ΕΡΓΑΛΕΙΑ WEB ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρέχεται από το Blogs.sch.gr

Αυτά είναι τα δέκα ομορφότερα έθιμα της Ελλάδος του Πάσχα

Δεκ 201812

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις και χριστιανικά έθιμα για τον εορτασμό του Πάσχα, τη σπουδαιότερη γιορτή του Χριστιανισμού. Έχετε αναρωτηθεί πως γιορτάζεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας; Υπάρχουν κάποια πολύ ξεχωριστά έθιμα που θα συναντήσει κανείς σε διάφορα μέρη της χώρας μας. Ξεχώρισα μερικά και σας τα παρουσιάζω.


Μπότηδες, Κέρκυρα

Πρόκειται για τα πήλινα κανάτια που σκάνε στα πόδια όσων περπατούν στα καντούνια της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Το έθιμο αυτό σηματοδοτεί την Πρώτη Ανάσταση, στην εκκλησία της Παναγιάς των Ξένων, όπου αναπαριστώντας τον σεισμό που έγινε σύμφωνα με την Βίβλο στον τάφο του Ιησού γίνεται τεχνητός σεισμός. Έπειτα οι Κερκυραίοι γεμίζουν τους μπότηδες με νερό και τους πετούν από τα μπαλκόνια των καντουνιών. Στη συνέχεια οι κερκυραϊκές φιλαρμονικές κυκλοφορούν στην πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια.  Αν θέλετε να το βιώσετε από κοντά, κλείστε το δωμάτιο σας από μόλις 20 ευρώ εδώ!

botides-photoby-corfutimes εθιμα πασχα ελλαδα-πασχαλινα-εθιμα-ελλαδα

Μπότηδες, Κέρκυρα

 


Τελετή του Ιερού Νιπτήρα, Πάτμος

Η τελετή του ιερού νιπτήρα είναι ένα θρησκευτικό έθιμο και πρόκειται για την αναπαράσταση της πράξης του Ιησού πριν τον Μυστικό Δείπνο. Ο Χριστός πήρε μια λεκάνη νερό και έπλυνε τα πόδια των μαθητών του. Η αναπαράσταση λαμβάνει χώρα το μεσημέρι της μεγάλης Πέμπτης, στην πλατεία Ξάνθου, μπροστά στο Δημαρχείο. Τους 12 Αποστόλους υποδύονται μοναχοί ή κληρικοί και το ρόλο του Χριστού, ο ηγούμενος της Μονής Θεολόγου, ενώ το ρόλο του Ευαγγελιστή ένας κληρικός. Η αναπαράσταση γίνεται μέσα σε αυστηρά μοναστηριακό κλίμα με τον Απόστολο Πέτρο και τον Ιούδα ως «πρωταγωνιστές» μέχρι την ώρα που ο ηγούμενος θα ραντίσει συμβολικά τα πόδια των μοναχών με νερό. Έπειτα η πομπή επιστρέφει στο Μοναστήρι.


Μεταμεσονύκτιος Επιτάφιος, Ζάκυνθος

Η Ακολουθία του Επιταφίου σύμφωνα με παλαιό έθιμο, δε γίνεται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου και συγκεκριμένα στις 2.00 το πρωί. Στις 4.00 περίπου το πρωί γίνεται η έξοδος του Επιταφίου, ο οποίος επιστρέφει γύρω στις 5.30 στο ναό, όπου συνεχίζεται η Ακολουθία. Κατά την πρώτη Ανάσταση πραγματοποιείται και το σπάσιμο των πήλινων σταμνών από τις νοικοκυρές όλων των σπιτιών.

rouketopolemos-Chios εθιμα πασχα πασχαλινα-εθιμα-ελλαδα

Ρουκετοπόλεμος, Χίος

 


Ρουκετοπόλεμος, Χίος

Όλοι γνωρίζουμε το φαντασμαγορικό έθιμο του «ρουκετοπόλεμου» της Χίου. Το έθιμο αυτό είναι ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο, που έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, δύο εκκλησιών που βρίσκονται αντικριστά, έφτιαχναν παλιά, αυτοσχέδια κανονάκια, που με τα χρόνια εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες. Ο ρουκετοπόλεμος, αποτελεί ένα ιδιαίτερο έθιμο στη Χίο, και η προετοιμασία των ρουκετών ξεκινά αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες τον επόμενο χρόνο. Ένας “πόλεμος” άξιος θαυμασμού, βρείτε το δωμάτιο σας με παράθυρο στο υπερθέαμα από 30 ευρώ το δίκλινο εδώ!


Το κάψιμο του Ιούδα, Θράκη

Όλοι αντιλαμβανόμαστε το περιεχόμενο του εθίμου, αλλά το ενδιαφέρον είναι στον τρόπο εφαρμογής του. Τα παιδιά φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα και το περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας από τους κατοίκους κλαδιά τα οποία χρησιμοποιούν τη Μεγάλη Παρασκευή μετά την περιφορά του Επιταφίου για να βάλουν φωτιά και να «κάψουν» τον Ιούδα. Μάλιστα συνηθίζεται να κρατούν μέρος αυτής της στάχτης για να την ρίξουν στα μνήματα.

 

Anastasi-Leonidio-Arkadia-Pasxa εθιμα πασχα πασχαλινα-εθιμα-ελλαδα

Ανάσταση στο Λεωνίδιο


Τα αερόστατα της Ανάστασης, Λεωνίδιο

Ένα καθόλα εντυπωσιακό έθιμο λαμβάνει χώρα στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας αμέσως μετά την Ανάσταση. Οι κάτοικοι κατασκευάζουν μικρά, πολύχρωμα αερόστατα τα οποία αφήνουν στον ουρανό αμέσως μετά την Ανάσταση. Η επικρατέστερη θεωρία για την προέλευση του έθιμου αναφέρει ότι προήλθε από ναυτικούς της περιοχής, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από αντίστοιχο έθιμο που είδαν σε ασιατική χώρα και στη συνέχεια το μετέφεραν στην πατρίδα τους. Η πρώτη μαρτυρία για την τέλεση του εθίμου έρχεται από το 1910. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι και σήμερα, περισσότερο από ένα αιώνα μετά, τα αερόστατα της Ανάστασης συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναστάσιμα έθιμα στην Ελλάδα. Θέλετε να τα δείτε να χάνονται στα ουράνια; Οργανώστε το Πάσχα σας στο Λεωνίδιο, κλείστε το δωμάτιο  από μόλις 35 ευρώ σας εδώ!


Ο «νεκρός» Ζαφείρης, Ήπειρος

Την Κυριακή του Πάσχα και καθόλη τη διάρκεια της Άνοιξης στην Ήπειρο αλλά και σε κάποια μέρη της Μακεδονίας αναβιώνει το έθιμο του Ζαφείρη. Το όνομα δεν είναι σταθερό και μπορεί και να συναντηθεί ώς Μαγιόπουλο ή ακόμα  και Φουσκοδέντρι. Το έθιμο αυτό είναι ουσιαστικά ένα παιδικό παιχνίδι και την αναβίωση του. Το παιδί που έχει το ρόλο του Ζαφείρη παριστάνει το νεκρό, ενώ τα υπόλοιπα μαζεύουν λουλούδια και φύλλα. Τον στολίζουν και παράλληλα τον μοιρολογούν κρατώντας στα χέρια τους καλάμια αντί για λαμπάδες. Στο τέλος του μοιρολογιού, όλα τα παιδιά μαζί φωνάζουν «Σήκου Ζαφείρη, Σήκου!» και ο «νεκρός» ανασταίνεται από το στολισμένο με λουλούδια κρεβάτι του και τα κυνηγά φωνάζοντας και γελώντας. Αλίμονο στον άτυχο που θα πιάσει ο αναστημένος Ζαφείρης, γιατί θα είναι ο «νεκρός» της επόμενης χρονιάς ή του επόμενου γύρου.

Κάθε μια από αυτές τις περιοχές αξίζει την επίσκεψή μας. Έχετε στο νου σας κάποιο άλλο ιδιαίτερο έθιμο; Περιμένω τις προτάσεις σας!

από κάτω από: Γιορτές, Γιορτές, Πάσχα | με ετικέτα  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αυτά είναι τα δέκα ομορφότερα έθιμα της Ελλάδος του Πάσχα    

ΑΧΙΝΟΣ- Αα- Γλώσσα Α΄ Δημοτικού

Δεκ 201812

Ένα βιντεάκι για τα πρωτάκια,από το μάθημα: Αντίο, θάλασσα Τραγούδι:Ο αχινός, από το cd ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ [24 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΗΣ Α’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ] του ΤΑΣΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ. ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ – ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ – ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ – ΗΛΙΑΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ – ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 

από κάτω από: Γλώσσα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΧΙΝΟΣ- Αα- Γλώσσα Α΄ Δημοτικού    

Κατηγορίες του Λογισμικoύ

Δεκ 201812

Το λογισμικό χωρίζεται σε δύο κατηγορίες :

1. Λογισμικό Συστήματος.

Περιλαμβάνει το Λειτουργικό Σύστημα (Operating SystemOS)

Το λειτουργικό Σύστημα είναι ένα σύνολο προγραμμάτων το οποίο μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε τον υπολογιστή αλλά και να ΄΄τρέξουμε΄΄ την πληθώρα των προγραμμάτων. Μας προσφέρει ένα περιβάλλον επικοινωνίας ανάμεσα στον Η/Υ και στο χρήστη. Είναι ο σύνδεσμος (ενδιάμεσος) ανάμεσα στο χρήστη και το υλικό μέρος

2. Προγράμματα – Εφαρμογές.

Ονομάζουμε Πρόγραμμα μια σειρά εντολών που έχουμε γράψει. Τις εντολές αυτές εκτελεί ο Η/Υ με σκοπό να επεξεργαστεί κατάλληλα τα δεδομένα που του δίνουμε  ώστε να ολοκληρωθεί μία συγκεκριμένη εργασία.

από κάτω από: Πληροφορική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κατηγορίες του Λογισμικoύ    

Βασικά μέρη Η/Υ

Δεκ 201812

ΜΕ τον όρο ΄΄Υπολογιστικό Σύστημα ΄΄ (Υ/Σ)  τον χρησιμοποιούμε  για τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές (Η/Υ) που ξεχωρίζουν για τις πολύ μεγάλες δυνατότητες (επεξεργαστική ισχύ) που διαθέτουν. Πρόκειται για πολύ μεγάλους και ισχυρούς Υπολογιστές.

 

Ένα Υ/Σ αποτελείται από δύο βασικά μέρη :

 

Α. Το Υλικό (hardware)

Αναφέρεται σε όλες τις συσκευές και τα εξαρτήματα από τα οποία αποτελείται ένας Η/Υ. Περιλαμβάνει ότι μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε σε ένα Η/Υ.

Β. Το Λογισμικό (software)

Ένας Η/Υ δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν του εισάγουμε μια σειρά εντολών για να τις εκτελέσει. Το λογισμικό είναι αυτό που δίνει ΄΄πνοή΄΄ στο υλικό.

από κάτω από: Πληροφορική | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βασικά μέρη Η/Υ    

Χριστούγεννα

Δεκ 201811

 

Τοπ 10 – χριστουγεννιάτικα έθιμα

 

Τα χριστουγεννιάτικα έθιμα ποικίλουν από χώρα σε χώρα. Ο εορτασμός των Χριστουγέννων για αρκετά έθνη περιλαμβάνει το στήσιμο και το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, το κρέμασμα των χριστουγεννιάτικων στεφανιών, χριστουγεννιάτικα στολίδια, ζαχαρωτά και την δημιουργία της σκηνής της Γέννησης που περιγράφει την γέννηση του Ιησού Χριστού. Ψάλλονται τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα και διηγούνται ιστορίες με θέμα τους το μωρό Ιησού, τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Βασίλη και τον Πατέρα των Χριστουγέννων. Επίσης τα Χριστούγεννα πραγματοποιείται η ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων ευχετήριων καρτών, το κάψιμο των κούτσουρων και η ανταλλαγή δώρων. Μαζί με το Πάσχα, τα Χριστούγεννα είναι μια από τις πιο σημαντικές περιόδους στο χριστιανικό ημερολόγιο και συχνά συνδέεται στενά με άλλες εορτές όπως η εορτή του Αγίου Νικολάου, η εορτή του Αγίου Στεφάνου, η Πρωτοχρονιά και η εορτή των Θεοφανείων.

 

 

από κάτω από: Γιορτές, Χριστούγεννα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χριστούγεννα    

Το Χριστόξυλο, έθιμο της Μακεδονίας

Δεκ 201810

Στα χωριά της βορείου Ελλάδας, ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια τις παραμονές των γιορτών και διαλέγει το Χριστόξυλο, δηλαδή το πιο όμορφο, γερό και χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά, που θα το πάει σπίτι του, με σκοπό να καίει συνέχεια στο τζάκι από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα. Ο λαός πιστεύει ότι καθώς καίγεται το Χριστόξυλο, ζεσταίνεται ο Χριστός στην κρύα σπηλιά της Βηθλεέμ. Πριν ο νοικοκύρης φέρει το Χριστόξυλο, κάθε νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει καλά το σπίτι και με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι, ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμη και την καπνοδόχο, για να μη βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια, όπως λένε στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, όταν όλη η οικογένεια θα είναι μαζεμένη γύρω από το τζάκι, ο νοικοκύρης του σπιτιού θα ανάψει την καινούρια φωτιά και θα μπει στην πυροστιά το Χριστόξυλο, με ευχή όλων να αντέξει για όλο το δωδεκαήμερο των γιορτών.

από κάτω από: Χριστούγεννα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το Χριστόξυλο, έθιμο της Μακεδονίας    

“Φωτόδεντρο”: ένας ψηφιακός εκπαιδευτικός θησαυρός ελεύθερος για όλους

Δεκ 20186

Το Φωτόδεντρο 

είναι το Πανελλήνιο Ψηφιακό Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Σχεδιάστηκε και αναπτύσσεται στο πλαίσιο του “Ψηφιακού Σχολείου” για να αποτελέσει το κεντρικό σημείο πρόσβασης στο ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και είναι ανοιχτό σε όλους, μαθητές, δασκάλους, γονείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

από κάτω από: Πληροφορική | με ετικέτα  |  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Φωτόδεντρο”: ένας ψηφιακός εκπαιδευτικός θησαυρός ελεύθερος για όλους    


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων