«Μικροί συγγραφείς» το Πάσχα

Τα παιδιά γίνονται «Μικροί Συγγραφείς», το Πάσχα, στο ertΣτη δραστηριότητα «Μικροί Συγγραφείς» της ΕΡΤ συμμετείχαν οι μαθητές/τριες της Στ΄ τάξης. Τέσσερις συγγραφείς, οι Κάρμεν Ρουγγέρη, Χριστίνα Κουλουμπή, Βαγγέλης Ηλιόπουλος και Κώστας Στοφόρος, έγραψαν μια ημιτελή πασχαλινή ιστορία και προσκάλεσαν τα παιδιά, ηλικίας από έξι (6) έως δεκαεπτά (17) ετών, να δώσουν το δικό τους τέλος και να γίνουν «Μικροί συγγραφείς». Τα παιδιά μπορούσαν να επιλέξουν την ιστορία που τους εμπνέει, να δώσουν τη δική τους εκδοχή για το τέλος της και να τη στείλουν στην ΕΡΤ.

Οι ιστορίες 7 μαθητών της Στ΄ τάξης αναρτήθηκαν στο site της ΕΡΤ όπου μπορείτε να τις διαβάσετε.

Αδαμίδου Μαρία, Ζαμπακόλα Βασιλική, Ζιάγκαλου Κατερίνα, Ζήκα Βαλέρια, Ιωάννου Αγγελική, Κυνηγοπούλου Αντωνία, Κωνσταντινίδης Βασίλης, Λινάρδου Σοφία.

story2-01 story2-02  story2-03

Η Γιορτή της Μητέρας

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι κινητή εορτή προς τιμήν της μητέρας και γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη. Φέτος η γιορτή της μητέρας είναι στις 14 Μαΐου.

Ας μην ξεχάσουμε λοιπόν να πούμε «Χρόνια Πολλά μανούλα» και πολλές άλλες ευχές σε όλες τος μανούλες!.

Επίσκεψη στην Αεροπορική βάση Geilenkirchen

NATO Air Base Geilenkirchen, Geilenkirchen, Germany - Αναζήτηση Google - Mozilla_2017-05-11_19-42-51Την αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στο Geilenkirchen, επισκέφτηκε η Στ΄ τάξη την Πέμπτη 11 Μαΐου.

Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε ένα αεροπλάνο-ραντάρ, να δουν ένα πυροσβεστικό όχημα και στη συνέχεια επισκέφτηκαν τα γραφεία της ελληνικής αποστολής όπου τους υποδέχθηκαν θερμά οι έλληνες αξιωματικοί και τους πρόσφεραν αναψυκτικά και διάφορα κεράσματα.

N3029  N3041  N3068  N3088 N3097 N3061

Κράτα το

Εξετάσεις πιστοποίησης επάρκειας της Ελληνομάθειας

Από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των γραπτών εξετάσεων για την πιστοποίηση επάρκειας της Ελληνομάθειας, όπως δείχνει ο παραπάνω πίνακας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΪΟΥ 2017

Εξέταση Ημερομηνία                         Ώρα
Α1 Επίπεδο για παιδιά:

Α1 για εφήβους & ενηλίκους:

Τρίτη 16 Μαΐου 2017,   9:00πμ

Τρίτη 16 Μαΐου 2017,   9:00 πμ

Α2 Επίπεδο: Τρίτη 16 Μαΐου 2017,      13:00 μμ.
Α2 για Ειδικούς Επαγγελματικούς σκοπούς: Τρίτη 16 Μαΐου 2017,      13:00 μμ.
Β1 Επίπεδο: Τρίτη 16 Μαΐου 2017,      17:00 μμ.
Β2 Επίπεδο: Τετάρτη 17 Μαΐου 2017,    9:00 πμ.
Γ1 Επίπεδο: Τετάρτη 17 Μαΐου 2017,    14:00 μμ.
Γ2 Επίπεδο: Πέμπτη  18 Μαΐου 2017,     9:00 πμ.

 

Επίσκεψη της Ε΄ τάξης στο filmmuseum

NP_0024841-184x300Την Πέμπτη 27 Απριλίου επισκεφτήκαμε το filmmuseum  του Ντύσσελντορφ, το οποίο στεγάζεται στην καρδιά της παλιάς πόλης. Όταν φτάσαμε εκεί, αφήσαμε τα πράγματά μας σε ένα χώρο και ανεβήκαμε στον επάνω όροφο όπου υπήρχαν κουστούμια από ταινίες, παλιές κάμερες, φώτα και σκηνικά που χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες ταινίες.  Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε δυο μικρά επεισόδια από κινούμενα σχέδια. Το πρώτο ήταν ασπρόμαυρο, ενώ το δεύτερο έγχρωμο. Επίσης μας έδειξαν μια μηχανή η οποία είχε μέσα σχέδια και εσύ γυρνούσες έναν μοχλό και έβλεπες μια σκηνή από ταινία.

 Γιώργος Σαννής,  Ε΄ τάξη

  Film-Museum-50550 NP_002690

Κράτα το

Καλή Πρωτομαγιά

cebcceacceb7cf82Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη μέρα του Μαΐου, η οποία είναι μέρα αργίας για πολλές χώρες του κόσμου. Η γιορτή της Πρωτομαγιάς έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, τότε που οι εκδηλώσεις είχαν σκοπό να γιορτάσει ο κόσμος τη γονιμότητα των αγρών, την καρποφορία της γης, την άνθιση της φύσης, το οριστικό τέλος του χειμώνα και τον ερχομό του καλοκαιριού.

Η Πρωτομαγιά όμως είναι συνώνυμη με την Παγκόσμια Μέρα των Εργατών (Εργατική Πρωτομαγιά), την ημέρα δηλαδή που τιμώνται οι αγώνες του εργατικού κινήματος . Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου. Την 1η Μαΐου του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ, ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Easter

Της Σύνταξης

Εξώφυλλο 2 τεύχοςΚυκλοφόρησε το 2ο τεύχος του περιοδικού της Στ΄ τάξης του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Ντύσσελντορφ. Μην χάνετε χρόνο, ετοιμαστείτε να πληκτρολογήστε την ηλεκτρονική του διεύθυνση  http://schoolpress.sch.gr/cool/ και είμαστε σίγουροι ότι θα σας αρέσει!

Δέστε τις ζώνες σας και κάντε ένα ταξίδι στο χρόνο ή γνωρίστε τους γνωστότερους τραγουδιστές και καλλιτέχνες. Ενημερωθείτε για τα νέα του Ντύσσελντορφ αλλά και της Ελλάδας, μάθετε πώς να βγάλετε την τέλεια σέλφι ή πώς φτιάξετε το αυγό που θα σας αναδείξει νικητή το βράδυ της Ανάστασης. Δοκιμάστε ακόμα νόστιμες και εύκολες συνταγές, διαβάστε απίθανες ιστορίες και περάστε δημιουργικά το χρόνο σας κάνοντας κατασκευές. Ενημερωθείτε, επίσης, για τα ζώδια και τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Και αν δε σας φτάνουν αυτά, περάστε ευχάριστα το χρόνο σας με την ανάγνωση ανέκδοτων ή τη λύση αινιγμάτων. Εύκολο στην περιήγηση, μπορείτε να με ένα κλικ να ανατρέξετε σε όλα τα άρθρα, να τα δείτε ανά κατηγορία ή να μεταφερθείτε στα άρθρα του προηγούμενου τεύχους.

Είμαστε σίγουροι ότι το ηλεκτρονικό μας περιοδικό θα σας αρέσει, αφού οι συντάκτες του βάλαμε όλη την αγάπη μας και διαθέσαμε τον πολύτιμο χρόνο μας  για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα!

Σοφία Λινάρδου, Αντωνία Κυνηγοπούλου (εκ μέρους της συντακτικής ομάδας)

Κυκλοφόρησε

Ανακοίνωση 2Δείτε το περιοδικό εδώ

Η γιορτή της 25 Μαρτίου

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση της Στ΄ τάξης για την εθνική επέτειο της επανάστασης του 1821.

DSCN5983 DSCN5971 2017-03-25