Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου

Η εκπαίδευση δεν είναι το γέμισμα ενός κουβά, αλλά το άναμμα μιας φλόγας.r

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Οκτ 201717

 

Αγαπητοί γονείς, σας παρακαλούμε να διαβάσετε τον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου μας, για να ενημερωθείτε για τον τρόπο λειτουργίας της σχ. μονάδας.

Εικόνα1

 

Με την έναρξη του σχολικού έτους ευχόμαστε σε όλους πρώτα απ’ όλα υγεία, καλή πρόοδο στα παιδιά και καλή δύναμη για να αντεπεξέλθετε στο έργο σας. Με τον παρόντα κανονισμό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για θέματα που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου και την ασφάλεια των παιδιών σας.

 

Γονείς-κηδεμόνες

Το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα και ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου, ο οποίος επιδιώκει και θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τη συνεργασία του με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Σύμφωνα με το νόμο κηδεμόνας του μαθητή είναι ο πατέρας και η μητέρα του ή οποιοδήποτε νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, για όσους  μαθητές  δεν έχουν συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας τους.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες είναι υπεύθυνοι για την εγγραφή των μαθητών στην Α΄ τάξη του σχολείου, καθώς και για την τακτική φοίτησή τους. Οι εγγραφές των μαθητών στις υπόλοιπες τάξεις γίνεται αυτόματα, εκτός κι αν κάποιο παιδί πρέπει να επαναλάβει τάξη. Οι εγγραφές στην Α΄ γίνονται από 1η μέχρι και 20 Μαΐου, ενώ οι εγγραφές στο Ολοήμερο τμήμα ολοκληρώνονται στο 1ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου για την  επόμενη σχολική χρονιά. Οι μετεγγραφές σε άλλα σχολεία γίνονται μέχρι τις 15 Μαΐου.

Οφείλουν οι γονείς να επικοινωνούν, να συνεργάζονται με το σχολείο και να ενημερώνονται από τη Διεύθυνση και τους δασκάλους για την πρόοδο αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά των παιδιών τους στο σχολικό περιβάλλον. Είναι δε υπεύθυνοι για την ευπρεπή παρουσία των μαθητών στο χώρο του σχολείου.

Παράλληλα, οφείλουν και οι ίδιοι να ενημερώνουν το σχολείο για θέματα που μπορεί να επηρεάζουν την επίδοση και συμπεριφορά του μαθητή στο σχολείο, όπως είναι σοβαροί λόγοι υγείας ή σοβαρά οικογενειακά προβλήματα.

Ακόμη, απαραίτητο είναι να λαμβάνουν γνώση και να μελετούν με προσοχή τις ανακοινώσεις και τις οδηγίες που στέλνει το σχολείο, τις οποίες και θα βρίσκουν μέσα στους φακέλους ή τις τσάντες των παιδιών.

Σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τα παιδιά τους –κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου– μέσω του γραφείου του σχολείου και όχι μέσω κινητών τηλεφώνων, καθώς η χρήση κινητού τηλεφώνου στο σχολείο απαγορεύεται.

Η ίδια δυνατότητα επικοινωνίας μέσω των τηλεφώνων του σχολείου παρέχεται και στους μαθητές. Απαγορεύεται από το Νόμο, να έχουν μαζί τους οι μαθητές, κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά, τάμπλετ, φωτογραφικές μηχανές) ακόμα και στις εκδρομές, για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Θα κατάσχεται η οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή και θα παραδίδεται στον κηδεμόνα  του μαθητή.

Επίσης απαγορεύεται να φέρνουν τα παιδιά βαριές μπάλες, διάφορα παιχνίδια, επικίνδυνα ή πολύτιμα αντικείμενα. Οι γονείς οφείλουν να ελέγχουν τα παιδιά, για τον σκοπό αυτό.

Σχετικά με τη δικαιολόγηση των απουσιών, τα δικαιολογητικά προσκομίζονται στο σχολείο μας. Ο κηδεμόνας μπορεί να υποβάλει δικαιολογητικά για απουσίες του μαθητή μίας (1) ή δύο (2) ημερών, λόγω ασθένειας ή άλλων σοβαρών οικογενειακών λόγων εντός δέκα ημερών με βεβαίωση ιδιώτη γιατρού ή δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Σε περίπτωση διαζυγίου ή αν υπάρχει δικαστική απόφαση που αφορά στην επιμέλεια παιδιού, θα πρέπει να προσκομίζεται αντίγραφο της απόφασης αυτής στο σχολείο.

Επίσης, οι γονείς – κηδεμόνες στην αρχή της σχολικής χρονιάς εξουσιοδοτούν το Σύλλογο Διδασκόντων και τη Διεύθυνση του σχολείου για κάθε μετακίνηση που απαιτείται εντός Δήμου, προκειμένου ο μαθητής να συμμετέχει στις σχολικές δραστηριότητες (αθλητικές δραστηριότητες, διδακτικές επισκέψεις, παρελάσεις, μετακινήσεις εκτός σχολικού χώρου κ.τ.λ)  Έχει δοθεί τέτοια δήλωση –εξουσιοδότηση, η οποία και θα πρέπει να συμπληρωθεί. Επίσης στο ίδιο έντυπο θα πρέπει να δηλωθεί η συγκατάθεση  ή μη, για φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση των παιδιών , αποκλειστικά και μόνο από εκπ/κές  δραστηριότητες και η ανάρτησή τους στο blog του σχολείου και στη σελίδα μας στο facebook.

Απαγορεύεται από τον Νόμο η είσοδος και η παραμονή χωρίς ιδιαίτερο λόγο οποιουδήποτε ατόμου, στο σχολικό χώρο. Το ότι φοιτά/ούν το/α παιδί/ά μας στο σχολείο, αυτό από μόνο του δεν μπορεί να μας δίνει άδεια να βρισκόμαστε άνευ λόγου μέσα στο σχολείο.
Οι γονείς μπορούν να προσέρχονται στο Σχολείο στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Στο τέλος κάθε τριμήνου για τη βαθμολογία
  • Όσες φορές κληθούν εκτάκτως από τη Διευθύντρια ή την/τον Εκπαιδευτικό
  • Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις γιορτές του Σχολείου
  • Στις ειδικές συγκεντρώσεις Γονέων και Κηδεμόνων
  • Επίσκεψη των Γονέων μπορεί να γίνει σε χρόνο που έχουν ορίσει οι εκπ/κοί και έχουν κάνει έγκαιρα γνωστό, για να πληροφορούνται για την πρόοδο και τη διαγωγή των μαθητών.
  • Όταν αρρωσταίνει εκτάκτως το παιδί και χρειάζεται κάποιον να το συνοδέψει.
  • Για οποιαδήποτε έκτακτη περίπτωση οι Γονείς επικοινωνούν τηλεφωνικά με το σχολείο και κανονίζουν ραντεβού με τη Δ/νση.

 

Πολύ σημαντική κρίνεται η παρουσία του Δ/Σ των γονέων και κηδεμόνων στις συνεδριάσεις του Σχολικού Συμβουλίου, οι οποίες πραγματοποιούνται περίπου 3 φορές το χρόνο. Είναι δυνατό να γίνουν έκτακτες συγκεντρώσεις για ενημέρωση σε ειδικά θέματα που προκύπτουν, στις οποίες κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή όλων. Στο τέλος κάθε διδακτικού τριμήνου οι γονείς καλούνται στο σχολείο, για να παραλάβουν τους ελέγχους προόδου των μαθητών. Για δική σας εξυπηρέτηση, αποφυγή ταλαιπωρίας και καθυστερήσεων, καλό θα ήταν η ενημέρωση για την επίδοση και πρόοδο των παιδιών, να γίνεται στις προκαθορισμένες ώρες επικοινωνίας με τον/την εκπ/κό της τάξης λίγες μέρες πριν ή μετά την επίδοση των ελέγχων.

Παράλληλα με το ρόλο του συνδετικού κρίκου ανάμεσα στο σχολείο και τους γονείς –κηδεμόνες, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων είναι μοχλός ευρύτερης δημιουργικότητας και ανάπτυξης, π.χ. διοργανώνοντας εκδηλώσεις όπως διαλέξεις σε εκπαιδευτικά ή σχετικά θέματα, συλλέγοντας αντικείμενα ή έσοδα, προκειμένου να ενισχυθούν παιδιά και οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες κ.α. Η στήριξη και συμμετοχή σας θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν όλα τα παραπάνω.

Λόγω του ιδιαίτερου σκοπού του Σχολείου οι γονείς ενημερώνονται και καλό θα ήταν να συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί το σχολείο κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

 

Φοίτηση-σχολική ζωή

Η άφιξη των μαθητών το πρωί γίνεται από τις 8:00 ως 8.15 από την είσοδο του Σχολείου.

Η ώρα έναρξης της εφημερίας είναι 08.00. Η προσέλευση  μαθητών στο χώρο του σχολείου πριν τη συγκεκριμένη ώρα, γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των γονιών.

Μετά την προσευχή στις 08.15 η πόρτα κλειδώνει όπως προβλέπεται, για να διαφυλάσσεται η ασφάλεια των μαθητών. Είναι σωστό να αποφεύγονται οι άσκοπες καθυστερήσεις, ενώ για τις δικαιολογημένες αρκεί τηλεφωνική επικοινωνία. Μέσα στην αυλή, υπάρχει κουδούνι με εύκολη πρόσβαση από την έξω πλευρά.

Για την ομαλή λειτουργία του σχολείου, οι γονείς θα πρέπει να παραβρίσκονται έγκαιρα στο χώρο έξω από αυτό για την παραλαβή των παιδιών τους, τόσο στο πρωινό όσο και στο Ολοήμερο πρόγραμμα. Η παραμονή τους μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου στο χώρο του σχολείου, εφόσον δε φοιτούν στο Ολοήμερο, γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των γονιών.

Την ώρα του διαλείμματος τα παιδιά βρίσκονται στην αυλή. Απαγορεύεται η παραμονή τους μέσα στις αίθουσες. Αν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, μπορεί κάποιο παιδί να παραμείνει στον εσωτερικό χώρο της κεντρικής εισόδου. Καλό είναι να εφοδιάζονται τα παιδιά  με τα απαραίτητα για το διάλειμμα και τις εκδρομές.(π.χ νερό ,φαγητό, καπέλο, αντηλιακό κ.τ.λ)

Μόνο όταν ο καιρός δεν το επιτρέπει, το διάλειμμα θα γίνεται στον ισόγειο εσωτερικό χώρο  με την επίβλεψη των εφημερευόντων. Τις βροχερές μέρες οι μαθητές θα αποχωρούν ως εξής:

  • από τη βόρεια έξοδο (στη μεριά του κεντρικού δρόμου) οι τάξεις Ε’ και Στ’
  • από την κύρια  (προσευχής) έξοδο οι τάξεις Γ’ και Δ’
  • από την έξοδο δίπλα στο κυλικείο, οι   τάξεις Α’ και Β’

 

Κατά τις ημέρες που πραγματοποιούνται διδακτικές επισκέψεις με το σύνολο των μαθητών, όλοι θα αποχωρούν στις 13.15.

 

Ο σεβασμός όλων μας προς τα ΑΜΕΑ (μαθητές ,προσωπικό και λοιποί),απαιτεί να μη σταθμεύει κανείς στον ειδικό χώρο που σηματοδοτείται έξω στον δρόμο, ούτε να εμποδίζουμε τη διέλευση από τη ράμπα που υπάρχει εκεί.

Επίσης δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η διέλευση ή η στάθμευση του σχολικού λεωφορείου.

Δεν είναι σωστό οι γονείς-συγγενείς να βιντεοσκοπούν – φωτογραφίζουν, τα παιδιά ενώ αυτά    βρίσκονται στην αυλή ή αθλούνται ή κάνουν προσευχή κ.τ.λ

 

Οι γονείς των μαθητών που φοιτούν στην Α’ Δημοτικού και στην Δ ΄Δημοτικού οφείλουν να προσκομίζουν στο σχολείο το Ατομικό Δελτίο Υγείας που επιτρέπει τη συμμετοχή του μαθητή στο μάθημα της φυσικής αγωγής. Διαφορετικά το παιδί αποκλείεται από τις κινητικές δραστηριότητες, όπως ορίζει η νομοθεσία. Κάθε φορά που έχουν τα παιδιά γυμναστική, θα πρέπει να φοράνε φόρμες κι αθλητικά παπούτσια.

Η ώρα αποχώρησης για το Ολοήμερο είναι αυστηρά αυτή που δηλώθηκε στην  αίτηση .

Καλό είναι, να προμηθεύονται τα παιδιά με φαγητό για το γεύμα τους και όχι κάτι πρόχειρο, σε σκεύη κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων. Υπάρχει ψυγείο και φούρνος για τη διατήρηση και το ζέσταμα του φαγητού.

Για τη φοίτηση μαθητή στο Τμήμα Ένταξης (ανάλογα με τις διαθέσιμες ώρες), εκτός από τη διάγνωση ΚΕΔΔΥ θα πρέπει να υπάρχει ενυπόγραφη αίτηση του γονέα.

Κατά τις ημέρες των σχολικών εορτών, η παρουσία των παιδιών είναι υποχρεωτική.

Η αποχώρηση από το σχολείο θα γνωστοποιείται έγκαιρα και το Ολοήμερο δε θα λειτουργεί.

Δεν είναι σωστό να μετατρέπεται η τάξη των παιδιών σε χώρο πραγματοποίησης γενεθλίων(τούρτες, φωτογραφίες κ.τ.λ) . Αν ένα παιδί γιορτάζει, μπορεί να φέρει ένα κέρασμα που μοιράζεται  εύκολα και γρήγορα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερος χρόνος από το μάθημα.(π.χ στεγνό γλυκό, ή κάτι σε περιτύλιγμα).

Επίσης οι προσκλήσεις γενεθλίων πάρτι  δε θα μοιράζονται στο σχολείο, παρά μόνο αν αφορούν στο σύνολο των μαθητών της τάξης. Δεν είναι σωστό μέσα στο σχολικό χώρο, ορισμένα παιδιά να βιώνουν συνεχώς την απόρριψη των φίλων και συμμαθητών τους.

Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του σχολείου μπορεί να τροποποιείται ανάλογα όταν υπάρχει ανάγκη  και θα υπάρχει ενημέρωση. Τα παιδιά δε φεύγουν ποτέ σε ημέρες απεργίας ή τροποποίησης του προγράμματος, χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί οι γονείς και να έχει συμφωνηθεί ο τρόπος αποχώρησής τους. Καλό είναι ιδιαίτερα σε μέρες κινητοποιήσεων, να υπάρχει  ενημέρωση από τις σελίδες μας στο διαδίκτυο  ή κατά την ώρα της προσευχής.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για διάφορα θέματα στο

  • https://blogs.sch.gr/dimzipar/
  • ή στο facebook στη σελίδα Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου.

 

Τα τηλέφωνα του σχολείου είναι:

  • γραφείο δασκάλων 2242049056
  • γραφείο Δ/νσης 2242069270
από κάτω από: Χωρίς κατηγορία| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Γραφείο Διδασκόντων: 2242049056 Γραφείο Διεύθυνσης: 2242069270 e-mail: mail@dim-zipar.dod.sch.gr

Translate

Kατηγορίες

Οκτώβριος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
European Radio Logo


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων