donatsac's blog

Ιστότοπος φιλολογικού και γενικότερου εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος

Επισκεφθείτε τους άλλους δικτυακούς μου τόπους:

Ιαν 201213

Σχετικά με τα περιεχόμενα του ιστολογίου:

Το συγκεκριμένο ιστολόγιο φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, δράσεις που υλοποίησα με αγάπη και μεράκι μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας! Οποιοδήποτε υλικό φιλοξενείται στο συγκεκριμένο δικτυακό τόπο έχει αποκλειστικά και μόνο εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Επισκεφθείτε επίσης:

http://donatsac.blogspot.com:

Το άλλο ιστολόγιό μου, το οποίο ανανεώνεται συνεχώς

http://nigrita-pininfarina.blogspot.com:

Το ιστολόγιο που περιέχει το υλικό της συνεργασίας Etwinning με τίτλο: «Έφηβοι: ζούμε σε διαφορετικές χώρες, αλλά μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα, τα ίδια αισθήματα, τις ίδιες προσδοκίες»

http://students-net.blogspot.com:

Ιστολόγιο που περιέχει διδακτικές προτάσεις με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών

http://users.sch.gr/donatsac:

Η ιστοσελίδα μου, η οποία βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής.

Ιουν 20113

>

Σας παρουσιάζουμε πληροφορίες για το Πολιτιστικό Πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από μαθητές και μαθήτριες του ΕΠΑΛ Νιγρίτας, κατά το σχολικό έτος 2010-2011 με τίτλο:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ένα διαθεματικό project στο πλαίσιο της δράσης του ΕΠΑΛ Νιγρίτας
στο πρόγραμμα της UNICEF
«Σχολεία – Υπερασπιστές των Παιδιών»
Οι μαθήτριες και μαθητές του τμήματος Α4, χωρίστηκαν σε ομάδες και αναζήτησαν υλικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο περιβάλλον, στην υγεία, στον πολιτισμό, στην εργασία, στην οικογένεια, στην ποιότητα ζωής.

Επίσης, αναζητήθηκαν πληροφορίες για τα Δικαιώματα των Παιδιών. Υπήρξε συνεχής επικοινωνία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΠΑΛ Νιγρίτας, την UNESCO Σερρών και τη UNICEF Ελλάδας. Άλλωστε, οι δύο υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος είναι εξουσιοδοτημένοι εθελοντές της UNICEF.

Στο πλαίσιο του project που ξεκίνησε, έχουν δημιουργηθεί παρουσιάσεις με την αξιοποίηση των ΤΠΕ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού. Αξιοποιήθηκαν διαθεματικά ενότητες των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας, της Λογοτεχνίας και της Ιστορίας.

Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκε εντός του Δεκέμβρη μία εκδήλωση αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενταγμένη στη δράση του ΕΠΑΛ ΝΙΓΡΙΤΑΣ με τίτλο: «Σχολεία – Υπερασπιστές των Παιδιών» της UNICEF. Τα παιδιά στην εκδήλωση αυτή παρουσίασαν το υλικό τους και δημιούργησαν σχετικές αφίσες, οι οποίες είναι αναρτημένες σε διάφορα σημεία του σχολείου.

Ακόμη, οι μαθητές του Α4 ενημερώθηκαν για την ηλεκτρονική τοποθεσία της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και πλοηγήθηκαν σ’ αυτήν, ειδικά στο δικτυακό τόπο που είναι αφιερωμένος στα παιδιά της ηλικίας τους, με τίτλο «ΜΙΚΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ», σε μία προσπάθεια των υπεύθυνων καθηγητών να τους βοηθήσουν στο να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους και τους τρόπους προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων, όταν κάνουν χρήση του διαδικτύου.

Τέλος, τα παιδιά μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές ενημέρωσαν σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της πόλης της Νιγρίτας, σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών και τη δράση της UNICEF, διανέμοντας εκπαιδευτικό υλικό, διαμορφωμένο κατάλληλα για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, το οποίο στάλθηκε γι’ αυτόν το σκοπό από τη UNICEF.

Οι Συντονιστές του Προγράμματος
Τσακιρίδου Δόμνα
Φιλόλογος ΕΠΑΛ Νιγρίτας
Μπιτζιώνης Βασίλειος
Διευθυντής ΕΠΑΛ Νιγρίτας

>Μάιος 2011:

Ιουν 20113


Ακόμη μία δράση του ΕΠΑΛ Νιγρίτας παρουσιάστηκε στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ στη Σύρο, που πραγματοποιήθηκε από τις 6-8 Μαΐου 2011.

Ο τίτλος της εισήγησης ήταν:

«Η συμβολή των ΤΠΕ στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων: η περίπτωση ενός προγράμματος eTwinning»

Περισσότερα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα πατήστε εδώ.

Στο προηγούμενο Συνέδριο που έγινε το 2009 είχε παρουσιαστεί ένα διδακτικό σενάριο με την αξιοποίηση των ΤΠΕ στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Β” Λυκείου.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.

>ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΝΕΑ

Δεκ 201017

>

Σας παρουσιάζουμε το περιεχόμενο του διαθεματικού και πολυεπίπεδου έργου «ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΝΕΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ», το οποίο υλοποιήθηκε στο Επαγγελματικό Λύκειο Νιγρίτας, κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών 2008-2009 & 2009-2010. Βέβαια, οι περισσότερες από τις δράσεις του συγκεκριμένου έργου είναι ήδη δημοσιευμένες στο παρόν ιστολόγιο, αλλά θεωρήθηκε αναγκαίο να παρουσιασθούν συνολικά, πριν ξεκινήσουν οι δράσεις του φετινού σχολικού έτους!
Άλλωστε, η αγάπη και το μεράκι για την εκπαίδευση δεν στερεύουν ποτέ! Ας ελπίσουμε και φέτος να ανοίξουμε κι άλλα παράθυρα τόσο στην εκπαίδευση όσο και στη ζωή!
Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός των παραπάνω δράσεων,
Τσακιρίδου Δόμνα
φιλόλογος ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας

Το έργο, όπως φαίνεται παρακάτω, έχει λάβει πολλές διακρίσεις. Στο σύνολό του, βραβεύτηκε από την UNESCO Σερρών.

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Υλοποιήθηκαν δράσεις στους παρακάτω τομείς:

  1. Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση.
  2. Περιβάλλον
  3. Πολιτισμός

Συγκεκριμένα:

  1. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ .

1Α. Σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σενάρια με την αξιοποίηση των ΤΠΕ σε φιλολογικά μαθήματα. Τα σενάρια αυτά παρουσιάσθηκαν σε Εκπαιδευτικά Συνέδρια. Περισσότερες πληροφορίες στο ιστολόγιο: http://students-net.blogspot.com/


1Β. Πραγματοποιήθηκε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ηλεκτρονικής αδελφοποίησης σχολείων (eTwinning) με τίτλο: «Έφηβοι: μπορεί να ζούμε σε διαφορετικές χώρες, αλλά μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα, τα ίδια αισθήματα, τις ίδιες προσδοκίες».
Περισσότερες πληροφορίες στο ιστολόγιο: http://nigrita-pininfarina.blogspot.com
Στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο ξεκίνησε κατά το σχολικό έτος 2008-2009 και συνεχίστηκε και κατά το σχολικό έτος 2009-2010, μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας συνεργάστηκαν με ένα Επαγγελματικό Λύκειο του Τορίνο. Το πρόγραμμα του έργου έχει την εξής δομή:
1. Οι Έλληνες μαθητές ετοίμασαν υλικό (σε έγγραφα κειμένου και σε μορφή παρουσιάσεων), τόσο στα Ελληνικά, όσο και στα Αγγλικά, για την καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα. Οι Ιταλοί μαθητές ασχολήθηκαν με την καθημερινή ζωή στην αρχαία Ρώμη, (οι εργασίες τους γράφτηκαν στα Ιταλικά και στα Αγγλικά).
2. Οι Έλληνες μαθητές συγκέντρωσαν πληροφορίες για τα προβλήματα των νέων στην Ελλάδα (αλκοολισμός, ναρκωτικά, ανεργία, οικονομική κρίση κ.τ.λ.). Οι Ιταλοί ασχολήθηκαν με αντίστοιχα προβλήματα της χώρας τους.
3. Οι Έλληνες μαθητές ετοίμασαν ένα κόμικ, με πρωταγωνιστή τον «Euroteen», δηλ. τον «Ευρω-νέο», ο οποίος προσπαθεί να βρει αληθινούς φίλους και αληθινή αγάπη, προσπαθώντας ν’ αποφύγει τις κακές συναναστροφές. Οι Ιταλοί μαθητές δημιούργησαν παρόμοια κόμικς.
4. Επιπροσθέτως, οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας δημιούργησαν μία ταινία μικρού μήκους με τίτλο: «Γνωρίζω το χθες, δεν φοβάμαι το αύριο», για να δείξουν ότι το σχολείο είναι ο χώρος, ο οποίος μπορεί να διαμορφώσει πολίτες με κριτική σκέψη, διώχνοντας μακριά τους κινδύνους και τις κακές συναναστροφές.

Επιπλέον πληροφορίες: Όλο το παραπάνω υλικό, είναι αναρτημένο στο ιστολόγιο που δημιουργήθηκε. Πατήστε εδώ για να το δείτε. Στο συγκεκριμένο χώρο έχουν αναρτηθεί και video που αναζήτησαν οι μαθητές από το διαδίκτυο, σχετικά με το θέμα τους.
Το συγκεκριμένο έργο έλαβε την Ευρωπαϊκή και Εθνική ετικέτα ποιότητας από την Εθνική και Κεντρική Επιτροπή Υποστήριξης eTwinning. Πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Το έργο διακρίθηκε από τους τοπικούς φορείς, (Νομαρχία Σερρών και Δήμο Νιγρίτας), καθώς και από το σύνολο των τοπικών Μ.Μ.Ε.
Συμμετείχε επίσης και στη δράση «ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το 2009. Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Ενδεικτικά, αναφέρονται και οι παρακάτω υπερσύνδεσμοι:
Διάκρισή μας από τη ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΣΕΡΡΩΝ. Πατήστε εδώ

Διάκρισή μας από τη ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΙΓΡΙΤΑΣ. Πατήστε εδώ

Παρουσίαση του έργου μας στην εκπομπή «ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» του ΔΙΚΤΥΟ – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. Πατήστε εδώ

Παρουσίαση του έργου μας στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ των Σερρών». Πατήστε εδώ
Παρουσίαση του έργου μας στην εφημερίδα «ΣΗΜΕΡΙΝΗ των Σερρών». Πατήστε εδώ
Στο συγκεκριμένο έργο οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του eTwinning (twinspace, twinblog, forum, chat κ.τ.λ.), να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να επεκτείνουν δημιουργικά τα φιλολογικά μαθήματα, δημιουργώντας γραπτά και ηλεκτρονικά κείμενα, παρουσιάσεις, video, που αναρτήθηκαν στους δικτυακούς τόπους του έργου. Η ομαδοσυνεργατική μάθηση, η αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία προέτρεψε τους μαθητές να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες τόσο κατά την ώρα του μαθήματος, όσο και κατά την προετοιμασία τους στο σπίτι, ν’ αξιολογούν κριτικά τις διαδικτυακές πηγές και να συμμετέχουν ενεργά με τη δημιουργία ιστολογίων και διαδικτυακών κοινοτήτων (blogs και forums).

2. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

2Α. Υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος ηλεκτρονικής αδελφοποίησης σχολείων (eTwinning) με τίτλο: «Τα βιολογικά προϊόντα στην Ευρώπη»
Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι στα βιολογικά προϊόντα. Το συγκεκριμένο έργο έλαβε επίσης την Ευρωπαϊκή και Εθνική ετικέτα ποιότητας από την Εθνική και Κεντρική Επιτροπή Υποστήριξης eTwinning. Πληροφορίες εδώ

2Β. Υλοποίηση προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο: «ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ, ΕΠΙΛΕΓΩ ΣΩΣΤΑ»Τα παιδιά της περιβαλλοντικής ομάδας αναζήτησαν πληροφορίες για τα βιολογικά προϊόντα από δικτυακούς τόπους επίσημων φορέων και δημιούργησαν ένα σχετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο διένειμαν σε συμμαθητές τους, προκειμένου να διερευνήσουν τις απόψεις τους για τα βιολογικά προϊόντα। Μετά την επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων, ακολούθησε μία δημιουργία συνολικής παρουσίασης του προγράμματος.
Το πρόγραμμα βραβεύτηκε με το δεύτερο βραβείο της Οικολογικής Κίνησης Σερρών.
Πληροφορίες εδώ και εδώ

2Γ. Συγκέντρωση υπογραφών των μαθητών και εκπαιδευτικών του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας, για τη στήριξη των σκοπών της Παγκόσμιας Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την προστασία του κλίματος, το Δεκέμβριο του 2009.

. Διάκριση μαθήτριάς μας στο διαγωνισμό αφίσας με τίτλο «ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ» , το Μάρτιο του 2009. Πληροφορίες εδώ και εδώ

3. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3Α. Στήριξη του έργου της UNICEF στο πλαίσιο της δράσης «Σχολεία – Υπερασπιστές των Παιδιών». Συγκεκριμένα διοργανώθηκαν δύο φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, το Δεκέμβρη του 2008 και 2009 αντίστοιχα, με σκοπό την προβολή του έργου της UNICEF στην τοπική κοινωνία, καθώς και τη συγκέντρωση χρηματικού ποσού, αφιερωμένου στους σκοπούς του εν λόγω Οργανισμού. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας, όπου παρουσιάστηκε σχετικό πολυμεσικό υλικό και προσωπικές δημιουργίες των μαθητριών και μαθητών του σχολείου. Τις εκδηλώσεις αυτές τίμησαν εκπρόσωποι των τοπικών και νομαρχιακών φορέων καθώς και η Πρόεδρος της UNESCO Σερρών κ. Εμμανουηλίδου Αικατερίνη.
ΤΟ ΕΠΑΛ ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗΣ UNICEF!
Δείτε τη δράση μας στην ελληνική έκδοση του περιοδικού της UNICEF:
έκδοση 2009 & έκδοση 2010
Κι άλλες πληροφορίες εδώ

3Β. Οργάνωση δρώμενων χαράς στο Κ.Α.Φ.Κ.Α. Νιγρίτας. Στις 2 Δεκεμβρίου 2009, μία μέρα πριν την επίσημη ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, τα παιδιά του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας ετοίμασαν χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τους περιθαλπόμενους του Κέντρου Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Κ.Α.Φ.Κ.Α.) της Νιγρίτας.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ
3Γ. Συμμετοχή μαθήτριας του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας στην ημερίδα του Συνηγόρου του Πολίτη, το Μάρτιο του 2009. Πληροφορίες εδώ
3Δ. Συμμετοχή του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας στο εκπαιδευτικό project των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ το Φεβρουάριο του 2010. Πληροφορίες εδώ και εδώ

3Ε. Παρουσίαση του θεατρικού έργου «ο Μπακαλόγατος» το Μάιο του 2010, στον κατάμεστο προαύλιο χώρο του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας. Πληροφορίες εδώ, εδώ, και εδώ

Ας ευχηθούμε να είμαστε γεροί για να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος το έργο μας, στοχεύοντας σε ένα αποτελεσματικό σχολείο, ανοικτό στην κοινωνία!

Μάι 201014

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΓΡΙΤΑΣ


Προετοιμασία και παρουσίαση του Θεατρικού Έργου:


Ο ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ
(Της Κακομοίρας)


& άλλες δράσεις του σχολείου μας

Δείτε εδώ για να δείτε ένα μέρος της παράστασης

Πολιτιστική Ομάδα:

7 μαθητές και 10 μαθήτριες της Α’ και Β’ Λυκείου, κατά το σχολικό έτος 2009-2010

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Τσακιρίδου Δόμνα, ΠΕ 02, Φιλόλογος
Υπεύθυνη σχεδιασμού, προετοιμασίας και υλοποίησης του έργου
Γιαννακούδης Ευστράτιος, ΠΕ 08, Εκπαιδευτικός τμήματος Καλών Τεχνών
Υπεύθυνος κατασκευής σκηνικών
Μαρβάκη Ελένη, ΠΕ 18.33, Εκπαιδευτικός τμήματος Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων
Αρωγός και εμψυχώτρια κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών (εθελοντική συμμετοχή)

Σχετικά με το έργο:

Τη φετινή σχολική χρονιά 2009-2010, η πολιτιστική ομάδα του σχολείου αποφάσισε να αναλάβει, μεταξύ των άλλων δράσεων που υλοποιεί, το εγχείρημα του σχεδιασμού, της προετοιμασίας και της υλοποίησης μίας θεατρικής παράστασης. Δεδομένης της αγάπης των παιδιών για τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, θεωρήθηκε πως το θεατρικό σενάριο των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου με τίτλο «Της Κακομοίρας», το οποίο προβλήθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον αξέχαστο Κώστα Χατζηχρήστο, σε σενάριο και σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη, ήταν ιδανικό για να παρουσιασθεί και από τα παιδιά του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας. Προτιμήθηκε ο τίτλος «Ο Μπακαλόγατος», που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια από το θίασο του Πέτρου Φιλιππίδη, παρουσιάζοντας με μεγάλη επιτυχία στο θεατρικό σανίδι το συγκεκριμένο έργο.

Ο βασικός στόχος των δράσεων στο πεδίο του πολιτισμού, είναι η ενίσχυση των παιδιών να δεθούν με το σχολικό περιβάλλον, αντιμετωπίζοντάς το ως τόπο δημιουργίας κριτικής συνείδησης, χωρίς να τους δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Άλλωστε είναι αποδεδειγμένη η παιδευτική συμβολή του θεάτρου στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών. Μέσα από αυτό το βιωματικό θεατρικό εργαστήρι, τα παιδιά ένιωσαν τη δύναμη της ομάδας και της θεατρικής μαγείας. Σε εβδομαδιαία βάση, σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, γίνονταν οι πρόβες από τους ένδεκα μαθητές που υποδύονταν τους ρόλους του έργου, ενώ οι υπόλοιποι έξι μαθητές ετοίμαζαν τα σκηνικά της παράστασης. Η συγκεκριμένη διαδικασία βοήθησε στην ανάπτυξη οργανωτικότητας και υπευθυνότητας των μαθητών, αλλά και στην ενίσχυση της ομαδικής εργασίας. Αρκετές φορές το πολιτιστικό πρόγραμμα αποτέλεσε προέκταση των φιλολογικών μαθημάτων, κυρίως στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, αλλά και στα μαθήματα των Καλών Τεχνών.

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2010, παρουσιάσθηκε το έργο στον, κατάμεστο από το κοινό, προαύλιο χώρο του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας. Είναι βέβαιο ότι δεν είναι δυνατό, ούτε στο ελάχιστο, να προσεγγιστεί το ταλέντο των αθάνατων πρωταγωνιστών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, αλλά ούτε και των σημερινών επαγγελματιών ηθοποιών, τούτο όμως, ποτέ δεν αποτέλεσε στόχο της πολιτιστικής ομάδας. Θα αποτελέσει επιτυχία για μας, το αν καταφέραμε να μεταφέρουμε στους θεατές την αθώα εποχή, στην οποία διαδραματίζεται ο Μπακαλόγατος, θυμίζοντας στους παλαιότερους και παρουσιάζοντας στους νεότερους, πως η αγάπη για το συνάνθρωπο, η ανέμελη ζωή και τα αγνά αισθήματα δεν χρειάζονται χρήματα και κοινωνική καταξίωση για ν’ αποκτηθούν. Το αυθόρμητο γέλιο των θεατών μας ήταν η ανταμοιβή μας!

Ευχαριστούμε όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας.
Συγκεκριμένα:
• Τον Αρχιερατικό Επίτροπο Νιγρίτας, Πατέρα Γεώργιο Κελεμπέκη και τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας, Πατέρα Βασίλειο Κουτσούρα
• τη Δήμαρχο Νιγρίτας, κ. Μήκα Αγγελική
• το Νομαρχιακό Σύμβουλο και Πρόεδρο της Ν.Ε.ΠΟ.Σ., κ. Χατζηχαριστό Γεώργιο
• τον Αντιδήμαρχο Νιγρίτας κ. Χριστοδούλου Κωνσταντίνο
• την Πρόεδρο της UNESCO Σερρών, κ. Εμμανουηλίδου Αικατερίνη
• τους εκπαιδευτικούς του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας και όλων των σχολείων του Δήμου Νιγρίτας
• τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητριών και μαθητών
• τις μαθήτριες και τους μαθητές μας
• τους εκπροσώπους του Τύπου και των Μ.Μ.Ε.
• όλους τους παριστάμενους που μας τίμησαν

Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της παράστασης. Συγκεκριμένα:
• Για την ηχητική εγκατάσταση και την επιμέλεια του φωτισμού:
Το Δήμο Νιγρίτας
• Για την κατασκευή του πάγκου του Μπακαλόγατου:
Τον κ. Χατζηστραβό Αλέξανδρο, εκπαιδευτικό του σχολείου μας
• Για τη βιντεοσκόπηση της παράστασης:
Τον κ. Θεοδωράκη Άρη, εκπαιδευτικό του σχολείου μας
• Για την προσφορά του ποδήλατου του Ζήκου:
Τον κ. Χατζηγιάννη Ηρακλή, εκπαιδευτικό του σχολείου μας
• Για την ηλεκτρολογική υποστήριξη:
Τον κ. Μαυρομάτη Γεώργιο και τον κ. Σανδαλίδη Αλέξανδρο, εκπαιδευτικούς του σχολείου μας
• Για τη βοήθειά τους στις πρόβες:
Τις υπεύθυνες καθαριότητας του σχολείου μας, κ. Ηλά Χαρίκλεια και κ. Γρούνα Αθηνά, καθώς και την υπεύθυνη του κυλικείου, κ. Τζουτζούλα Κυριακή

Άλλες δράσεις του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας στο πεδίο του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και των νέων τεχνολογιών:
(τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικότερα σε παλαιότερες αναρτήσεις του ιστολογίου)

• Διοργάνωση δύο φιλανθρωπικών εκδηλώσεων, το Δεκέμβρη του 2008 και 2009 αντίστοιχα, με σκοπό την προβολή του έργου της UNICEF στην τοπική κοινωνία, καθώς και τη συγκέντρωση χρηματικού ποσού, αφιερωμένου στους σκοπούς του εν λόγω Οργανισμού. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας, όπου παρουσιάστηκε σχετικό πολυμεσικό υλικό και προσωπικές δημιουργίες των μαθητριών και μαθητών του σχολείου.

• Υλοποίηση δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων αδελφοποίησης σχολείων (eTwinning), σχετικά με την ευαισθητοποίηση απέναντι στα βιολογικά προϊόντα και τα προβλήματα των εφήβων αντίστοιχα. Για το καθένα από τα δύο αυτά προγράμματα λάβαμε την Ευρωπαϊκή και Εθνική ετικέτα ποιότητας από την Εθνική και Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υποστήριξης eTwinning.
Επιπλέον πληροφορίες: Όλο το παραπάνω υλικό, είναι αναρτημένο στο ιστολόγιο που δημιουργήθηκε. Πατήστε εδώ για να το δείτε.

• Δημιουργία μίας ταινίας μικρού μήκους με την πολιτιστική ομάδα του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας με θέμα τα προβλήματα των εφήβων, με σκοπό την προβολή του σχολείου, ως χώρου δημιουργίας κριτικής σκέψης των παιδιών και αυριανών ενήλικων πολιτών.
Δείτε εδώ την ταινία μας

• Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων.

• Συγκέντρωση υπογραφών των μαθητών και εκπαιδευτικών του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας, για τη στήριξη των σκοπών της Παγκόσμιας Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την προστασία του κλίματος, το Δεκέμβριο του 2009.

• Συμμετοχή στην έκθεση εκπαιδευτικού περιεχομένου των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που διοργανώθηκαν στο Βανκούβερ του Καναδά το Φεβρουάριο του 2010, με υλικό που δημιούργησαν οι μαθήτριες και μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας, αποτελώντας τη μοναδική συμμετοχή σχολείου απ’ όλο τον κόσμο (πλην των σχολείων του Καναδά).

Οι δράσεις μας διακρίθηκαν από την UNESCO Σερρών, από τους τοπικούς φορείς, (Νομαρχία Σερρών και Δήμο Νιγρίτας), και προβλήθηκαν από το σύνολο των τοπικών Μ.Μ.Ε.

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους τη Δήμαρχο Νιγρίτας, κ. Μήκα Αγγελική, το Νομαρχιακό Σύμβουλο και Πρόεδρο της Ν.Ε.ΠΟ.Σ, κ. Χατζηχαριστό Γιώργο, τον Αντιδήμαρχο Νιγρίτας, κ. Χριστοδούλου Κωνσταντίνο, την Πρόεδρο της UNESCO Σερρών, κ. Εμμανουηλίδου Αικατερίνη και όλους, όσοι βρίσκονται κοντά μας και μας βοηθούν στο έργο μας!

Με εκτίμηση,
Τσακιρίδου Δόμνα
Φιλόλογος ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας
Μπιτζιώνης Βασίλειος
Διευθυντής ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας

Μάι 201014

>


>Διδακτικό σενάριο με την αξιοποίηση των Τ.

Απρ 201025
«Πάραλος – ένα ταξίδι στο χρόνο: Μία διδακτική πρόταση με την αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στα Αρχαία Ελληνικά της Α” Λυκείου»

Η συγκεκριμένη διδακτική πρόταση με την αξιοποίηση των Τ.Π.Ε, την οποία σχεδίασαν οι φιλόλογοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Καραθανάση Μαρία, Μάσσιος Γρηγόρης και Τσακιρίδου Δόμνα, παρουσιάστηκε στο 2ο Συνέδριο της Ημαθίας, στις 24 Απριλίου 2010.
Αφορά το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών Α Λυκείου.
Σας προτείνουμε να το υλοποιήσετε!
Επισκεφθείτε το ιστολόγιο:
για να δείτε τα φύλλα εργασίας που προτείνονται.

Απρ 201025

>

Οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό project των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στο Βανκούβερ του Καναδά το 2010, θέλοντας να μεταφέρουν το μήνυμα της αγάπης, φιλίας και συναδέλφωσης σ” όλα τα παιδιά του κόσμου! Στις φωτογραφίες απεικονίζεται, μεταξύ άλλων, το αναμνηστικό συμμετοχής που εστάλη στο σχολείο από τους υπεύθυνους των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ.

Απρ 201025

>

«ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑ.Λ. ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!»
Στο περιοδικό της UNICEF (τεύχος 79, κωδ. 3543, σελ.19), περιγράφεται η φετινή φιλανθρωπική δράση των παιδιών του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας, καθώς και η σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου, το Δεκέμβρη του 2009.
Τα παιδιά του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας είναι κοντά στα παιδιά όλου του κόσμου!
Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της UNICEF, για να βρείτε πληροφορίες για το φιλανθρωπικό έργο του σχολείου μας, στο πλαίσιο της δράσης «ΣΧΟΛΕΙΑ – ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ». Πατήστε εδώ

Απρ 201011

>

«ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ, ΕΠΙΛΕΓΩ ΣΩΣΤΑ»

Επαγγελματικό Λύκειο Νιγρίτας
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ!
Πληροφορίες για το πρόγραμμά μας:
Περιβαλλοντική Ομάδα:
Μαθητές και μαθήτριες της Β’ και Γ’ Λυκείου
Υπεύθυνοι καθηγητές:
Τσακιρίδου Δόμνα, ΠΕ 02, Φιλόλογος
Μούτσιανος Νικόλαος, ΠΕ 17, Μηχανολόγος

Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες της Β’ και Γ’ Λυκείου, οι οποίοι αποφάσισαν κατά το σχολικό έτος 2009-2010 ν’ ασχοληθούν με το τόσο σημαντικό ζήτημα των βιολογικών προϊόντων, για να δείξουν στους συμμαθητές τους αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο το πόσο αναγκαίο είναι να στραφεί η προτίμηση του καταναλωτικού κοινού στις βιολογικές καλλιέργειες, τόσο για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Τα παιδιά της περιβαλλοντικής ομάδας αναζήτησαν πληροφορίες για τα βιολογικά προϊόντα από δικτυακούς τόπους επίσημων φορέων και δημιούργησαν ένα σχετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο διένειμαν σε συμμαθητές τους, προκειμένου να διερευνήσουν τις απόψεις τους για τα βιολογικά προϊόντα। Μετά την επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων, ακολούθησε μία δημιουργία συνολικής παρουσίασης του προγράμματος.
Ήδη, από το προηγούμενο σχολικό έτος, υλοποιήθηκε μια συνεργασία ηλεκτρονικής αδελφοποίησης σχολείων, (eTwinning), με θέμα τα βιολογικά προϊόντα στην Ευρώπη। Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας συνεργάστηκαν με άλλα εννέα ευρωπαϊκά σχολεία, (συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας και του Γυμνασίου Λευκώνα), με σκοπό να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα στη χώρα τους। Στο τέλος του προγράμματος συνέκριναν τα ευρήματά τους με τα ευρήματα των άλλων χωρών।
Ειδικότερα, οι μαθητές του δικού μας σχολείου έχουν ετοιμάσει δύο παρουσιάσεις, μία στα Ελληνικά και μία στα Αγγλικά, σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα। Για τη συγκεκριμένη συνεργασία το σχολείο μας, όπως και το Γενικό Λύκειο Νιγρίτας, έλαβε την ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας, ως δείγμα της αξιόλογης εργασίας του και της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία.
Ακολούθως, αναφέρονται κάποιες βασικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του προγράμματος:
• Επίσκεψη του προέδρου της ένωσης βιοκαλλιεργητών Ν. Σερρών κ. Παπαδόπουλου στο αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας, με τη συμμετοχή μαθητών των περιβαλλοντικών ομάδων τόσο του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας όσο και του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας, οι οποίοι έθεσαν σχετικά ερωτήματα και ενημερώθηκαν για την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα μας σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα.
• Παρακολούθηση μονοήμερου περιβαλλοντικού προγράμματος του Κ.Π.Ε. Ποροΐων Σερρών, τον Απρίλη του 2009.
• Παρακολούθηση τριήμερου περιβαλλοντικού προγράμματος του Κ.Π.Ε. Βελβεντού Κοζάνης, το Νοέμβρη του 2009.
• Την Πέμπτη 17-12-2009 οι μαθήτριες & οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας υπέγραψαν το υπόμνημα για μία δίκαιη συμφωνία για το κλίμα, στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, σε μία προσπάθειά τους να στηρίξουν τα έθνη όλου του κόσμου, που από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου συναντήθηκαν στην Κοπεγχάγη με σκοπό να συζητήσουν και να λάβουν δραστικά μέτρα, που θα εμποδίσουν την κλιματική αλλαγή να φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Δεκ 200915

>

Οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας πραγματοποίησαν και αυτή τη χρονιά φιλανθρωπική εκδήλωση για τους σκοπούς της UNICEF, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009, στα πλαίσια του προγράμματος «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών».

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία είχε τίτλο «Από τα παιδιά του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας για τα παιδιά όλου του κόσμου», μαθητές και μαθήτριες του σχολείου με τη βοήθεια της υπεύθυνης εκπαιδευτικού της εκδήλωσης, φιλολόγου κας Τσακιρίδου Δόμνας, αλλά και με την αμέριστη συμπαράσταση του Διευθυντή κου Μπιτζιώνη Βασιλείου παρουσίασαν το έργο της UNICEF σε όλους τους παρευρισκόμενους, συμπεριλαμβανομένων της Δημάρχου Νιγρίτας, κας Μήκα Αγγελικής, του Αντινομάρχη Σερρών, κου Χατζηχαριστού Γεωργίου, της Προέδρου της UNESCO Σερρών κας Εμμανουηλίδου Αικατερίνης, της Διοικητού του Κέντρου Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Κ.Α.Φ.Κ.Α.) Νιγρίτας, κας Μπάγκαλα Αφροδίτης & της Προϊσταμένης του Γραφείου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, κας Μήτκα Θεοδώρας.

Μακάρι η εκδήλωσή μας σε συνδυασμό με το χρηματικό ποσό που συγκεντρώνει κάθε χρόνο το σχολείο μας να βοηθήσουν το έργο της UNICEF! Ευχαριστούμε όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και βοήθησαν στο έργο μας! Καλές γιορτές!

Δεκ 20093

>

ΤΟ ΕΠΑ.Λ. ΝΙΓΡΙΤΑΣ «Υπερασπιστής των παιδιών»!

Το σχολείο μας διοργανώνει κάθε χρόνο φιλανθρωπική εκδήλωση, στα πλαίσια του προγράμματος της UNICEF: «Σχολεία – Υπερασπιστές των Παιδιών». Η εκδήλωση που έγινε το Δεκέμβρη του 2008, διακρίθηκε από τη UNICEF και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της ελληνικής έκδοσης, (τεύχος 75, κωδ. 3543, σελ.17).

Τα παιδιά του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας υπόσχονται πως θα βοηθήσουν και φέτος τη δράση της UNICEF, συγκεντρώνοντας ένα χρηματικό ποσό και διοργανώνοντας μία ακόμη εκδήλωση, για να παρουσιάσουν το έργο της UNICEF στην τοπική κοινωνία.

(Στη φωτογραφία φαίνεται το εξώφυλλο του περιοδικού της UNICEF).

Δεκ 20093

>

Στις 2 Δεκεμβρίου 2009, μία μέρα πριν την επίσημη ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, τα παιδιά του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας ετοίμασαν χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τους περιθαλπόμενους του Κέντρου Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Κ.Α.Φ.Κ.Α.) της Νιγρίτας.
Παρουσίασαν δρώμενα που σχεδίασαν με δική τους πρωτοβουλία και χάρισαν δώρα, τα οποία αγοράστηκαν με χρήματα των ίδιων των παιδιών. Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά του σχολείου μας, τα οποία συμμετείχαν με τόση χαρά στη συγκεκριμένη δράση!
Ιδιαίτερα συγχαίρουμε τη μαθήτρια της Γ” Λυκείου, Σ. Έλενα, η οποία ήταν επικεφαλής της ομάδας και εργάστηκε με τόση αγάπη για την επιτυχία της σημερινής μέρας, θυσιάζοντας τον προσωπικό της χρόνο!
Ευχαριστούμε το Δ.Σ. και όλους τους εργαζόμενους του Κ.Α.Φ.Κ.Α. Νιγρίτας και ιδιαίτερα τη Διοικητή του Κέντρου, κα Μπάγκαλα Αφροδίτη, η οποία δέχτηκε με ευχαρίστηση την πρόταση των παιδιών και ενθάρρυνε τις ενέργειές τους!
ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ! ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΧΑΡΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΣ!

Δεκ 20093

>

Στις 22-24 Νοεμβρίου 2009 η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας επισκέφθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού Κοζάνης και παρακολούθησε το πρόγραμμα «Λάφιστα: το φαράγγι των μύθων και των υδάτινων ήχων». Περάσαμε ένα δημιουργικότατο τριήμερο, συμμετείχαμε μ” ευχαρίστηση σ” όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος, και, για μία ακόμη φορά, νιώσαμε τη χαρά της συνεργασίας.
Μέσα από παρόμοιες δράσεις, αγαπάμε το σχολείο και μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα της εφηβικής ηλικίας! Αρκεί να είμαστε όλοι μαζί!
Ευχαριστούμε πολύ την παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε. για τη φιλοξενία και το ενδιαφέρον της!

Οκτ 200923

>

Η πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας συμμετείχε στη διημερίδα με τίτλο: «με μια κάμερα στο χέρι», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στον κινηματογράφο Ολύμπιον, στα πλαίσια των Δημητρίων 2009, στις 21 & 22 Οκτωβρίου.

Είχαμε την ευκαιρία, εκτός από τη δική μας ταινία, (την οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω σε άλλη ανάρτηση), να παρακολουθήσουμε ταινίες μικρού μήκους που δημιούργησαν μαθητές σχολείων της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίες ήταν πολύ αξιόλογες. Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές!

Οκτ 20097

> Και γι” αυτή τη συνεργασία, το σχολείο μας έλαβε την ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας!

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με τίτλο «ORGANIC FOOD AROUND EUROPE» συνεργαστήκαμε με άλλα εννέα ευρωπαϊκά σχολεία, (συμπεριλαμβανομένων του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας και του Γυμνασίου Λευκώνα), με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα στη χώρα τους. Στο τέλος προγράμματος συγκρίναμε τα ευρήματά μας με τα ευρήματα των άλλων χωρών.

Ειδικότερα, ετοιμάσαμε δύο παρουσιάσεις, μία στα Ελληνικά και μία στα Αγγλικά, σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα. Διεξαγάγαμε μία ποσοτική έρευνα στο σχολείο μας, για να διαπιστώσουμε τις απόψεις των συμμαθητών μας για τα βιολογικά προϊόντα. Τα ερευνητικά μας ευρήματα παρουσιάζονται με τη μορφή γραφημάτων στο δικτυακό τόπο (twinspace), του αντίστοιχου προγράμματος.

Ιουν 200921

> Λάβαμε την ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας!

Το σχολείο μας, το ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας, υλοποίησε το σχολικό έτος 2008-2009 συνεργασία etwinning με τίτλο:

«Έφηβοι: Μπορεί να ζούμε σε διαφορετικές χώρες, αλλά μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα, τα ίδια αισθήματα, τις ίδιες προσδοκίες»

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μαθητές του σχολείου μας συνεργάζονται με ένα Επαγγελματικό Λύκειο του Τορίνο (ITIS – PININFARINA, TORINO / ITALY).
Το πρόγραμμά μας έχει την εξής δομή:

1: Οι Έλληνες μαθητές ετοίμασαν υλικό (σε έγγραφα κειμένου και σε μορφή παρουσιάσεων), τόσο στα Ελληνικά, όσο και στα Αγγλικά, για την καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα. Οι Ιταλοί μαθητές ασχολήθηκαν με την καθημερινή ζωή στην αρχαία Ρώμη, (οι εργασίες τους γράφτηκαν στα Ιταλικά και στα Αγγλικά).

2: Οι Έλληνες μαθητές συγκέντρωσαν πληροφορίες για τα προβλήματα των νέων στην Ελλάδα (αλκοολισμός, ναρκωτικά, ανεργία, οικονομική κρίση κ.τ.λ.). Οι Ιταλοί ασχολήθηκαν με αντίστοιχα προβλήματα της χώρας τους.

3: Οι Έλληνες μαθητές ετοίμασαν ένα κόμικ, με πρωταγωνιστή τον «Euroteen», δηλ. τον «Ευρω-νέο», ο οποίος προσπαθεί να βρει αληθινούς φίλους και αληθινή αγάπη, προσπαθώντας ν’ αποφύγει τις κακές συναναστροφές. Η συγκεκριμένη ιστορία κόμικ θ’ αναρτηθεί στον εκθεσιακό χώρο του σχολείου μας. Οι Ιταλοί έχουν δημιουργήσει παρόμοια κόμικ.

4. Επίσης, οι μαθητές της ομάδας etwinning δημιούργησαν μία ταινία μικρού μήκους με τίτλο: «Γνωρίζω το χθες, δεν φοβάμαι το αύριο», για να δείξουν ότι το σχολείο είναι ο χώρος, ο οποίος μπορεί να διαμορφώσει πολίτες με σωστή κρίση και συνείδηση, διώχνοντας μακριά τους κινδύνους και τις κακές συναναστροφές, την οποία μπορείτε να δείτε σε παρακάτω αναρτήσεις. Η συγκεκριμένη ταινία απέσπασε τιμητικές διακρίσεις από δημόσιους φορείς και προβλήθηκε σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Επίσης, όλο το υλικό στο ιστολόγιο που δημιουργήθηκε. Πατήστε εδώ για να το δείτε

Ελπίζουμε να σας αρέσει η δουλειά μας!

>ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟ

Ιουν 200919

>«Ενημερώνομαι σωστά σήμερα, διαλέγω το επάγγελμα που μου ταιριάζει αύριο χωρίς να φοβάμαι την ανεργία»:

Η συγκεκριμένη διδακτική πρόταση με την αξιοποίηση των Τ.Π.Ε, την οποία σχεδίασαν οι φιλόλογοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Καραθανάση Μαρία, Μάσσιος Γρηγόρης και Τσακιρίδου Δόμνα, υλοποιήθηκε σε μαθητές του ΕΠΑΛ Νιγρίτας Σερρών και παρουσιάστηκε στο 5ο Συνέδριο της Σύρου, στις 9 Μαΐου 2009.
Αφορά το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου και συγκεκριμένα την ενότητα «Εργασία – Επαγγέλματα».
Σας προτείνουμε να το υλοποιήσετε!
Επισκεφθείτε το ιστολόγιο: http://students-net.blogspot.com για να δείτε τα φύλλα εργασίας που προτείνονται.

Απρ 200913

>Στις 6 Απριλίου 2009, ορισμένοι από τους μαθητές της πολιτιστικής ομάδας του σχολείου μας, συγκεκριμένα η Σ. Έλενα, η Σ. Πελίνα και ο Ρ. Γιάννης, παρουσίασαν, σε ζωντανή μετάδοση, τις φετινές δράσεις του ΕΠΑΛ ΝΙΓΡΙΤΑΣ, και μίλησαν για την ταινία μικρού μήκους που ετοίμασε η συγκεκριμένη ομάδα μαθητών  στην εκπομπή «Ανοικτή Γραμμή», την οποία παρουσιάζει η δημοσιογράφος κα Ελένη Μωραΐτη, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού «ΔΙΚΤΥΟ – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ».

Ευχαριστούμε θερμά, τόσο την κα Μωραΐτη, όσο και όλους τους συντελεστές του «ΔΙΚΤΥΟ – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ», που έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές μας να μιλήσουν για το έργο μας!
Επίσης, οι δραστηριότητες του σχολείου μας παρουσιάστηκαν από τον τοπικό, έντυπο και ηλεκτρονικό, τύπο.
Ρίξτε μια ματιά:
E-simerini
Πατήστε εδώ
Myserres.gr
Πατήστε εδώ
Ελεύθερο Βήμα
Πατήστε εδώ

Επισκεφθείτε το ιστολόγιο της συνεργασίας etwinning με τίτλο: «teenagers: we live in different countries, but we share the same problems, the same feelings, the same expectations» («έφηβοι: ζούμε σε διαφορετικές χώρες, αλλά μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα, τα ίδια αισθήματα, τις ίδιες προσδοκίες»), στo πλαίσιo του οποίου δημιουργήθηκε η μίνι ταινία μας:

Απρ 20091

>

Την 1η του Απρίλη 2009, η πολιτιστική ομάδα του ΕΠΑΛ Νιγρίτας Σερρών, επισκέφθηκε το Νομαρχιακό Μέγαρο του νομού, μετά από πρόσκληση του Αντινομάρχη, κου Χατζηχαριστού Γ. Εκεί έγινε η προβολή της ταινίας μας, (την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε σε παρακάτω ανάρτηση), η οποία απέσπασε πολύ θετικά σχόλια.

Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την προσπάθειά μας σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Ευχαριστούμε πολύ τον κο Αντινομάρχη αλλά και όλους τους Νομαρχιακούς Φορείς, που μας αγκάλιασαν!

Στις φωτογραφίες, διακρίνεται, μεταξύ άλλων, ο κύριος Χατζηχαριστός μαζί με το διευθυντή του σχολείου μας, κο Μπιτζιώνη Βασίλειο, ο οποίος στέκεται αρωγός στις δράσεις μας.

Απρ 20091

Η δήμαρχος Νιγρίτας, κυρία Μήκα, κάλεσε στο δημαρχείο την πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας, προκειμένου να μας συγχαρεί για τη δράση μας. Παρακολούθησε μαζί μας την ταινία που ετοιμάσαμε.

Ευχαριστούμε πολύ τη Δήμαρχο, αλλά και το Δήμο Νιγρίτας γενικότερα, για την πρόσκλησή τους!

Ε

Μαρ 200920

Ημαθήτρια του τμήματος Β2, του σχολείου μας, Ξένια Μ. επιλέχθηκε ανάμεσα σε πολλούς μαθητές της Βόρειας Ελλάδας και παρουσίασε την εισήγησή της με θέμα, «Ο ρόλος των μαθητών στη σύνταξη και εφαρμογή σχολικών κανονισμών», στην ομώνυμη ημερίδα που διοργανώθηκε από το «Συνήγορο του Πολίτη» και το «Συνήγορο του Παιδιού» και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Μαρτίου 2009, στο συνεδριακό κέντρο Ν. Γερμανός της ΔΕΘ (περίπτερο 8, 2ος όροφος).

Θερμά συγχαρητήρια απ” όλους μας!

Ε

Μαρ 200917

Η μαθήτρια του τμήματος Α1 του σχολείου μας, Νάσια Κ.. δημιούργησε τη δική της αφίσα, θέλοντας να δείξει την αξία του ήλιου. Μπράβο Νάσια!

Ε

Μαρ 200912

Η μαθήτρια του τμήματος Α2 του σχολείου μας, Γεωργία M., δημιούργησε τη συγκεκριμένη αφίσα, με την οποία και συμμετείχε στο διαγωνισμό της «Εβδομάδας του ήλιου», που διοργανώθηκε στις Σέρρες, στις 13 Μαρτίου 2009.

Αγαπημένη μας Γεωργία, σου ευχηθήκαμε καλή επιτυχία και η ευχή μας έπιασε!

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΙΝΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ!

ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ!!!!

Μαρ 200910

Η περιβαλλοντική ομάδα του ΕΠΑΛ Νιγρίτας, πραγματοποίησε ημερήσια επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ποροΐων, στο νομό Σερρών. Τα παιδιά παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Κερκίνη, η λίμνη μας». Πραγματικά, ζήσαμε μια αξέχαστη εμπειρία!

Α Λυκείου: περιγραφή προσώπου – ατόμου

Φεβ 20099

Οι μαθήτριες της Α Λυκείου Κ. Νάσια και Β. Κατερίνα σχεδίασαν ένα σκίτσο για να περιγράψουν έναν επίκαιρο και αγαπημένο τους τηλεοπτικό ήρωα. Στη συνέχεια τον περιέγραψαν:

Ε

Ιαν 200912

Το Επαγγελματικό Λύκειο Νιγρίτας Σερρών στην προσπάθειά του να βοηθήσει το έργο της UNICEF, συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στη δράση «Σχολεία Υπερασπιστές των παιδιών».

Στη φωτογραφία απεικονίζονται αφίσες που ετοίμασαν οι μαθητές του σχολείου μας, οι οποίες παρουσιάστηκαν στη σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2008.

Ε

Ιαν 200912
Εδώ και αρκετά χρόνια, το ΕΠΑΛ Νιγρίτας Σερρών συμμετέχει στο πρόγραμμα της UNICEF: ¨Σχολεία υπερασπιστές των παιδιών».
Έτσι, το Δεκέμβρη του 2008, παρουσιάστηκε η δράση του Οργανισμού και το σχετικό πολυμεσικό υλικό που ετοίμασαν οι μαθητές.

Γνωρίστε την ιστοσελίδα μου

Ιουν 200829

Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μου, η οποία βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής, είναι: http://users.sch.gr/donatsac

Επισκεφθείτε και το άλλο μου blog!

Ιουν 200824

http://donatsac.blogspot.com

Καλή αρχή!

Ιουν 200811

 Γεια χαρά! Τελικά οι φιλόλογοι, με λίγη καλή διάθεση, μπορούν να τα πάνε μια χαρά με τις νέες τεχνολογίες! Αυτό που μας χρειάζεται είναι μεράκι και θετική ενέργεια!?

Νοεμβρίου 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Πρόσφατα σχόλιαTop
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων