Λουλούδια/Κρινάκια με την τεχνική String Painting

Μια ενδιαφέρουσα τεχνική για ζωγραφική λουλουδιών είναι το String Painting.

Η διαδικασία είναι απλή και το αποτέλεσμα μαγικό.

Ξεκινώντας, παίρνουμε ένα παλιό περιοδικό, για να μας βοηθήσει στη τεχνική. Βουτάμε ένα απλό κορδόνι ή κομμάτι μαλλί ή χοντρή κλωστή στο το χρώμα που θέλουμε, χωρίς να ‘μουσκέψει’ πολύ (να μην τρέχει το χρώμα) και το βάζουμε με προσοχή σε σχηματισμό ζιγκ-ζαγκ πάνω στο χαρτόνι που θέλουμε να αποτυπώσουμε το λουλούδι μας.

Για να βγει πιο σωστό, πρέπει η κλωστή όσο πάει προς τα κάτω και στενέυει το ζιγκ-ζαγκ. Ακουμπάμε την κλωστή και κλείνουμε το περιοδικό. Πατάμε ελαφρά, για να απλωθεί το χρώμα από την κλωστή και στο υπόλοιπο χαρτί.

Τραβάμε με προσοχή τη κλωστή, χωρίς να ανοίξουμε το περιοδικό.

Το αποτέλεσμα ανοιξιάτικο και λουλουδάτο…

Η πρόσκληση για τη γιορτή της 25ης Μαρτίου είναι έτοιμη !!!

 

Καλές Δημιουργίες !!!

 

 

«Η ΚΥΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΜΑΣΤΙΧΑ» μια δραστηριότητα με τη χρήση βίντεο

Τίτλος Δραστηριότητας: «Η κυρία Μαρία μαζεύει μαστίχα»

Ηλικία παιδιών: 4-6 χρονών (Νηπιαγωγείο)

Χρόνος: Δύο διδακτικές ώρες

 

Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=2UFW6nFRu0M

Διδακτικοί Στόχοι ανά Γνωστικό Αντικείμενο

  • Παιδί και Γλώσσα: Να μάθουν καινούργιες λέξεις και να αναγνωρίσουν τα μέρη της διαδικασίας της συγκομιδής της μαστίχας από το αρχικό τους φώνημα (γράμμα).
  • Παιδί και Μαθηματικά: Να κάνουν σειροθέτηση των σταδιών της διαδικασίας (από το ασπρόχωμα μέχρι το δάκρυ και τη συγκομιδή).
  • Παιδί και Μελέτη Περιβάλλοντος: Να γνωρίσουν το πιο διάσημο τοπικό προιόν του νησιού και να κατανοήσουν τη σημαντική παρουσία της μαστίχας στη ζωή των Μαστιχοχωρίων και γενικότερα του νησιού.
  • Παιδί και Δημιουργία- Έκφραση: Να αναπαραστήσουν τα στάδια της συγκομιδής (δραματοποίηση) και να ζωγραφίσουν ό,τι τους άρεσε από τη δουλειά της κυρίας Μαρίας στα μαστιχοχώραφα.
  • Παιδί και Πληροφορική: Να αναζητήσουν στο διαδίκτυο, πατώντας τις σωστές λέξεις κλειδιά, βίντεο από την πορεία της μαστίχας μετά τη συγκομιδή και το καθάρισμα (Ένωση Μαστιχοπαραγωγών, μαστιχοπροϊόντα κα. )

 

Πορεία Δραστηριότητας:

Τα παιδιά παρακολουθούν το βίντεο της Εταιρείας Anemos για τη συγκομιδή της μαστίχας και εντοπίζουν τις λέξεις των σταδίων της. Η νηπιαγωγός καταγράφει τα στάδια και τα παιδιά προσπαθούνε να καταλάβουν από το αρχικό γράμμα ποιο είναι το κάθε στάδιο (ξύσιμο, ασπρόχωμα, δάκρυ, μάζεμα). Στη συνέχεια προσπαθούν να τα βάλουν στη σωστή σειρά, όπως τα έκανε η κυρία Μαρία στο βίντεο.

Με το σώμα τους αλλά και με εργαλεία από τη γωνιά του μαραγκού αναπαριστούν το μαστιχόδεντρο και την κυρία Μαρία, ακολουθώντας τα βήματα με τη σωστή σειρά και στη συνέχεια ζωγραφίζουν ό,τι τους άρεσε/εντυπωσίασε πιο πολύ.

Με προσοχή και με καθοδήγηση από τη νηπιαγωγό πληκτρολογούν λέξεις-κλειδιά στο διαδίκτυο (π.χ. Ένωση Μαστιχοπαραγωγών, ΕΛΜΑ κλπ), για να βρούνε βίντεο, πληροφορίες ή εικόνες για τη μετέπειτα πορεία της μαστίχας.