H Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με τη Σχολ. Σύμβουλο κλ. ΠΕ 16 Μουσικών της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Θεσσαλίας κ. Ξυνοπούλου Ελένη, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας προγραμματίζει το 2o Μουσικό Μαθητικό Φεστιβάλ σχολείων Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21/2/2018 από τις 8.30 έως τις 13.00 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
Στη διοργάνωση του Μουσικού Μαθητικού Φεστιβάλ, που τελείται υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (Περιφέρεια Θεσσαλίας), ο Δήμος Λαρισαίων και άλλοι φορείς και θα είναι ανοιχτό να το παρακολουθήσει το κοινό όλης της πόλης, αλλά και κάθε εκπαιδευτική κοινότητα. Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορούν να πάρουν μέρος σχολικά μαθητικά σύνολα (χορωδίες ή ορχήστρες).Οι μαθητές των Δημ. Σχολείων της Π.Ε. Λάρισας καλούνται να παρουσιάσουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από τη μουσική που συνοδεύει τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που εκπονούν στα σχολεία τους ή και άλλα τραγούδια με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών των παιδαγωγικών ομάδων.

Στο πλαίσιο της αισθητικής-πολιτισμικής αγωγής σκοπός του Φεστιβάλ είναι το σχολείο να μεταμορφωθεί σε χώρο δημιουργίας και συνεργασίας. Η εκδήλωση έχει σαν σκοπό τη διάχυση των αποτελεσμάτων στην ευρύτερη τοπική κοινωνία αλλά και την επικοινωνία ανάμεσα στους μαθητές μέσω της μουσικής γλώσσας. Για να καταρτιστεί το πρόγραμμα συμμετοχών, παρακαλούνται οι νηπιαγωγοί, οι δάσκαλοι/ες και οι εκπαιδευτικοί μουσικής που υπηρετούν στα σχολεία που θα ήθελαν να συμμετέχουν, σε συνεργασία με το διευθυντή/διευθύντρια της σχολικής μονάδας, να αποστείλουν ενδεικτικό ρεπερτόριο με 3-5 έργα για τις χορωδιακές-ορχηστρικές συμμετοχές. Για περαιτέρω πληροφορίες-διευκρινήσεις απευθυνθείτε τηλεφωνικά στην Υπεύθυνη Σχολ. Δραστ. κ. Κων. Χατζημίχου (2410533610).
Το προτεινόμενο πρόγραμμα συμμετοχής του σχολείου παρακαλούμε να αποσταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://goo.gl/forms/TjiiYMRcNsJaSCfv2  μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 2018.

Επισημάνσεις:
1. Η παιδαγωγική προσέγγιση της παρουσίασης των τραγουδιών μπορεί να εκφραστεί μέσα και από σύντομα θεατρικά δρώμενα, παρουσιάσεις-προβολές και κάθε άλλη καλλιτεχνική ερμηνεία των παιδιών.
2. Η συμμετοχή των παιδιών θα γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις (απόφαση Συλλόγου διδασκόντων, έγκριση γονέων κλπ) και κατά το δυνατόν να μην παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία του σχολείου.
3. Σε περίπτωση πολλών συμμετοχών θα συγκροτηθεί επιτροπή που θα επιλέξει ποια έργα θα παρουσιαστούν.
4. Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και σχολεία θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.

Επισυνάπτονται το Πρόγραμμα και η Πρόσκληση του 2ου Μουσικού Μαθητικού Φεστιβάλ 2018.

Πρόσκληση Μουσικού Φεστιβάλ 2018 

Τελικό Πρόγραμμα Μουσικού Φεστιβάλ 2018

Από το Γραφείο Σχολ. Δρ. Π.Ε. Λάρισας

Δεκ 17
19

Αγαπητές και Αγαπητοί μου,

Δεχθείτε τις εγκάρδιες ευχές μου για τα Χριστούγεννα.

Ευχαριστώ για τη συνεργασία!

Με αγάπη και εκτίμηση,

Κωνσταντίνα Χατζημίχου-Καλούση,

Υπεύθυνη Σχ. Δρ. Δ.Π.Ε. Λάρισας

ΚΑΡΤΑ-ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΓΡΑΦΕΙΟ-ΣΧΟΛΙΚΩΝ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας, δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όλα τα σχολεία που έστειλαν Χριστουγεννιάτικες κάρτες και συγχαίρει τους μικρούς μαθητές των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων που κατάφεραν να αποτυπώσουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο το μήνυμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Συγχαίρουμε όλους τους συμμετέχοντες: τους Δ/ντες των σχολείων που συντόνισαν, τους δασκάλους και νηπιαγωγούς που ενέπνευσαν, τους εκπαιδευτικούς Εικαστικών που καθοδήγησαν και τους μικρούς καλλιτέχνες που δημιούργησαν μοναδικά έργα!

Σας ενημερώνουμε ότι επιλέχτηκαν: η κάρτα που μας έστειλαν τα παιδιά του  9ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας (ομαδικό έργο) να γίνει η επίσημη ευχετήρια κάρτα της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας, η κάρτα που μας έστειλαν τα παιδιά του  2ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου (ομαδικό έργο Α΄ Τάξης) να γίνει η επίσημη ευχετήρια κάρτα του Γραφείου Εκπ/κων Θεμάτων και η κάρτα που μας έστειλαν τα παιδιά του  Νηπιαγωγείου Βλαχογιαννίου (ομαδικό έργο)  να γίνει η επίσημη ευχετήρια κάρτα του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Οι υπόλοιπες κάρτες θα διακοσμήσουν τα γραφεία της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας για να φτάσει το μήνυμα των παιδιών σε όλους μας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι ως επιβράβευση της συμμετοχής τους, τα σχολεία και οι μαθητές των εξής Δ. Σχ. και Νηπ/γειων ( 2ο , 3ο , 9ο ,32ο Δημ. Σχ. Λάρισας, Δημ. Σχ. Καλαμακίου,  Νίκαιας , 2Ο Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου,  2ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων, Δ. Σχ. Εκπαιδευτηρίων Μπακογιάννη, 1ο Νηπιαγωγείο Γιάννουλης, Νηπιαγωγείο Βλαχογιαννίου και Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «ΛΗΤΩ») θα πάρουν Αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής.

Επισυνάπτεται το έγγραφο.

Αποτελέσματα για ζωγραφική της χριστουγεννιατικης καρτας 2017

Από το Γραφείο Σχολ. Δρ. Π.Ε. Λάρισας

200px-Windmills_D1-D4_-_Thornton_BankΣας διαβιβάζουμε τους συμμετέχοντες των εργαστηρίων και το τελικό πρόγραμμα του εισαγωγικού-επιμορφωτικού σεμιναρίου για το σχ. έτος 2017-18 με τίτλο: «Οι 17 στόχοι για την Αειφόρο Ανάπτυξη».

Σας υπενθυμίζουμε το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21/11/2016 από τις 5.00 ως τις 9.00 σε χώρους των 4ου & 37ου Δημ. Σχολ. Λάρισας.

Παρακαλούνται οι Δ/ντες να ενημερώσουν όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς.

Από το Γραφείο Σχολ. Δρ. Π.Ε. Λάρισας

Διαβιβαστικό Συμμετεχόντων και προγράμματος στο εισαγωγικό σεμινάριο

Συμμετέχοντες στα Εργαστήρια εισαγωγικού Σεμιναρίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Εισαγωγικού ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Οι Δ/νσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και Μαγνησίας δια των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο ίδρυσης νέου Περιφερειακού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών Θεμάτων με θέμα «Βιομηχανική Κληρονομιά και Θεσσαλικά Τοπικά Προϊόντα» με ιδρυτές τις Δ/νσεις Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας και Μαγνησίας προτίθενται να πραγματοποιήσουν επιμορφωτικό σεμινάριο την Παρασκευή 24/11/2017 στο χώρο του Μουσείου Τσαλαπάτα στο Βόλο.

Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, αλλά και να παρουσιάσετε, αν επιθυμείτε,  τα σχετικά Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων που υλοποιήσατε στα σχολεία σας σε ένα πλαίσιο ανταλλαγής καλών πρακτικών. Όλες οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών τόσο ως συμμετέχοντες όσο και ως εισηγητές θα γίνουν δεκτές, ωστόσο για την καλύτερη οργάνωση του σεμιναρίου, παρακαλούμε όσοι/ες ενδιαφέρονται να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τη φόρμα συμμετοχής που βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο μέχρι και την Τρίτη  21 Νοεμβρίου 2017https://goo.gl/forms/AgJORTtghQbO7HXv1

Θα ενημερωθείτε με επόμενο έγγραφο για το ακριβές πρόγραμμα του σεμιναρίου.

Παρακαλούνται οι Δ/ντες να ενημερώσουν ενυπόγραφα όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς και να διευκολύνουν τη συμμετοχή όσων επιθυμούν να έλθουν στο Βόλο να το παρακολουθήσουν.

Από το Γραφείο Σχολ. Δρ. Π.Ε. Λάρισας

Πρόσκληση σε επιμορφωτικό σεμινάριο του Δικτύου Βιομηχανική Κληρονομιά και Θεσσαλικά Τοπικά Προϊόντα

trainakiΗ Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας, δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας – Διαχρονικό Μουσείο  Λάρισας, το Αστικό Κ.Τ.Ε.Λ. Λάρισας και το Κ.Π.Ε. Κισσάβου-Ελασσόνας» στο πλαίσιο του θεματικού 40ωρου σεμιναρίου με τίτλο: «Θεσσαλία-Τοπικός πολιτισμός» διοργανώνει την 8η Ενότητα με θέμα: «Περιήγηση με το τρενάκι στο Ιστορικό Κέντρο της Λάρισας»και «Φωτογραφίζοντας ένα μνημείο»,  την Πέμπτη 16/11/2017 το απόγευμα, από τις 4.00 έως τις 6.00.

Θα ξεκινήσουμε από την Κεντρική Πλατεία στις 4.00 το απόγευμα.

Παρακαλούμε να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι/ες οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει.

Από το Γραφείο Σχολ. Δρ. Π.Ε. Λάρισας

logo-diaxroniko

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σας πληροφορούμε ότι για το Μάιο 2017 προγραμματίζονται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Πέμπτη 4 Μαΐου, ώρα  6.00  μ.μ. Αμφιθέατρο του μουσείου.

Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Μηχανή του Χρόνου», που υλοποιήθηκε φέτος από σχολεία της πόλης με βάση εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου.

Συνδιοργάνωση: Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Παρασκευή 5 Μαΐου, ώρα 9.30 π.μ. Αίθουσα Περιοδικών εκθέσεων

Διεθνής επιστημονική ημερίδα με θέμα «Οχυρωμένοι οικισμοί της εποχής του Ιουστινιανού». Δώδεκα έλληνες και ξένοι επιστήμονες παρουσιάζουν τις έρευνές τους για κάστρα του 6ου αιώνα στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τα Βαλκάνια, συμμετέχοντας σε συζήτηση για τη σημαντική αυτή περίοδο. Οργανώνεται με αφορμή την περιοδική έκθεση για το Κάστρο της Βελίκας, η οποία θα κλείσει την 10η Μαίου.

Συνδιοργάνωση: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Δήμος Αγιάς

Τρίτη 9 Μαΐου, ώρα 7.00 μ.μ. Αμφιθέατρο του μουσείου

Διάλεξη του Γερμανού αρχαιολόγου Harald Hauptmann, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, με θέμα «Η προιστορική Θεσσαλία υπό το πρίσμα της διεθνούς έρευνας: Ελληνο-Γερμανικές συνεργασίες κατά τον 20ό αιώνα».

Συνδιοργάνωση: Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Σύλλογος Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

Σάββατο 13 Μαΐου, ώρα 7.30 μ.μ. Αίθουσα Περιοδικών εκθέσεων

Εγκαίνια ομαδικής εικαστικής έκθεσης με τίτλο «Περι Υγείας». Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού. Περισσότεροι από τριάντα καλλιτέχνες αποτυπώνουν ο καθένας με το δικό του τρόπο τη διαδρομή του ανθρώπινου σώματος από την υγεία στην ασθένεια και από την ασθένεια στην ελπίδα της ίασης. Η έκθεση οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2016 στο χώρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου, ενώ η φετινή εκδήλωση αφιερώνεται στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που έχει τον γενικό τίτλο «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες. Τα μουσεία μιλούν για αυτά που δεν λέγονται».

Συνδιοργάνωση: Πνευμονολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εταιρεία Αναπνευστικών Διαταραχών και Βαριάς Νόσου, Σωματείο Διάζωμα, Δήμος Λαρισαίων.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 30 Ιουνίου.

Κυριακή 14 Μαΐου, ώρα 11.00 π.μ. Στο χώρο του μουσείου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας με θέμα «Μητρότητα, Θηλασμός, Οικογένεια, Ανατροφή». Θα περιλαμβάνει ομιλίες και διαδραστικές παρουσιάσεις καθώς και θεατρικά δρώμενα.

Συνδιοργάνωση: Θεατρικό εργαστήρι ‘Δίχως Ωμέγα’, Δήμος Λαρισαίων- Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής

Τρίτη 16 Μαΐου, ώρα 6 μ.μ. Χώρος μόνιμης έκθεσης

Ξενάγηση στις ενότητες της βυζαντινής Λάρισας με αφορμή την εορτή του πολιούχου Αγίου Αχιλλίου

Πέμπτη 25 Μαΐου, ώρα 6.30 μ.μ. Στο χώρο του μουσείου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Διαχρονικοί Διάλογοι στο Μουσείο».

Πρόκειται για μια διαδραστική παρουσίαση της συνεργασίας αρχαιολόγων εκπαιδευτικών και μαθητών σχολείων της πόλης μας μέσα από διαδρομές εντός του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα.

Παρασκευή 26 Μαΐου, ώρα 11 π.μ. Χώρος μόνιμης έκθεσης

Ξεναγήσεις σχολείων και εκπαιδευτική δράση με τα προσφυγόπουλα των δομών Δήμου Λάρισας (στρατόπεδο Κουτσόχερου) με αφορμή τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

-Η περιοδική έκθεση ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ προς τιμήν των δωρητών του μουσείου.

-Τα εκπαιδευτικά προγράμματα :

Α) Ένας φορμίσκος (σακκουλάκι) γεμάτος παιχνίδια, Β) Με χώμα και νερό ταξίδι μαγικό σε χωριό νεολιθικό, Γ) Λαμπερές ιστορίες φωτιάς και Δ) Ταξίδι στο Βυζαντινό Πολιτισμό της Θεσσαλίας

Επισυνάπτονται φωτογραφίες

  1. Από την Έκθεση για το Κάστρο της Βελίκας
  2. Έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου από την Έκθεση «Περί Υγείας»
  3. Έργο του Μάριου Βουτσινά από την Έκθεση «Περί Υγείας»

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, Μεζούρλο

Ώρες λειτουργίας 8 π.μ. – 8 μ.μ., τηλ. 2413-508242