Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει κάνει το internet ένα «δυνατό» εργαλείο, το οποίο μπορεί -με σωστή χρήση- να προσφέρει απλόχερα γνώση σε κάθε ενδιαφερόμενο. Μπορεί όμως να γίνει όμως και πολύ επικίνδυνο για τις πιο μικρές και ανυποψίαστες ηλικίες, από κάποιους πονηρούς κερδοσκόπους που δεν ενδιαφέρονται για τις ψυχικές (και όχι μόνο) βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν. Πως μπορούν λοιπόν να προστατευτούν τα παιδιά όταν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και πως μπορούν οι γονείς να τα προστατέψουν;
Στο παρακάτω κείμενο θα γίνει μια προσπάθεια να βοηθηθούν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές.

Οδηγίες προς Παιδιά

Μην δίνεται ποτέ στοιχεία όπως η το όνομα σας, το τηλέφωνο σας, η διεύθυνση σας, το σχολείο σας ή οτιδήποτε άλλο που θα βοηθούσε κάποιον να σας βρει ή/και να επικοινωνήσει μαζί σας, Να θυμάστε πάντα ότι οι άνθρωποι στο διαδίκτυο μπορεί να μην είναι αυτοί που σας λένε.

Να θυμάστε πάντα πως μπορεί να αισθάνεστε «αόρατοι» όταν είστε στο διαδίκτυο, αλλα να ξέρετε πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει οπότε μην κάνετε κάτι που θα μετανιώσετε αργότερα και για το οποίο μπορείτε να έχετε συνέπειες.

Μην πάτε ποτέ κάπου με σκοπό να συναντήσετε κάποιον που γνωρίσατε από το internet, χωρίς την άδεια των γονιών σας. Αν σας ζητηθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να αρνηθείτε και να ενημερώσετε τους γονείς για το γεγονός.

Αν δείτε στο internet κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε άβολα φύγετε αμέσως από αυτό. Αν λάβετε κάποιο μήνυμα που σας φαίνεται εχθρικό, μην απαντήσετε. Και στις δύο περιπτώσεις να θυμάστε ότι δεν φταίτε εσείς για αυτό , αλλά θα πρέπει να ενημερώσετε τους γονείς για αυτό που έγινε.

Συζητήστε με τους γονείς σας για το τι θα σας άρεσε αλλά και το τι θα πρέπει να βλέπετε στο internet κατά την γνώμη τους. Να ακολουθήσετε τις συμβουλές τους για σωστή χρήση των υπολογιστών και να μην παραβείτε αυτά που έχετε συμφωνήσει να κάνετε.
Οδηγίες προς Γονείς

Χρησιμοποιήστε προγράμματα τα οποία φιλτράρουν αυτά που βλέπουν στο διαδίκτυο τα παιδιά σας, αλλά και που σας επιτρέπουν να επιλέξετε τι θα δουν και που θα μπουν.

Μάθετε τα παιδιά σας να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα τους και πείτε τους ότι πολλές φορές οι άνθρωποι που είναι online προσποιούνται πως είναι κάποιοι άλλοι καθώς και ότι δεν θα πρέπει ποτέ να δίνουν κανένα στοιχείο τους σε κανέναν. Μην τους δίνετε τους αριθμούς των πιστωτικών σας καρτών.

Μην εξοπλίζετε τον υπολογιστή στον οποίο έχουν πρόσβαση τα παιδιά σας με αχρείαστο υλικό και συσκευές όπως web cameras, scanners, μικρόφωνα κτλ τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά σας με επικίνδυνα αποτελέσματα. Σε περίπτωση που διαθέτετε τέτοιες συσκευές να τις συνδέετε μόνο όταν πραγματικά χρειάζονται.

Πολλές φορές τα παιδιά πιστεύουν ότι ήταν λάθος τους που είδαν ή που τους είπαν κάτι άσχημο στο internet και αποφεύγουν να το πουν καθώς δεν αισθάνονται άνετα με αυτό. Κάντε τους γνωστό πως δεν φταίνε αυτά για αυτό που είδαν και πως σε κάθε περίπτωση να σας ενημερώνουν για ότι συμβαίνει.

Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε σημείο του σπιτιού που θα μπορείτε να βλέπετε αυτά που βλέπουν τα παιδιά. Δείξτε πως ενδιαφέρεστε για το τι μαθαίνουν στο διαδίκτυο αλλά και για το διαδίκτυο αυτό καθαυτό.

Πάντα να ελέγχετε τον τηλεφωνικό σας λογαριασμό για ύποπτες κλήσεις και ποσά. Πολλές φορές μπορούν να γίνουν κλήσεις προς αριθμούς που προσφέρουν ύποπτο περιεχόμενο. Η κλήσεις αυτές μπορούν να γίνουν εντελώς κρυφά ακόμα και από το παιδί σας.

Δημιουργήστε μια λίστα με συμβουλές προς τα παιδιά σας (όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω) και κολλήστε κοντά στην οθόνη του υπολογιστή που χρησιμοποιούν έτσι ώστε να τις έχουν πάντα υποψιών τους.

Υποστηρίξτε και ενθαρρύνεται την σωστή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά σας. Αν δεν γνωρίζετε για το διαδίκτυο, φροντίστε να μάθετε είτε από κάποιο ειδικό είτε ακόμα και από τα ίδια τα παιδιά σας. Το διαδίκτυο δεν είναι ούτε εχθρός ούτε πρόβλημα, αρκεί να γίνεται σωστή χρήση αυτού από όλες τις πλευρές.

Σχετικά με 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ

έτος ίδρυσης 1931


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση