Εγώ και εσύ, ένα ταξίδι γνωριμίας και συνάντησης (E-twinning)

Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα

«Εγώ και εσύ, ένα ταξίδι γνωριμίας και συνάντησης (E-twinning)»

 

A/A Στόχος Βελτίωσης Σχέδιο Δράσης

  1. Ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και των παιδιών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα και δικαιωμάτων των προσφύγων και μειονοτήτων.
  2. Eυαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού πλαισίου (γονείς, γειτονικά σχολεία, τοπική κοινωνία) σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα και δικαιωμάτων των προσφύγων και μειονοτήτων.
  3. Κατανόηση της διαφορετικότητας, σεβασμός και αποδοχή της διαφορετικότητας από τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς.
  4. Η ενεργός συμμετοχή της σχολικής κοινότητας στην εφαρμογή διαπολιτισμικών συνεργατικών πρακτικών στο σχολείο.
  5. Να βελτιωθεί η ικανότητα προφορικής και γραπτής επικοινωνίας των μαθητών (ερμηνεία, επιχειρηματολογία, βελτίωση και εμπλουτισμός προφορικού λόγου) μέσω της συμπερίληψης και της διαφοροποίησης.
  6. Να αναπτυχθεί η συνεργατικότητα, η ομαδικότητα, η ευγενής άμιλλα και η αξία της προσωπικής εργασίας για την επίτευξη του κοινού στόχου μέσα από δημιουργική δράση σε κλίμα συναισθηματικής αποδοχής.
  7. Να καλλιεργηθούν, να ενισχυθούν και να χρησιμοποιηθούν οι δεξιότητες μαθητών και εκπαιδευτικών στη χρήση του ΤΠΕ στην αποδοχή και την κατανόηση του άλλου μέσω του διαδικτύου και την παραγωγή υλικού παιδαγωγικού περιεχομένου.

 

Φέτος, το σχολείο μας είχε τη μεγάλη χαρά να υλοποιεί πρόγραμμα e-twinning με θέμα: «Εγώ και συ μαζί, ένα ταξίδι γνωριμίας και συνάντησης». Το πρόγραμμα αυτό το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Μυρσίνης του νομού Ηλείας, ξεκίνησε τον Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε τον Μάιο. Σε αυτό συμμετέχουν τέσσερις τάξεις (Α, Γ, Δ και Ε) από το σχολείο μας με τις δασκάλες αντίστοιχα (Παπουτσή Αλεξάνδρα, Ιωάννου Χρίστια, Τσίνη Κατερίνα, Κόκκου Παναγιώτα και Βρανά Σωτηρία) και τρεις τάξεις (Α, Γ και Δ) από το σχολείο της Μυρσίνης.

Τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες μικρής αλλά και μεγάλης διάρκειας είχαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν το θέμα της προσφυγιάς-μετανάστευσης. Οι δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στα δύο σχολεία ήταν κοινές και υπήρχε συνεργασία μεταξύ των δύο σχολείων σε τακτική βάση.

 

Εσωτερική Αξιολόγηση Σχολικής Μονάδας

ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ (ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

 Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2021-2022)

 Λήψη αρχείου

56536173 118699722634881 2852902339554050048 n

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΥΒΑ ΣΦΑΚΙΩΝ

Το Χωρίο μας

Ένα από τα πολλά ενδιαφέροντα και τις ομορφιές που έχει να παρουσιάσει ο Νομός Χανίων είναι και η διαδρομή από τα Χανιά προς τη Χώρα Σφακίων.

Ακολουθώντας αυτή την διαδρομή, θα περάσουμε από τα χωριά Βρύσες, Ασκύφου και Ίμπρος και αφού διανύσουμε περί τα 70 χλμ., θα στρίψουμε αριστερά όπου το ανατολικό τμήμα της Επαρχίας Σφακίων. Εδώ βρίσκονται γνήσια κρητικά Σφακιανά χωριά, με την πατροπαράδοτη φιλοξενία. Είναι κτισμένα σε περιοχές με φαράγγια, σπήλαια και όμορφες πεντακάθαρες ακρογιαλιές. Ένα από αυτά τα χωρια είναι ο Βουβας.

Ο Βουβάς είναι η πρωτεύουσα του δημοτικού διαμερίσματος Ασφένδου το οποίο απαρτίζεται από τα χωριά Ασφένδου – Άγιο Νεκτάριο – Νομικιανά και Βουβά. Μέχρι το 1998 ήταν η χειμερινή διαμονή των κατοίκων του χωριού Ασφένδου και η χειμερινή έδρα της κοινότητας Ασφένδου. Από το 1999 ανήκει στον Δήμο Σφακίων. Κτισμένος σε μια όμορφη περιοχή ο Βουβάς, έχει υψόμετρο 170 μ., και απέχει από τα Χανιά 72 χλμ. Πολύ φιλόξενο χωριό, είναι ένα από εκείνα τα χωριά όπου παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της Σφακιανής φιλοξενίας. Παράγονται λάδι, μέλι και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Στο κέντρο του ιστορικού χωριού Βουβάς Σφακίων πάνω στον κεντρικό δρόμο δεσπόζει ο χιλιόχρονος ναός της Αγίας Παρασκευής. Η Αγία Παρασκευή είναι η παλαιότερη εκκλησία όλης της κοινότητας και υπήρξε καταγραφή αιώνες πριν από όμορφες αγιογραφίες. Σήμερα από τις αγιογραφίες αυτές σώζεται μονάχα ένα μικρό τους τμήμα, το οποίο όμως είναι αρκετό να μαρτυρήσει την ποιότητα και την τέχνη τους. Το σημαντικό στοιχείο που κάνει το ναό αυτό να ξεχωρίζει είναι ότι είναι ο μόνος σε όλη την επαρχία Σφακίων που συναντάμε αγιογραφίες που περιέχουν σκηνές κολασμένων, τη στιγμή της τιμωρίας τους, δηλαδή κατά την ώρα της κρίσεως στην κόλαση. Ακριβώς πάνω από την πόρτα εισόδου του ναού υπήρχαν πέντε διαφορετικά πινάκια που σχημάτιζαν το σχήμα του σταυρού τα οποία όμως δε σώζονται σήμερα και ακριβώς δεξιά και πάνω τους υπάρχει το μικρό ενσωματωμένο στο κεντρικό κτίριο του ναού καμπαναριό. Εξωτερικά ο ναός έχει μια μικρή αυλή, στην οποία υπάρχει ένα πολύ όμορφο αρκοσόλιο (θολωτός τάφος) που είναι ο οικογενειακός τάφος των Λιάπηδύυν που κατάγονταν από την οικογένεια των Βολονδάκηόων που ήταν από τις πιο ιστορικές του χωριού κι έβγαλαν πολλούς αγωνιστές. Την ημέρα που ο ναός πανηγυρίζει γίνεται μεγάλο γλέντι και προσφέρεται στους καλεσμένους κρέας και άλλα ντόπια προϊόντα μαζί με κρασί. Ένα πολύ όμορφο Σφακιανό πανηγύρι γίνεται στον Βουβά κάθε χρόνο στις 31 Αυγούστου, εορτή της Αγίας Ζώνης.

Ο Βουβάς με υπερηφάνεια έχει να παρουσιάσει δύο φαράγγια κατάφυτα από πρίνους, ασφένταμους και κυπαρίσσια: το φαράγγι του Κάπνη και το φαράγγι των Τρυπών ο Λάγκος. Στην παραλία του Βουβά υπάρχει το σπήλαιο Αναράψη που ήταν ορμητήριο πειρατών και κρυψώνας στις διάφορες επαναστάσεις.

Στο Βουβά βρίσκεται και το 6/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΥΒΑ. Λειτουργεί σαν 6/Θεσιο από το σχολικό έτος 1988-1989 μετά την συνένωση των μονοθέσιων Σχολείων Βουβά, Σκαλωτής, Πατσιανού, Αγ. Γεωργίου, Καλλικράτης και Κομιτάδες. Στο σχολείο φοιτούν μαθητές από κοινότητες και οικισμούς από όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Σφακίων όπως Βουβά, Νομικιανά, Αγ. Νεκτάριος, Πατσιανό, Καψοδάσος,  Σκαλωτή, Αργουλές, Φραγκοκάστελλο, Καλλικράτη, Κομιτάδες και Χώρα Σφακίων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

– Κανάκης Γερωνυμάκης, πρώην Γραμματέας Κοινότητας Ασφένδου

Καλωσήρθατε

Στον ιστότοπο αυτό θα βρείτε νέα, ανακοινώσεις και πληροφορίες για το σχολείο μας ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΥΒΑ ΣΦΑΚΙΩΝ.
Επισκεφτείτε τις διάφορες σελίδες μας για να μάθετε περισσότερα.

Εκεί μπορείτε να βρείτε διάφορες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους εκπαιδευτικούς που πλαισιώνουν το σχολείο μας, την προσβασιμότητα στο σχολείο μας, τον κανονισμό λειτουργίας, τα νέα του σχολείου μας και τα στοιχεία επικοινωνίας του.