Το έθιμο της Σαρακοστής στην Ελλάδα και στην Καταλονία.

Σαρακοστή είναι μια χρονική περίοδος που έχει καθοριστεί από την εκκλησία σαν περίοδος νηστείας που κάνουμε πριν από το Πάσχα. Πήρε το όνομα της από τον αριθμό τεσσαράκοντα (σαράντα) γιατί αρχικά είχε διάρκεια 40 ημερών (6 εβδομάδων).

Για την ακρίβεια ήταν οι 40 μέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα. Αργότερα προστέθηκε στη Σαρακοστή και η Μεγάλη Εβδομάδα κι έτσι η Σαρακοστή πλέον διαρκεί 48 μέρες.  Μία μητέρα μας έφερε μία ψημένη Σαρακοστή με 7 ποδαράκια, για να κόβουμε κάθε εβδομάδα από ένα, μέχρι το Πάσχα. Μαθαίνουμε να μετράμε έως το 7, να αφαιρούμε ένα ένα ποδαράκι.Φτιάξαμε τις δικές μας Σαρακοστές και διακοσμήσαμε το σπίτι τους.

 

Συνεχίζοντας τη συζήτησή για την κυρά Σαρακοστή αναφερθήκαμε στο κοινό έθιμο που συναντάται και στην Ελλάδα και στην Καταλονία της Ισπανίας.  

Στην Καταλονία η κυρά Σαρακοστή ονομάζεται Vella Quaresma. Είδαμε  φωτογραφίες στο διαδίκτυο της Vella Quaresma και βρήκαμε τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στη δική μας κυρά Σαρακοστή και στην Καταλονική. Στη συνέχεια τοποθετήσαμε στο χάρτη της Ευρώπης τις αντίστοιχες Σαρακοστές και ζωγραφίσαμε την ισπανική σημαία.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων