ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΩΝ Η/Υ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2015

ΠΤΩΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ PC

 

Κάτω από τα 300 εκατ. συσκευές, βρέθηκε η παγκόσμια αγορά PC το 2015, φθάνοντας τα 289 εκατ. τεμάχια από 314 εκατ. το 2014. Ποσοστιαία, το περασμένος έτος καταγράφηκε πτώση κατά 8%, την οποία δεν μπόρεσε να μετριάσει ούτε το παραδοσιακά καλό για τον κλάδο 4ο τρίμηνο του έτους. Και σε επίπεδο τριμήνου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Gartner, σημειώθηκε πτώση κατά 8,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ενώ τεμαχιακά η παγκόσμια αγορά κινήθηκε στα 75,7 εκατ. συσκευές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, οι αναλυτές της Gartner εκτιμούν ότι και το 2016, η παγκόσμια αγορά υπολογιστών θα κινηθεί πτωτικά σε ποσοστό της τάξης του 1% σε σχέση με το 2015, με μια δυναμική ήπιας ανάκαμψης να μην αποκλείεται, πάντως, αργά εντός του 2016. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι, η παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών βρίσκεται στο μέσον μια δομικής αλλαγής, η οποία θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της εγκατεστημένης βάσης των PCs τα προσεχή έτη.

Στην περιοχή της ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική), η πτώση στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών ήταν διπλάσια του παγκόσμιου μέσου όρου, με την αγορά να υποχωρεί κατά 16% το 4ο τρίμηνο. Στη ραγδαία αυτή υποχώρηση συνέβαλαν τόσο οι συναλλαγματικές ισοτιμίες σε σχέση με το δολάριο, όσο και συνθήκες πολιτικο-οικονομικής αστάθειας στην περιοχή. Ενδεικτικό είναι ότι και σε επίπεδο έτους, οι πωλήσεις PCs στην περιοχή της ΕΜΕΑ υποχώρησαν σε ποσοστό της τάξης του 14%.

Κατά το 4ο τρίμηνο του 2015, η HP κατέκτησε την πρώτη θέση μεταξύ των πέντε ισχυρότερων κατασκευαστών, αν και είδε τις πωλήσεις της στην περιοχή να υποχωρούν κατά 13,6%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Lenovo, η οποία, επίσης, κατέγραψε μείωση πωλήσεων σε επίπεδο τεμαχίων. Η δε τρίτη στην κατάταξη Asus ήταν ο μόνος κατασκευαστής στην πρώτη πεντάδα, που εμφάνισε – έστω και εντελώς οριακή, της τάξης του 0,4% – ανάπτυξη.

 

Κατηγορίες: επαγγελματική ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.