Δεκ 12 2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ», 2017-2018

Π.Γ.Ε.Σ.Σ., ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ν&Δ 2017-18

Ένα πρόγραμμα για την Αλληλεγγύη, τον Εθελοντισμό και την Ενεργό πολιτειότητα. Συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του σχολείου και 15 καθηγητές μαζί με τον Διευθυντή του σχολείου, κ. Ν. Λινάρδο.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ», 2017-2018

Μαΐ 13 2018

«Η διδασκαλία της ρητορικής στην τάξη και στον όμιλο»

Γκόνου Ελένη

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ

Η εισήγηση έγινε το Σάββατο, 12 Μαΐου 2018, στα πλαίσια της ημερίδας με τίτλο: «Η διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο: παρούσα κατάσταση και προοπτικές», υπό την αιγίδα της Διοικούσης Επιτροπής Προτύπων  και Πειραματικών Σχολείων» στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ευαγγελικής Σχολής

 

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Η διδασκαλία της ρητορικής στην τάξη και στον όμιλο»

Ιαν 03 2018

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ» 2016-17

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ 2016-17

Ένα πρόγραμμα για τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη και την ενεργό πολιτειότητα

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ» 2016-17

Μαΐ 31 2020

1οι ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΥΘΟΡΜΗΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ

Το Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020, το σχολείο μας, με πρωτοβουλία του Ομίλου Ρητορικής του σχολείου, συνδιοργάνωσε με την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση τους 1ους Διασχολικούς Αγώνες Αυθόρμητου Λόγου Γυμνασίων, με την επιστημονική υποστήριξη του Διαπανεπιστημιακού – Διατμηματικού Προγράμματος  Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠΤΔΕ – ΕΚΠΑ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση», υπό την αιγίδα του 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής.

Μετά από ετοιμασίες μηνών, το σχολείο άνοιξε τις αίθουσές του, για να υποδεχθεί 54 μαθητές 15 σχολείων από όλη την Αττική, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Οι αγώνες υλοποιήθηκαν σε κλίμα ευγενικής άμιλλας, ενώ πλαισιώθηκαν με παράλληλες δράσεις, όπως Έκθεση εικαστικών έργων στο αίθριο του σχολείου μας και Διαγωνισμό εικαστικής αφίσας με θέμα: «Μια αλλαγή που θέλω να δω στον κόσμο κι ο ρόλος μου σε αυτή», μια δράση φιλαναγνωσίας, που περιλάμβανε ελεύθερη ανταλλαγή βιβλίων, καθώς και βιωματικά παιχνίδια γνωρίμιας και επικοινωνίας στην αυλή με εμψυχώτρια την Πρόεδρο της Ένωσης Ρητορικής, κ. Βάλια Λουτριανάκη.

Ο αυθόρμητος λόγος είναι το πιο ελεύθερο από τα ρητορικά αγωνίσματα, αφού βασίζεται κυρίως στον αυτοσχεδιασμό και τη φαντασία των μαθητών και έχει ως στόχο να τέρψει, να εμπνεύσει, να «αγγίξει» το ακροατήριο. Ο ομιλητής είναι ελεύθερος να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε είδος προφορικού κειμένου επιθυμεί (περιγραφή, αφήγηση, μονόλογο, διάλογο κ.ά.), για να παρουσιάσει το θέμα που θα επιλέξει ανάμεσα σε τρία που θα του δοθούν από την Επιστημονική Επιτροπή (λέξη, ημιτελή φράση- παροιμία ή εικόνα) με όποιον τρόπο θέλει, μέσα σε 2,5–3 λεπτά.

Ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστο και συγκινητικό να βλέπει κανείς παιδιά 12-15 ετών να στέκονται θαρραλέα απέναντι στο κοινό μέσα στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Σχολής και να αρθρώνουν έναν δυνατό και χαριτωμένο λόγο εκφράζοντας ελεύθερα τον εαυτό τους και ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα όνειρα της ψυχής τους!

Η επιτυχία της εκδήλωσης οφείλεται πρωτίστως στην αποτελεσματική συνεργασία όλων των συντελεστών της διοργάνωσης (Οργανωτικής, Επιστημονικής και Καλλιτεχνικής Επιτροπής των Αγώνων) με τον Διευθυντή του Γυμνασίου της Σχολής, κ. Παρασκευά Γιαλούρη. Πολύτιμη ήταν η καθοδήγηση και ο ρόλος της Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής, κ. Χρονοπούλου Αγγελικής, Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου του 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. φιλολόγου, καθώς και η συμβολή των υπολοίπων μελών, του κ. Λινάρδου Νικολάου, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου του 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ., φιλολόγου, της κ. Δώρας Μέντη, ΕΔΙΠ Τομέα Ν.Ε. Φιλολογίας ΕΚΠΑ και της κ. Καλογήρου Γεωργίας, Καθηγήτριας Ν.Ε. Λογοτεχνίας, Διευθύντριας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση»-ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ.

Εκτός από τη φιλόλογο κ. Ελένη Γκόνου, που είχε τον γενικό συντονισμό της διοργάνωσης, οφείλουμε να αναφέρουμε και να απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες στους κριτές – καθηγητές όλων των συμμετεχόντων σχολείων, καθώς και στις φιλολόγους του σχολείου μας, κυρίες Αγάπη Δάλκου και Τώνια Καφετζάκη, Αικατερίνη Ρωμαίου (Γαλλικής Φιλολογίας) και Δέσποινα Χατζηκυριάκου (Αγγλικής Φιλολογίας). Πολύ σημαντική ήταν και η συμβολή των εθελοντών μαθητών μας, που στήριξαν με πολλούς και ποικίλους τρόπους τη διοργάνωση, καθώς και της κ. Θάνιας Μπακαμήτσου, καθηγήτριας ΠΕ86 του σχολείου μας, που ανέλαβε την ηλεκτρονική υποστήριξη των Αγώνων σε συνεργασία με τον κ. Βασίλειο Γκιμίση, καθηγητή ΠΕ03.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για την ενεργή υποστήριξη του έργου μας, καθώς και τις Εκδόσεις Πατάκη και την κ. Βάλια Λουτριανάκη, που μας προσέφεραν λογοτεχνικά βιβλία, ως έπαθλα για τους διακριθέντες μαθητές.

Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν τα παρακάτω:

 

Α΄ ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ

ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

3ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

2ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ

5ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ

3ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

8ο Γ/ΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΑΛΛΑΔΙΟ

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΆΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΑΡΜΟΝΙΑ

ΙΟΝΙΟΣ ΣΧΟΛΗ

1ο  ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ

Οι δέκα μαθητές που διακρίθηκαν στους δύο Προκριματικούς Γύρους των Αγώνων Αυθόρμητου Λόγου ήταν οι ακόλουθοι:

Σχολείο Όνομα Επώνυμο Τάξη
1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας Ζιζέλ Πανταζοπούλου Γ
1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας Ελένη Καρτελιά Γ
Εκπαιδευτήρια «Παλλάδιο» Γιάννης Καραντζίκης Α
Ευρωπαϊκό Πρότυπο Ιωάννα Ψαρρού Γ
2ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών Μυρτώ Ευστρατιάδου Β
Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Μάξιμος Γεωργάρας Α
3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας Δήμητρα Γιάνναρη Γ
Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Αικατερίνη Βάρου Β
2ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών Χριστίνα Μουσσάλη Β
5ο Γυμνάσιο Π. Φαλήρου Παναγιώτα Λύρα Γ

 

Στον Τελικό Γύρο, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου, με κριτές τα τρία μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, που παραστάθηκαν στους Αγώνες, την κ. Γ. Χρονοπούλου, την κ. Δ. Μέντη και τον κ. Ν. Λινάρδο, διακρίθηκαν οι παρακάτω μαθητές:

 

1ο βραβείο:    Ζιζέλ    Πανταζοπούλου, 1ο  Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας

2ο βραβείο:     Ελένη   Καρτελιά, 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας

3ο βραβείο (εξ ημισείας): Γιάννης Καραντζίκης, Εκπαιδευτήρια «Παλλάδιο» και

Μυρτώ Ευστρατιάδου, 2ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών

 

Παράλληλα εργάστηκε και η Καλλιτεχνική Επιτροπή, αποτελούμενη από: την κ. Βασιλική Σοφρά, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου του 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. (ΠΕ08), την κ. Ρένα Ανούση, Εικαστικό και πρώην καθηγήτρια Εικαστικών της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και την κ. Ειρήνη Γκόνου, Εικαστικό.

 

Αποτελέσματα Διαγωνισμού Εικαστικής Αφίσας

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα σχολεία που μίλησαν εικαστικά και ομόρφυναν τον χώρο του σχολείου με τις ξεχωριστές ιδέες, συνθέσεις, χρώματα και σχέδιά τους. Όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές τιμήθηκαν με έπαινο, τον οποίο και θα παραλάβουν σύντομα, ενώ οι διακριθέντες στις τέσσερις κατηγορίες (ιδέα, σύνθεση, χρώμα, σχέδιο) που κρίθηκαν άξιοι βραβείου είναι οι εξής:

 

Κατηγορία: «Ιδέα»

  • Ναταλία Μαρκοπούλου, Δανάη Μπακιρτζή

(Α’ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού)

  • Εύα – Γεωργία Ρούντου

(Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης)

 

Κατηγορία: «Σύνθεση»

  • Νεφέλη – Δήμητρα Κασιμάτη

(Α’ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού)

  • Αντιγόνη Γιούνη

(Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης)

  • Κωνσταντίνα Πετσούνη, Ανδρεανή Τσιχριτζή

(Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης)

 

Κατηγορία: «Χρώμα»

  • Δήμητρα Σαραντοπούλου, Μαρίζα Σάρδη

(Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης)

 

Κατηγορία: «Σχέδιο»

  • Στέλιος Βλασσόπουλος

(Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης)

  • Ληδία Γαλάτη

(2ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών)

 

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές για τις εξαιρετικές τους δεξιότητες, το θάρρος και το ταλέντο τους τόσο στην Τέχνη του Λόγου όσο και στις Εικαστικές Τέχνες!

 

Η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων

Αγγελίδου Χρυσούλα , ΠΕ04-02

Γκιμίσης Βασίλειος, ΠΕ03

Γκόνου Ελένη, ΠΕ02

Λουτριανάκη Βάλια, ΠΕ02, Πρόεδρος της Ένωσης Ρητορικής

Μιχαλιός Μιχαήλ, ΠΕ02, Υποδιευθυντής του Γυμνασίου

Παπαδάκη Χριστίνα, ΠΕ08

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 1οι ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΥΘΟΡΜΗΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ

Νοέ 16 2019

Διημερίδα Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας

Στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2019 συνδιοργανώθηκε και υλοποιήθηκε στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης διημερίδα για τη Ρητορική και Δημοκρατική Παιδεία με την Ελληνική Ένωση για την προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και την υποστήριξη του Μεταπτυχιακού τμήματος Ρητορικής του ΕΚΠΑ , υπό την αιγίδα του 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Στη διημερίδα  συμμετείχαν οι συντονιστές εκπαιδευτικού έργου, κ. Αγγελική Χρονοπούλου (με εισήγηση) και κ. Νικόλαος Λινάρδος.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ 2019Λήψη αρχείου

Δείτε σχετική ανακοίνωση και στο blog  του 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο:

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ

 

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διημερίδα Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας

Ιούν 30 2019

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Zoom στις μαθητικές κοινότητες»

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Zoom στις μαθητικές κοινότητες» υλοποιήθηκε στα πλαίσια του διασχολικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Σύμπραξη σχολείων για τη δημοκρατία στην εκπαίδευση» με την υποστήριξη της EUDEC (European Democratic Education Community) τη σχολική χρονιά 2018-19 με μαθητές της Α΄και Β΄τάξης του Π.Γ.Ε.Σ.Σ. και πιο συγκεκριμένα με τα τμήματα Α1, Α3, Β1 και Β2.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Β. Γκιμίσης, Ε. Γκόνου

Πρόγραμμα Zoom στις μαθητικές κοινότητες

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Μαθητικές Κοινότητες

ΜΑΘ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ- ΕΡΕΥΝΑ

 

 

 

 

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Zoom στις μαθητικές κοινότητες»

Δεκ 16 2018

Φύλλο εργασίας για εκπαιδευτική επίσκεψη στο Νομισματικό Μουσείο

Φύλλο εργασίας για Νομισματικό Μουσείο

Κατά το σχολικό έτος 2015-16 η Α΄ και Β΄τάξη επισκέφθηκε το Νομισματικό Μουσείο στα πλαίσια εκπαιδευτικής συνεργασίας με αυτό. Το φύλλο εργασίας δημιουργήθηκε από την κ. Ελ. Γκόνου και την κ. Χριστίνα Παπαδάκη, προκειμένου να ξεναγήσουν πιο αποτελεσματικά τους μαθητές.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φύλλο εργασίας για εκπαιδευτική επίσκεψη στο Νομισματικό Μουσείο

Δεκ 15 2018

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Έρευνα για τον ρατσισμό, 2014 -15

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Δεκ 15 2018

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Έρευνα για το ρατσισμό 2005-06

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Δεκ 13 2018

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΤΙΛΟΓΙΑΣ

Η δράση έγινε στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ομίλου «Ρητορικής, Θεατρικού Παιχνιδιού και Δημιουργικής Γραφής» του σχολείου μας (υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε. Γκόνου). Διοργανώθηκαν στις 16/4/2016 από το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας, με την υποστήριξη φοιτητών της Ρητορικής Εταιρείας (Φοιτητικού Ρητορικού Ομίλου) μεταξύ 4 δημόσιων πειραματικών και πρότυπων σχολείων (1ο Πειραματικό γυμνάσιο Αθήνας, Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο, Πρότυπο Βαρβάκειο Γυμνάσιο και Π.Γ.Ε.Σ.Σ.).

Η σύνθεση των ομάδων ήταν μικτή, αποτελούμενη από μαθητές και των 4 σχολείων και καθορίστηκε μετά από κλήρωση. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτές κάθε συμμετέχοντος σχολείου μαζί με τους φοιτητές της Ρητορικής Εταιρείας  εκτέλεσαν χρέη κριτών κατά τη διάρκεια των αγώνων, ενώ  υπήρχε και    Επιστημονική Επιτροπή αποτελούμενη από συμβούλους φιλολόγων.

Οι μαθητές του σχολείου μας που πήραν μέρος στους αγώνες αισθάνθηκαν μεγάλη ικανοποίηση από την συμμετοχή τους σε αυτούς, πέτυχαν σημαντικές διακρίσεις (ένας μαθητής ιδίως διακρίθηκε ως δεύτερος καλύτερος ομιλητής και μαζί με μία ακόμη μαθήτριά μας έφτασαν ως τον τελικό γύρο. Οι μαθητές  απέκτησαν νέες γνώσεις και δεξιότητες επικοινωνίας , αυτοπεποίθηση και συνεργάστηκαν αρμονικά τόσο μεταξύ τους όσο και με τους μαθητές των άλλων σχολείων.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΤΙΛΟΓΙΑΣ

Οκτ 29 2018

Συμβολισμός και υπερρεαλισμός στην ποίηση του Γ. Σεφέρη και του Οδ. ΕλύτηΛήψη αρχείου

Μία διασχολική δράση συνεργασίας Γυμνασίου και Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής στο μάθημα της Ν.Ε. Λογοτεχνίας και των Εικαστικών, με υπεύθυνες καθηγήτριες, την κ. Ε. Γκόνου, την κ. Καλυψώ Λάζου – Μπαλτά και την κ. Χριστίνα Παπαδάκη  με μαθητές της Β΄τάξης. Σχολικό Έτος 2017-18.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συμβολισμός και υπερρεαλισμός στην ποίηση του Γ. Σεφέρη και του Οδ. Ελύτη

Ιούν 18 2018

PROJECT 17 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ Η.Ε. ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Picture13

Το project μας αφορά μια μαθητική εκστρατεία ενημέρωσης για τους 17 παγκόσμιους στόχους  με έμφαση στην προβολή του 4ου στόχου, που αφορά στην ποιοτική εκπαίδευση μέσω της ενεργού μάθησης, της φιλαναγνωσίας, της καλλιέργειας των ανθρωπιστικών αξιών, της κοινωνικής  συνοχής  και της συνεργασίας (17ος στόχος). Την ιδέα μάς την έδωσε η ActionAid και η μαθητική εβδομάδα δράσης για τους 17 στόχους, στην οποία πήραμε ενεργά μέρος.

Α΄ Δράση: Ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τους 17 στόχους και δημιουργία 

Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης Γυμνασίου, αφού ενημερώθηκαν σχετικά με τους 17 παγκόσμιους στόχους των Η.Ε., δημιούργησαν σελιδοδείκτες με μηνύματα υπέρ των στόχων στην ελληνική, αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα και τους διακόσμησαν με ανάλογα σχέδια. Επιπλέον κάποιοι συνέθεσαν φανζίν (χειροποίητα έντυπα) για την προβολή των στόχων, καθώς και κόμικς, για την πανελλήνια μαθητική έκθεση φανζίν, που διοργάνωσε η  ActionAid στο Victoria Square Project (στις 22/04/2018) και  η οποία θα  διαρκέσει μέχρι τέλος Ιουνίου.

Β΄Δράση: Ενημέρωση για τους στόχους έξω από το σχολείο

Προκειμένου να διαδώσουμε τους στόχους, συγκεντρωθήκαμε την 1η Απριλίου 2018 στην πλατεία Ν. Σμύρνης, όπου  σε ειδικό χώρο (κιόσκι) παρουσιάσαμε μια έκθεση με αφίσες των 17 στόχων, διάφορα κολάζ  των μαθητών και τους σελιδοδείκτες μας, ενώ παράλληλα κάποιοι μαθητές έκαναν ρεπορτάζ  συζητώντας με τον κόσμο για το θέμα και τους ενημέρωναν μοιράζοντάς τους σχετικά φυλλάδια. Επιπλέον είχαμε φτιάξει  sous – verre  με τους στόχους και τoυς μοιράζαμε δωρεάν, όπως και βιβλία για όλες τις ηλικίες κυρίως παιδικά, για προώθηση της φιλαναγνωσίας. Η εκστρατεία είχε μεγάλη επιτυχία. Όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές χάρηκαν την εμπειρία και μοίρασαν όλα τα φυλλάδια και τα βιβλία.

Γ΄ Δράση: Διάδοση των στόχων μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων

Την ίδια εκστρατεία ενημέρωσης επαναλάβαμε στις 21 Απριλίου και στην μουσική μαθητική εκδήλωση, που γίνεται κάθε χρόνο στην Ευαγγελική Σχολή, το Evaggeliki Schoolfestival, στο οποίο συμμετέχουν πολλά μαθητικά συγκροτήματα από όλη την Αττική και πολύς κόσμος. Στα πλαίσια του φεστιβάλ, εκτός από τις αφίσες με τους στόχους παρουσιάσαμε  επιπλέον και μεγάλου σχήματος συνθέσεις – κολάζ, με μηνύματα υπέρ του εθελοντισμού και άλλων ανθρωπιστικών αξιών, που είχαν δημιουργήσει ομαδικά οι μαθητές ανά τμήμα με την καθοδήγηση της εικαστικού του σχολείου μας, κ. Χριστίνας Παπαδάκη. Επιπλέον σε ειδικό σημείο του χώρου υπήρχε συνεχής προβολή βίντεο σχετικά με τους 17 στόχους και τις αξίες του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της δικαιοσύνης.

Όλες οι δημιουργίες των μαθητών οι σχετικές με τους στόχους καθώς και στιγμιότυπα από τις δράσεις μας προβλήθηκαν και στην τελική μαθητική  Έκθεση Εικαστικών του σχολείου, που έγινε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Συλλόγου Ιμβρίων στη Ν. Σμύρνη στις 2 και 3 Μαΐου 2018, μέσω ειδικού βίντεο.

Υπεύθυνοι καθηγητές που πήραν μέρος στις δράσεις: Ε. Γκόνου (συντονίστρια), Χρ. Παπαδάκη, Χρ. Δρακοπούλου, Β. Γκιμίσης, Λ. Κοπτερίδου και Αικ. Ρωμαίου.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο PROJECT 17 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ Η.Ε. ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Επόμενα »