200px-Windmills_D1-D4_-_Thornton_BankΣας διαβιβάζουμε τους συμμετέχοντες των εργαστηρίων και το τελικό πρόγραμμα του εισαγωγικού-επιμορφωτικού σεμιναρίου για το σχ. έτος 2017-18 με τίτλο: «Οι 17 στόχοι για την Αειφόρο Ανάπτυξη».

Σας υπενθυμίζουμε το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21/11/2016 από τις 5.00 ως τις 9.00 σε χώρους των 4ου & 37ου Δημ. Σχολ. Λάρισας.

Παρακαλούνται οι Δ/ντες να ενημερώσουν όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς.

Από το Γραφείο Σχολ. Δρ. Π.Ε. Λάρισας

Διαβιβαστικό Συμμετεχόντων και προγράμματος στο εισαγωγικό σεμινάριο

Συμμετέχοντες στα Εργαστήρια εισαγωγικού Σεμιναρίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Εισαγωγικού ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Οι Δ/νσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και Μαγνησίας δια των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο ίδρυσης νέου Περιφερειακού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών Θεμάτων με θέμα «Βιομηχανική Κληρονομιά και Θεσσαλικά Τοπικά Προϊόντα» με ιδρυτές τις Δ/νσεις Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας και Μαγνησίας προτίθενται να πραγματοποιήσουν επιμορφωτικό σεμινάριο την Παρασκευή 24/11/2017 στο χώρο του Μουσείου Τσαλαπάτα στο Βόλο.

Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, αλλά και να παρουσιάσετε, αν επιθυμείτε,  τα σχετικά Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων που υλοποιήσατε στα σχολεία σας σε ένα πλαίσιο ανταλλαγής καλών πρακτικών. Όλες οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών τόσο ως συμμετέχοντες όσο και ως εισηγητές θα γίνουν δεκτές, ωστόσο για την καλύτερη οργάνωση του σεμιναρίου, παρακαλούμε όσοι/ες ενδιαφέρονται να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τη φόρμα συμμετοχής που βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο μέχρι και την Τρίτη  21 Νοεμβρίου 2017https://goo.gl/forms/AgJORTtghQbO7HXv1

Θα ενημερωθείτε με επόμενο έγγραφο για το ακριβές πρόγραμμα του σεμιναρίου.

Παρακαλούνται οι Δ/ντες να ενημερώσουν ενυπόγραφα όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς και να διευκολύνουν τη συμμετοχή όσων επιθυμούν να έλθουν στο Βόλο να το παρακολουθήσουν.

Από το Γραφείο Σχολ. Δρ. Π.Ε. Λάρισας

Πρόσκληση σε επιμορφωτικό σεμινάριο του Δικτύου Βιομηχανική Κληρονομιά και Θεσσαλικά Τοπικά Προϊόντα

trainakiΗ Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας, δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας – Διαχρονικό Μουσείο  Λάρισας, το Αστικό Κ.Τ.Ε.Λ. Λάρισας και το Κ.Π.Ε. Κισσάβου-Ελασσόνας» στο πλαίσιο του θεματικού 40ωρου σεμιναρίου με τίτλο: «Θεσσαλία-Τοπικός πολιτισμός» διοργανώνει την 8η Ενότητα με θέμα: «Περιήγηση με το τρενάκι στο Ιστορικό Κέντρο της Λάρισας»και «Φωτογραφίζοντας ένα μνημείο»,  την Πέμπτη 16/11/2017 το απόγευμα, από τις 4.00 έως τις 6.00.

Θα ξεκινήσουμε από την Κεντρική Πλατεία στις 4.00 το απόγευμα.

Παρακαλούμε να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι/ες οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει.

Από το Γραφείο Σχολ. Δρ. Π.Ε. Λάρισας

logo-diaxroniko

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σας πληροφορούμε ότι για το Μάιο 2017 προγραμματίζονται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Πέμπτη 4 Μαΐου, ώρα  6.00  μ.μ. Αμφιθέατρο του μουσείου.

Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Μηχανή του Χρόνου», που υλοποιήθηκε φέτος από σχολεία της πόλης με βάση εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου.

Συνδιοργάνωση: Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Παρασκευή 5 Μαΐου, ώρα 9.30 π.μ. Αίθουσα Περιοδικών εκθέσεων

Διεθνής επιστημονική ημερίδα με θέμα «Οχυρωμένοι οικισμοί της εποχής του Ιουστινιανού». Δώδεκα έλληνες και ξένοι επιστήμονες παρουσιάζουν τις έρευνές τους για κάστρα του 6ου αιώνα στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τα Βαλκάνια, συμμετέχοντας σε συζήτηση για τη σημαντική αυτή περίοδο. Οργανώνεται με αφορμή την περιοδική έκθεση για το Κάστρο της Βελίκας, η οποία θα κλείσει την 10η Μαίου.

Συνδιοργάνωση: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Δήμος Αγιάς

Τρίτη 9 Μαΐου, ώρα 7.00 μ.μ. Αμφιθέατρο του μουσείου

Διάλεξη του Γερμανού αρχαιολόγου Harald Hauptmann, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, με θέμα «Η προιστορική Θεσσαλία υπό το πρίσμα της διεθνούς έρευνας: Ελληνο-Γερμανικές συνεργασίες κατά τον 20ό αιώνα».

Συνδιοργάνωση: Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Σύλλογος Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

Σάββατο 13 Μαΐου, ώρα 7.30 μ.μ. Αίθουσα Περιοδικών εκθέσεων

Εγκαίνια ομαδικής εικαστικής έκθεσης με τίτλο «Περι Υγείας». Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού. Περισσότεροι από τριάντα καλλιτέχνες αποτυπώνουν ο καθένας με το δικό του τρόπο τη διαδρομή του ανθρώπινου σώματος από την υγεία στην ασθένεια και από την ασθένεια στην ελπίδα της ίασης. Η έκθεση οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2016 στο χώρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου, ενώ η φετινή εκδήλωση αφιερώνεται στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που έχει τον γενικό τίτλο «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες. Τα μουσεία μιλούν για αυτά που δεν λέγονται».

Συνδιοργάνωση: Πνευμονολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εταιρεία Αναπνευστικών Διαταραχών και Βαριάς Νόσου, Σωματείο Διάζωμα, Δήμος Λαρισαίων.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 30 Ιουνίου.

Κυριακή 14 Μαΐου, ώρα 11.00 π.μ. Στο χώρο του μουσείου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας με θέμα «Μητρότητα, Θηλασμός, Οικογένεια, Ανατροφή». Θα περιλαμβάνει ομιλίες και διαδραστικές παρουσιάσεις καθώς και θεατρικά δρώμενα.

Συνδιοργάνωση: Θεατρικό εργαστήρι ‘Δίχως Ωμέγα’, Δήμος Λαρισαίων- Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής

Τρίτη 16 Μαΐου, ώρα 6 μ.μ. Χώρος μόνιμης έκθεσης

Ξενάγηση στις ενότητες της βυζαντινής Λάρισας με αφορμή την εορτή του πολιούχου Αγίου Αχιλλίου

Πέμπτη 25 Μαΐου, ώρα 6.30 μ.μ. Στο χώρο του μουσείου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Διαχρονικοί Διάλογοι στο Μουσείο».

Πρόκειται για μια διαδραστική παρουσίαση της συνεργασίας αρχαιολόγων εκπαιδευτικών και μαθητών σχολείων της πόλης μας μέσα από διαδρομές εντός του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα.

Παρασκευή 26 Μαΐου, ώρα 11 π.μ. Χώρος μόνιμης έκθεσης

Ξεναγήσεις σχολείων και εκπαιδευτική δράση με τα προσφυγόπουλα των δομών Δήμου Λάρισας (στρατόπεδο Κουτσόχερου) με αφορμή τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

-Η περιοδική έκθεση ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ προς τιμήν των δωρητών του μουσείου.

-Τα εκπαιδευτικά προγράμματα :

Α) Ένας φορμίσκος (σακκουλάκι) γεμάτος παιχνίδια, Β) Με χώμα και νερό ταξίδι μαγικό σε χωριό νεολιθικό, Γ) Λαμπερές ιστορίες φωτιάς και Δ) Ταξίδι στο Βυζαντινό Πολιτισμό της Θεσσαλίας

Επισυνάπτονται φωτογραφίες

  1. Από την Έκθεση για το Κάστρο της Βελίκας
  2. Έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου από την Έκθεση «Περί Υγείας»
  3. Έργο του Μάριου Βουτσινά από την Έκθεση «Περί Υγείας»

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, Μεζούρλο

Ώρες λειτουργίας 8 π.μ. – 8 μ.μ., τηλ. 2413-508242

 

logo-katsigrasΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα στο πλαίσιο της αφιερωματικής έκθεσης “Σπουδή στην Οδύσεια”, η οποία εγκαινιάζεται την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017, θα υλοποιήσει μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με τίτλο «Όταν οι λέξεις γίνουν έργα» για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων. Το πρόγραμμα, που έχει σχεδιαστεί  από το προσωπικό του μουσείου, σκοπεύει στην προσέγγιση του ιδιαίτερου γλωσσολογικού πλούτου του Καζαντζάκη, όπως αυτός αποτυπώνεται εικαστικά στα έργα των καλλιτεχνών. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο χώρο της έκθεσης. Θα ακολουθήσει υλικοαισθητική δραστηριότητα όπου οι μαθητές θα κληθούν να δανειστούν ένα στοιχείο από τα έργα των καλλιτεχνών και με τη σειρά τους να το αναδιατυπώσουν, προσθέτοντας τη δική τους ερμηνεία.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού (από Α’ έως ΣΤ’)

Αριθμός μαθητών : 2 ομάδες των 25.

Η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα γίνει το διάστημα από Τρίτη 9 Μαΐου 2017 έως Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017, ημέρες Τρίτη έως Παρασκευή και ώρες 10:00 – 12:00.

Κρατήσεις θέσεων – πληροφορίες: 2410623615 (Ζανέτα Ελένη, καθημερινά 8:30-14:30).

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Μ. Γούλα, Α. Διαμαντή, Ε. Ζανέτα, Ε. Μανουσαρίδου.

prosklisiΛάρισα 24 Απριλίου 2017

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας σε συνεργασία με το Σύλλογο των Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας και το Ινστιτούτο Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Freie του Βερολίνου, διοργανώνουν μια ενδιαφέρουσα διάλεξη στις 9 Μαΐου, ημέρα Τρίτη και ώρα  19:00 στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. Ο  Επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Harald Hauptmann θα αναπτύξει το θέμα : «Η Προϊστορική Θεσσαλία υπό το πρίσμα της διεθνούς έρευνας: Ελληνο-Γερμανικές συνεργασίες κατά τον 20 αι». Διαβάστε όλο το άρθρο »

images   H Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, έχοντας υπόψη το με Α.Π. 170596/ ΓΔ4, 13/10/2016 έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, προγραμματίζει γιορτές μαθητικής δημιουργίας. Διαβάστε όλο το άρθρο »