no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

Η κυρά-Σαρακοστή…

Συγγραφέας: | 28 Φεβρουαρίου, 2017
| 18 σχόλια |
Η κυρά-Σαρακοστή: μια διαπολιτισμική συζήτηση, μια δραστηριότητα παραγωγής προφορικού λόγου, όπου τα παιδιά καλούνται να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στα δύο έθιμα, το δικό μας με την κυρά-Σαρακοστή και το καταλανικό με τη Vella Quaresma.
ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Για τη δική μας κυρά-Σαρακοστή, μπορείτε να δείτε τις χρήσιμες συνδέσεις στον σύνδεσμο: http://taniamanesi-kourou.blogspot.gr/2016/03/35.html και στην ετικέτα ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.
Αρχικά τα παιδιά παρατηρούν τις “εκπροσώπους” των δύο εθίμων. Στη συνέχεια επιχειρούν να εντοπίσουν τα κοινά γνωρίσματα (το μαντήλι, τα 7 πόδια που μετρούν τις ημέρες μέχρι το Πάσχα, τη φούστα, τον σταυρό) και τις διαφορές ανάμεσά τους (τον βακαλάο, το καλάθι, τα γυαλιά, την ηλικία, τη θέση του σταυρού, την ποδιά). Με αφορμή τις ομοιότητες και τις διαφορές μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση, επιχειρώντας να βρούμε τους δικούς μας λόγους που η καθεμία παρουσιάζεται με τον συγκεκριμένο τρόπο.
Συμπληρωματικά μπορούμε να δούμε και το απολαυστικά βιντεάκι που ακολουθεί με τη Vella Quaresma που βαρέθηκε να φοράει φούστα και θέλει να παραγγείλει παντελόνι, όμως παντελόνι για 7 πόδια πώς να βρει;
Μήπως να το παραγγείλει; Σε ποιον; Τι θα γίνει τελικά; Επειδή είναι στα καταλανικά, αν και γίνεται πολύ εύκολα σαφές περί τίνος πρόκειται, προτείνεται να το παρακολουθήσουν τα παιδιά και μετά να πουν τι κατάλαβαν.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Βρίσκοντας ομοιότητες και διαφορές: μπορεί να αξιοποιηθεί ως δραστηριότητα παραγωγής προφορικού λόγου ή ως φύλλο εργασίας, όπου τα παιδιά – μετά τη συζήτηση – καλούνται να ζωγραφίσουν στο διάγραμμα Venn τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στις δυο Σαρακοστές.
Και αν οι δύο κυρίες συνομιλούσαν μεταξύ τους; Παιχνίδι ρόλων, όπου τα παιδιά γίνονται Σαρακοστή της Ελλάδας και Σαρακοστή της Καταλονίας, ρωτούν και απαντούν με βάση την προηγηθείσα συζήτηση. Ενδεικτικές ερωτήσεις ακολουθούν στο συνοδευτικό φύλλο.Read more at: http://taniamanesi-kourou.blogspot.gr/2016/03/blog-post_3.html
Copyright © Tania Manesi

κάτω από: Εκπαίδευση, Επικαιρότητα, Πολιτισμός
Ετικέτες:, ,

Αφήστε μια απάντηση

Κατηγορίες