Ε.Κ.Φ.Ε. Κομοτηνής

ο ιστότοπος του ΕΚΦΕ κομοτηνής

Ο ήλιος βοήθησε να «μετρήσουμε» και να υπολογίσουμε την ακτίνα της Γης!

erat 2

Ο αρχικός προβληματισμός με τη συννεφιά που σκέπαζε από το πρωί την Κομοτηνή, διαλύθηκε μαζί με τα σύννεφα γύρω στις 11:00! Έτσι τα σχολεία της Κομοτηνής που ήθελαν φέτος να βοηθήσουν τους μαθητές τους να γνωρίσουν και να πραγματοποιήσουν το εμπνευσμένο πείραμα του Ερατοσθένη, κατάφεραν να πάρουν μετρήσεις. Θα έχουμε νέα και από τα Γυμνάσια από τα γύρω χωριά (Σάπες,  Ξυλαγανή, Ίασμο, Οργάνη αλλά και το ΕΕΕΕΚ στη Μελέτη).

Η Υπεύθυνη ΕΚΦΕ «μέτρησε» με τους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής και με διάφορες μεθόδους. Μαζί με μια από τις ομάδες μαθητών του ΕΠΑΛ διάλεξαν αρχικά να βοηθηθούν  για το κατακόρυφο της ράβδου με ένα κουτί από χαρτί φωτοτυπιών. Εντέλει αποφάσισαν να βεβαιωθούν χρησιμοποιώντας το νήμα της στάθμης. Τα αποτελέσματα φαίνονται στο παρακάτω φύλλο εργασίας

2023 corr      ερατοσθένης Κομοτηνή συμπλ

Ένα από τα πιο όμορφα πειράματα ποτέ ξαναζωντάνεψε στις αυλές πολλών σχολείων του νομού Ροδόπης (αλλά και της  Ελλάδας και πιο πέρα) και μας ξαναγέμισε δέος μπροστά στο τι μπορεί να καταφέρει ένα φωτισμένο μυαλό ακόμη και με πολύ λίγα μέσα!

Εβδομάδα+ μικροσκοπίας με το ΕΚΦΕ στο 5ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κομοτηνής

biolo1 corr2

Από την Παρασκευή 03 Φεβρουαρίου 2023 έως και τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου η Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Κομοτηνής Δρ. Κυριαζοπούλου Σοφία με τη συνεργασία της εκπαιδευτικού Δρος Τσίρκα Θεοδώρας υλοποίησαν με μεγάλη επιτυχία την δράση «Το μικροσκόπιο στις Φυσικές Επιστήμες», η οποία αφορά σε εβδομάδα+ μικροσκοπίας στο 5ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κομοτηνής.

Στο χώρο του Γυμνασίου στήθηκαν επτά μικροσκόπια βιολογίας από το ΕΚΦΕ Κομοτηνής και όλοι οι μαθητές του σχολείου γνώρισαν την ιστορία και τον τρόπο λειτουργείας του οργάνου. Εξασκήθηκαν επίσης για δύο ώρες το κάθε τμήμα του σχολείου, στη χρήση του μικροσκοπίου και κάθε μαθητής έμαθε να το χειρίζεται μόνος του.

 micro5 corr2              biolo3 corr2

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν παρατηρώντας σε διάφορες μεγεθύνσεις έτοιμα δείγματα από μύκητες (μούχλα), κεφάλι πεταλούδας και μύγας καθώς και ιστούς.

micro6 corr2                       biolo2 corr2

Αλλά ο ενθουσιασμός τους ήταν ακόμη μεγαλύτερος όταν ετοίμασαν μόνοι τους δείγματα  από χιτώνα κρεμμυδιού και το παρατήρησαν στο μικροσκόπιο, όπου αναγνώρισαν το κύτταρο και διάφορα μέρη του (πυρήνας, κυτταρικό τοίχωμα).

biolo4 corr2 deigm2 corr

Η υπεύθυνη ΕΚΦΕ με μεγάλη χαρά από τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις των μαθητών έδωσε υπόσχεση να ξαναοργανώσει και να υλοποιήσει σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και άλλες πειραματικές δράσεις.

Το πείραμα του Ερατοσθένη στην αυλή του σχολείου μας 2023 με την υποστήριξη του ΕΚΦΕ Κομοτηνής

ερατοσθένης 23

Παρακάτω θα βρείτε την παρουσίαση για την δράση με το πείραμα του Ερατοσθένη  από το ΕΚΦΕ Κομοτηνής που έγινε την Τρίτη 14 Μαρτίου. Η παρουσίαση καλύπτει τη βιογραφία του Ερατοσθένη με το επιστημονικό του έργο. Εξηγεί το πείραμα του Ερατοσθένη με το οποίο υπολόγισε την περίμετρο της γης  δυόμισι αιώνες π.Χ !!! Επίσης γίνεται η σύνδεση και δίνονται οδηγίες για το πείραμα (στα βήματα του Ερατοσθένη) που θα πραγματοποιήσετε εσείς τη μέρα της ισημερίας για να υπολογίσετε και εσείς την Περίμετρο και την Ακτίνα της γης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υλικό για την προετοιμασία των μαθητών για τη δράση (σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της έγκρισης του υπουργείου)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  Ερατοσθένης

1 εκφε

Στον ιστότοπο της ΠΑΝΕΚΦΕ θα βρείτε, με τη σύνδεσή σας ως επισκέπτης, άφθονο εκπαιδευτικό υλικό και φύλλα εργασίας για διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης. Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε ένα σύντομο φύλλο εργασίας από το ΕΚΦΕ Κομοτηνής

4 ΦΕ Ερατοσθένης Κομοτηνή 

ερατοσθένης Κομοτηνή 1

 

Στο επόμενο σύντομο βίντεο περιγράφω πώς θα βρείτε τις συντεταγμένες του σχολείου σας και την απόσταση από τον ισημερινό

Και παρακάτω μπορείτε να δείτε πως θα χρησιμοποιήσετε το suncalc.org για να βρείτε την ώρα που μεσουρανεί ο ήλιος τη μέρα της ισημερίας στον τόπο σας, ώστε να πραγματοποιήσετε σωστά το πείραμα του Ερατοσθένη.

Πως θα βρείτε την ώρα μεσουράνησης με το suncalc.org

Καθώς ο σύνδεσμος suncalc.org έχει διαφημίσεις, μην τον συστήσετε στους μαθητές.  Την ώρα της μεσουράνησης μπορείτε να τη βρείτε χωρίς διαφημίσεις με παρόμοιο τρόπο στο suncalc.net όπου δεν έχει διαφημίσεις. Δυστυχώς δεν έχει τις ίδιες ευκολίες και πληροφορίες, αλλά έχει την ώρα του ηλιακού μεσημεριού (solar noon) που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Επιπλέον, για να είστε πιο σίγουροι: πέντε λεπτά πριν και πέντε λεπτά μετά την ώρα του μεσημεριού που βρήκατε,   σημειώστε την άκρη της σκιάς ανά ένα λεπτό. Η σωστή μέτρηση είναι αυτή που προέρχεται από τη μικρότερη σκιά!

Είναι σημαντικό οι μαθητές να εμπλακούν σε συζητήσεις μεθόδου του πειράματος π.χ. πως θα βεβαιωθούμε ότι η ράβδος είναι κατακόρυφη, το έδαφος οριζόντιο κλπ

Καλή επιτυχία!

Επιμόρφωση από το ΕΚΦΕ Κομοτηνής:Ο Ερατοσθένης και το διάσημο πείραμά του 2023

erat 2

Και φέτος τα σχολεία της Ελλάδας  κάνουν μετρήσεις και υπολογίζουν την περίμετρο (και την ακτίνα) της Γης!

Η ΠΑΝΕΚΦΕ διοργανώνει το πείραμα του Ερατοσθένη στις 20 Μαρτίου 2023 (ανακοίνωση).

Διαβάστε εδώ την έγκριση του Υπουργείου

Το ΕΚΦΕ Κομοτηνής διοργανώνει, για τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη δράση, διαδικτυακή επιμορφωτική – ενημερωτική συνάντηση την Τρίτη 14/03/2023 στις 18:00  με σκοπό τη παρουσίαση της προσωπικότητας του Ερατοσθένη, του ιστορικού του πειράματος και τη τεχνική της σύγχρονης εκδοχής του πειράματος στα σχολεία κατά την ημέρα της εαρινής ισημερίας.

Επισημαίνεται ότι η δράση αυτή είναι εθελοντική και μπορεί να ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία συναφών με το «Πείραμα του Ερατοσθένη» μαθημάτων (Μαθηματικά, Φυσική, Γεωγραφία κ.λπ.).  Παρακαλούνται όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παρουσίαση αυτή αλλά έχουν σοβαρό κώλυμα να ενημερώσουν την Υπεύθυνη ΕΚΦΕ.

Η επιμόρφωση θα γίνει στο https://minedu-secondary2.webex.com/meet/skyriazo

Εύκολη χρωματογραφία (video)

οιν 1 3

Το πείραμα χρωματογραφίας χάρτου που θα δείτε στο βίντεο  «χρωματογραφία με νερό και χρώματα ζαχαροπλαστικής» είναι ένα από τα πιο όμορφα πειράματα Χημείας Β΄ Γυμνασίου. Το πείραμα αυτό στα «πειράματα στο ΕΚΦΕ Κομοτηνής με τη Σοφία» συνοδεύεται από φύλλο εργασίας που βρίσκεται στο https://drive.google.com/file/d/1Fsa4phZQe_fwkMtAL4yXtVF0ngCTUXow/view?usp=sharing Χρησιμοποιείται μείγμα από τρία χρώματα ζαχαροπλαστικής και ως διαλύτης νερό. Είναι παραπλήσιο αλλά πιο εύκολο από αυτό του εργαστηριακού οδηγού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Είναι ενδιαφέρον να δείτε και τη «χρωματογραφία με οινόπνευμα και χρώματα ζαχαροπλαστικής«  όπου ως διαλύτης χρησιμοποιείται οινόπνευμα και να διαπιστώσετε πως τα χρώματα συμπεριφέρονται διαφορετικά στα δύο υλικά.  Και αυτό το πείραμα συνοδεύεται από φύλλο εργασίας που βρίσκεται στο https://drive.google.com/file/d/1e5UwQTBak4skKT6NhHvX5nh05MlAgoHw/view?usp=sharing 

Στο τέλος και των δυο βίντεο βλέπουμε και τις διαφορές με τους δυο διαφορετικούς διαλύτες.συγκριση διαλυτων

Μέτρηση του όγκου Α΄ Γυμνασίου

1

Οι μαθητές αρχικά μετρούν τον όγκο του υγρού που μπορεί να χωρέσει σε ένα μικρό πλαστικό μπουκαλάκι χρησιμοποιώντας ογκομετρικό κύλινδρο

Στο επόμενο πείραμα οι μαθητές μετρούν τον όγκο ακανόνιστου κομματιού πλαστελίνης βυθίζοντας τη πλαστελίνη σε ογκομετρικό σωλήνα με υγρό και μετρώντας τη διαφορά των ενδείξεων.

Πείραμα εύκολο το οποίο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ώστε να βοηθήσουμε του μαθητές μας να

  • Συμπεράνουν και να περιγράψουν τη μέθοδο μέτρησης όγκου
  • Καλλιεργήσουν εργαστηριακές δεξιότητες (να δώσουν προσοχή στα λεπτά σημεία ώστε να πάρουν ακριβείς μετρήσεις, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της  μεθόδου και να βρουν λύσεις)
  • Διαμορφώσουν θετική στάση
  • Να εξοικειωθούν με τη διερευνητική προσέγγιση

Στα πλαίσια της παραπάνω προσέγγισης της ενότητας, θα βρείτε σε1 γ Word Διαδραστικό Φύλλο Εργασίας με πολλά βίντεο και  το ίδιο σε μορφή Pdf διαδραστικό Φύλλο Εργασίας με πολλά βίντεο για την εργαστηριακή αυτή άσκηση. Το διαδραστικό Φύλλο Εργασίας εμπεριέχει πολλά μικρά επεξηγηματικά βίντεο με τη μορφή buttons που ο μαθητής μπορεί να κλικάρει είτε για να 1 δαντλήσει πληροφορίες είτε για να απαντήσει σε ερωτήσεις και να ελέγξει την έκβαση του πειράματος σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε. Έτσι το ΦΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνθήκες εκτός εργαστηρίου καθώς και ασύγχρονης διδασκαλίας. Σε κανονικές συνθήκες στο εργαστήριο τα βίντεο μπορούν να καθοδηγήσουν τους μαθητές για τη μέθοδο των μετρήσεων και να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία.

Αν δεν ακολουθηθεί το ΦΕ, στους διπλανούς συνδέσμους θα βρείτε βιντεοσκοπημένη τη μέτρηση του όγκου των υγρών καθώς και τη μέτρηση του όγκου των στερεών 

Υλικό του ΕΚΦΕ Κομοτηνής για τον Ερατοσθένη

παρουσιαση

Παρακάτω θα βρείτε μια παρουσίαση για την δράση με το πείραμα του Ερατοσθένη. Η παρουσίαση καλύπτει τη βιογραφία του Ερατοσθένη με το επιστημονικό του έργο. Εξηγεί το πείραμα του Ερατοσθένη με το οποίο υπολόγισε την περίμετρο της γης  δυόμισι αιώνες π.Χ !!! Επίσης γίνεται η σύνδεση και δίνονται οδηγίες για το πείραμα (στα βήματα του Ερατοσθένη) που θα πραγματοποιήσετε εσείς τη μέρα της ισημερίας για να υπολογίσετε και εσείς την Περίμετρο της γης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  Ερατοσθένης

 

Στο επόμενο σύντομο βίντεο περιγράφω πώς θα βρείτε τις συντεταγμένες του σχολείου σας και την απόσταση από τον ισημερινό

Και παρακάτω μπορείτε να δείτε πως θα χρησιμοποιήσετε το suncalc.org για να βρείτε την ώρα που μεσουρανεί ο ήλιος τη μέρα της ισημερίας στον τόπο σας, ώστε να πραγματοποιήσετε σωστά το πείραμα του Ερατοσθένη.

Πως θα βρείτε την ώρα μεσουράνησης με το suncalc.org

σύνδεσμοι ΕΚΦΕ ΑΜΘ

Παρακάτω θα βρείτε τους συνδέσμους για τις ιστοσελίδες των ΕΚΦΕ της Αν. Μακεδονίας-Θράκης.

ΕΚΦΕ ιστότοπος
     Αλεξανδρούπολης https://ekfe-new.evr.sch.gr/
     Δράμας http://ekfe.dra.sch.gr/
     Καβάλας https://ekfekavalas.wordpress.com/
     Ξάνθης https://blogs.sch.gr/ekfexan/
     Ορεστιάδας
     Κομοτηνής (Ροδόπης) https://blogs.sch.gr/ekferod/

Υποστηρικτικό υλικό

Θεωρώντας ότι, τις δύσκολες αυτές μέρες και στο πλαίσιο των υποστηρικτικών μας δράσεων, σας είναι άκρως χρήσιμη και διευκολυντική μια συλλογή – πρόταση με μαθησιακές δραστηριότητες, βιντεοσκοπημένα και εικονικά πειράματα, ψηφιακό εποπτικό υλικό κλπ., σας προτείνουμε να αξιοποιήσετε το ταξινομημένο ψηφιακό υλικό που υπάρχει στον παρακάτω ιστότοπο.

Το υλικό αυτό συλλέγουν, ταξινομούν και κωδικοποιούν οι Υπεύθυνοι Ε.Κ.Φ.Ε. της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Ο πίνακας αυτός θα εμπλουτίζεται συνεχώς από όλους μας και είναι στη διάθεση όλων μας.

Σας παρακαλούμε και σας καλούμε να επικοινωνείτε με τον/την υπεύθυνο/νη Ε.Κ.Φ.Ε. της περιοχής σας και να αποστέλλετε σ’ αυτόν/τήν/τις δικές σας προτάσεις, μαθησιακές δραστηριότητες, εκπαιδευτικό υλικό κλπ.

Έτσι ο πίνακας αυτός θα εμπλουτιστεί γρήγορα, προς όφελος όλων μας.

ΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Α.Μ.Θ.

Γεώργιος Τζάστας

Γεώργιος Καράογλου

καλώς ήρθατε

στον ιστότοπο του ΕΚΦΕ Κομοτηνής στη Ροδόπη

ο ιστότοπος είναι υπό κατασκευή


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων