Ποια είναι η διδακτική αξιοποίηση του ιστολογίου στην τάξη

Τα ιστολόγια (blogs) είναι ιστοσελίδες ανάρτησης περιεχομένου με αντίστροφη χρονολογική σειρά, οι οποίες ενημερώνονται συχνά με ευθύνη του διαχειριστή τους.  Oι αναγνώστες τους έχουν τη δυνατότητα να σχολιάζουν και να καταθέτουν τη δική τους άποψη, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση διαδικτυακών κοινοτήτων . Η αξιοποίησή τους σε εκπαιδευτικές εφαρμογές σχετίζεται με τις δυνατότητες που έχουν ως ψηφιακό αλλά και ως παιδαγωγικό εργαλείο δηλ. ως μαθησιακό περιβάλλον που ευνοεί την ανταλλαγή απόψεων, την αλληλεπίδραση (Paulus & Spence, 2010) και την παραγωγή γνώσης.

Η αξιοποίηση των ιστολογίων στην εκπαιδευτική πράξη παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία. Τα ιστολόγια μπορούν να λειτουργήσουν ως πάροχοι  πληροφοριών, ως  χώρος αποθήκευσης και κατηγοριοποίησης του διδακτικού υλικού και ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ διδάσκοντος και διδασκομένων αποτελώντας ψηφιακά κέντρα οργάνωσης των γνωστικών και μαθησιακών αντικειμένων. Επίσης μπορούν να αποτελέσουν ψηφιακούς τόπους όπου οι μαθητές μπορούν να αναρτήσουν τις εργασίες τους και να δεχθούν τα σχόλια των συμμετεχόντων αναπτύσσοντας έτσι το διάλογο και τη συζήτηση στην τάξη. Τέλος υποστηρίζουν μοντέλα μικτής διδασκαλίας και μάθησης  συνδυάζοντας την τυπική  (σχολική τάξη) με τη μη τυπική (από απόσταση) μάθηση . Ο εκπαιδευτικός είναι ο διαμεσολαβητής της γνώσης, ο εμψυχωτής και ο συντονιστής που οργανώνει τα βήματα της σκαλωσιάς πάνω στην οποία οι μαθητές οικοδομούν τη γνώση. Αποκτά πλέον καθοδηγητικό και υποστηρικτικό ρόλο χρησιμοποιώντας τα ιστολόγια είτε ως εργαλεία διαχείρισης των μαθησιακών αντικειμένων είτε ως περιβάλλοντα υλοποίησης σχεδίων εργασίας (projects). Επιπλέον μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ως ηλεκτρονικό φάκελο μαθήματος (e – portfolio) προκειμένου να υποστηρίξει και να αξιολογήσει την πρόοδο των  μαθητών του ή ως χώρο διαλόγου, ανακοινώσεων και δημοσίευσης δραστηριοτήτων.

Τελευταία προωθούνται επίσης οι ομάδες ιστολογίων, όπου οι συμμετέχοντες χωρισμένοι σε ομάδες αναρτούν άρθρα και σχόλια όχι μόνο στο δικό τους ιστολόγιο αλλά και στα ιστολόγια άλλων ομάδων. Οι δυνατότητες που προσφέρουν τα εργαλεία αυτά συνεχώς εξελίσσονται και ανοίγουν νέες προοπτικές, μας δείχνουν έναν άλλο διαφορετικό δρόμο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει να βαδίζουμε.

 

Καλωσήρθατε στην επιμόρφωση Β1

υπολογιστής-γραφείου-up-8701374

Το έργο αφορά στη συνέχιση και την μετεξέλιξη της ολοκληρωμένης επιμόρφωσης για την αξιοποίηση και εφαρμογή των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως «Επιμόρφωση Β’ επιπέδου Τ.Π.Ε.» και υλοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια1 για ένα μέρος των Ελλήνων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ (2014-2020) με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου, με τίτλο Πράξης «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των Ψηφιακών Τεχνολογιών στην Διδακτική Πράξη (Επιμόρφωση Β’ επιπέδου Τ.Π.Ε.)» και τελικό δικαιούχο το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων – «Διόφαντος» (Ι.Τ.Υ.Ε. – «Διόφαντος»), http://www.cti.gr.

Για περισσότερες  πληροφορίες πατήστε εδώ