Προτάσεις εν όψει των συνδικαλιστικών εκλογών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στο “Σερβιτόρο της Εύβοιας” στις 29 Οκτωβρίου 2010.

Στις αρχές Νοεμβρίου πρόκειται να διεξαχθούν συνδικαλιστικές εκλογές στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με αφορμή αυτό το γεγονός δημοσιοποιώ κάποιες προτάσεις μου που, αν και έχουν σταλεί εδώ και μήνες στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εύβοιας, δεν έτυχαν ακόμα καμίας απάντησης.

Πρόταση 1η: δημιουργία ιστολογίου του Συλλόγου στο σχολικό δίκτυο ή σε ανεξάρτητο πάροχο (Βlogger, WordPress, κλπ) όπου θα δημοσιεύονται τοπικά νέα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος αλλά και σχετικά άρθρα, μελέτες, έρευνες, απόψεις, κλπ. Συντάκτες/συνεργάτες του ιστολογίου θα μπορούσαν να είναι μέλη του συλλόγου μας αλλά και εξωτερικοί επιστημονικοί συνεργάτες.

Πρόταση 2η: υποχρέωση τακτικής (πχ. μηνιαίας) ενημέρωσης
δραστηριοτήτων για όσους συνδικαλιστές απολαμβάνουν απαλλαγή από εκπαιδευτικά καθήκοντα. Έτσι οι συνάδελφοι θα έχουν πλήρη εικόνα των δραστηριοτήτων τους και θα μπορούν να αξιολογούν το έργο τους. Οι ενημερώσεις αυτές θα μπορούσαν να δημοσιεύονται στο ιστολόγιο του Συλλόγου.

Πρόταση 3η: υποχρέωση τακτικής (πχ. μηνιαίας ή τριμηνιαίας) ενημέρωσης για την αξιοποίηση του ποσού που συγκεντρώνεται από τις εισφορές των συναδέλφων προς το Σύλλογο. Η σχετική καταγραφή να είναι λεπτομερής. Και αυτή η ενημέρωση θα μπορούσε να φιλοξενείται στο ιστολόγιο του Συλλόγου.

Κλείνω αυτή τη σύντομη παρέμβαση σημειώνοντας πως, αν και η υλοποίηση των παραπάνω είναι εύκολη, οι συνδικαλιστές μας (διακομματικά) δε φαίνεται να ενδιαφέρονται για κινήσεις που προωθούν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε πόσο ομφαλοσκοπικός και εσωστρεφής είναι ο χώρος του δημόσιου συνδικαλισμού. Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία…”.

Κατηγορίες: Εκπαιδευτικά άρθρα, Συνδικαλισμός. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση