ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (κριτήριο αξιολόγησης)

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ

Γ’ΛΥΚΕΙΟΥ «Ανθρώπινα Δικαιώματα»

 

Εθελοτυφλώντας μπροστά στις δολοφονίες και τους βιασμούς στο Κονγκό

Tης Navi Pillay*

Στις 11 Νοεμβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέτασε το επείγον ζήτημα της προστασίας αμάχων κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων. Η υποχρέωση λογοδοσίας για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου, πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης. Η ιστορία δείχνει ότι χωρίς δικαιοσύνη δεν είναι δυνατή η διαρκής ειρήνη ή η πραγματική ασφάλεια. Η λογοδοσία δεν είναι απαραίτητη μόνο για την ικανοποίηση των θυμάτων αλλά και για τη μη διάπραξη μελλοντικών εγκλημάτων. Ωστόσο, πολύ συχνά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ή  μετά από αυτές, το ζήτημα της λογοδοσίας θεωρείται δευτερεύουσας σημασίας για την ειρηνευτική διαδικασία.

Ισως, πουθενά αλλού η στάση αυτή δεν είναι περισσότερο φανερή από ό, τι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου οι μακροχρόνιες συγκρούσεις προκάλεσαν εκατομμύρια θύματα, ενώ η σεξουαλική βία έχει πάρει εδώ και πολλά χρόνια διαστάσεις επιδημίας.

Ενα παράδειγμα είναι η πρόσφατη ομολογία του υπουργού Πληροφοριών του Κονγκό Lambert Mende για το ότι οι αρχές γνώριζαν τη σφαγή τουλάχιστον 50 αμάχων τον Απρίλιο του 2009 από τον τακτικό στρατό στην περιοχή Shalio. Ο υπουργός υποστήριξε ότι οι αρχές του Κονγκό ήταν απρόθυμες να συλλάβουν τον αξιωματικό -έναν πρώην διοικητή των ανταρτών Τούτσι γνωστό ως Συνταγματάρχη Zimulinda- ο οποίος λέγεται ότι διέταξε την επίθεση. Η δικαιολογία του υπουργού για αυτή την κατακριτέα αδράνεια ήταν ότι η σύλληψη του Zimulinda θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσκολίες στην ένταξη στον στρατό των δεκάδων άλλων πρώην διοικητών των ανταρτών και των παραστρατιωτικών ομάδων, των οποίων οι θηριώδεις πράξεις αποτέλεσαν μόνιμο γνώρισμα της σύγκρουσης.

Ως πρώην δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Ρουάντα και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, ξέρω ότι το να εθελοτυφλείς μπροστά σε κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μια συνταγή καταστροφής. Η ατιμωρησία ενθαρρύνει τους δράστες να διαπράξουν περισσότερα εγκλήματα. Χωρίς το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη, τα θύματα αφήνονται στην τύχη τους.

Το γεγονός αυτό αποτελεί άρνηση της θεμελιώδους έννοιας της προστασίας των αμάχων τόσο σε ειρηνικές όσο και σε πολεμικές περιόδους. Επιτρέπει σε ένα κράτος να αγνοεί δύο από τις βασικές του ευθύνες: την υποχρέωση προστασίας των αμάχων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και την απονομή δικαιοσύνης ανεξάρτητα από το ρόλο και τις διασυνδέσεις των υπόπτων.

Σε αντίθεση, η κυβέρνηση της ΛΔΚ, φαίνεται αποφασισμένη να αρνηθεί τις ευθύνες για τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους αξιωματικούς και στρατιώτες της. Εμφανίζεται επίσης να επαναλαμβάνει το κοινότοπο και αβάσιμο επιχείρημα ότι η δικαιοσύνη μπορεί να θυσιαστεί για χάρη της ειρήνης και ότι η λογοδοσία δεν είναι απαραίτητη.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει εκουσίως υπογράψει και κυρώσει πολλές συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου το οποίο περιλαμβάνει τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τη γενοκτονία. Σύμφωνα με το εθνικό και διεθνές δίκαιο, νομική υποχρέωση υφίσταται όταν ένα άτομο διαπράττει έγκλημα, υποκινεί ή με άλλο τρόπο βοηθά στη διάπραξη ή την προσπάθεια διάπραξής του. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή των μέσων για τη διάπραξή του. Δεδομένου ότι η σφαγή στο Shalio πραγματοποιήθηκε από τον τακτικό στρατό και ότι ο στρατός έχει αναπτυχθεί από την κυβέρνηση, τα κυβερνητικά στελέχη μπορούν να θεωρηθούν υπόλογα για διάφορα αδικήματα.

Η κυβέρνηση έχει την ελάχιστη υποχρέωση να ερευνήσει αυτούς τους ισχυρισμούς. Επιπλέον, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε από την κυβέρνηση της ΛΔΚ να δημιουργήσει ένα μηχανισμό ελέγχου ώστε αυτοί που ευθύνονται για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μη γίνονται δεκτοί στη δημόσια διοίκηση και τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε επίσης τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό να συνδράμουν την κυβέρνηση για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο πολύπαθος πληθυσμός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό δικαιούται να έχει έναν επαγγελματικό και πειθαρχημένο στρατό. Η κυβέρνηση πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να αποδείξει ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν γίνονται πλέον ανεκτές και ότι πλέον απονέμεται δικαιοσύνη. Τα εκατομμύρια των νεκρών και οι αναρίθμητες γυναίκες – θύματα των πιο βίαιων μορφών βιασμού και σεξουαλικής δουλείας, μας ζητούν να μη στρέφουμε το βλέμμα μας αλλού. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι η διεθνής κοινότητα απαιτεί την πλήρη λογοδοσία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και αλλού.

* Η Navi Pillay είναι Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

 

  1. Να γράψετε την περίληψη του κειμένου (100-120 λέξεις)
  2. Α) Ποια είναι η συλλογιστική πορεία του κειμένου; Β) Να εντοπίσετε σημεία του κειμένου στα οποία υπάρχει επίκληση στο συναίσθημα και στο ήθος.
  3. Στην 7η παράγραφο να  αναλύσετε τον συλλογισμό σε προκείμενες και συμπέρασμα, να αναφέρετε τη συλλογιστική του πορεία και να τον αξιολογήσετε.
  4.  Να αναπτύξετε σε μια παράγραφο 100-120 λέξεων το περιεχόμενο του παρακάτω αποσπάσματος: «χωρίς δικαιοσύνη δεν είναι δυνατή η διαρκής ειρήνη ή η πραγματική ασφάλεια»
  5. Να γράψετε συνώνυμα και αντώνυμα των παρακάτω λέξεων

συνώνυμα

αντώνυμα

θηριώδεις   ικανοποίηση  
κατάφωρες   αδράνεια  
εκουσίως   κοινότοπο  
συνδράμουν   ανεκτές  

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ:

«Ενώ από παντού ακούγονται διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάγκη σεβασμού τους, εντούτοις τα δικαιώματα αυτά παραβιάζονται σε πολλές περιπτώσεις. Να γράψετε ένα άρθρο στο σχολικό περιοδικό, στο οποίο να αναφέρετε ενδεικτικές περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην εποχή μας και να εκθέσετε τις απόψεις σας για τα αίτια της παραβίασής τους.»

 

 

1 σχόλιο

  1. μάλιστα που είναι λοιπόν οι απαντήσεις?????????????

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση