Τι χρειαζόμαστε:
Μείγμα 1
- 400 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 400 γρ. σπορέλαιο
- 180 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 2 – 3 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
- 1/4 μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Μείγμα 2
- 1000 γρ. αλεύρι
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για το σιρόπι:
- 500 γρ. νέρο
- 800 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. μέλι
- 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
- 3 στικ κανέλλας
- 3 ολόκληρα γαρύφαλλα
Πώς το κάνουμε:
- Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν 3 – 4 ώρες πριν αρχίσουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να κρυώσει.
- Μόλις πάρει μια βράση αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
- Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα καλό.
- Προσθέτουμε τα υλικά του μείγματος 2 και ανακατεύουμε πολύ απαλά για πολύ λίγο για να μην κόψει το μείγμα.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για περίπου 20 – 25 λεπτά μέχρι που να τραγανήσουν.
- Πετάμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 20 δευτερόλεπτα, τα σουρώνουμε, μελώνουμε και ρίχνουμε καρύδια.
Και… Καλά Χριστούγεννα!!!!!!!!!