ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΓΩ

16 Οκτωβρίου 2017 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΙΩΤΗΣ

Στον παρακάτω σύνδεσμο (link) μπορείτε να δείτε το βιβλίο «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΓΩ των Ε και ΣΤ Δημοτικού» Έκδοσης 2005 σε 220000 αντίτυπα

⇒ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΓΩ

«Ο ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗΣ»

3 Μαΐου 2017 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΙΩΤΗΣ

Στον παρακάτω σύνδεσμο (link) μπορείτε να δείτε το «Αναγνωστικόν ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ Δημοτικού
Ο ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗΣ Εκδόσεως 1903″

⇒ Ο ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΛΑΟΣ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ . . .

17 Φεβρουαρίου 2015 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΙΩΤΗΣ

Παρακολουθούμε στα δελτία ειδήσεων δυσάρεστες εξελίξεις και αφόρητες πιέσεις . Γνωρίζουμε εμείς ότι δεν θα ήταν και διαφορετικά . « Συνομιλητές» μας είναι όλοι εκείνοι οι οποίοι ήσαν συνεργάτες των συντακτών όλων των μεθοδεύσεων με τις οποίες η Ελληνική Οικονομία οδηγήθηκε σε πλήρη απονεύρωση .
΄Ετσι καταστράφηκε ο ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ της Ελλάδας . Τίποτα δεν έγινε τυχαία ! Θυμάμαι ότι το 1976 , μου έλεγαν στη Νεμέα που βρισκόμουν τότε , ότι επιδοτούσε η Πολιτεία το ξερρίζωμα ελαιοδέντρων με στόχο τη φύτευση αμπελιών με αμερικανικό υποκείμενο για την προστασία απ’ τη φυλλοξήρα . Δε με ενοχλούσε τότε το αμπέλι με την προστασία απ’ τη φυλλοξήρα , αλλά με πίκραινε να βλέπω το ξερρίζωμα δένδρων με ζωή χιλίων ετών να εκκριζώνονται …. Θλίψη !!!
Το κακό δεν έμεινε μόνον εκεί … Τα κατορθώματα της μεθοδευμένης καταστροφής συνεχίζονταν σε όλους τους τομείς δράσης του Πρωτογενούς και του Δευτερογενούς Τομέα, των ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ για να γίνομαι σαφής . Βλέπαμε στη δεκαετία του 1980 να σβήνουν η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις και δυστυχώς δεν ανησυχούσε ΚΑΝΕΙΣ ! Το «φάρμακο» της ύπνωσης και του Πολιτικού Λήθαργου ήταν οι επιδοτήσεις και οι επιχορηγήσεις . Εκείνο που φαινόταν γλυκό και ευχάριστο , αποδείχθηκε πικρό και δυσάρεστο-καταστροφικό . Σε τηλεοπτικές παρουσίες ο ιδιοκτήτης της «ΧΡΩΠΕΙ» έλεγε ότι την φαρμακευτική του επιχείρηση του την έκλεισε ο Παπανδρέου όταν σε μια μέρα διπλασίασε τις αμοιβές των εργαζομένων των επιχειρήσεων . Στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε ποιες επιχειρήσεις έκλεισαν εκείνην την δεκαετία και άλλες στη συνέχεια , ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΆΖΟΝΤΑΣ την ΑΝΕΡΓΙΑ και την ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΄Όλα αυτά θεωρείται αναγκαίο να έχουν μελετηθεί και να μας έχουν δώσει την ικανότητα να έχουμε καταλήξει στα ΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ .
Γίναμε όλοι μάρτυρες επιδοτήσεων για πολλαπλάσιες καλλιέργειες απ’ τις πραγματικές , για πολλαπλάσιο αριθμό ζώων απ’ τον πραγματικό , επιδοτήσεις για τα χέρσα χωράφια ,για «πριμ παραγωγικότητας» και στους αποδεδειγμένα τεμπέληδες , και άλλες ατασθαλίες , αλλά …. «γλυκές» , και μας έφεραν στο σημείο ΜΗΔΕΝ . Είναι καιρός να αρχίσουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα με σωστούς φακούς και όχι με ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥΣ ….
Οφείλει η Υπεύθυνη Ηγεσία σε τούτην την κρίσιμη κατάσταση να οδηγήσει το Λαό σε ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΚΕΨΗΣ , ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ !
Αυτό δεν επιτυγχάνεται με συνθήματα θωπευτικά . Απαιτείται Δράση . Δεν είναι επιτρεπτό ο πληθυσμός , οι ΄Ελληνες Πολίτες, να γαλουχούνται με την αντίληψη ότι οι «δικοί μας άνθρωποι θα τους ρουμπώσουν και θα πάρουμε λεφτά που υπάρχουν» και non problem … Οφείλουμε να καταστήσουμε τη Χώρα Οικονομικά Αυτάρκη αξιοποιώντας το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της πλουσιότατης βιοποικιλότητας του χώρου μας . Τις καλλιεργητικές κατευθύνσεις – Προτάσεις , οφείλει να τις δώσει το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης , παράλληλα με τις ανάλογες συμβουλές . Δεν είναι δυνατόν ο νέος ή παλιός αγρότης να γνωρίζει τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις , ώστε να καταστεί αμέσως ανταγωνιστικός . Η ΧΩΡΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ .
Για όσους το έχουν λησμονήσει έχουμε 2.000.000 άνεργους και πάνω από 2.500.000 που συντηρούνται με συνθήκες θλιβερής φτώχειας . Αυτός ο πληθυσμός χρειάζεται βοήθεια. Τώρα απαιτείται η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ που διαθέτει ικανό αριθμό επιστημονικού προσωπικού και τους πληρώνει , ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ .
Να αρχίσει να εργάζεται συντονισμένα το Κράτος . Ο Λαός είναι φιλότιμος αλλά χρειάζεται βοήθεια . ΄Εχουμε ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ . Ας εφαρμόσει εκείνο που δεν έκανε τα προηγούμενα ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ , αν και πολλοί το είχαμε προτείνει . Και εμείς οι Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί ΄Αργους , με δύο εισηγήσεις – Προτάσεις ( 1984 και 1994) https://blogs.sch.gr/diogenis είχαμε προτείνει πώς η Τηλεόραση θα ήταν ωφέλιμη στους Πολίτες . Ας λειτουργήσει η Τηλεόραση όπως δε λειτούργησε ως τώρα : Ως Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο με Προτάσεις για την Ανάπτυξη , την Ανταγωνιστικότητα και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Χώρας .
Τα μαθήματα του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΛΗΘΑΡΓΟΥ να σταματήσουν επιτέλους ! Μας κατέστρεψαν ! Χαίρονται οι σχεδιαστές της καταστροφής , μας εμπαίζουν και μας απειλούν . Οφείλουμε να απαντήσουμε με ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ .
Αρκετά ανεχθήκαμε να μας καταστρέφουν με «καθρεφτάκια» και «τρανζιστοράκια» !!! ΄Ελεος πια !
Οφείλουμε να οργανώσουμε την Επίθεσή μας με ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΙΡΗΝΗΣ !
Αυτό που γράφουν πολλοί στα Μέσα Δικτυακής Επικοινωνίας : ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ !!!!

Θανάσης Παριώτης
diogenis@sch.gr
16-02-2015

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗ ΑΠ’ ΤΗΝ «ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ»

28 Αυγούστου 2012 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΙΩΤΗΣ

Οι Πολιτικές μου Προτάσεις είναι  συγκεκριμένες , και  νομίζω ότι είναι Λυτρωτικές  για τον απεγκλωβισμό απ’ την τουρκοκρατία :

1.  Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου των δανείων από το 1974 μέχρι σήμερα . Τι πήραμε , γιατί το πήραμε , ποιοι υπέγραψαν , πού χρησιμοποιήθηκε , τι από αυτό έχουμε αποπληρώσει μέχρι σήμερα .

2.  ΄Ελεγχος όλων των Περιουσιακών μας στοιχείων  , και  αν δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα στις Φορολογικές μας Δηλώσεις από το 1974 μέχρι σήμερα , τότε ΝΑ  ΔΗΜΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ.

3.  ΄Ολες οι προσλήψεις μέσω Α.Σ.Ε.Π.  , χωρίς τις προστυχιές των …τάχα  «συνεντεύξεων» .

4.¨Ολοι   οι  Γ. Γραμματείς , Περιφερειάρχες , Προϊστάμενοι , Διευθυντές  , να επιλέγονται με διαγωνισμούς και αυστηρές εξετάσεις  ( Το τι έκαναν οι «κολλητοί» το ζούμε , μην πούμε ότι το έχουμε ξεχάσει !!!)

5. Τους Βουλευτές , δεν είναι δυνατόν να τους ορίζει ο αρχηγός  ( Πρόεδρος) του κόμματος   , και μετά καλούν το Λαό να επικυρώσει τις επιλογές του Αρχηγού !

6.Το ψηφοδέλτιο να το καταρτίζει ο ίδιος ο λαός ,με διπλές , εννοείται, εκλογές !

7. Οι Βουλευτές στη Βουλή να ψηφίζουν ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ  , όπως το θέλει και το Σύνταγμα , και όχι όπως διατάσσει ο Αρχηγός .

8.΄Ετσι όπως είναι  το Πολίτευμα  , έχει μεταλλαχθεί σε Πρωθυπουργική Δικτατορία. Το ότι σπάζουν κάποιοι  τζαμαρίες και βάζουν φωτιές , αυτό δεν είναι Δημοκρατία  

9.΄Ολες οι Προμήθειες  να πραγματοποιούνται με Απόλυτη Διαφάνεια  και με Αδιάβλητες Διαδικασίες .

10.΄Ολες οι Προτάσεις να κατατεθούν με μορφή Σχεδίου Νόμου , και με Εγγυητική Δέσμευση  την Απώλεια της Βουλευτικής ΄Εδρας .

11.Ανάγκη για   ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ .

12.Στόχος  η    πραγματική   ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ .

13.  Κατάθεση συγκεκριμένων  ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ .

14. Να θεσμοθετηθεί η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ .  

 Θανάσης  Παριώτης

diogenis@sch.gr

Περιμένοντας την Αλήθεια …

1 Μαΐου 2012 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχει  ΄Ελληνας ψηφοφόρος τούτην την περίοδο , που να μην αισθάνεται ιδιαίτερη ευθύνη για το μέλλον του ιδίου και της Χώρας . ΄Εχει νοιώσει στο πετσί του τα αποτελέσματα των ανίκανων κυβερνήσεων από τη Μεταπολίτευση  μέχρι σήμερα .Το κακό είναι    ότι  η ζημιά έχει γίνει σ’ όλους τους τομείς . ΄Εχει επέλθει οικονομική καταστροφή αλλά και εφιαλτική αλλοίωση αντιλήψεων.

Δύο παρατάξεις κυβέρνησαν με απόλυτη αυτοδυναμία που προήλθε και από την επιθυμία του Εκλογικού Σώματος αλλά και των αλχημειών των εκλογικών Νόμων . Από το 1981 και μετά , η μια παράταξη κυβέρνησε 21 χρόνια , και η άλλη παράταξη 8 χρόνια .  Δεν ήταν μόνο η απόλυτη αυτοδυναμία στη Βουλή , αλλά και η  παντοδυναμία των Πρωθυπουργών.  Τούτο το  Πολίτευμα,  όπως το μετάλλαξαν  , το ονομάζω    Πρωθυπουργικοκεντρική Δικτατορία  . Απαιτούσαν την απόλυτη αυτοδυναμία από το Λαό για να ωφεληθεί η Χώρα . Ο Λαός τους πίστεψε  , τους εμπιστεύθηκε , αλλά εκείνοι έκαναν εκείνο που ζούμε ! Δεν νομίζω πως απαιτείται να την σχολιάσω την κατάσταση !

Θεωρώ τις εκλογές Πτυχιακές εξετάσεις στις οποίες δεν πρέπει  « επ’ ουδενί»  να αποτύχουμε . Πρέπει να πάμε πολύ καλά διαβασμένοι και να τα διαβάσουμε όλα τα βιβλία καλά . Δεν δικαιολογούμαστε να διακρίνουμε   «SOS»  θέματα. Να τα διαβάσουμε όλα και καλά . Απαιτείται καλό συγκροτημένο διάβασμα , με ισχυρή ΜΝΗΜΗ σε βάθος χρόνου , και με αναπτυγμένη την Κριτική Σκέψη .

Από ό,τι διάβασα στις εφημερίδες τριάντα πολιτικοί σχηματισμοί διεκδικούν την ψήφο μας  για να επιτύχουν την εξασφάλιση «καλύτερων ημερών» , για όσους κάτι θυμούνται . Εμείς πάντα πιστεύαμε ότι εννοούσαν καλύτερες ημέρες για όλο το Λαό . Δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι το είχαν διευκρινίσει , αλλά εμάς έτσι μας άρεσε να νομίζουμε .

Κάποιοι λένε ότι είναι «Αριστεροί» , κάποιοι άλλοι αποκαλούν άλλους «Δεξιούς» και άλλοι δεν επιλέγουν τοποθέτηση. ΄Αλλοι καταθέτουν καθαρά τις επιδιώξεις τους , άλλοι αναμένουν την ωρίμανση του Λαού και άλλοι πλησιάζουν στην άποψη… «υπάρχουν λεφτά»! Ποιος το έχει ξεχάσει !  ΄Ολοι όμως κατηγορούν τους άλλους είτε ως ανειλικρινείς , είτε λόγω του προτέρου…   « Πολιτικού μη έντιμου βίου» ως ακατάλληλους . Στην περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης νομίζω πως όλοι ή σχεδόν όλοι , δίνουν σαφή εικόνα της πραγματικότητας .

Το «αιτιατό» μας το αναδεικνύουν  , αλλά το «αίτιο» δεν μας το οριοθετούν ! Ως Πολίτης εντυπωσιάζομαι ! Είναι δυνατόν , άνθρωποι με υψηλές αποδοχές και με αμειβόμενους  συμβούλους υψηλών αποδοχών και αυτούς  να μην το έχουν εντοπίσει ;  Οφείλουμε να τα θυμόμαστε ΟΛΑ !  Ο άλλος λέει είχε 120 συμβούλους ! Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δε φτάνει να σε συμβουλεύουν , αλλά και το ποιοι σε συμβουλεύουν ,  και τι εξυπηρετούν , αλλά και εσύ ο ίδιος τι αντιλαμβάνεσαι και τι … «ρόλο» παίζεις !

Παρακολουθώ και από τις εφημερίδες , αλλά και από το διαδίκτυο τα Προεκλογικά Προγράμματα όλων !    « Και όταν λέω όλων , εννοώ όλων  .» !  ΄Εχω κι εγώ τις απορίες μου !  Πέρα από το ότι επιβάλλεται να καταλήξω ποιον πολιτικό σχηματισμό θα επιλέξω για να ψηφίσω , κάνω και τις διαπιστώσεις μου . Ενδιαφέρομαι ως ψηφοφόρος  να διαπιστώσω , ποιοι έχουν μελετήσει επιμελώς την κατάσταση και καταλήγουν σε σοβαρές υλοποιήσιμες   προτάσεις   για την επίλυση των προβλημάτων του Τόπου ,ποιοι ψαρεύουν σε θολά νερά ,  ποιοι κινούνται από απλές προσωπικές φιλοδοξίες , ποιοι από ματαιοδοξίες , ποιοι απλά προσανατολίζονται «να τη βολέψουν»  .

Ενώ ακούς όλοι να καταλήγουν στη διαπίστωση ότι η Δημόσια Διοίκηση    είναι αναποτελεσματική , κάποιοι υποστηρίζουν ότι  «φταίει το σύστημα» , έτσι γενικά και αόριστα  – να μην εκθέτουν κανένα – !  ΄Αλλοι , για να γίνονται και αρεστοί , λένε ότι χρειάζονται και άλλες προσλήψεις . « Τον  δάκτυλο στον τύπο των ήλων» , αποφεύγουν να τον  θέσουν . Τα πράγματα είναι τόσο απλά !  Αναμφίβολα η Δ.Δ.  αποτελεί μέρος της Εκτελεστικής Εξουσίας και οφείλει να είναι ιδιαίτερα ικανή .  Για το σκοπό αυτό είναι ανάγκη να επιλέξει ό,τι καλύτερο σε δυναμικό διαθέτει η Χώρα . Τούτο επιτυγχάνεται μόνο με Διαφάνεια στις προσλήψεις , με Αδιάβλητα κριτήρια όπως προβλέπει ο Α.Σ.Ε.Π. χωρίς τις …μεθοδεύσεις  των «συνεντεύξεων»  και άλλες αλχημείες  .

΄Εχω τη γνώμη πως όλοι τους θα ήθελαν άξια στελέχη για την υλοποίηση των κυβερνητικών στόχων . Αρκετοί αναφέρονται και στην αναγκαιότητα της Αξιολόγησης των υπαλλήλων , αλλά δεν τίθεται θέμα τρόπου επιλογής των στελεχών . Τα στελέχη επιβάλλεται να   γ ν ω ρ ί ζ ο υ ν   , να  π ε ί θ ο υ ν    και να  ε μ π ν έ ο υ ν .  Από το 1986 επέμενα στις Γ.Σ. του Κλάδου μου ότι τα στελέχη έπρεπε να επιλέγονται με σκληρές , απαιτητικές γραπτές εξετάσεις  , για την εξασφάλιση της Διαφάνειας και των Αδιάβλητων διαδικασιών . Εκείνες οι τακτικές των «κολλητών» δικαιώνουν  τον Βασίλη τον Ραφαηλίδη που έχει γράψει ότι  , « Μπορεί να έφυγαν οι Τούρκοι το 1821 , αλλά έχουμε ακόμη τουρκοκρατία . Κοτζαμπάσηδες , Προεστοί και Δημογέροντες  » , και γιουσουφάκια λέω εγώ.  Για να προοδεύει μια Κοινωνία έχει ανάγκη την Αξιοκρατία και όχι την ευνοιοκρατία .

΄Ολες οι Δημόσιες Προμήθειες πρέπει  να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια , και η υπεύθυνη Κυβέρνηση οφείλει να ευαισθητοποιεί τους Πολίτες της στην αναγκαιότητα του ελέγχου με την πλήρη  παρουσίαση  όλων των  στοιχείων .

Μας μιλούν όλοι για χρέη της Χώρας μας , αλλά ταυτόχρονα κάποιοι υποστηρίζουν ότι φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό πεντακόσια δισεκατομμύρια ! Τα τελευταία δύο χρόνια φυγαδεύτηκαν 58 δισεκατομμύρια € . Κανείς δεν έθεσε θέμα να ελεγχθούν ! Δεν τα βγάλαμε εσείς κι εγώ !

΄Ολοι οι Λαοί οφείλουν να καταγγείλουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα .΄Οπως είχε πει ο  Σαρκοζί στις  19  Μαϊου  του 2010  : « Να δομήσουμε την πραγματική οικονομία και όχι την οικονομία της απάτης»  .

Κάποιοι το ζητούν , αλλά όχι όλοι , να Συγκροτηθεί Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου των Δανείων που έλαβε η Χώρα μας από το 1974 μέχρι σήμερα . Είναι απόλυτα υποχρεωτικό   να γίνει , και τις πραγματικές υποχρεώσεις μας να τις αναλάβουμε   .Δεν είναι δυνατόν όλες οι περικοπές και οι έκτακτες εισφορές να πηγαίνουν « στον πίθο των Δαναϊδων» .

΄Οσοι οδήγησαν τη Χώρα σε τούτη τη θέση οφείλουν να λογοδοτήσουν .

Κάποιοι ψελλίζουν για Ανάπτυξη , αλλά μετά το 1980 επήλθε πλήρης αποβιομηχάνιση και καταστροφή του παραγωγικού τομέα και εξειδικευμένα μέτρα δεν ακούγονται . Οι ΄Ελληνες πλοιοκτήτες παραγγέλνουν τα πλοία τους στην Κορέα και την Κίνα και τα ναυπηγεία μας μαραζώνουν , αν και η Χώρα μας είναι  η πρώτη ναυτική δύναμη . Δεν ακούστηκαν προτάσεις για αναζωογόνηση  όλων εκείνων των μονάδων .  Γεωργικά προϊόντα που τα παρήγαγε τούτος ο Τόπος , τώρα τα εισάγουμε . Ούτε και σ’ αυτόν τον τομέα ακούστηκαν προτάσεις .

Οι υποψήφιοι Βουλευτές , για να μιλάμε για Λαό συμμέτοχο , έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιο με ευθύνη του εκλογικού σώματος και όχι του αρχηγού του κάθε κόμματος .

Το Κράτος  καλά το ξεκίνησε ο Καποδίστριας , αλλά τον δολοφονήσαμε και συνεχίσαμε στο προηγούμενο πρότυπο .

Απαιτείται Συντακτική Βουλή για το Σύνταγμά μας .

Κοινωνικό αίτημα ακόμη παραμένει η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ  .

Σ’ έναν πληθυσμό 12.000.000 ανθρώπων , το να διάγουν πλουσιοπάροχα και  ευτυχισμένα  200.000 άνθρωποι  ,  να υπάρχουν 1.500.000 άνεργοι , το ένα τρίτο του πληθυσμού να διάγει κάτω από το όριο της φτώχειας , δεν είναι στοιχεία  που καθιστούν  τη Χώρα υπερήφανη , αλλά ούτε και τη Δημοκρατία πραγματική .

Θανάσης Παριώτης

diogenis@sch.gr

29-04-2012

Υπέρ Ζωνιανών…

4 Απριλίου 2012 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΙΩΤΗΣ

Υπέρ Ζωνιανών…

Πριν από τεσσεράμισι χρόνια αιφνιδιάστηκε η Χώρα από την είδηση που μετέδωσαν οι ανταποκριτές απ’ τη Λεβεντογέννα Κρήτη . « Οι κάτοικοι του χωριού Ζωνιανά , είχαν στήσει καρτέρι και πυροβόλησαν κατά της αστυνομικής ομάδας που με τα  αστυνομικά αυτοκίνητα επιδίωξε να μεταβεί στο χωριό . Αντηλλάγησαν πυροβολισμοί με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαριά ένας αστυνομικός .»

Αυτά μετέδιδαν  τότε οι ειδήσεις . Ο θλιβερός απολογισμός εκείνου του περιστατικού  είναι ότι το τραυματισμένο παλληκάρι θα μείνει  για πάντα κατάκοιτο  στο κρεβάτι του. ΄Εκτοτε οι αστυνομικοί ελέγχουν την περιοχή και  έχει … «αρθεί» το άβατον ! Εκείνο που εμείς πληροφορηθήκαμε ήταν ότι οι Ζωνιανίτες είχαν επιδοθεί σε αξιοποίηση των άγονων  και κακοτράχαλων βουνών  . Καλλιεργούσαν με ιδιαίτερη επιμέλεια , φροντίδα και επιτυχία την απαγορευμένη «ινδική κάνναβη» .Λέγεται μάλιστα ότι η ποιότητα που είχαν επιτύχει από την καλλιέργεια , φροντίδα και επεξεργασία ήταν  ΄Αριστη . Υποστήριζαν κάποιοι πως  « το πράμα» των Αλβανών , αν δεν είχε σφραγίδα Ζωνιανών ,  δεν ήταν ανταγωνιστικό στην αγορά της Ολλανδίας .

Παρά τα μεγάλα μέτρα προφύλαξης που έπρεπε να λαμβάνουν οι «καλλιεργητές» , κατόρθωναν και να αρδεύουν , και να καλλιεργούν , και να συλλέγουν και να επεξεργάζονται το προϊόν με εξαιρετική επιτυχία .Εκεί που η οικονομία μας υπέφερε ,στον παραγωγικό τομέα , οι πατριώτες μας ,  και θέσεις εργασίας είχαν εξασφαλίσει αλλά και συνάλλαγμα ερχόταν στη Χώρα μας με το ανταγωνιστικό προϊόν που παρήγαγαν .

Αυτή η παραβατική συμπεριφορά των συμπατριωτών μας ήταν αποτέλεσμα , δεν ήταν αιτία  .  Το 1986 είχε ακουστεί  η πολιτική πρόταση για ανάγκη αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών .  Πολλοί υποστήριζαν  την ανάγκη αναδιάρθρωσης    των καλλιεργειών  επειδή κάποιες καλλιεργητικές δράσεις δεν είχαν μέλλον . Επειδή προέρχομαι από αγροτοκτηνοτροφική οικογένεια με είχε ιδιαίτερα προβληματίσει εκείνη η πρόταση και απαιτούσα διευκρινίσεις . Από κάποιο γεωπόνο της Διεύθυνσης Γεωργίας είχα ζητήσει να γράψει άρθρο στο οποίο να δίδονται διευκρινιστικές πληροφορίες και στο οποίο θα παρουσιαζόταν μια  οικονομικοτεχνική μελέτη ώστε να δίδονταν σαφείς πληροφορίες στους αγρότες για τους κινδύνους και για τις προοπτικές ανάπτυξης .Αρνήθηκε να συντάξει ένα τέτοιο άρθρο λέγοντάς μου ότι δεν είχε σαφείς εντολές . Υποχρεώθηκα να συντάξω ένα κείμενο,  που το δημοσίευσα στην « ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΦΩΝΗ» , στο οποίο προέβαλα την άποψη ότι η φράση « αναδιάρθρωση καλλιεργειών» σε ελάχιστους , κάτι  έλεγε  , αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δεν έλεγε      ΤΙΠΟΤΑ .    Είχαν προηγηθεί και άλλες κινήσεις , το 1976 , όπου η κεντρική εξουσία πρότεινε , έναντι επιδότησης , το ξερρίζωμα των  ελαιοδένδρων και αντικατάστασής των με αμπέλι  αμερικάνικου υποκειμένου  για την προστασία απ’ τη φυλλοξήρα . Την ίδια αγωνία είχα ζήσει και το 1980 , όταν είχα ακούσει πάλι την ανησυχία των καλλιεργητών στην πρόταση της κεντρικής εξουσίας για αντικατάσταση της ποικιλίας πορτοκαλιών « μέρλιν», ίσως επειδή εγώ τα θεωρούσα ως εξαιρετική ποικιλία .

΄Ενας φίλος μου στο ΄Αργος,  μου είχε μεταφέρει την πληροφορία ότι το 1951 , που ήταν φοιτητής στην Ιταλία , οι κρατικοί  γεωπόνοι γεωργικών εφαρμογών , επισκέπτονταν  τις εκτάσεις με τις διάφορες καλλιέργειες και σε ένα πινάκιο στην είσοδο του κτήματος ανέγραφαν τις προτάσεις προς τους καλλιεργητές για τις καλλιεργητικές φροντίδες στις οποίες  έπρεπε να προβούν οι ενδιαφερόμενοι . Μου είχε αρέσει και με είχε εντυπωσιάσει η κρατική μέριμνα του ιταλικού Κράτους για τη γεωργία , την παραγωγή  , τους αγρότες και τους Πολίτες του ..

Το 1984 , φίλος μου γεωπόνος , διορισμένος στο Δημόσιο ,  μου είχε διατυπώσει τον πόνο του : « Φίλε μου , ντρέπομαι  , γιατί ενώ έχω τελειώσει μια Σχολή με πέντε χρόνια υψηλών σπουδών ,  με βάζουν να ασχολούμαι με γραφική εργασία  που θα μπορούσε να διεκπεραιώσει ένας  με τέσσερις τάξεις στο Γυμνάσιο !» .

Είναι ανεξήγητα τούτα που συνέβαιναν και συμβαίνουν στον Τόπο μας . Ενώ οι αγρότες καλλιεργούσαν σακχαρότευτλα και υπήρχαν και τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας της πρώτης ύλης για παραγωγή ζάχαρης , τώρα με δυσκολία θα βρεις να αγοράσεις  ελληνική ζάχαρη .

΄Ενας φίλος μου κτηνοτρόφος μου έλεγε πρόπερσι , ότι έπαιρνε επιδότηση για τα χέρσα ( ακαλλιέργητα)  χωράφια του  . Δεν αντιλέγω για τη μεγάλη σημασία της αμειψισποράς , της αγρανάπαυσης ( άλλωστε την εφάρμοζε και ο  συγχωρεμένος ο πατέρας μου  με επιλογή ψυχανθών και χλωρή λίπανση)  , αλλά όταν η οικονομία λειτουργούσε με δανεικά , δε θα επιδοτούσες το χέρσο χωράφι ,  αλλά το παραγόμενο προϊόν  αντί να το κάνεις εισαγωγή  και να γίνεται εκροή συναλλάγματος !

Ακούμε τώρα όλοι να μιλούν για ανάπτυξη . Ποιος μπορεί να το αρνηθεί ; Δε μιλάω για τα ηλεκτρονικά και τα μηχανήματα που όλα τα εισάγουμε  και τα εργοστάσιά μας  που έχουν ρημάξει ( ναυπηγεία , εργοστάσια ζάχαρης , κλωστοϋφαντουργεία , κ.ά.)  , αλλά ακόμη και φακές, ρεβύθια , σκόρδα , λεμόνια , κρέας , τυριά , και τόσα άλλα τα εισάγουμε .  Δεν είναι σε θέση όλοι όσοι κυβέρνησαν και τώρα διεκδικούν να ξανακυβερνήσουν να πουν καθαρά στον ελληνικό Λαό  πώς θα παραχθεί πλούτος ; Μόνο τάζουν ! Από πού , μωρέ ;;;

΄Ολοι κατηγορούσαν τους Ζωνιανίτες για την επιλογή τους  ! Μήπως τους πρότεινε κάποιος  …υπεύθυνος  , τι να κάνουν οι άνθρωποι για να επιβιώσουν ; Μόνοι τους το βρήκαν και ήσαν και ανταγωνιστικοί !

Η Αλβανία εξελίχθηκε σε πρώτη εξαγωγική δύναμη στην Ευρώπη σε αρωματικά φυτά και φαρμακευτικά  βότανα   και εύγε τους !

Εδώ ,  ενώ , όπως μου είχε πει φίλος γεωπόνος , διαθέτει η Χώρα  μετρήσεις  και στοιχεία για μικροκλίματα , ακόμη ψαχνόμαστε και κανείς δεν βγαίνει υπεύθυνα να προτείνει στους καλλιεργητές σε ποια περιοχή ενδείκνυται να προχωρήσουν στην καλλιέργεια συγκεκριμένου προϊόντος !

Τι να πεις  !  Θλίψη !

Θανάσης Παριώτης

03/04/2012

Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

7 Δεκεμβρίου 2011 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΙΩΤΗΣ
Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ( ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ )
Πηγή: (Περιοδικό «Ταχυδρόμος» 2 Μαρτίου 1957)
από τον Simon Paleologou, Δευτέρα, 10 Οκτώβριος 2011
Στις αρχές του 1957 η δημοσιογράφος Γιολάντα Τερέντσιο επισκέφθηκε το ζεύγος Καζαντζάκη στο σπίτι τους στην πόλη Αντίμπ. Περιγράφει το χώρο, δίνει ένα σύντομο πορτρέτο του συγγραφέα και καταγράφει τη συζήτηση που είχε μαζί του. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα:
Ζουν ήσυχα, ερημικά, οι δυο Έλληνες στο γραφικό μικρό σπίτι της οδού του Μπα-Καστελέ. Απ’ τα παράθυρά τους βλέπουν το λιμάνι της Αντίμπ και τη γαλανή Μεσόγειο. Η πρόσχαρη φιλοξενία της οικοδέσποινας αγκαλιάζει τον επισκέπτη μόλις δρασκελίσει το κατώφλι. Λίγα σκαλιά οδηγούν στο γραφείο του συγγραφέα. Ψηλός, ίσιος, ασκητικός, μ’ ένα καλό χαμόγελο, απλώνει το μπράτσο και σφίγγοντας το χέρι ρωτάει άπληστα, με την ιδιαίτερη προσφορά του: «Τι νέα μας φέρνετε απ’ την Ελλάδα;».
Ευτυχώς, μια σειρά από δημοσιογραφικές έρευνες μ’ έχουν φέρει τελευταία σ’ επαφή με την έξω από την Αθήνα Ελλάδα κι έτσι του διηγούμαι τι είδα και τι άκουσα στα χωριά και τις πόλεις, από τ’ άγρια βράχια της Μάνης ως την κορφή του Βίτσι.
Πως γίνονται και μεγάλα έργα, αλλά πως η φτώχεια μένει πάντοτε φτώχεια και πως η εγκατάλειψη στα χωριά είναι τόση ώστε οι άνθρωποι στη Βόρειο Ελλάδα μου είπαν πως ζούνε «πίσω από τον ήλιο».
Πίσω από τον ήλιο, μουρμουρίζει ο Καζαντζάκης και σημειώνει την απλή αυτή φράση, που βγήκε απ’ τα χείλια του λαού που τόσο βαθιά αγαπάει.
Γ.Τ.: Πέστε μου τώρα και για σας, είσαστε ευχαριστημένος;
Ν.Κ.: Είμαι ευτυχισμένος  -αν κι είναι ντροπή να αισθάνεται κανείς ευτυχισμένος μια ώρα τέτοια.  Αν δεν ήταν μπροστά η Ελένη, θα σας έλεγα πως αυτή η γυναίκα είναι η αιτία της ευτυχίας μου. πραγματικά, δεν είχα ποτέ μου τολμήσει να φαντασθώ τέτοια κατανόηση από άνθρωπο.  Αλλ’ αν εξακολουθήσω, θα θυμώσει. Είμαι ευτυχισμένος γιατί μπορώ να δουλεύω, γιατί δεν έχω καμία φιλοδοξία, κανένα μίσος, γιατί έχω την καρδιά μου καθαρή.  Όταν δουλεύει κανείς πνευματικά δεν αρρωσταίνει, δεν γερνάει – αυτό είναι το μυστικό: να μην παρατήσει κανείς τη δουλειά του, γιατί τότε αλίμονο.  Πέντε λεπτά μετά τον θάνατό σου, το μυαλό σου να δουλεύει ακόμα.  Του Γκαίτε, είμαι σίγουρος, ότι δούλευε και μετά τον θάνατό του, γι’ αυτό όταν ο Εκερμαν ξεσκέπασε το σώμα του, ήταν σαν του εφήβου, είχε πειθαρχήσει στα βάσανά του.
Γ.Τ.: Αν μπορούσατε να ξαναγεννηθείτε, θα το θέλατε;
Ν.Κ.: Δεν θα ήθελα να πεθάνω ποτέ. μ’ ενδιαφέρει η ζωή, ο άνθρωπος  -όχι οι άνθρωποι όλοι μαζί.
Γ.Τ.: Πιστεύετε στην ποιοτική εξέλιξη της ανθρωπότητας;
Ν.Κ.: Ένας Αρμένης ποιητής είπε κάποτε: «Ο πιθηκάνθρωπος ξεκίνησε να γίνει άνθρωπος, αλλά δεν έφτασε ακόμα.».
Γ.Τ.: Υπάρχει ελπίδα για τους ανθρώπους να ζήσουν κάποτε ευτυχισμένοι;
Ν.Κ.: Με στοίχημα, σε χίλια χρόνια!.  Ένας χωρικός πήρε έναν κόρακα, για να εξακριβώσει αν αλήθεια ζει εκατό χρόνια, μα ο χωρικός πέθανε πρώτος!  Έτσι κι εγώ, και χίλια χρόνια αν ζήσω, δεν θα προφτάσω να δω τους ανθρώπους ευτυχισμένους.
Γ.Τ.: Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ευτυχία τους;
Ν.Κ.: Αυτό είναι πολύ δύσκολο ν’ απαντήσει κανείς, αυτό είναι η μεγάλη μου αγωνία.  Το μεγαλύτερο εμπόδιο στον άνθρωπο είναι, φαντάζομαι, η έλλειψη πίστης σ’ ένα ιδανικό ανώτερο από το Εγώ του. Αν δεν πιστεύει κανείς σ’ ένα πράγμα ανώτερο από τον εαυτό του, δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος.
Γ.Τ.: Νομίζετε πως μπορεί ν’ αποφευχθεί ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος;
Ν.Κ.: Δεν νομίζω πως θα τον γλιτώσουμε.
(Μην λέτε τέτοια πράγματα! φωνάζει η κυρία Καζαντζάκη. Ο,τι και να βάλουμε στο μυαλό μας, ό,τι και να πούμε, τα πράγματα θα έρθουν αλλιώτικα).
Ν.Κ.: Ο πόλεμος θα σταματήσει όταν ο πιθηκάνθρωπος γίνει άνθρωπος!  Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σήμερα είναι η διάσταση που υπάρχει ανάμεσα διανοητικού και ηθικού ανθρώπου.  Ο διανοητικός άνθρωπος έχει φθάσει στο μαγικό, στο υπεράνθρωπο, ενώ ηθικά είναι ανάπηρος.  Όταν αρμονισθούν αυτά τα δύο, τότε θ’ αποκτήσει κι η ανθρωπότητα το ισοζύγιο και θα γίνει ευτυχισμένη.  Ο σημερινός άνθρωπος μου θυμίζει τον θηριοδαμαστή που μπήκε στο κλουβί των θηρίων νομίζοντας πως η τίγρη ήταν γυμνασμένη.
Γ.Τ.: Ο πνευματικός άνθρωπος μπορεί ν’ ανήκει σ’ ένα κόμμα ή πρέπει να μένει πάντοτε ανεξάρτητος, για να είναι ελεύθερος να κρίνει;  Όπως είπε ο Σαρτρ, κάποτε, ότι ο πνευματικός άνθρωπος πρέπει να πολεμάει την αδικία όπου και να τη βρίσκει.
Ν.Κ.: Είναι δύσκολο για τον πνευματικό άνθρωπο να μείνει μόνος του.  Μόνος του είναι αδύνατος, αν ενωθεί όμως με τους άλλους χαλάει.  Το πρόβλημα είναι: πώς είναι δυνατόν να ενωθούν οι τίμιοι άνθρωποι;  Ο πνευματικός άνθρωπος πρέπει να καταδικάζει την αδικία όπου τη βρίσκει και κάνοντας αυτό που κάνω απαντώ στο ερώτημά σας: γράφω για την ανθρώπινη αξιοπρέπειαπου ποδοπατιέται παντού τόσο εύκολα.   Αν ενωθώ με τους άλλους θα χάσω την ελευθερία μου.  Η ψυχολογία της μάζας είναι αλλιώτικη, μιλάω για τους διανοούμενους σαν μάζα, όχι για τις λαϊκές μάζες, που τις σέβομαι και που έχουν τη δική τους δουλειά.  Ένας πνευματικός άνθρωπος μόνος του μπορεί να δουλέψει καλύτερα: ελεύθερος άνθρωπος παλεύει για την ελευθερία.  Δέκα ελεύθεροι άνθρωποι, ενωμένοι, χάνουν την ελευθερία τους.  Εκείνο που χρειάζεται είναι ν’ ακολουθήσεις τον δρόμο σου ως την άκρη.  Η αξία του δρόμου είναι να μη σταματήσεις ποτέ!
Γ.Τ.: Ποιο είναι το πολυτιμότερο πράγμα στον κόσμο;
Ν.Κ.: Για μένα ο χρόνος.  Όπως είπε ο αισθητικός Μπέρναρντ Μπέρενσον, που αποτραβήχτηκε στη Φλωρεντία κι είναι ενενήντα χρονώ, μου έρχεται να κατέβω στο δρόμο και ν’ απλώσω το χέρι μου στους διαβάτες και να τους πω: «Δώστε μου λίγο από το χρόνο που χάνετε.».
Γ.Τ.: Κι εγώ που σας έφαγα τόσην ώρα απ’ τον πολύτιμο χρόνο σας!
Ν.Κ.: Ε, δεν πειράζει, άπλωσα κι εγώ το χέρι μου και κάτι μάζεψα.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

30 Σεπτεμβρίου 2011 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΙΩΤΗΣ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

Πριν από δεκατέσσερα χρόνια περίπου,είχα στείλει σε μια εφημερίδα των Αθηνών, τότε συμπολιτευόμενη , ένα κείμενο με το παραπάνω θέμα. Περίμενα δυο βδομάδες να δημοσιευτεί και αφού δεν έβλεπα «φως», τηλεφώνησα και επικοινώνησα με τον αρχισυντάκτη της. Στο ερώτημά μου γιατί δεν το δημοσίευσαν μου είπε : « Μα , δάσκαλε,   έχουμε γράψει ότι εσείς οι δάσκαλοι, δεν παίρνετε πολλά χρήματα». Του απάντησα: Δε διαμαρτύρομαι για μας απλά, όμως ως ΄Ελληνας Πολίτης και φορολογούμενος ταυτόχρονα, έχω την απαίτηση να ξέρει ο Λαός πως αμείβονται όλοι οι εργαζόμενοι που ο ίδιος πληρώνει, για να διαπιστώνει το δίκαιο ή το άδικο της κινητοποίησης. Η απάντησή του ήταν : « Καλά , επειδή το έγραψες εσύ, πίστεψες ότι είναι κάτι σοβαρό .»

Χαιρετώ την εξουσία , του είπα.

Επειδή πίστευα πως μπορούσε να δομηθεί ένα κοινωνικό σύστημα με κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και αξιοκρατία, μ’ εκείνο το κείμενό μου, το οποίο μου έκανε την τιμή να το φιλοξενήσει ο τοπικός Τύπος, ζ η τ ο ύ σ α :

΄Οποτε κάποιος Κλάδος εργαζομένων κατέρχεται σε απεργιακή κινητοποίηση – διεκδίκηση, η Πολιτεία  να δημοσιεύει συγκριτικό πίνακα αποδοχών όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ωφέλειας. Σ’ εκείνο τον πίνακα να φαίνονται οι αποδοχές με επίδομα δύο παιδιών του πρωτοδιόριστου και στη συνέχεια ανά πενταετία μέχρι τα 35, με ποια σύνταξη και με ποιο εφ’ άπαξ βγαίνει ο κάθε  Κλάδος. Ποια τυπικά προσόντα έχει ο κάθε Κλάδος εργαζομένων και ποιος ο τρόπος πρόσληψης, αντικειμενικός τρόπος , Α.Σ.Ε.Π  π.χ. ή αυτός που ξέρετε εσείς των κολλητών, των συγγενών, των ημετέρων , των κουμπάρων, κ.λ.π.

Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η τακτική της αλληλοκοροϊδίας.

Να παρουσιαστεί όλη η αλήθεια και ο Κυρίαρχος Λαός να κρίνει το δίκαιο ή το άδικο των οικονομικών διεκδικήσεων. Υπάρχουν και ά ν ε ρ γ ο ι  προσοντούχοι , για εκείνους ποιος θα μιλήσει ;

Πέρα από τις οικονομικές διεκδικήσεις, υπάρχουν και οι  θ ε σ μ ι κ έ ς . ΄Όταν ήταν περισσότερο πολιτικοποιημένο το συνδικαλιστικό  κίνημα και λιγότερο κομματικοποιημένο τότε γεννούσε ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Κάποιοι όμως φρόντισαν να το στρέψουν προς την κομματικοποίηση( ακόμη και τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας), και προς τον καταναλωτικό ευδαιμονισμό, για να το έχουν περισσότερο του χεριού τους, απόλυτα ποδηγετημένο. Για να τους έχουν όλους κολλημένους στο νησί των Σειρήνων , ανήμπορους και ανίκανους και να σκεφτούν ακόμη την Ιθάκη.

΄Εχει αποδειχτεί τώρα πλέον,  ότι δεν ήθελαν Πολίτες σκεπτόμενους και χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα που διέθεταν, πρώτιστα την «εξαγορά», για να το επιτύχουν.

Λίγα λόγια για το Ασφαλιστικό. ΄Εγραψε προχτές  «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (16-03-08), για «ευγενή ασφαλιστικά ταμεία χάρις στο  δημόσιο κορβανά .»

Να δημοσιευτούν όλα.   Εδώ που φτάσαμε μόνο η Αλήθεια θα μας σώσει. ΄Ολη η Αλήθεια στο Λαό. Το είπε και ο ποιητής : « Εθνικό είναι το Αληθινό».

Να παραδεχτούν και να ομολογήσουν οι παρατάξεις που κυβέρνησαν τούτον τον τόπο τη ληστεία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950  ως σήμερα.

Παραθέτω κείμενο από το βιβλίο του  κ.Αλέξη Μητρόπουλου  «Το τέλος του κοινωνικού κράτους ; » :

« Η επί δεκαετίες χρησιμοποίηση των αποθεματικών των ταμείων για την ιδιωτική (κυρίως) οικονομική ανάπτυξη και την τραπεζική επάρκεια , στην αρχή η δέσμευση των πλεονασμάτων με τον Α.Ν. 1611/1950, κρατική και ιδιωτική, μετά η άτοκη κατάθεση, ακολουθεί η έντοκη μεν αλλά χαμηλότοκη κατάθεση και μετά η περίοδος του χρηματιστηρίου και των δομημένων ομολόγων ».

΄Όλα στο φως.

Θανάσης Παριώτης

diogenis@sch.gr

Είναι τόσο δύσκολο ;

25 Αυγούστου 2011 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΙΩΤΗΣ

Στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»  της Κυριακής 21 -08-2011 υπάρχει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τον τίτλο : Οι «πειρατές της Ανακύκλωσης» ! Αναφέρεται σ’ εκείνους , που γυρίζουν τα βράδια και αδειάζοντας τους μπλε κάδους επιλέγουν υλικά τα οποία τα πωλούν για να επιβιώσουν .  Υποτίθεται ότι οι ενασχολούμενοι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρακολουθούν την ειδησεογραφία , προβληματίζονται , ενημερώνονται , αναζητούν λύσεις και καταλήγουν στη συμφερότερη .

Από το 1986 με τους μαθητές μου , εφαρμόζοντας συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών , είχα την εντύπωση πως πολύ εύκολα θα γινόταν Κοινωνική Συνείδηση και πράξη η «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»  χρήσιμων υλικών . Δυστυχώς διαψεύστηκα !!!  ΄Εχουμε φτάσει στο κατώτατο σημείο ξεφτίλας σ’ όλη την Ευρώπη , και κινδυνεύουμε , μαζί με όλα μας τα χάλια , να πληρώνουμε και πρόστιμα γιατί δεν καταφέραμε να διαχειριστούμε τα στερεά απόβλητα . Επανειλημμένα με άρθρα μου στον τοπικό Τύπο και αλλού , και με παρεμβάσεις , με εκδόσεις Ημερολογίων , με θέατρα , με θεματικές καρναβαλικές συμμετοχές στην Πάτρα και σε τοπικές διοργανώσεις , με παρεμβάσεις σε συνεδριάσεις του Δήμου , επιδιώξαμε να πείσουμε την τοπική Αυτοδιοίκηση  για την αναγκαιότητα και την πολλαπλή ωφελιμότητα απ’ την «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»  . Μου είχε αρέσει μία τοποθέτηση ενός μαθητή μου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου : « Καλά εμείς , ως Σχολείο από το 1993 κάνουμε «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» , εσείς ένας Δήμος ολόκληρος δεν μπορείτε να κάνετε ;»

΄Ολοι γνωρίζουν ότι το 80% του συνόλου των στερεών αποβλήτων ( των απορριμμάτων) , είναι άμεσα αξιοποιήσιμα . Ας δούμε για άλλη μια φορά τα απορρίμματά μας : Το  7,3% είναι πλαστικά  , το 35,6% είναι χαρτί   , το 8,7% είναι μέταλλα , το 8,4% είναι γυαλί , το 40% είναι άλλες ουσίες , απ’ τις οποίες με δική μου παρατήρηση λέω ότι το 20% είναι οργανικές ουσίες .(Πηγή :ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ – Ι. Φραντζής  Δεκέμβριος 1991 ) . Είναι όλα τα υλικά αξιοποιήσιμα και αξιοποιητέα , όταν μάλιστα αντιμετωπίζουμε και το φάσμα της χρεωκοπίας ! Τι άλλο περιμένουμε για να συνέλθουμε και να λογικευτούμε ;

Πολλά κείμενα είχαν δει στο παρελθόν το φως της δημοσιότητας με τον τίτλο : « Τα σκουπίδια είναι χρυσάφι  ! » Ας δούμε το κοστολόγιο : Το χαρτί = 3 λεπτά το κιλό  . Το πλαστικό 3 λεπτά το κιλό . Το αλουμίνιο 1 Ευρώ το κιλό . Το γυαλί 3 λεπτά το κιλό . Τα άλλα μέταλλα ευτυχώς γυρίζουν και τα παίρνουν οι αθίγγανοι . Στο Σχολείο μας για τους 7 τόνους χαρτί που παραδίδαμε εισπράτταμε 180 Ευρώ και τα αξιοποιούσαμε προμηθευόμενοι βιβλία και εξοπλιστικό υλικό . « Εμείς με τα σκουπίδια επενδύουμε στον Πολιτισμό» , λέγαμε !

Πριν από κάποια χρόνια είχαν κάνει την εμφάνισή τους οι… «δεματοποιητές» ! ΄Ετσι τους είπαν . Είχα αρθρογραφήσει σχετικά και τους είχα αποκαλέσει : Χώρους ΄Εκθεσης Συσκευασμένου Τομέα Απορριμμάτων . Πού θα τους τοποθετούσαν και για πόσο ; Προχθές άκουσα από κάποιο Δήμαρχο ότι θα τα στέλνουμε στη Γερμανία για αξιοποίηση !!! Είμαστε ασυναγώνιστοι σε αρνητικές επιδόσεις .

΄Ηδη όλοι έπρεπε να μιλάμε για  «ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ» . Αντί να αναφερόμαστε σ’ αυτή τη λύση και στη «ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ» , ακούμε χίλιες δύο ασυναρτησίες . Στο σπίτι μου δεν παράγω σκουπίδια . Μόνο τα χαρτιά υγείας πετώ , κι αυτά ώσπου να προμηθευτώ καυστήρα με καλό φίλτρο . Το χαρτί το παραδίδω στην «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» . Τα πλαστικά τα παραδίδω στην «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» . Τα αλουμινόκουτα και τα άλλα μεταλλικά τα παραδίδω στην «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» . Τις οργανικές ουσίες τις τοποθετώ στον «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΥΛΙΝΔΡΟ» και τις κομποστοποιώ – λιπασματοποιώ  .  Νερό πληρώνω , ανάλογα με την κατανάλωση κυβικών . Ηλεκτρικό ρεύμα πληρώνω , ανάλογα με τις κιλοβατώρες που καταναλώνω . Φόρο κατοικίας πληρώνω, ανάλογα με τα τετραγωνικά του σπιτιού .

Αφού δεν παράγω σκουπίδια , γιατί να πληρώνω το ίδιο ποσό με εκείνους που παράγουν τεράστιες ποσότητες ; Είναι άδικο ! Και δε συμβάλλω στη ρύπανση του περιβάλλοντος , και ωφελώ την Οικονομία της Χώρας και την Κοινωνία , ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΟΥΜΑΙ ;;;

Ο καθένας να πληρώνει ανάλογα με την ποσότητα των σκουπιδιών  που παράγει !

Είναι πια καιρός να κινητοποιηθούμε όλοι μας  ( Σχολεία – Τοπική Αυτοδιοίκηση – Μέσα Ενημέρωσης ) , προς την υλοποίηση του Προγράμματος της  «ΜΗΔΕΝΙΚΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ» , της  «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ» και «ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ» . Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα . Τα σκουπίδια είναι χρυσάφι . Τα σκουπίδια είναι αξιοποιήσιμα  . Τα σκουπίδια είναι αξιοποιητέα .

Θανάσης Παριώτης

https://blogs.sch.gr/diogenis

Δάσκαλος – Ναύπλιο

24-08-2011

ΨΗΦΙΣΜΑ «Αγανακτισμένων» Ναυπλίου

28 Ιουνίου 2011 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΙΩΤΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ  «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ» ΝΑΥΠΛΙΟΥ

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

1. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

2. ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ .

3. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ  , ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ Ο ΤΖΟΓΟΣ  «ΕΠΑΧΘΕΣ ΧΡΕΟΣ».

4. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ( Απόλυτη Αξιοκρατία στις προσλήψεις – απόλυτη αξιοκρατία στη στελέχωση των υπηρεσιών με ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ και ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ . – ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ –

5. ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΤΟΥΣ

6. ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΣΗΣ

7. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΤΙΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

8. Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

9. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ  ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ .

10. ΚΑΤΑΘΕΣΗ  ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ   “ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ”   ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΉΜΑ     (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ )

11. ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ  ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ .

12. ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

13.   ΝΑ ΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ.

14.   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΌΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΧΘΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΌ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  «ΔΟΤΟΥΣ» ΤΟΥ  .  ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΕΠΙΤΕΘΟΥΜΕ .

15.     Ο    ΑΓΩΝΑΣ    ΣΤΙΣ   ΠΛΑΤΕΙΕΣ