Ο τόπος μας

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Η αρχαία Αυλίδα και το Βαθύ Αυλίδας

 

H Αυλίδα η οποία πήρε το όνομα από την κόρη του Ωγύγου, βασιλιά των Θηβών, έχει το προνόμιο να είναι γνωστή ιστορικώς σε όλο το κόσμο.

Από την Αυλίδα την οποία ο Όμηρος αποκαλεί “πετρηέσα”, ξεκίνησαν τα στρατεύματα της τότε γνωστής Ελλάδας με αρχηγό τον Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, για να πολεμήσουν εναντίον της Τροίας.Τον πόλεμο αυτό τραγούδησε ο μεγαλύτερος και ενδοξότερος ποιητής της Ελλάδας, ο Όμηρος.

Στην Αυλίδα υπάρχει ναός της  Άρτεμης και αγάλματά της μαρμάρινα, ένα με δάδες και ένα που την παριστάνει να τοξεύει. Λένε πως όταν επρόκειτο οι Έλληνες να θυσιάσουν στον βωμό την Ιφιγένεια, σύμφωνα με μαντεία του Κάλχαντα, η θεά αντί της Ιφιγένειας έβαλε για θύμα ένα ελάφι. Μέσα στον ναό φυλάσσουν το σωζόμενο ακόμη ξύλο από το πλατάνι που το αναφέρει και ο Όμηρος στην Ιλιάδα. Λένε πως στην Αυλίδα δεν φυσούσε ευνοϊκός άνεμος για τους Έλληνες που είχαν στρατοπεδεύσει όλο τον στόλο τους στον όρμο της για την εκστρατεία στην Τροία ,και μετά την θυσία φύσηξε για να ξεκινήσουν.

Το σημερινό Βαθύ Αυλίδος που το όνομά του πιθανόν να προέρχεται από την φράση του Στράβωνα “Βαθύν λιμένα” ,είναι χτισμένο κατά τα 3/4 σε ολοκαινικές προσχώσεις όπως και τα χωριά Φάρος Αυλίδος,Παραλία Αυλίδος,Καλοχώρι-Παντείχι.

Όλα μαζί τα χωριά αποτελούσαν  τον Δήμο Αυλίδος. Σήμερα , με τον «Καλλικράτη» ανήκουν στον διευρυμένο Δήμο Χαλκιδέων.

Οι προσχώσεις αυτές είναι δημιούργημα του χειμάρρου του Χανίου της Ριτσώνας που πολλές φορές έχει δημιουργήσει καταστροφές στο Βαθύ. Ολόκληρος ο χώρος των προσχώσεων είναι κατάφυτος από αμπέλια και ελιές που από ψηλά παρατηρούμενος το καλοκαίρι δίνει την εντύπωση ενός εκτεταμένου πράσινου τάπητα. Δυστυχώς, η παραφωνία σε αυτή την όμορφη εικόνα είναι η ανέγερση όλο και περισσότερων εργοστασίων που λυμαίνουν και μολύνουν ακατάπαυστα και τραγικά την Αυλίδα.

Το Βαθύ Αυλίδος το οποίο απέχει οδικώς από την αρχαία Αυλίδα περίπου 3 χιλιόμετρα δεν αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς,ίσως γιατί εκείνη την εποχή θα ήταν κανένας μικρός οικισμός άνευ σημασίας. Πάντως η περιοχή του Βαθιού ουδέποτε θα έμεινε ακατοίκητη διότι η εύφορη πεδιάδα που απλώνεται μπροστά στο χωριό είναι φυσικό να τραβούσε πάντοτε καλλιεργητές.

Το Βαθύ Αυλίδος σήμερα, ταυτίζεται με τον χώρο της αρχαίας Αυλίδας και της αρχαίας πόλης της Μυκαλησσού (η οποία καταστράφηκε από Θράκες μισθοφόρους) πλησίον της Ριτσώνας, γνωστή για την πολιτιστική της ακμή κατά την αρχαιότητα.

Πηγές:”Η Αρχαία Αυλίς και το Βαθύ Αυλίδος” του Αθ. Δ. Βάθη & Παναγ. Σ. Ψαριανού…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *