Καλωσήρθατε στο ιστολόγιό μας!

Καλωσήρθατε στο Ιστολόγιο της Ε’ Τάξης του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων. Οι μαθητές έχοντας μαθητικούς λογαριασμούς στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και με ρόλο Συνεργάτη, δημιουργούν τα δικά τους άρθρα. Η Διαχειρίστρια του ιστολογίου, ελέγχει τα άρθρα και τα δημοσιεύει. Απολάυστε τα άρθρα των μικρών μαθητών…

Η Διαχειρίστρια του Ιστολογίου

Νικολού Αγγελική

Εκπαιδευτικός ΠΕ19

Συνέντευξη

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1.Τι κάνουν καθημερινά οι άνθρωποι στην πόλη σου;

2.Με ποια επαγγέλματα ασχολούνται; Υπάρχει κάποιο επάγγελμα που είναι συνηθισμένο στην πόλη σου;

3.Πώς περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους οι μεγάλοι και πώς τα παιδιά;

4.Πώς είναι σαν χαρακτήρες οι κάτοικοι της πόλης σου;

5.Τι τους αρέσει περισσότερο να κάνουν;

6.Πώς μιλούν; Έχουν κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην ομιλία τους;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1.Πηγαίνουν στις δουλειές τους και τις δραστηριότητές τους.

2.Δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, εργάτες, υπάλληλοι σε ιδιωτικές δουλειές.

3.Οι μεγάλοι γυμνάζονται, συμμετέχουν σε συλλόγους και τα παιδιά σε δραστηριότητες.

4.Είναι φιλόξενοι και ευγενικοί.

5.Οι κάτοικοι ασχολούνται με την πόλη τους και την αγαπούν.

6.Στα γύρω χωριά έχουν την ηπειρώτικη διάλεκτο.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ Π.

Ένα αξιοθέατο των Ιωαννίνων – Το μουσείο του Βρέλλη ομάδα Β

αρχείο λήψης

Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων στην Εθνική Οδό για Άρτα, στην περιοχή που ονομάζεται Μπιζάνι υπάρχει το Μουσείο του Βρέλλη. Ο Παύλος Βρέλλης (1923-2010) είναι ο ιδρυτής και δημιουργός του μουσείου. Το Μουσείο περιέχει περίπου 150 κέρινα ομοιώματα και 36 ιστορικά θέματα τα οποία είναι εμπνευσμένα από σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας.

Ορισμένα από τα ιστορικά γεγονότα και θέματα που αναπαριστάνονται είναι τα εξής:

  • Το Κρυφό Σχολείο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας
  • Το μαρτύριο του Διονύσιου του Φιλόσοφου (1611)
  • Ο όρκος της Φιλικής Εταιρείας (1814)
  • Κλέφτες και Αρματολοί
  • Η σφαγή του Αλή Πασά στο νησί των Ιωαννίνων (Γενάρης 1822)
  • Οι γυναίκες της Πίνδου κατά τη Μάχη της Πίνδου (1940)
  • Το Στρατηγείο της VIII Μεραρχίας, στη σπηλιά του Καλπακίου
  • Η Κυρά της Ρω.

Η εξάπλωση της πείνας στην Αφρική

Η πείνα που δημιουργείται σε αυτές τις φτωχές χώρες έχει πολύ κακές συνέπειες! Είναι πολύ άδικο να ¨παίρνουμε¨ τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, που στο κάτω κάτω κι αυτοί είναι άνθρωποι όπως εμείς. Γιατί να έχουν κατώτερα ή καθόλου δικαιώματα;

Από την άλλη, οι πλούσιες χώρες τώρα καλοπερνάνε και δε νοιάζει τους ανθρώπους τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, αν για παράδειγμα κάποιοι πεθαίνουν από πείνα, από δίψα, από το κρύο και από τις αρρώστιες! Αν όμως τους συμβεί από στιγμή σε στιγμή και ζητάνε βοήθεια τότε δε θα υπάρχει κανένας για να τους βοηθήσει.

Γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι όπως αυτοί της UNICEF, του Χαμόγελου του Παιδιού και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δρουν και βοηθούν όσο μπορούν στο να σταματήσει να υπάρχει αυτή η αδικία και να καταλάβουμε ότι είμαστε όλοι ίσοι.

Εμείς δε νοιαζόμαστε γι’ αυτό το πρόβλημα σχεδόν καθόλου και αυτό είναι το μεγάλο μας λάθος. Άμα θελήσουμε μπορούμε να δώσουμε χρήματα και να ενισχύσουμε έτσι το έργο των παραπάνω ανθρώπων.

Κωνσταντίνος Ε.

 

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ένα ηλιόλουστο πρωινό, αποφάσισα να κάνω μια βόλτα στη λίμνη. Πήρα το ποδήλατό μου και ξεκίνησα τη βόλτα μου. Κατά τη διαδρομή παρατήρησα διάφορα είδη φυτών και πουλιών. Είδα επίσης πάπιες που βουτούσαν στη λίμνη για να αναζητήσουν τροφή. Αυτές οι πάπιες ονομάζονται βαλτόπαπιες και απειλούνται με εξαφάνιση. Έκατσα σε ένα παγκάκι να ξεκουραστώ. Τα πυκνά δέντρα της λίμνης μου τράβηξαν το ενδιαφέρον. Μια καθημερινή βόλτα στη λίμνη μας είναι μια ευχάριστη εμπειρία.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ Π.

 

Μια βόλτα στην Ακρόπολη

Την Κυριακή το μεσημέρι επισκεφθήκαμε την Ακρόπολη! Ήταν τεράστια! Περισσότερο μου άρεσε ο Παρθενώνας.

Ο Παρθενώνας είναι ένα αξιοθέατο το οποίο βρίσκεται πάνω στην Ακρόπολη. Είναι πολύ ωραία εκεί ψηλά! Η μαμά μου μου είπε πως πήρε πολλά χρόνια να χτιστεί. Εμάς τώρα, μπορεί να μας φαίνεται εύκολο να χτιστεί, όμως τότε ήταν πολύ δύσκολο. Ελπίζω να ξαναπάω γιατί, πέρασα πολύ ωραία!

Αλκμήνη Κ.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το κάστρο των Ιωαννίνων χτίστηκε το 528 μ.χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Είναι το αρχαιότερο βυζαντινό κάστρο, εκεί έζησε ο Αλή Πασάς με την κυρά-Φροσυνη και την κυρά Βασιλική. Αποτελείται από τέσσερα τμήματα, τον εξωτερικό περιβάλλον, την ακρόπολη με το Ασλάν Τζαμί, την ακρόπολη με το Ιτς Καλέ και την παλαιά πόλη των Ιωαννίνων.

images (4)

 

 

 

 

Τα αξιοθέατα των Ιωαννίνων!

Roloi1

Το Ρολόι της πόλης των Ιωαννίνων κατασκευάστηκε το 1905 επί τουρκοκρατίας. Η αρχική του θέση ήταν στο κέντρο της κάτω πλατείας, στη συμβολή της κεντρικής πλατείας με την οδό Αβέρωφ, κατά παραγγελία του γενικού διοικητή Ηπείρου και Αλβανίας Οσμάν πασά Κούρδου.

Ύστερα, όμως, από ένα ατύχημα, κατά τη διάρκεια παρέλασης του Πυροβολικού το 1918, το Ρολόι υπέστη σοβαρές ζημιές, γεγονός που οδήγησε στην αποξήλωση και αναστήλωσή του στη σημερινή του θέση, το 1925.

 

TzamiAslanPasa2

Το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων βρίσκεται μέσα στο κάστρο και στεγάζεται στο τζαμί του Ασλάν πασά που κατασκευάστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα (πιθανώς το 1618) από τον Ασλάν Πασά, ο οποίος ηγεμόνευσε στα Γιάννινα κατά το διάστημα 1600 – 1612.

 

καστρο

Το κάστρο των Ιωαννίνων χτίστηκε το 528 μ.Χ, μέσα στα πλαίσια του σχεδίου του αυτοκράτορα Ιουστινιανού για την οχύρωση του Βυζαντινού κράτους. Είναι το πιο αρχαίο βυζαντινό κάστρο, το οποίο την εποχή του Αλή Πασά αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρης της Ελλάδας.

Κωνσταντίνος Τ.

Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Λίμνη Ιωαννίνων

Η λίμνη των Ιωαννίνων, Παμβώτιδα, είναι μία από τις ωραιότερες λίμνες της Ηπείρου. Στην λίμνη αυτή υπάρχει το νησάκι των Ιωαννίνων. Η λίμνη Παμβώτιδα είναι γνώστη ως και η λίμνη των Ιωαννίνων.

Αλκμήνη Κ.