Ασφάλεια στο διαδίκτυο

0

Συγγραφέας: Μπόμπου-Μάγουλα Ελένη | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 14-03-2015

Όσο αυξάνονται οι διαδικτυακές μας δυνατότητες, τόσο ευκολότερο είναι για κάποιους επιτήδειους να μας εκμεταλευτούν. Μπορεί οι δυνατότητες και η ενημέρωση σε θέματα τεχνολογίας των παιδιών να ξεπερνούν πολλές φορές αυτές των ενηλίκων αλλά  πολλές φορές η ενημέρωση τους σε θέματα ασφάλειας και προστασίας είναι ελλιπής. Ακολουθώντας κάποιες μικρές συμβουλές, μπορούν να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αρχικά, προσέχουμε ιδιαίτερα τις ρυθμίσεις που αφορούν την προστασία του υπολόγιστη και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας. Βάζοντας τα κατάλληλα φίλτρα μπορούμε να αποφύγουμε ανεπιθύμητες ιστοσελίδες και μηνύματα. Αν παρόλα ταύτα μας εμφανιστεί κάποιο παράξενο μήνυμα ή κάποια εφαρμογή που θέλει την έγκριση μας απευθυνόμαστε αμέσως στους γονείς μας ή σε κάποιο άλλο ενήλικα.

Η χρήση του διαδικτύου δεν είναι κάποια παράνομη ή κρυφή δραστηριότητα. Μπορούμε να περιδιαβαίνουμε τα διαδικτυακά μονοπάτια μάζι με τους γονείς μας και έτσι να νιώθουμε μεγαλύτερη σιγουριά γιατί αυτοί μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τυχών απειλές.

Προσέχουμε να μην δίνουμε προσωπικές πληροφορίες (τηλέφωνο, διεύθυνση, κωδικούς πρόσβασης,κτλ) στον οποιονδήποτε. Δεν ξέρουμε τι σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από φαινομενικά αθώες ερωτήσεις τέτοιου τύπου. Επίσης είμαστε πολύ προσεχτικοί με το τί αναρτούμε στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Τα προσωπικά δεδομένα (στοιχεία, φωτογραφίες ) πρέπει να ελέγχονται πριν εκτεθούν δημόσια.

Οι φίλοι μας, μας ασκούν μεγάλη επιρροή και μπορεί να μας παρασύρουν να κάνουμε πράγματα που δεν θα επιλέγαμε. Το ίδιο ισχύει και στον τομέα του διαδικτύου. Πριν αποφασίσουμε να δοκιμάσουμε ότι μας προτείνουν (διαδικτυακά παράνομα παιχνίδια, ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου, καινούρια δωμάτια επικοινωνιάς κτλ) κάλο θα είναι να το καλοσκεφτούμε  και ενδεχομένως να ζητήσουμε την συμβουλή κάποιου ενηλίκου που εμπιστευόμαστε αν κάτι μας προβληματίζει.

Αν τυχών γίνουμε δέκτες απειλητικών, εκφοβιστικών ή αποπλανητικών μηνυμάτων δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε ή να νιώσουμε άσχημα. Μπορούμε να απευθυνθούμε σε ενήλικα άτομα που εμπιστευόμαστε για να μας βοηθήσουν. Να θυμόμαστε οτι υπάρχουν άνθρωποι που μας αγαπούν και είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν σε δύσκολες καταστασεις αρκεί να τους εμπιστευτούμε και να τους το ζητήσουμε.

Εθισμός στο διαδίκτυο και διαδικτυακά παιχνίδια

0

Συγγραφέας: Μπόμπου-Μάγουλα Ελένη | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 04-03-2015

Ο αριθμός των ανηλίκων και των νέων που σπαταλούν πολλές ώρες στο διαδίκτυο, συνεχώς αυξάνεται. Τα διαδικτυακά παιχνίδια, τα blogs και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αποσπούν το ενδιαφέρον και τον χρόνο τους. Συχνά παρατηρούνται φαινόμενα εθισμού με καταστροφικές συνέπειες για το άτομο. Δημιουργούνται ψευδαισθήσεις και πολλές φορές τα άτομα φαίνεται να ζουν σε μια διαφορετική πραγματικότητα από την υπάρχουσα λόγω της ενασχόλησης τους με εικονικές δραστηριότητες και περιβάλλοντα.

Παρατηρούνται φαινόμενα όπως διαταραχές του ύπνου, εμμονές, δυσκολία στην επικοινωνία, διαταραχές συμπεριφοράς, απώλεια του χώρου και του χρόνου, άγχος, κατάθλιψη. Τα διαδικτυακά παιχνίδια λειτουργούν ακόμα πιο εθιστικά όταν δημιουργούν στον παίχτη-χρήστη μια αλλοιωμένη αίσθηση της πραγματικότητας και τον εγκλωβίζουν μέσα σε αυτήν αποκόπτοντας τον από τον πραγματικό κόσμο.

Η χρήση του ίντερνετ σε λογικά πλαίσια είναι θεμιτή. Οι δραστηριότητες και οι καθημερινές μας συνήθειες δεν πρέπει να παραγκωνίζονται. Ο πραγματικός κόσμος και οι αληθινοί φίλοι δεν κρύβονται πίσω από μια οθόνη. Οι αληθινές πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες και οι κοινωνικές επαφές μας είναι ανεκτίμητες. Ο χρόνος που αφιερώνουμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας δεν μπορεί να υποκατασταθεί από καμιά διαδικτυακή δραστηριότητα.

Lara Fabian

0

Συγγραφέας: Μπόμπου-Μάγουλα Ελένη | Κατηγορία Μουσική | , στις 29-01-2014

Protes Voithies

0

Συγγραφέας: Μπόμπου-Μάγουλα Ελένη | Κατηγορία Ενημέρωση | , στις 29-01-2014

protes voithies

Άργησες;

0

Συγγραφέας: Μπόμπου-Μάγουλα Ελένη | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 29-01-2014

Ας γελάσουμε λίγο…

0

Συγγραφέας: Μπόμπου-Μάγουλα Ελένη | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 29-01-2014

ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΟΥΝ;

– Τί διαφορά έχουν τα γουρούνια από τα Πάντα;

– Τα γουρούνια τρώνε τα πάντα, ενώ τα Πάντα δεν τρώνε τα γουρούνια!

Άνοδος Θερμοκρασίας;

0

Συγγραφέας: Μπόμπου-Μάγουλα Ελένη | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 16-01-2013

Ο πρώτος δάσκαλος με σύνδρομο Down

0

Συγγραφέας: Μπόμπου-Μάγουλα Ελένη | Κατηγορία Εκπαίδευση | , στις 16-01-2013

Ο 34χρονος Pablo Pineda είναι ο πρώτος στην Ευρώπη πτυχιούχος πανεπιστημίου που πάσχει από το σύνδρομο Down.

Στην Ισπανία το 85% των παιδιών με σύνδρομο Down πηγαίνουν στο κανονικό σχολείο. Το όνειρό του να εργαστεί ως δάσκαλος απέχει τέσσερις εξετάσεις ακόμη.

Ταλαιπωρήθηκε πολύ για να τα καταφέρει, γιατί εκτός από τον πονοκέφαλο των μαθημάτων και των υποχρεώσεων, ο ίδιος έπρεπε να παλέψει και με τα προσωπικά του προβλήματα.

Σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στη WELT ONLINE μίλησε για τη δύναμη της θέλησης και το σύνδρομο Down.

«Δεν ήταν οι γονείς μου που μου το είπαν. Ήταν ο δάσκαλός μου. Ήμουν περίπου εφτά χρονών, όταν μου εξήγησε τη γενετική του συνδρόμου Down. Στην ηλικία αυτή ήταν πραγματικά πολύ σκληρό. Για μένα αυτό ακουγόταν σαν αραμαϊκά. Ήταν πολύ βαρύ. Του έθεσα μόνο δύο ερωτήσεις: “Είμαι χαζός;” Απάντησε: “Όχι.” “Μπορώ να συνεχίσω να πηγαίνω στο σχολείο με τους φίλους μου;” Απάντησε: “Κανένα πρόβλημα”. Τα υπόλοιπα μου ήταν παντελώς αδιάφορα».

Mίλησε για τα όνειρά του: «Σαν παιδί είχα πολλές ιδέες. Ήθελα να γίνω δικηγόρος, κατόπιν δημοσιογράφος. Τότε ένας καθηγητής και μέντοράς μου με συμβούλεψε να γίνω δάσκαλος, γιατί τα παιδαγωγικά προσφέρουν περισσότερες επιλογές. Μου είπε ότι οι άλλες επιστήμες είναι σκληρές και ανταγωνιστικές. Δεν το έχω μετανιώσει ούτε δευτερόλεπτο. Μου αρέσει να εργάζομαι με παιδιά, νιώθω πολύ χρήσιμος».

Θέλει να αποδείξει σε όλους πως ένα άτομο με σύνδρομο Down μπορεί να κάνει ό,τι επιθυμεί η καρδιά του. «Είναι μια μεγάλη ευθύνη. Γνωρίζω ότι οι πατέρες και οι μητέρες που έχουν παιδιά με σύνδρομο Down χρειάζονται κάποιον να τους δείξει και να τους πει: “Το παιδί σου μπορεί να το κάνει αυτό”. Και τα Μέσα μπορούν να συνδράμουν, καθώς ψάχνουν για αξιόλογες ειδήσεις. Θέλω να δώσω πρόσωπο σε ένα κομμάτι του πληθυσμού που σχεδόν ποτέ δεν θεωρείται αντικείμενο είδησης. Αρέσω στα Μέσα – μου τηλεφωνούν τριάντα φορές τη μέρα».

Ο Pablo δίνει τη δική του εξήγηση για το ρατσισμό: «Το μεγαλύτερο έλλειμμα της κοινωνίας είναι το ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη διαφορετικότητα. Λόγω της έλλειψης κατανόησης κολλά κάποιος/α ταμπέλες: “οι ομοφυλόφιλοι”, “οι ξένοι/μετανάστες” και φτάνει μέχρι το σημείο “οι γυναίκες”. Χωρίζουν σε ομάδες, δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν το διαφορετικό. Το απομονώνουν, το απλοποιούν ή το αποφεύγουν με κάθε τρόπο. Δημιουργούνται στερεότυπα, προκαταλήψεις μέχρι και λέξεις, όπως “discapacidad” (ανικανότητα) στα ισπανικά για να δηλωθεί η έννοια της υστέρησης ή καθυστέρησης…».

Τι μήνυμα θέλει να δώσει στον κόσμο; «Να μην βάζετε όρια στον εαυτό σας».

Hello world!

1

Συγγραφέας: Μπόμπου-Μάγουλα Ελένη | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 28-12-2012

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτή είναι η πρώτη σας δημοσίευση. Αλλάξτε την ή διαγράψτε την και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Συμβουλευτείτε τα αρχεία βοήθειας για την διαχείριση του ιστολογίου σας.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση