Στην 7η ενότητα του βιβλίου της Ελληνικής Γλώσσας της Δ’ τάξης, στο κεφάλαιο “Μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο”, οι μαθητές έγραψαν συνταγές από αγαπημένα τους φαγητά και γλυκίσματα.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ Γ’ Δ’ ΤΑΞΕΩΝ
Πιροσκί με φέτα
Υλικά
Για τη ζύμη: 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας μέλι, 1 κομματάκι μπυρομαγιά, 1 ποτήρι νερό, λίγο αλάτι, αλεύρι όσο πάρει
Για τη γέμιση: 300γρ. φέτα
Εκτέλεση
Σ’ ένα μπολ, λιώνουμε τη μπυρομαγιά με 1 ποτήρι χλιαρό νερό. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 2 κουταλιές της σούπας μέλι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε αλεύρι μέχρι η ζύμη ν’ αρχίσει να ξεκολλάει απ’ τα χέρια.
Ραφαήλ Λ.
Αρακάς
Υλικά
1 κρεμμύδι, μία σκελίδα σκόρδου, μία κουταλιά πελτέ ντομάτας, 2 ψιλοκομμένες ντομάτες, 1 κιλό αρακά, 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες, αλάτι, πιπέρι, άνηθος, ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βάζουμε το λάδι να κάψει στη χύτρα και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και τον αρακά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, βάζουμε την ντομάτα, τον πελτέ και ζεστό νερό χωρίς όμως να σκεπαστεί ο αρακάς. Τέλος, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τον άνηθο. Κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι και μόλις σηκωθεί η βαλβίδα, σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.
Αναστάσης Κ.
Φανουρόπιτα
Υλικά
1,5 ποτήρι νερού ελαιόλαδο, 1,5 ποτήρι ζάχαρη, 2 ποτήρια χυμό πορτοκάλι, 1 κουταλάκι γλυκού σόδα φαγητού, 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα και ένα γαρίφαλο, 4 φλιτζάνια αλεύρι, 1 ποτηράκι σταφίδες, 1 ποτηράκι καρύδια σπασμένα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το λάδι, την κανέλα και το γαρίφαλο. Προσθέτω τη σόδα και το χυμό πορτοκάλι, σιγά σιγά γιατί φουσκώνει και μπορεί να χυθεί το μίγμα. Τέλος βάζουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Ρίχνουμε το μίγμα σε ένα ταψάκι και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 50 λεπτά.
Αλεξία Κ.
Μακαρόνια με κιμά
Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια, 500γρ. κιμά, 500γρ. σάλτσα, 100γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μισό ματσάκι μαϊντανό
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με νερό, βράζουμε τα μακαρόνια. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, τον κιμά, τη σάλτσα, το αλάτι και το πιπέρι. Τέλος ρίχνουμε το μαϊντανό.
Αλέξανδρος Τ.
Παστίτσιο
Υλικά
1 πακέτο χοντρό μακαρόνι ν.2, 750γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 1 κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, 250γρ. σάλτσα ντομάτας, 1 κιλό γάλα, 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι, 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, 4 αυγά
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τον κιμά και βάζουμε τη σάλτσα, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν. Κάνουμε την μπεσαμέλ. Παίρνουμε ένα ταψί, το λαδώνουμε και βάζουμε στρώσεις μακαρονιών και κιμά εναλλάξ. Στο τέλος βάζουμε την μπεσαμέλ και το ψήνουμε στο φούρνο.
Μαρία Θ.
Φακές σούπα
Υλικά
500γρ. φακές, 1 κρεμμύδι, 250γρ σάλτσα ντομάτας, 1 καρότο, 1 σκελίδα σκόρδο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 δάφνη, λίγο φρεσκοτριμμένο δυόσμο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις φακές, τις πλένουμε και τις βάζουμε να βράσουν. Πετάμε το πρώτο νερό και βάζουμε καινούριο. Στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υλικά και τη βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.
Οδυσσέας Κ.
Πρόσφατα σχόλια