Ηλεκτρονική προσβασιμότητα

 

 

Η δυνατότητα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρίες στις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) καθίσταται αναγκαία, καθώς βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής τους. Μέλημα λοιπόν των κρατών και όλων των σχετικών φορέων πρέπει να είναι η ισότητα πρόσβασης όλων των ατόμων στις ΤΠΕ  και η λήψη μέτρων στήριξης της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας. Ωστόσο τα άτομα με αναπηρίες συναντούν αρκετά προβλήματα στην προσπάθειά τους να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία και τις υπηρεσίες της (π.χ. δύσχρηστες συσκευές λόγω του σχεδιασμού τους, έλλειψη κατάλληλων υπηρεσιών και προϊόντων, έλλειψη εναρμονισμένων λύσεων, ασυμβατότητα προγραμμάτων με τα συστήματα υποβοήθησης κ.λπ.

Το  προβλήματα ηλεκτρονικής προσβασιμότητας δεν πρόκειται να ξεπεραστούν εύκολα αλλά αντίθετα θα γίνουν εντονότερα καθώς η κατασκευή προϊόντων ΤΠΕ έχει πλέον μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε χρήστη χωρίς γνώσεις πληροφορικής και των προτύπων που έχουν θεσπιστεί. Είναι αναγκαίο τα κράτη να μεριμνήσουν και να υιοθετηθούν από τους κατασκευαστές συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές σε πρώιμο επίπεδο σχεδίασης διαδικτυακών εφαρμογών και υπηρεσιών και μάλιστα να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής μίας διαδικτυακής υπηρεσίας (Μπασδέκης, 2013).

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως η ηλεκτρονική προσβασιμότητα για όλους μπορεί να επιτευχθεί και τα τεχνολογικά προϊόντα να μπορούν να αποκτηθούν χωρίς υψηλό κόστος αρκεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, κατασκευαστές διαδικτυακών τόπων και υπεύθυνοι ανάπτυξης υπηρεσιών και περιεχομένου) να συντονιστούν,  να συνεργαστούν και να λαμβάνουν υπόψη τα πρότυπα και τις οδηγίες στην αρχική φάση σχεδιασμού (Μπασδέκης, 2013).

 

Βιβλιογραφία

Μπασδέκης, Ι. (2013). Ηλεκτρονική Προσβασιμότητα και Αναπηρία. Αθήνα: Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α).

 

Ανακοίνωση της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, της 19ης Μαΐου 2006, με τίτλο «i2010 – Πρώτη ετήσια έκθεση για την ευρωπαϊκή κοινωνία της πληροφορίας» (COM(2006) 215 τελικό).