Ραδιοφωνική εκπομπή για το Εκκλησιαστικό της Φλώρινας 26-5-2017

DSCN0006Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή για το Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Φλώρινας, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στις 26-5-2017 από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Φλωρίνης Πρεσπών & Εορδαίας. Θέματα της συζήτησης αποτέλεσαν το παρελθόν αλλά κυρίως το μέλλον του σχολείου μας, καθώς και οι δυνατότητες που προσφέρει στους μαθητές του. Ο Διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Θεόκλητο, για τις ευλογίες, την αγάπη και την αμέριστη στήριξη που παρέχει στο σχολείο μας.

Για την ακρόαση της εκπομπής πατήστε εδώ.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Διαδικτυακός Διαγωνισμός γνώσεων μεταξύ Εκκλησιαστικών Σχολείων

Στο πλαίσιο διοργάνωσης δράσεων που αποσκοπούν στην ανάδειξη, καλλιέργεια και προαγωγή της εκπαιδευτικής ιδιοπροσωπίας των Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, εγκρίθηκε το Νοέμβριο 2016 από τη Διεύθυνση Θρησκευτικής Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του ΥΠ.Π.Ε.Θ., για το διδακτικό έτος 2016-2017, μεταξύ άλλων, δράση που αφορούσε στη διοργάνωση εξ αποστάσεως διαγωνισμών μεταξύ μαθητών/τριών του συνόλου των Σχολείων αυτών (10).

     

Συνέχεια

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

2η Αθλητική συνάντηση εις την Φλώρινα

IMG_5748Με τον αγώνα 3000μ Ανωμάλου δρόμου για τους άνδρες και 1500μ για τις γυναίκες ,και την διεξαγωγή τελικών στο μπάσκετ και το ποδόσφαιρο οπού αναδείχθηκαν οι νικητές των 3 πρώτων θέσεων , τελείωσε με επιτυχία η 2η Πανελλήνια Αθλητική Συνάντηση των Εκκλησιαστικών Λυκείων όλης της χώρας.
Μαθητές από 8 Εκκλησιαστικά Λύκεια από τα 10 της χώρας και ένα Εκκλησιαστικό Λύκειο που ήρθε από την πόλη Φότσα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης έδωσαν τον αγωνιστικό τους εαυτό για να φτάσουν στην κορυφή. Συνέχεια

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

«Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα»

Η ομάδα εθελοντών του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Νεαπόλεως στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νοιάζομαι & Δρω», του προγράμματος αγωγής υγείας «Εθελοντισμός στο σχολείο» και των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης που οργανώνει, αποφάσισε να γίνει συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης: ρούχων, βιβλίων, παιχνιδιών,  τροφίμων, και φαρμάκων για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Με πρωτοβουλία τους ανέλαβαν τη δημιουργία αφίσας για το σκοπό αυτό, υπό την παιδαγωγική καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητριών τους. Συνέχεια

Κατηγορίες: Δράση 4η | Ετικέτες: , , , | Γράψτε σχόλιο

12ος Διεθνής Μαραθώνιος “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”

Την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 ομάδα μαθητών του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου-Γυμνασίου Νεάπολης συμμετείχε στον 12o Διεθνή Μαραθώνιο “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” και συγκεκριμένα στον δρόμο υγείας και δυναμικού βαδίσματος 5 χλμ. στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και του εκπαιδευτικού προγράμματος “Νοιάζομαι & Δρω”.

Συμμετείχαν συνολικά 26 μαθητές του σχολείου μας και 7 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι επέλεξαν να ενισχύσουν τους σκοπούς και το έργο του συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Β. Ελλάδας “ΛΑΜΨΗ” , συμμετέχοντας στη δική τους ομάδα δρομέων και δωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το συμβολικό ποσό των 5 ευρώ ανά συμμετοχή. Συνέχεια

Κατηγορίες: Δράση 4η | Ετικέτες: , , , | Γράψτε σχόλιο

Ευχές

Μεγάλη Παρασκευή1Εύχομαι σε όλους το αναστάσιμο φως του Κυρίου μας Ιησού χριστού να μας προσφέρει υγεία, χαρά, ελπίδα και αγάπη. Καλή ανάσταση με υγεία.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Περί Εκκλησιαστικών σχολείων

Παρακάτω είναι ένα άρθρο περί εκκλησιαστικών σχολείων που έγραψα πρόσφατα για τα εκκλησιαστικά σχολεία.

Τα Γενικά εκκλησιαστικά Λύκεια-Γυμνάσια δεν διαφέρουν ως προς τις γνώσεις που προσφέρουν από τα υπόλοιπα Γενικά Λύκεια-Γυμνάσια. Διδάσκεται η ίδια ύλη και στις δύο περιπτώσεις. Αυτό που κάνει να ξεχωρίζουν τα εκκλησιαστικά σχολεία είναι ότι έχουν κάποιες θεολογικές συνήθειες- θα λέγαμε-όπως το μάθημα της Βυζαντινής μουσικής. Το μάθημα αυτό είναι απλό στη διδασκαλία του και φυσικά όποιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί πιο πολύ με τη βυζαντινή μουσική μπορεί να εκμεταλλευτεί το μάθημα του σχολείου στο έπακρο. Συνέχεια

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

«Ερωτόκριτος»

Στις 31 Μαρτίου  οι μαθητές /τριες της θεατρικής ομάδας του εκκλησιαστικού σχολείου Νεάπολης, στα πλαίσια των Δράσεων: 3 «Αξιοποίηση δυνατοτήτων και ευκαιριών για συνεργασίες με άλλα σχολεία» και 4 «Δημιουργία ηλεκτρονικού δικτύου εξ αποστάσεως γνωριμίας, προαγωγής γνώσεων, ψυχαγωγίας, αλληλοβοήθειας, συνεργασίας», επικοινώνησαν διαδικτυακά μέσω Skype με μαθητές του εκκλησιαστικού σχολείου της Λαμίας, με σκοπό την αλληλοδιδασκαλία και τη βιωματική δράση πάνω στο λογοτεχνικό κείμενο του «Ερωτόκριτου» του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Συγκεκριμένα οι μαθητές του εκκλησιαστικού σχολείου της Λαμίας παρουσίασαν τα ιστορικά στοιχεία του συγγραφέα και την υπόθεση του έργου. Οι μαθητές/τριες του εκκλησιαστικού σχολείου Νεάπολης απέδωσαν θεατρικά, κείμενο του «Ερωτόκριτου» και ερμήνευσαν μουσικά, αποσπάσματα του έργου με συνοδεία μουσικού οργάνου (ούτι).

Κατηγορίες: Δράση 3η, Δράση 4η | Ετικέτες: , , | Γράψτε σχόλιο

2η Ετήσια Συναυλία Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης

Τελικά αποδείχτηκε πολύ μικρή – η περίφημη θεατρική σκηνή της μονής των Λαζαριστών – προκειμένου να στεγάσει το όνειρο, τη δημιουργία, τη ζεστασιά, τη μαθητική δημιουργικότητα και ζωντάνια, τη καινοτομία των διδασκάλων, την άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα του μόχθου και της προκοπής.

Εκεί λοιπόν, έλαβε χώρα τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017,η 2η Πανελλήνια Συναυλία Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής μουσικής της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Παρόντες, από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας ο προϊστάμενος της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης π. Σταύρος Μπόζος, ο π. Λεόντιος εκπρόσωπος του Αγίου Ιερισσού και Αγίου Όρους. οι Δήμαρχοι Ευόσμου κ. Πέτρος Σούλας, και Αμπελοκήπων κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σχολικοί Σύμβουλοι, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως π. Διονύσιος, κληρικοί κλπ.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία της η Διευθύντρια του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου Νεάπολης κ. Αικατερίνη Γαλώνη, η οποία – πλην των άλλων – αφού αναφέρθηκε με συντομία στην πολύτιμη ιστορία και προσφορά της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στο Έθνος μας, συνόψισε την υπερεικοσαετή παρουσία του Εκκλησιαστικού Σχολείου της Νεάπολης, υπογραμμίζοντας τους οραματισμούς και τη συμβολή του Σεβ. Μητροπολίτου κ.κ. Βαρνάβα στη σύσταση και την εύρυθμη έως σήμερα λειτουργία του. Ακόμη, αναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες επιτυχίες του σχολείου τη τελευταία εξαετία, ενώ σημείωσε με νόημα ότι εκ των 500 αποφοίτων του σχολείου, οι διακόσιοι περίπου έχουν ενδυθεί το ιερατικό σχήμα.

Το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, ανέγνωσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Βαρνάβας. Ο Μακαριώτατος, χαρακτήρισε την εκδήλωση «όραμα ζωής και μαρτυρία ελπίδας, από νέους ανθρώπους που εργάζονται για έναν καλύτερο κόσμο».

Εν συνεχεία, ο Προϊστάμενος της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης π. Σταύρος Μπόζος, κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, υπογράμμισε – μεταξύ των άλλων – ότι τα Εκκλησιαστικά Σχολεία «παράγουν» μικρούς Ιεραποστόλους και ότι η σημερινή συναυλία δείχνει έμπρακτα την ενότητα και προβάλει μια μαρτυρία ζωής μέσα από τη ζωή και το μαρτύριο τεσσάρων Αγίων της Εκκλησίας μας.

Τη σκυτάλη πήρε η εβδομηκονταμελής μικτή χορωδία των δέκα Εκκλησιαστικών Σχολείων, η οποία υπό την καθοδήγηση του καλλικέλαδου Μαέστρου – Μουσικού του Εκκλησιαστικού Σχολείου Νεάπολης κ. Χρήστου Χαλκιά και την ταυτόχρονη πολύτιμη αρωγή των Mουσικών – διδασκάλων των λοιπών Εκκλ. Σχολείων, απέδωσε με μοναδικό τρόπο ιερούς ύμνους της Εκκλησίας μας στο πρώτο μέρος. Το δεύτερο μέρος της συναυλίας, περιελάμβανε παραδοσιακά τραγούδια της Κωνσταντινούπολης, της Μικράς Ασίας, της Μακεδονίας και της Θράκης με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από την εκπαιδευτικό του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου – Λυκείου Νεάπολης Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Σιάμ, Φιλόλογο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Βαρνάβας, με λόγο παραστατικό, εποπτικό, χειμαρρώδη έκλεισε την εκδήλωση, εμφανώς συγκινημένος, ενθυμήθηκε με νοσταλγία τα μαθητικά του χρόνια στην Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη δημιουργία και λειτουργία του Εκκλησιαστικού Σχολείου Νεάπολης, συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης, ευχαρίστησε τους πρεσβυτέρους και τις ενορίες της Ι. Μητροπόλεως που στηρίζουν το σχολείο, ευχαρίστησε τους χορωδούς, τις αντιπροσωπείες των λοιπών Εκκλησιαστικών Σχολείων που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, καθώς και τους Συλλόγους των καθηγητών.

Έκλεισε υπογραμμίζοντας : «Τον πόνο μας κάνουμε προσευχή, και το παράπονό μας τραγούδι, χορό, για ν΄ ανταμώνουμε όλοι μαζί».

Εκ του Εκκλησιαστικού Σχολείου Νεαπόλεως

Κατηγορίες: Δράση 1η | Ετικέτες: , , | 1 σχόλιο

Έκθεση για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα, το 2015

Ήρθε στο σχολείο με το ταχυδρομείο, η « Έκθεση για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα, το 2015» Έκδοση της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων.

Την βρήκα σε μορφή pdf στο διαδίκτυο και την ανεβάζω εδώ: 1483467164-2015

Είναι μια έκδοση πρωτότυπη αλλά και αναγκαία και απορώ πώς δεν υπήρχε τόσα χρόνια.

Περιέχει πολύ σημαντικά στοιχεία είτε ενημερωτικά ώστε να διαλυθεί η σύγχυση που υπάρχει για αυτά τα θέματα,
είτε σαν αφορμή προβληματισμού και δράσεων για ευαισθητοποίηση, ώστε να έχουμε καλύτερες συνθήκες στο μέλλον για όλους μας.

Διαβάστε κατά προτεραιότητα το Εισαγωγικό Σημείωμα του Γ.Γ. Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή στη σελίδα 6 που περιγράφει την αναγκαιότητα και χρησιμότητα της έκδοσης.

Ενδιαφέρον έχουν και οι αναφορές στο νομικό καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα για κάθε θρησκευτική κοινότητα.

Θωμάς Παναγιώτου

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο