23 Μαθηματικά κόλπα για εύκολες λύσεις στο λεπτό!!

Κάτω από: Μαθηματικά και Καινοτομία | ΓΚΟΥΒΕΡΟΥ ΜΑΡΙΝΑ
Σάββατο, 27 Ιανουάριος 2018 6:37 πμ |

Μαθηματικά!!!

Πονοκέφαλος για πολλούς μαθητές, παιχνιδάκι για άλλους και αδιάφορα για μερικούς!

Δεν χρειάζεται όμως να είναι έτσι τα πράγματα! Δείτε το παρακάτω βίντεο και ανακαλύψτε τρόπους να λύσετε πανέυκολα και ξέγνοιαστα τις μαθηματικές ασκήσεις!

Ολα τα σχολεία να συμμετάσχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου

Κάτω από: Ανακοινώσεις | ΠΛΩΤΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Τετάρτη, 17 Ιανουάριος 2018 5:04 μμ |  Με ετικέτα |

Tο υπουργείο Παιδείας,με εγκύκλιο που εξέδωσε,  καλεί όλα τα σχολεία «να συμμετάσχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, που θα εορτασθεί σε όλον τον κόσμο στις 2 Απριλίου 2018».

Ο εορτασμός αυτός, που συμπίπτει με την επέτειο της γέννησης του Hans Christian Andersen, καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IΒΒΥ), το Ελληνικό Τμήμα της οποίας αποτελεί o Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Ο ετήσιος αυτός εορτασμός συμβάλλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τονώνει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για το βιβλίο με διάφορες εκδηλώσεις (εκθέσεις παιδικού βιβλίου, συναντήσεις μαθητών με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικές παραστάσεις κ.ά.).

Το υπουργείο Παιδείας κρίνει σημαντικό   οι εκδηλώσεις να οργανωθούν με τη συνεργασία του Συλλόγου Διδασκόντων, των Σχολικών Συμβούλων και των Υπεύθυνων Πολιτιστικών Θεμάτων με τοπικές, Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες, με συγγραφείς και εικονογράφους και γενικά με πρόσωπα και φορείς από τον χώρο του παιδικού βιβλίου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Το πείραμα του Ερατοσθένη

Κάτω από: Ανακοινώσεις | ΠΛΩΤΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Τετάρτη, 17 Ιανουάριος 2018 5:03 μμ |  Με ετικέτα |

Το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, γιορτάζοντας την ανακήρυξη του 2018 ως έτους Μαθηματικών από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, διοργανώνει για ενδέκατη συνεχή χρονιά το «Πείραμα του Ερατοσθένη στην σχολική τάξη», την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, κατά την εαρινή ισημερία. Η διοργάνωση του πειράματος φέτος,  γίνεται σε συνεργασία με  την Ελληνική Μαθηματική Εταιρία, τιμώντας έτσι την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυσή της.  Η δραστηριότητα θα υλοποιηθεί και με τη συμμετοχή του Περιφερειακού Γραφείου για την Επιστήμη και τον Πολιτισμό στην Ευρώπη της UNESCO.

Περισσότεροι από 35.000 μαθητές και 2.500 εκπαιδευτικοί από 52 διαφορετικές χώρες έχουν συμμετάσχει «Στο πείραμα του Ερατοσθένη στη σχολική τάξη»  μέχρι σήμερα. Η διαθεματική αυτή δραστηριότητα αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς, να πραγματοποιήσουν με τους μαθητές τους, τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης. Συγκεκριμένα οι μαθητές από την χώρα μας, που θα συμμετάσχουν θα χρησιμοποιήσουν βασικές γνώσεις από το πεδίο των μαθηματικών αλλά και της φυσικής, της αστρονομίας και της γεωγραφίας. Με τη χρήση απλών μέσων, όπως ένας χάρακας ή μία μεζούρα θα μετρήσουν το μήκος της σκιάς μίας ράβδου, ακριβώς την ώρα του τοπικού μεσημεριού. Στη συνέχεια, με βάση της μετρήσεις τους θα υπολογίσουν τη γωνία που σχηματίζουν οι ηλιακές ακτίνες με τη ράβδο και θα έρθουν σε επικοινωνία με τους μαθητές άλλων σχολείων με το ίδιο γεωγραφικό μήκος στην Ελλάδα, την Ευρώπη ή την Αφρική. Θα ανταλλάξουν τις μετρήσεις τους, ώστε να καταλήξουν συνεργατικά στον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές θα αναβιώσουν στην αυλή του σχολείου τους την ιστορική μέτρηση που o έκανε Έλληνας μαθηματικός Ερατοσθένης (276 π.Χ.–194 π.Χ.) πριν από περίπου 2.250 χρόνια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο Ερατοσθένης με  αυτό το πείραμα που συγκαταλέγεται αναμεσά στα ομορφότερα πειράματα στην Ιστορία της Επιστήμης, μέτρησε με εξαιρετική ακρίβεια για την εποχή του, την περιφέρειά της. Αναλυτικές οδηγίες για το πώς οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν με το σχολείο τους στο «Πείραμα του Ερατοσθένη στη σχολική τάξη» βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του πειράματος: http://eratosthenes.ea.gr/

Σκάκι και Μαθηματικά

Κάτω από: Μαθηματικά και Καινοτομία | ΠΛΩΤΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Τετάρτη, 17 Ιανουάριος 2018 4:28 μμ |

Ο Μικρός Νικόλας : Το Σκάκι

 

 

 

Make Your Kids More Intelligent with Chess Game App

 

Μαθηματικά και Τέχνη

Κάτω από: Μαθηματικά και Καινοτομία | ΠΛΩΤΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Σάββατο, 13 Ιανουάριος 2018 7:57 πμ |

 

Χρησιμοποιώντας τον όρο μαθηματικά εννοούμε την επιστήμη που έχει ως αντικείμενο την συστηματική εξέταση των φυσικών μεγεθών, των σχημάτων, των σημείων, των αριθμών και τις μεταξύ τους σχέσεις. Ως προς τη τέχνη, απευθυνόμαστε στην έκφραση του καλού και του ωραίου μέσα από τα δημιουργήματα του ανθρώπου. Σύμφωνα με την γνώμη των αισθητικών, η τέχνη πηγάζει από την έμφυτη ικανότητα του ανθρώπου να θαυμάζει και να αναπαριστά το ωραίο. Η καλλιτεχνική τάση είναι μια αυτόνομη τάση της ανθρώπινης ψυχής στο χώρο της τέχνης, που εκφράζει την αισθητική φύση του ανθρώπου.

 

(Συνεχίστε…)

Πύργοι και πιόνια κάνουν ρουά ματ στα Μαθηματικά

Κάτω από: Μαθηματικά και Καινοτομία | ΠΛΩΤΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Παρασκευή, 12 Ιανουάριος 2018 10:57 πμ |
  • Κι αν είναι καλύτερα για τους μαθητές να μαθαίνουν σκάκι αντί να στύβουν το μυαλό τους με τους αφηρημένους τύπους των Μαθηματικών; Σε αυτό το ερώτημα επιχείρησαν να απαντήσουν τα γερμανικά σχολεία με ένα πείραμα που άρχισε πριν από δύο χρόνια. Και σήμερα οι διδάσκοντες δηλώνουν ενθουσιασμένοι.

    Στο συμπέρασμα ομονοούν άπαντες,

  • διευθυντές σχολείων, καθηγητές και παιδαγωγοί: ένας μαθητής του Δημοτικού αποκομίζει πολύ περισσότερα οφέλη μαθαίνοντας την τέχνη του ρουά ματ, παρά μαθαίνοντας πόσο κάνει δύο συν δύο…
  • Όπως υποστηρίζουν, το σκάκι βοηθάει τα παιδιά να κάνουν υπολογισμούς, αναπτύσσει τη μαθηματική λογική τους και αποτελεί μία από τις καλύτερες μεθόδους εκγύμνασης του εγκεφάλου τους.
  • Επιπλέον, αποδεικνύεται πολύ χρήσιμο για τη λύση δύο τυπικών προβλημάτων που παρουσιάζονται τα πρώτα χρόνια του σχολείου: πρώτον, βοηθάει τα κλειστά παιδιά να ανοιχτούν και να ενταχθούν στη μαθητική κοινότητα. Και δεύτερον, ευνοεί την ενσωμάτωση των ξένων μαθητών, αφού η νίκη δεν εξαρτάται από τη μητρική σου γλώσσα.

 

(Συνεχίστε…)