Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Στις 23 Ιουνίου του 1894 αποφασίστηκε ομόφωνα η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και η επανάληψή τους κάθε τέσσερα χρόνια. Η πρώτη διοργάνωση, τιμητικά, προγραμματίστηκε να γίνει στην Αθήνα, το 1896. Οι αγώνες έγιναν στο Παναθηναϊκό Στάδιο με μεγάλη επιτυχία. Στους αγώνες αυτούς ακούστηκε για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός ύμνος. Οι Ολυμπιακοί αγώνες τελούνται έκτοτε κάθε 4 χρόνια. Στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορούν να συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες από τα κράτη και των πέντε ηπείρων και μπορούν να τους παρακολουθήσουν άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Ολυμπιακοί αγώνες

Οι πιο σημαντικοί πανελλήνιοι αγώνες ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων έκαναν μεταξύ τους μια ιερή συμφωνία.Η συμφωνία αυτή ονομαζόταν ιερή εκεχειρία και προέβλεπε το σταμάτημα όλων των πολέμων από την αρχή των Ολυμπιακών αγώνων μέχρι τη λήξη τους. Yπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το πότε και το πώς ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Ο μύθος του Θηβαίου Ηρακλή

 Σύμφωνα με αυτόν το μύθο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες άρχισαν από τον μυθικό Ηρακλή, ο οποίος καταγόταν από τη Θήβα και είναι πασίγνωστος για τους δώδεκα άθλους του. Σε έναν απ’ αυτούς, ο Ηρακλής έπρεπε να καθαρίσει την ‘Ηλιδα από την κοπριά των κοπαδιών του βασιλιά Αυγεία. Άλλαξε, λοιπόν, τη ροή των ποταμών Αλφειού και Πηνειού στην πεδιάδα και κατάφερε να καθαρίσει σε μια μέρα τόσο τους στάβλους όσο και τα λιβάδια της Ίλιδας. Για να γιορτάσει τη νίκη του, οργάνωσε αγώνες στην Ολυμπία. Λέγεται, μάλιστα, ότι νίκησε στην πάλη και στο παγκράτιο και καθιέρωσε ως έπαθλο την αγριελιά. Ανεξάρτητα από τους μύθους, τους οποίους σας διηγήθηκα και οι οποίοι αναφέρονται στον χρόνο και στον χώρο απ’ όπου ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, γεγονός είναι ότι διεξάγονταν κάθε 4 χρόνια στην Ολυμπία και ήταν αφιερωμένοι στον θεό Δία. Σε αυτούς τους αγώνες συμμετείχαν αθλητές από όλες τις ελληνικές πόλεις. Στην αρχαία Ελλάδα, λοιπόν, γίνονταν, όπως ήδη είπαμε, αθλητικοί αγώνες κατά τη διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών γιορτών, προς τιμήν θεών και ηρώων.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ολυμπιακοί αγώνες

Ομηρικά χρόνια

Κατά τον Όμηρο τα αγωνίσματα που αναφέρονται και περιγράφονται είναι κατά σειρά: η αρματοδρομία, η πυγμαχία, η πάλη, ο δρόμος, η οπλομαχία, ο δίσκος, η τοξοβολία με στόχο και το ακόντιο.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ομηρικά χρόνια

Μινωϊκή Ελλάδα

Στην Κρήτη την εποχή εκείνη είχε αναπτυχθεί ένας μεγάλος πολιτισμός, ο οποίος ονομάστηκε μινωικός, προς τιμή του βασιλιά Μίνωα. Από τις τοιχογραφίες και τα διάφορα αγγεία, τα οποία βρέθηκαν εκεί, μαθαίνουμε ότι γίνονταν σπουδαίοι αθλητικοί αγώνες.

Οι αγώνες οι οποίοι γίνονταν εκείνη την εποχή ήταν θρησκευτικοί, δηλαδή γίνονταν για να τιμήσουν ή να ευχαριστήσουν κάποιο θεό. Τα αγωνίσματα στα οποία συμμετείχαν οι αθλητές ήταν: το κυβίστημα, τα ταυροκαθάψια, η πυγμή και η πάλη. Το κυβίστημα ήταν αγώνισμα μόνο για νέους άνδρες. Στηρίζονταν με τα χέρια στο έδαφος και εκτελούσαν ακροβατικά γυμνάσματα. Τα Ταυροκαθάψια ήταν κυβιστήματα πάνω από ταύρους που κινούνταν.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μινωϊκή Ελλάδα

Μυκηναϊκή Ελλάδα

Στη μυκηναϊκή Ελλάδα (1600-1100 π.Χ.), όπως και στη μινωική Κρήτη, οι αθλητικοί αγώνες αποτελούσαν αναπόσπαστο στοιχείο των θρησκευτικών τελετών και των τελετών γονιμότητας. Οι Μυκηναίοι διέφεραν από τους Μινωίτες στην αγάπη τους για τον πόλεμο και την έφεσή τους στο κυνήγι, που αποτελούσε ένα είδος αγωνίσματος. Έτσι, ενώ υιοθέτησαν από την Κρήτη το κυβίστημα, τα ταυροκαθάψια, την πυγμαχία και την πάλη, πρόσθεσαν σε αυτά το δρόμο και την αρματοδρομία.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μυκηναϊκή Ελλάδα