούν τα φυτά για να διασπάσουν το νερό σε άτομα υδρογόνου και οξυγόνου. Η ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να διευκολύνει την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας.

– Οι αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Κεκ της Χαβάης, εντόπισαν δύο «παρθένα» νέφη αερίου υδρογόνου, τα οποία φαίνεται να έχουν την ίδια αρχική χημική σύνθεση με αυτήν που εκτιμάται ότι υπήρχε κατά τα πρώτα χρόνια μετά το αρχικό «Μπιγκ Μπανγκ» της δημιουργίας. Μια άλλη ομάδα ανακάλυψε ένα άστρο χωρίς σχεδόν καθόλου μέταλλα, όπως ήσαν τα πρώτα άστρα στο σύμπαν, πράγμα που δείχνει ότι πιθανότατα, παρά την βίαιη φύση του σύμπαντος, διατηρούνται στο «βαθύ» διάστημα αρχέγονες «νησίδες» που έχουν διατηρήσει την πρωτογενή σύστασή τους.

– Οι επιστήμονες έριξαν νέο φως στις ευμεγέθεις μικροβιακές κοινότητες που ζουν στο ανθρώπινο σώμα και συμβιώνουν μαζί μας (το λεγόμενο «μικροβίωμα»). Η έρευνα, μεταξύ άλλων, έδειξε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει μια «δική του» κυρίαρχη κατηγορία βακτηρίων στο έντερό του, από τα οποία άλλα προτιμούν το κρέας και τις πρωτεΐνες και άλλα είναι φυτοφάγα.

– Η προσπάθεια δημιουργίας του πρώτου αποτελεσματικού εμβολίου για την ελονοσία σημείωσε σημαντική πρόοδο μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων μιας μεγάλης κλινικής δοκιμής που έδειξε ότι μειώνει στο μισό περίπου τον κίνδυνο μόλυνσης.

– Πολλές ήσαν το 2011 οι ανακαλύψεις νέων παράξενων εξωπλανητών, κυρίως χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» της NASA. Ξεχώρισαν μία ομάδα έξι μεγάλων πλανητών σε τροχιά γύρω από το άστρο Κέπλερ-11, σε απόσταση περίπου 2.000 ετών φωτός από τη Γη, καθώς επίσης ο εντοπισμός δέκα «ορφανών» πλανητών που δεν φαίνεται να περιφέρονται γύρω από κανένα «μητρικό» άστρο, ενός πλανήτη που έχει δύο ήλιους και ενός άλλου που περιφέρεται με αντίστροφη φορά από τη φορά του άστρου του.

– Η ανακάλυψη από χημικούς νέων συνθετικών πορωδών ορυκτών, των ζεολίθων, οι οποίοι μπορούν να έχουν σωρεία πρακτικών εφαρμογών, όπως νέου τύπου απορρυπαντικά για τα πλυντήρια και νέες διαδικασίες καθαρισμού στη βιομηχανία (πετρελαίου, αερίου κ.α.).Οι νέοι ζεόλιθοι είναι φθηνότεροι, πιο λεπτοί και πιο κατάλληλοι για την επεξεργασία και κάθαρση μεγάλων οργανικών μορίων.

– Στον τομέα της βιολογίας, ξεχώρισε η ανακάλυψη ότι η απομάκρυνση των παλαιών κυττάρων (που έχουν πάψει πια να διαιρούνται) μπορεί να επιβραδύνει τα συμπτώματα της γήρανσης. Τα σχετικά πειράματα με ποντίκια έδειξαν ότι ο «καθαρισμός» του οργανισμού από τα γερασμένα κύτταρα μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση καταρράκτη ή μυϊκής αδυναμίας. Η διάρκεια ζωής των πειραματόζωων δεν επιμηκύνθηκε, αλλά η ποιότητα ζωής τους βελτιώθηκε.

Αναδημοσίευση από www.kathimerini.gr

Με την αλλαγή του χρόνου δυο βίντεο για προβληματισμό.

Η μια όψη του νομίσματος

και η άλλη όψη

Παλιότερα Άρθρα »

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων