Wikis ή Ιστολόγια

Πρόκειται για μία τεχνολογία που δημιουργήθηκε και χρησιμοποιείται στα πλαίσια του Κονεκτιβισμού και η οποία προάγει τη διαμοίραση γνώσης και πληροφορίας. Τα οφέλη από τη χρήση Wikis στην εκπαίδευση σε γενικές γραμμές είναι

  • Σύνδεση – διασύνδεση
  • Δημιουργικότητα
  • Δέσμευση σε κοινό στόχο
  • Διαπροσωπικές σχέσεις

Οι μαθητές οικοδομούν τη νέα γνώση και τη συσχετίζουν με τις πρότερες γνώσεις τους. Άρα, δεν είναι παθητικοί δέκτες της γνώσης αλλά τη συνθέτουν μόνοι τους. Ένα Wiki προωθεί τη συνεργατική μάθηση, εφόσον δίνει τη δυνατότητα της συνεργασίας μεταξύ των μελών μιας ομάδας. Μέσα από αυτό δημιουργούνται κοινότητες πρακτικής, τα μέλη των οποίων αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλά και με το περιβάλλον για να επιτύχουν ένα κοινό σκοπό.

Αλλά

-Δεν είναι εφικτό να ελεγχθεί η εγκυρότητα των παρεχόμενων πληροφοριών, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος παραπληροφόρησης των χρηστών.

-Η ελευθερία στην τροποποίηση του αρχικού κειμένου επιτρέπει κακόβουλες ενέργειες, όπως αλλοίωση του περιεχομένου, διαστρέβλωση απόψεων, προσβολή ατόμων, οικειοποίηση πνευματικής ιδιοκτησίας.

-Οι δυνατότητες επέκτασης των πληροφοριών στο περιβάλλον των Wikis δημιουργούν προβλήματα δομής και οργάνωσης, καθώς όλα τα μέλη δεν ακολουθούν τις οδηγίες του  διαχειριστή.

Όλα αυτά τα μειονεκτήματα (κακόβουλες παρεμβάσεις και βαθμός αξιοπιστίας των παρεχόμενων πληροφοριών ) αντιμετωπίζονται εφόσον ισχύει ένας κώδικας δεοντολογίας και εφόσον λαμβάνονται μέτρα περιορισμού της προσβασιμότητας όταν κρίνεται απαραίτητο.

Τελειώνοντας πιστεύω ότι η ενσωμάτωση των  Wikis στην εκπαιδευτική διαδικασία διευκολύνει τη συνεργατική μάθηση, διαμόρφωση και διαμοίραση της γνώσης, όσο και την επικοινωνία, ιδιότητες που είναι στοιχειώδεις σε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε ένα βίντεο σχετικά με το τι είναι ένα ιστολόγιο.

https://youtu.be/F5sszmRm91Y

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Wikis ή Ιστολόγια

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο