logo-diaxroniko

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σας πληροφορούμε ότι για το Μάιο 2017 προγραμματίζονται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Πέμπτη 4 Μαΐου, ώρα  6.00  μ.μ. Αμφιθέατρο του μουσείου.

Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Μηχανή του Χρόνου», που υλοποιήθηκε φέτος από σχολεία της πόλης με βάση εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου.

Συνδιοργάνωση: Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Παρασκευή 5 Μαΐου, ώρα 9.30 π.μ. Αίθουσα Περιοδικών εκθέσεων

Διεθνής επιστημονική ημερίδα με θέμα «Οχυρωμένοι οικισμοί της εποχής του Ιουστινιανού». Δώδεκα έλληνες και ξένοι επιστήμονες παρουσιάζουν τις έρευνές τους για κάστρα του 6ου αιώνα στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τα Βαλκάνια, συμμετέχοντας σε συζήτηση για τη σημαντική αυτή περίοδο. Οργανώνεται με αφορμή την περιοδική έκθεση για το Κάστρο της Βελίκας, η οποία θα κλείσει την 10η Μαίου.

Συνδιοργάνωση: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Δήμος Αγιάς

Τρίτη 9 Μαΐου, ώρα 7.00 μ.μ. Αμφιθέατρο του μουσείου

Διάλεξη του Γερμανού αρχαιολόγου Harald Hauptmann, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, με θέμα «Η προιστορική Θεσσαλία υπό το πρίσμα της διεθνούς έρευνας: Ελληνο-Γερμανικές συνεργασίες κατά τον 20ό αιώνα».

Συνδιοργάνωση: Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Σύλλογος Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

Σάββατο 13 Μαΐου, ώρα 7.30 μ.μ. Αίθουσα Περιοδικών εκθέσεων

Εγκαίνια ομαδικής εικαστικής έκθεσης με τίτλο «Περι Υγείας». Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού. Περισσότεροι από τριάντα καλλιτέχνες αποτυπώνουν ο καθένας με το δικό του τρόπο τη διαδρομή του ανθρώπινου σώματος από την υγεία στην ασθένεια και από την ασθένεια στην ελπίδα της ίασης. Η έκθεση οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2016 στο χώρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου, ενώ η φετινή εκδήλωση αφιερώνεται στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που έχει τον γενικό τίτλο «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες. Τα μουσεία μιλούν για αυτά που δεν λέγονται».

Συνδιοργάνωση: Πνευμονολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εταιρεία Αναπνευστικών Διαταραχών και Βαριάς Νόσου, Σωματείο Διάζωμα, Δήμος Λαρισαίων.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 30 Ιουνίου.

Κυριακή 14 Μαΐου, ώρα 11.00 π.μ. Στο χώρο του μουσείου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας με θέμα «Μητρότητα, Θηλασμός, Οικογένεια, Ανατροφή». Θα περιλαμβάνει ομιλίες και διαδραστικές παρουσιάσεις καθώς και θεατρικά δρώμενα.

Συνδιοργάνωση: Θεατρικό εργαστήρι ‘Δίχως Ωμέγα’, Δήμος Λαρισαίων- Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής

Τρίτη 16 Μαΐου, ώρα 6 μ.μ. Χώρος μόνιμης έκθεσης

Ξενάγηση στις ενότητες της βυζαντινής Λάρισας με αφορμή την εορτή του πολιούχου Αγίου Αχιλλίου

Πέμπτη 25 Μαΐου, ώρα 6.30 μ.μ. Στο χώρο του μουσείου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Διαχρονικοί Διάλογοι στο Μουσείο».

Πρόκειται για μια διαδραστική παρουσίαση της συνεργασίας αρχαιολόγων εκπαιδευτικών και μαθητών σχολείων της πόλης μας μέσα από διαδρομές εντός του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα.

Παρασκευή 26 Μαΐου, ώρα 11 π.μ. Χώρος μόνιμης έκθεσης

Ξεναγήσεις σχολείων και εκπαιδευτική δράση με τα προσφυγόπουλα των δομών Δήμου Λάρισας (στρατόπεδο Κουτσόχερου) με αφορμή τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

-Η περιοδική έκθεση ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ προς τιμήν των δωρητών του μουσείου.

-Τα εκπαιδευτικά προγράμματα :

Α) Ένας φορμίσκος (σακκουλάκι) γεμάτος παιχνίδια, Β) Με χώμα και νερό ταξίδι μαγικό σε χωριό νεολιθικό, Γ) Λαμπερές ιστορίες φωτιάς και Δ) Ταξίδι στο Βυζαντινό Πολιτισμό της Θεσσαλίας

Επισυνάπτονται φωτογραφίες

  1. Από την Έκθεση για το Κάστρο της Βελίκας
  2. Έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου από την Έκθεση «Περί Υγείας»
  3. Έργο του Μάριου Βουτσινά από την Έκθεση «Περί Υγείας»

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, Μεζούρλο

Ώρες λειτουργίας 8 π.μ. – 8 μ.μ., τηλ. 2413-508242

 

logo-katsigrasΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα στο πλαίσιο της αφιερωματικής έκθεσης “Σπουδή στην Οδύσεια”, η οποία εγκαινιάζεται την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017, θα υλοποιήσει μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με τίτλο «Όταν οι λέξεις γίνουν έργα» για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων. Το πρόγραμμα, που έχει σχεδιαστεί  από το προσωπικό του μουσείου, σκοπεύει στην προσέγγιση του ιδιαίτερου γλωσσολογικού πλούτου του Καζαντζάκη, όπως αυτός αποτυπώνεται εικαστικά στα έργα των καλλιτεχνών. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο χώρο της έκθεσης. Θα ακολουθήσει υλικοαισθητική δραστηριότητα όπου οι μαθητές θα κληθούν να δανειστούν ένα στοιχείο από τα έργα των καλλιτεχνών και με τη σειρά τους να το αναδιατυπώσουν, προσθέτοντας τη δική τους ερμηνεία.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού (από Α’ έως ΣΤ’)

Αριθμός μαθητών : 2 ομάδες των 25.

Η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα γίνει το διάστημα από Τρίτη 9 Μαΐου 2017 έως Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017, ημέρες Τρίτη έως Παρασκευή και ώρες 10:00 – 12:00.

Κρατήσεις θέσεων – πληροφορίες: 2410623615 (Ζανέτα Ελένη, καθημερινά 8:30-14:30).

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Μ. Γούλα, Α. Διαμαντή, Ε. Ζανέτα, Ε. Μανουσαρίδου.

prosklisiΛάρισα 24 Απριλίου 2017

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας σε συνεργασία με το Σύλλογο των Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας και το Ινστιτούτο Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Freie του Βερολίνου, διοργανώνουν μια ενδιαφέρουσα διάλεξη στις 9 Μαΐου, ημέρα Τρίτη και ώρα  19:00 στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. Ο  Επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Harald Hauptmann θα αναπτύξει το θέμα : «Η Προϊστορική Θεσσαλία υπό το πρίσμα της διεθνούς έρευνας: Ελληνο-Γερμανικές συνεργασίες κατά τον 20 αι». Διαβάστε όλο το άρθρο »

images   H Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, έχοντας υπόψη το με Α.Π. 170596/ ΓΔ4, 13/10/2016 έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, προγραμματίζει γιορτές μαθητικής δημιουργίας. Διαβάστε όλο το άρθρο »

12 Μαΐου 2016

Δεκάδες σχολεία από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και των γύρω Δήμων με περισσότερα από 700 παιδιά Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων πήραν μέρος στο 3ο μαθητικό συνέδριο που είχε ως θέμα «Μαθαίνω και παρουσιάζω τον πολιτισμό του τόπου μου», στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μούσειο Γ.Ι. Κατσίγρα.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών ερεύνησαν και συνέθεσαν εργασίες, αναδεικνύονταν τα μνημεία, τα έθιμα και τα πανηγύρια του τόπου τους με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο.moysikaOrgana1

 

Από την ξενάγηση μαθητών στην Έκθεση «Μουσικά Όργανα των Αρχαίων Ελλήνων», που φιλοξενείται στο ισόγειο της Πινακοθήκης
Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Λαρισαίων, τη Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

moysikaOrgana2Από την παρουσίαση του 31ου Δημοτικού Σχολείου με θέμα «Κύπρος – Δεν ξεχνώ, διεκδικώ, δημιουργώ»
Παράλληλα με τις εκδηλώσεις παρουσίασης των εργασιών των μαθητών των σχολείων για τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία του τόπου τους, στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο της Πινακοθήκης υλοποιήθηκαν δημιουργικά εργαστήρια, τα οποία περιλάμβαναν συγκεκριμένα:
-Εργαστήρι με θέμα «Αφήγηση παραμυθιού με αφορμή τη «Λάρισα» του Α. Αστεριάδη», με εμψυχώτρια την κ. Κρυσταλλία Μακατού
-Εργαστήρι με θέμα «Συναισθηματική Προσέγγιση των έργων της Πινακοθήκης», με εμψυχώτρια την κ. Λίνα Μουσιώνη.

moysikaOrgana3

diaxroniko1 diaxroniko2 diaxroniko3 diaxroniko4

diaxroniko5

 

Την Τετάρτη 11 Μαίου το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης ταξίδεψε στη Λάρισα.

Αφορμή ήταν η συμμετοχή του σε μια ξεχωριστή εκδήλωση.

Η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας σε συνεργασία με τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης (δια των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων.) τους Σχολικούς Συμβούλους Δημοτικής Εκπ/σης & Προσχολικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, τους Σχολικούς Συμβούλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας,  συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 11/5/2016 το απόγευμα, από τις 5.30 έως τις 8.30, στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Διαχρονικού Μουσείου  Λάρισας, σεμινάριο με θέμα «Μουσειακή Εκπ/ση».

Το σεμινάριο ήταν υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Θεσσαλίας, και εντασσόταν στα πλαίσια του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών Θεμάτων με θέμα «Περιβάλλον, Παράδοση, Εκπαίδευση. Ερευνώντας το παρελθόν του τόπου μου, ενεργοποιούμαι για το μέλλον του», με φορέα – ιδρυτή τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας με σκοπό την στήριξη των εκπαιδευτικών μελών (παλαιών, νέων ή μελλοντικών) του Δικτύου.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και περιείχε  θεωρητικό και βιωματικό μέρος καθώς και ξενάγηση στη μόνιμη Συλλογή του Διαχρονικού Μουσείου.

Την Επιστημονική ευθύνη του σεμιναρίου έχουν η Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή, Σχολική Σύμβουλος και Διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και η κ. Σταυρούλα Σδρόλια, προϊσταμένη της  Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Στο σεμινάριο θα συμμετέχει ως εισηγητής και ο δημοσιογράφος –συγγραφέας Κώστας Στοφόρος συνεργάτης του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Χαιρετισμούς στο σεμινάριο απηύθυναν ο  Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Καψάλης και εκ μέρους των Σχολικών Συμβούλων ο κ. Αναστάσιος Δαραράς.  Η κ. Χατζημίχου , υπεύθυνη των σχολικών δραστηριοτήτων  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας είχε τον  συντονισμό των  δράσεων.

Στο πρώτο τμήμα η  κ. Χατζημίχου αναφέρθηκε στα σχολεία του Νομού Λάρισας που συμμετείχαν στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με θέμα «Η ιστορία του σχολείου μου».

Τα σχολεία που συμμετείχαν στον περυσινό διαγωνισμό ήταν:

  1. 37ο Νηπιαγωγείο Λάρισας
  2. Το Νηπιαγωγείο της Ελληνικής Μέριμνας Παιδική Στέγη Λάρισας
  3. Νηπιαγωγείο Κιλελέρ
  4. Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Καθαριού Λάρισας

Δημοτικά

4ο Δημοτικό Λάρισας

Δημοτικό Σχολείο Κιλελέρ
Δημοτικό Σχολείο Βερδικούσας

Ιδιωτικό Σχολείο Καραβάνα

Παίχτηκαν αποσπάσματα από τα σχολεία που έλαβαν διακρίσεις, Να θυμίσουμε ότι στην Τελετή βράβευσης τα βραβεία στα Νηπιαγωγεία απένειμε η Μαρί Κυριακού από τον ΑΝ1 και στα Δημοτικά Σχολεία, η Βουλευτής Λάρισας , κ Άννα Βαγενά.

Μπορείτε να δείτε απόσπασμα από την εκπομπή της Μαρί Κυριακού σχετικά με τη βράβευση των σχολείων ΕΔΩ

Ακολούθησε ξενάγηση στο Διαχρονικό Μουσείο , από τους αρχαιολόγους κ. Σταυρούλα Σδρόλια, κ. Γιώργο Τουφεξή, Στέλλα Κατακούτα και Α. Τσιάκα.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι κ. Αναστάσιος Δαραράς, Ιωάννης Χριστάκης, Μανώλης Πατσσαδάκης, Μαρία Παπακωνσταντίνου και Άρτεμις Παπαδημητρίου.

Ακολούθησε εισήγηση της Δρος Ευαγγελίας Κανταρτζή, η οποία παρουσίασε στοιχεία για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, σε παιδιά και γονείς, ενώ ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί η επίσκεψη σε ένα Μουσείο, αλλά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί.

Στην συνέχεια ο Κώστας Στοφόρος, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται η ιστορία με την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού περιπάτου και του παραμυθιού.
Ακολούθησε βιωματικό εργαστήριο, όπου οι εκπαιδευτικοί χωρίστηκαν σε ομάδες και δημιούργησαν παραμύθια με αφορμή κάποια εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου.

Την επόμενη ημέρα η Δρ Ευαγγελία Κανταρτζή παρακολούθησε το 3ο Μαθητικό Συνέδριο «Μαθαίνω και Παρουσιάζω τον Πολιτισμό του Τόπου μου» στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, μαζί με τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων με τις κκ Χατζημίχου και Οικονομάκου.

Συμμετείχαν σχολεία του Νομού Λάρισας και μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα παρουσίασαν τις δουλειές τους και εντυπωσίασαν με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Υδάτινα μνημεία από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας
21ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας

Παράλληλα βιωματικά εργαστήρια συνάρπαζαν εκπαιδευτικούς και μαθητές με το πλούσιο περιεχόμενό τους.

Το εργαστήρι βιβλιοδεσίας της κ. Ειρήνης Καϊσούδη
Λίνα Μουσιώνη και συναισθηματική προσέγγιση των έργων της Πινακοθήκης
Λεωνίδας Νιδέλκος και εργαστήρι Θεάτρου Σκιών από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας

Με ιδιαίτερη χαρά ξεναγηθήκαμε στις εντυπωσιακές συλλογές τη Πινακοθήκης και ενημερωθήκαμε για τον πλούτο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη σε 2 «άλλα» μουσεία που στεγάζονται  σε δημοτικά σχολεία και έγιναν από την αγάπη και το μεράκι των διευθυντών και των δασκάλων των σχολείων.

Στο 25ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο με ιδιαίτερα επιμελημένη μελέτη και παρουσίαση των εκθεμάτων. Άψογο όπως όλο το σχολείο που λειτουργεί με άριστες υποδομές και οργάνωση σε όλα τα επίπεδα υπό τη Διεύθυνση του κ.Παπαδάκη.

Στο Δημοτικό Σχολείο Δένδρων-Πλατανουλίων λειτουργεί  ένα άλλο Μουσείο Σχολικής Ζωής που στήθηκε και αυτό με πολύ κέφι και μεράκι.

Είχαμε τη χαρά να καθίσουμε στα παλιά ξύλινα θρανία και ο Διευθυντής του Σχολείου, κ. Καράμπουλας με τον Σύλλογο Διδασκόντων μας είπαν την ιστορία της όλης προσπάθειας.

Ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου μας χάρισε την ιστορία του Σχολείου τους και χαιρόμαστε που όλοι οι εκπαιδευτικοί εργάζονται με πάθος για να την αναδείξουν.

Στο Δημοτικό Σχολείο Γόννων λειτουργεί ένα άλλο Μουσείο Σχολικής Ζωής το οποίο πιστεύουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε σε μελλοντική μας επίσκεψη αλλά το χαρήκαμε μέσα από τη δουλειά των παιδιών και των δασκάλων τους. Η Διευθύντρια κ. Μπούτου και το σχολείο της παρουσίασαν στο Συνέδριο  το Μουσείο του Σχολείου τους.

Τους ευχαριστούμε όλους για τις τόσο όμορφες εμπειρίες που μας χάρισαν και τους συγχαίρουμε για την τόσο εξαιρετική δουλειά τους.

moyseioSchool1

 

Η δημιουργία λειτουργικών μουσείων εντός σχολικών μονάδων της περιοχής μας, είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που αναδείχθηκαν μέσα από το απόλυτα επιτυχημένο 3ο Μαθητικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα την προηγούμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για τον κύκλο εκδηλώσεων που τείνει να γίνει θεσμός στην πόλη και με τίτλο «Μαθαίνω και παρουσιάζω τον πολιτισμό του τόπου μου» είχε ως βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα τοπικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τη σύνδεσή τους με τα γνωστικά πεδία του σχολείου και την ενίσχυση της συνεργασίας τους με τους αρμόδιους για την προστασία των αρχαιοτήτων φορείς.

Το συνέδριο εντασσόταν στο πλαίσιο του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, διά του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων, με θέμα «Περιβάλλον, Παράδοση, Εκπαίδευση: Ερευνώντας το παρελθόν του τόπου μου, ενεργοποιούμαι για το μέλλον».

Μεταξύ των εργασιών μαθητών από 30 σχολεία του νομού, που τις χαρακτήρισε η συντονισμένη και αποτελεσματική δουλειά των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, αλλά και ο ενθουσιασμός και το μεράκι των μαθητών που τις εκπόνησαν και με ιδιαίτερο πάθος τις παρουσίασαν, αίσθηση προκάλεσαν αυτές του 25ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας και του Δημοτικού Σχολείου Γόννων, οι οποίες αφορούσαν τα μουσεία που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν εντός αυτών των σχολικών μονάδων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 3ου Μαθητικού Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις, τόσο στο μουσείο που λειτουργεί στο 25ο Δημοτικό Σχολείο της Λάρισας, όσο και στο Μουσείο Σχολικής Ζωής που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο Δημοτικό Σχολείο Δένδρων – Πλατανουλίων.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ 25ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Στο πλαίσιο του 3ου Μαθητικού Συνεδρίου, 70 μαθητές της Β΄ τάξης του 25ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, παρουσίασαν το Λαογραφικό Μουσείο του σχολείου τους, υπό την επιμέλεια των εκπαιδευτικών Α. Ρήτου, Σ.Τσιλιάκου και Β. Σχορτσιανίτη.

Πρόκειται για τον χώρο που εγκαινιάστηκε εντός του σχολείου πριν από ένα περίπου χρόνο, ο οποίος φιλοδοξεί να προβάλει, μέσα από εκθέματα και φωτογραφικές αναπαραστάσεις, την υλική, πνευματική και κοινωνική ζωή παλαιοτέρων γενεών, αποκαλύπτοντας έτσι την ψυχολογία και τον πολιτισμό τους. Με την βοήθεια αυτής της συλλογής καταγράφεται και εδώ ο καθημερινός βίος και υλικός πολιτισμός των προγόνων μας, μα κυρίως αναδεικνύεται ο πολιτιστικός και λαογραφικός πλούτος των ανθρώπων εκείνης της εποχής.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΟΝΝΩΝ

Στο Δημοτικό Σχολείο Γόννων έχει δημιουργηθεί Μουσείο Σχολικής Ζωής, με αντικείμενα παλαιότερων δεκαετιών, ιδιαίτερα σε σχολεία της επαρχίας, όπως η συγκεκριμένη περιοχή. Την εργασία παρουσίασαν 5 μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου, υπό την επιμέλεια των εκπαιδευτικών Δ. Σιόζου, Α. Πούλιου, Γ. Αλεξανδρή και Απ. Σαΐτη.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΑΝΟΥΛΙΩΝ

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 3ου Μαθητικού Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και στο Μουσείο Σχολικής Ζωής που έχει δημιουργηθεί στο Δημοτικό Σχολείου Δένδρων – Πλατανουλίων .

Το Μουσείο έχει δημιουργηθεί με πολύ μεράκι και κόπο από τον Σύλλογο Διδασκόντων, με τη βοήθεια και των γονέων, ενώ αίσθηση προκάλεσαν στους επισκέπτες ο παλιός μαυροπίνακας και τα … περίφημα ξύλινα θρανία που ξυπνούν μνήμες στα παιδιά και μεγαλύτερων ηλικιών!

Μενέλαος Κατσαμπέλας

 

laografiko1laografiko2 laografiko3laografiko4Σε…αλάνα μετατράπηκε το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων σε μαθητές που διακρίθηκαν στον Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό που διοργάνωσε το Μουσείο για πρώτη φορά με θέμα «Το Λαογραφικό Μουσείο μέσα από τα μάτια των παιδιών». Οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά και ατομικά υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους και μέσα από τις δημιουργίες τους έδωσαν μια διαφορετική ματιά για τον τρόπο που αυτά αντιλαμβάνονται την παρουσία, τις δράσεις και την λειτουργία του Μουσείου. Συνολικά 498 μαθητές και αμέτρητα έργα πήραν μέρος σε αυτήν την προσπάθεια. Τελικά διακρίθηκαν τα εξής 16 σχολεία: Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου, Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη, 19ο Δημοτικό Λάρισας, 12ο Δημοτικό Λάρισας, 16ο Δημοτικό Λάρισας 2ο Δημοτικό Λάρισας, 10ο Δημοτικό Λάρισας 3ο Δημοτικό Αμπελώνος, Δημοτικό Τερψιθέας, Παιδική Στέγη, Νηπιαγωγείο Χρ. Μπόμπολου, Λητώ, Νηπιαγωγείο Αρχοντίας Καθάριου, Νηπιαγωγείο Αργυροπουλίου, 55ο Νηπιαγωγείο Λάρισας.
Δεκάδες μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων της Λάρισας παρευρέθηκαν στον χώρο του Μουσείου για να παραλάβουν τον έπαινο και το βραβείο τους αλλά και να δουν όλα τα έργα, βραβευμένα και μη, οργανωμένα σε ειδική έκθεση. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά παιχνίδια (το δαχτυλίδι, το μαντηλάκι, σχοινάκι, κουτσό, αλατι ψιλό, αγαλματάκια, περνά περνά η μέλισσα) που οργάνωσε και συντόνισε η κ. Γιάννα Ζαρκατζιά, καθηγήτρια φυσικής αγωγής- Δ/ντρια στα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου.
Οι μικροί φίλοι του Μουσείου έπαιξαν γέλασαν και ευχαριστήθηκαν με όλη αυτήν την διαδικασία, ενώ οι μεγάλοι επανέφεραν μνήμες από τα παιδικά τους χρόνια.
Τη δράση οργάνωσε η Υπεύθυνη του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού και υποστήριξαν εργαζόμενοι, εθελοντές, μέλη του Συλλόγου και μέλη του τοπικού ελληνικού Οδηγισμού Λάρισας. Στην βράβευση παρευρέθηκε ο εντεταλμένος για το Μουσείο Δημοτικός Σύμβουλος κος Χρήστος Τσιλιμίγκας και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α΄βάθμιας Εκπ/σης κα Κων/να Χατζημίχου.
Μετά την βράβευση ακολούθησε κλήρωση 20 δώρων, προσφορά του βιβλιοχαρτοπωλείου Cyano ( Παπακυριαζή 53).

Διοργανώθηκε την Παρασκευή 27/5/2016 στο Λαογραφικο Ιστορικο Μουσειο Λαρισας η τελετή επίδοσης των βραβείων και των επαίνων στους μαθητές που συμμετείχαν στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό με θέμα «το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας μέσα από τα μάτια των παιδιών». Ο διαγωνισμός αφορούσε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της Λάρισας που συμμετείχαν σε δράσεις μουσειακής αγωγής κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-16.

Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν οι μαθητές της Δ” τάξης του Δημοτικού Μ. Ράπτου Άννα-Μαρία Μολυβά και Ιωάννης Χρονόπουλος με την ομαδική εργασία τους «εσωτερικό σπιτιού από το Λαογραφικό Μουσείο». Επιδόθηκε επίσης έπαινος σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, που από το Δημοτικό Μ. Ράπτου ήταν οι εξής μαθητές της Δ” Τάξης Ισμήνη Βογιατζή Μαριάννα Γαλάνη, Θεοπίστη Γεωργιάδη, Ουρανία Ξηρομερίτη, Κωνσταντίνα Θέου, Ντέλια Καναβού, Γιώτα Καπανίδη, Χαράλαμπος Καπανίδης, Εύη Νάκα, Ελευθερία Μορφογιάννη, Μάρκος Μπομπόλας, Θεοδώρα Πράττου, Ευανθία Σαμαρά, Γλυκερία Τηλιού.

Τα βραβεία παρέδωσαν στους μαθητές η υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού και η Κωνσταντίνα Χατζημίχου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Γραφείου Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λάρισας. Τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ν. Ράπτου συνόδεψαν στον χώρο της εκδήλωσης η διευθύντρια του Δημοτικού Ιωάννα Ζαρκατζιά και η υπεύθυνη των καλλιτεχνικών Ελένη Νατσίδη.